Last news in Fakti

10 Април, 2022 10:42 6 486 52

Заради недостига на олио: променят бисквитите, чипсовете и консервите

  • олио-
  • бисквити-
  • чипс-
  • консерви-
  • храна-
  • недостиг-
  • пазар-
  • магазини-
  • хранителни продукти-
  • палмово масло

Някои клиенти не искат да купуват храни, съдържащи палмово масло

Заради недостига на олио: променят бисквитите, чипсовете и консервите - 1
Снимка: БГНЕС

Изправени пред недостига на слънчогледово олио, производителите искат да променят състава на продуктите си, без да сменят опаковките, съобщава френската телевизия Бе Еф Ем (BFM). Списъкът на храните, съдържащи слънчогледово олио е дълъг - чипс, рибни консерви, детски храни, сладкиши, бисквити, готови храни. Тази съставка обаче може скоро да стане рядкост заради войната в Украйна. Страната осигурява 50 процента от световния износ на слънчоглед и олио, предаде БТА.

Украйна е един от най-големите производители в света, със 7 милиона тона слънчогледово олио годишно, от които 6,7 милиона се изнасят, уточнява АФП. А според "Федиол" (Fediol), европейската федерация на производителите на растително олио, в началото на март са спрени редовните месечни доставки от 200 000 тона слънчогледово олио към европейските пристанища, съобщава специализираното издание "Новетик" (Novethic). И докато в близките седмици се очаква доставките все пак да бъдат осигурени, задава се нова неизвестност - войната затруднява сеитбата на слънчогледа. Възможно е площите, предназначени за тази култура, да намалеят наполовина, а оттам - също толкова по-малка да бъде реколтата. Остава и въпросът как да бъде изнесен добивът, след като голяма част от инфраструктурата е разрушена.

За да се избегне парализа на производствените линии, хранителните предприятия още отсега предвиждат намаляване или пълно изчезване на слънчогледовото олио в някои продукти. Рапичното олио и палмовото масло са в челната тройка за хранително-вкусовата промишленост, заедно със слънчогледовото олио. Те могат да бъдат използвани като заместители - наред с кокосовото масло, но в по-малка степен. Подобен преход обаче, макар и временен, изисква проучвания и скъпоструващи технически пренастройки в предприятията. Замяната на олиото изисква различна температура на приготвяне, променя консистенцията на продукта, но най-вече - може да промени вкуса му.

Но освен вкусът, остава и въпросът за информирането на потребителя. Някои клиенти не искат да купуват храни, съдържащи палмово масло или избягват други заместители на олиото заради алергии. В перспективата за липса на слънчогледовото олио, промените в съставките ще се наложат бързо. Невъзможно е обаче да се заменят опаковките в последния момент, за да се актуализира съдържанието на продуктите. Не е възможно и да се поставят ръчно стикери с новото съдържание върху всяка опаковка. Освен това пазарът за амбалаж също се намира под натиск. Производители във Великобритания и Франция вече преговарят с ресорните ведомства как по-бързо да бъдат подменени етикетите на продукти, в които слънчогледовото олио е било заменено с друго.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русия е добра

    53 7 Отговор
    Пак ще ви пусне олиото. Не се косете.

    Коментиран от #7

  • 2 Спокойно бе

    63 9 Отговор
    Пак ще купувате зърно и олио но не от Украйна,щото такава измислена държавичка няма да има вече, а от РФ.

    Коментиран от #25

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Бодливи факти

    61 5 Отговор
    Ще оцелеят само тези страни и народи,които са в дружески отношения с Русия и Китай..

    Коментиран от #15

  • 5 Значи

    82 2 Отговор
    ще ни тровят и ще правят пачки, а нашите спекуланти ще изнасят олиото ни за западната висша раса. Евроценности батка.
  • 6 Професора

    71 2 Отговор
    Палмовото масло се нструпва в артериите като плака и се изгаря ма температура над 40 °!!! Честит бум на сърдечно съдови заболявания

    Коментиран от #35

  • 7 честен ционист

    24 3 Отговор

    До коментар #1 от "Русия е добра":

    Само ако платиш в рубли.
  • 8 Мдааа....

    57 0 Отговор
    Остава само да намерят и заместител на брашното и ще ни пробутват всякакви боклуци да ядем.До къде я докарахме.

