Last news in Fakti

1 Април, 2022 22:11 1 865 11

Германия свиква конференция за международна подкрепа за Молдова

  • германия-
  • молдова-
  • конференция-
  • бежански поток-
  • външно министерство

Тези мерки се вземат във връзка със справянето ѝ с огромния бежански наплив от съседна Украйна

Германия свиква конференция за международна подкрепа за Молдова - 1
Снимка: Shutterstock

Германското външно министерство свиква конференция за мобилизиране на международна подкрепа за Молдова в справянето ѝ с огромния бежански наплив от съседна Украйна, предаде ДПА.

Във фокуса на събитието ще бъдат подсигуряването на Молдова с необходимите стоки, както и повишаващите се цени на енергоносителите там, заяви говорител на ведомството.

Сред другите въпроси, които ще бъдат обсъдени, са развитието и укрепването на върховенството на закона в Молдова, увеличаването на ефективността на граничната ѝ охрана и това как да се направи така, че икономиката ѝ да стане по-устойчива.

Наскоро германският външен министър, Аналена Бербок, обяви при посещение в бившата съветска република, че подкрепата за Кишинев ще бъде засилена.

Преди седмица германското правителство прехвърли със самолет 130 украински бежанци от Молдова в Германия като част от международен въздушен мост за превозване и последващ прием на украински бежанци. Днес се очаква във федералната република да пристигне още един полет с бежанци.

От началото на руската инвазия в Украйна оттам в Молдова, която е с население от едва 2,6 милиона, са избягали около 380 000 души.

Австрия, Чехия и Словакия обявиха, че ще предоставят помощ на Молдова за приема на украински бежанци, предаде ТАСС. Това стана на брифинг след среща на външните министри на трите страни с молдовския им колега Николае Попеску.

Австрийският първи дипломат Александър Шаленберг съобщи, че Виена ще предостави помощ за 10 милиона евро, 5 от които ще бъдат във вид на хуманитарна помощ, а останалите пет във вид на финансова.

Чешкият външен министър, Ян Липавски, заяви, че страната му ще осигури на Молдова около 3,5 млн. евро, плюс допълнителна помощ от чешки неправителствени организации, а словашкият Иван Корчок каза, че и Братислава ще предостави "символична помощ от 50 000 евро", цитира БТА.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Много са загрижени за Молдова

    25 2 Отговор
    Защо ли?
  • 2 Хм интересно

    21 1 Отговор
    И молдива ли ще европеизират? И хоп в Нато?
  • 3 Молдова

    16 10 Отговор
    Като укра нацистите ,също си.имат молдова-нацисти ...или ...колаборационистите, които са си сътрудничили с нацистите (Степан Бандера, Мамед Расулзаде, Гарегин Нжде, различните балтийски лидери), не са предатели на СССР, а национални герои. И като помагат на Хитлер, те се борят за независимостта на своите народи, така че народите трябва да им издигат паметници, да пишат книги за тях и да ги натъпчат в своя суверенен пантеон от герои....Браво Ес , браво ...Нацистите в Европа отново са на власт!!!
  • 4 Ventura

    25 2 Отговор
    Абе.эащо не чух.и не видях големия брат ФАЩ .да иска да приема бежанци!?
    Или неговата раоота е само да подкпажда и нарежда!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 ??????

    20 1 Отговор
    Айдееее ,ще помагат и на Молдова! "Помагаха" на Украйна и камък върху камък не остана. Обещанията им не струват и рубла.
  • 8 ГЕРМАНИЯ ЩЕ ПОМОГНЕ НА МОЛДОВА

    9 0 Отговор
    КАТО ОРГАНИЗИРА ЛАГЕРИ ЗА ПОДГОТОВКА НА ТЕРОРИСТИ !
  • 9 А на Германия кой ще помага

    4 0 Отговор
    САЩ ги бият като брашнян чувал, а те се радват.Такъв дефицит на лидери, поне един да ставаше, а то ни един, ни един.
  • 10 Сандо

    5 0 Отговор
    Днес за Молдова,след месец - за Германия!
  • 11 Рискове

    1 0 Отговор
    Молдова много трябва да внимава с тия немски и пр. помощи, хепънинги, конференции и др. глупостикоито могат да затрият страната. Малката държава Молдова не може да носи гайлето на НАТО и Украина.