Last news in Fakti

4 Април, 2022 14:00 770 1

Коста Рика с нов президент

  • коста рика-
  • президент-
  • избори-
  • страна-
  • чавес-
  • победа-
  • консерватор-
  • икономист

Икономистът консерватор, Родриго Чавес, спечели вчерашните избори за президент на страната

Коста Рика с нов президент - 1
Снимка: Shutterstock

Икономистът консерватор, Родриго Чавес, спечели вчерашните избори за президент в Коста Рика, благодарение на отхвърлената от избирателите традиционна политика в условията на растящо социално недоволство и загриженост за държавния дълг, предадоха Ройтерс и Франс прес.

60-годишният Чавес, който дълго време е бил служител на Световната банка, се очаква да събере 52,9 процента от подадените гласове, според предварителни резултати за балотажа, дадени от Върховния изборен съд.

Съперникът му центрист и бивш президент на централноамериканската държава, Хосе Мария Фигерес, изглежда събира 47,1 на сто от гласовете, показват предварителните данни.

67-годишният Фигерес бързо призна поражението си след обявяването на първи резултати.

„Поздравявам Родриго Чавес и му желая всичко най-хубаво“, каза Фигерес пред свои привърженици в Сан Хосе.

Допитванията бяха показали, че Чавес има малка преднина пред Фигерес.

Чавес, който за кратко е бил и финансов министър по времето на президента, Карлос Алварадо, беше втори на първия тур през февруари. Смятан за независим в политическо отношение, Чавес обеща да разтърси из основи целия политически елит и, ако се наложи, да прибегне до референдуми, за да заобиколи Конгреса и да постигне промени.

„Ако хората отидат да гласуват, това ще стане бързо, ще е като цунами“, каза вчера Чавес след като пусна бюлетината си.

Фигерес, чийто баща също е бил президент през три непоследователни мандати, изтъкваше опита си и семейното си политическо наследство. Той обеща да увеличи икономическия растеж и да даде тласък на зелените индустрии в напредничавата в екологично отношение държава, предаде БТА.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Човешка ценност

    0 0 Отговор
    Истинското зло е онова което е поробило България и българската нация !
    Хора които казват или намекват, че аз няма как да се оправя в този живот, всъщност на тях така им се иска!
    Бъдете умни и не се доверявайте на хора, а на сърцата и разумът си !