    Коментиран от #24

  • 9 Министър на магията

    46 4 Отговор
    Скоро основна съставка в храните на европееца ще е хартията.Просто искам да видя как ще се нахраниш с 5 000€ .Може за да не ни е сухо яденето да прокараме малко с безплатна морска вода или евро вода от Дунава.Жалко,много жалко.

    Коментиран от #21

  • 10 6A13TT

    48 3 Отговор
    Няма проблем, великият демократичен и цивилизован ЕС одобри червеите като храна за хора, гладни няма да останете.
  • 11 ПУТИН КАТО ДОЙДЕ И ОЛИО ЩЕ ДОНЕСЕ И

    27 3 Отговор
    МНОГО ВЪЖЕ СЪЩО !
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Не на консумацията!

    40 1 Отговор
    Авторът на статията Денис Джамбазов да внимава как формулира заглавията статиите си. От: "Заради недостига на олио: променят бисквитите, чипсовете и консервите" разбирам, че се променя рецептата на посочените продукти, а всъщност се касае за подмяна на олиото с друг вид мазнина.
    Аз, обаче и сега избягвам да купувам на децата този боклук - мазен, калоричен, пълен със съмнителни вещества от гледна точка на здравето.
    За бога, братя! Купете си огледала в голям формат и се огледайте в тях! Неса ли твърде много тлъстините ни!?

    Коментиран от #14, #22

  • 14 6A13TT

    39 1 Отговор

    До коментар #13 от "Не на консумацията!":

    Едно е да си затлъстял от пържолки с картофки и винце и съвсем друго от чипс с палмово масло и от на киндер салмонелените шоколадчета.

    Коментиран от #17

  • 15 Чин Мин Чи

    13 3 Отговор

    До коментар #4 от "Бодливи факти":

    Относно: "Ще оцелеят само тези страни и народи, които са в дружески отношения с Русия и Китай." .......... и тогава ще настъпи комунизма, който градихме 45 години и чакахме пълната му победа по целия свят ....
  • 16 СПОКО

    6 16 Отговор
    ТЕ СЕГА УКРАИНЦИТЕ ЩЕ ЗАСАДЯТ МНОООГО СЛЪНЧОГЛЕД И НАЕСЕН ЩЕ СЕ КЪПЕМ С ОЛИО С АРОМАТ НА ОКУПАТОРИ

    Коментиран от #18

  • 17 Не на консумацията!

    13 2 Отговор

    До коментар #14 от "6A13TT":

    Ами откажи се и от пържолките и от картофките и от шоколадчетата! Няма значение от какво са тлъстините ни. Кой мъж харесва дебели жени? Кой мъж се замисля когато "заръфа" мазната баничка, закупена от павильона? А баджаците му са като на угоено прасе? Истината е в огледалото!

    Коментиран от #28

  • 18 Де го чукаш де се пука

    4 14 Отговор

    До коментар #16 от "СПОКО":

    Станахте досадни с обвиненията за Украйна. Знам, че руснаците са блокирали товарен кораб на пристанището на Одеса, натоварен с контейнери с олио и не го пускат. Освен това, миналата година украинците засяха нивите си с жито и слънчоглед. Идното лято кой ще го жъне?
  • 19 Демократичен чипс без оливия

    19 0 Отговор
    Яжте банани!
  • 20 Komapak

    7 4 Отговор
    Проблема е че са свикнали да ползват евтини а не че си нямат! Борсата за пчелен мед се намира във Франция. Украйна доставяше 60% там преди войната. Не че меда добит от слънчогледовите полета е полезен, но е евтин. Сега евентуално и нашите производители ще получат справедлива цена.
  • 21 Тъй ли

    4 7 Отговор

    До коментар #9 от "Министър на магията":

    Е как са го правели повече от 20 века ??? Само хартия ли са яли 20 века ??? Е като гледам и хартията е била достатъчна, щом са оцеляли до ден днешен

    Коментиран от #26, #27

  • 22 И ние. не на гадното олио

    10 2 Отговор

    До коментар #13 от "Не на консумацията!":

    Ще ядем риба и омеги добавки-който може черен хайвер, при недостиг, но гадното олио, масло, курабии, коли, енергийни, чипсове, пушено-не ядем и пием. Кашкавал и сирене от село, и мед, медът масово го развалиха по големите вериги. Последно жената взе някъв микс лапади марули-треви, пакети, сложи ги във вода 2 часа, като видя цветът на водата и го изхвърли.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Ха ха

    7 2 Отговор

    До коментар #8 от "Мдааа....":

    Костно брашно дал Бог.Екарисажите ще работят на маХ.Кравите го ядат,значи и хората ще го ядеме.А лудостта не ни плаши.
  • 25 ПЕТКА РАШКИН

    6 15 Отговор

    До коментар #2 от "Спокойно бе":

    Що ми се струва че Украйна ще е в ЕС преди макетата а РФ ще се свие в ъгъла на Европа за поне 50 години и ще се третира като страна от третия свят ?

    Коментиран от #42

  • 26 Тъй, тъй

    19 1 Отговор

    До коментар #21 от "Тъй ли":

    като са крали всичко от целия свят. Да си чувал нещо за колонии? За Британската империя? За геноцида на почти 100 милиона индианци! Така са оцелявали с войни и грабежи в световен мащаб! Може да направите справка колко и от къде внася храна ЕС към днешна дата. Тогава пак пиши. Хахаххахахах

    Коментиран от #31

  • 27 Министър на магията

    9 0 Отговор

    До коментар #21 от "Тъй ли":

    8 000 000 000 население с тенденция за увеличаване незнайно до колко и за колко време.Изобщо не искам да проверявам колко е било населението преди 50 да не говориме за преди 100 години,в пъти по-малко.Нооо ако ще се връщаме в пещерите си напълно прав.Може и още 20 века да оцелеем,но с тоя начин на живот,развитие и размножаване ЗАБРАВИ.
  • 28 Ами не

    14 0 Отговор

    До коментар #17 от "Не на консумацията!":

    Истината е в качеството на храната. Вредна храна + "перфектно" здравеопазване за 30г намаляхме с над 3 милиона!
    Бизнеса трябва да върви, хората са просто консуматори. С малко реклами ще ви обясним какво да си хапвате споко! И така!
  • 29 Аскк

    3 2 Отговор
    Олио от царевица от него не боли стомах произвежда се в Турция ползвам от дълги години супер е.

    Коментиран от #30, #32, #38

  • 30 Чеп

    9 1 Отговор

    До коментар #29 от "Аскк":

    Абе брат измисли как да правиме манджа от камъни,че и царевицата и много други неща ще хвръкнат във въздуха.А и кажи на трактора в резервоара какво да сипя???
  • 31 Колонизатор

    4 11 Отговор

    До коментар #26 от "Тъй, тъй":

    Относно: "Да си чувал нещо за колонии? За Британската империя? Така са оцелявали с войни и грабежи в световен мащаб" ---------- А да си чувал нещо за Узбекистан, Таджикистан, Азърбайджан, Белорусия, Украйна и прочие и прочие. Това не са ли бивши руски колонии, от които Русия грабеше и оцеляваше. И се стремеше да има земя на запад от Москва, а това са Украйна, Молдова, които Русия се стреми да си възвърне. Да не говорим за жалка България.

    Коментиран от #34, #39

  • 32 Сусам

    8 0 Отговор

    До коментар #29 от "Аскк":

    Ами отвори цех за олио от царевица тук в България и започни да произвеждаш. Ще го купувам. Не ми се ходи през месец до Турция за няколко литра. --------- Ашколсун!
  • 33 Между другото

    11 0 Отговор
    И без това олиото е заменено с палмово масло отдавна, в почти всички продукти.
    И една малка подробност - храни с палмово масло, не трябва да се консумират!!

    Коментиран от #36

  • 34 Тъй, тъй

    4 0 Отговор

    До коментар #31 от "Колонизатор":

    Та който има сили го прави, какво не разбираш. Щом може за едните, би трябвало да може и за другите! Демократично, нали? Толкова, нищо ново под слънцето за 20 века!
  • 35 сороснерес

    6 0 Отговор

    До коментар #6 от "Професора":

    палмовото олио..и сега са позволени...но трябва да ги слагат на отделен щанд или надписа не може да бъде примерно кисело мляко..а млечен продукт..БОКЛУК..предполагам 70-80% кисели млека и др... са с палмово масло...но пише че са истински...Дрън дрън..
  • 36 Между другото 2

    1 1 Отговор

    До коментар #33 от "Между другото":

    В Русия също "палмата" се прилага в почти всички млечни продукти, с негласното съгласие на контролните държавни органи. И с действията на работодателите-производители. Има клипове в youtube. Значи всичко пак се свежда до личният избор, как да действаш в конкретна ситуация.
  • 37 qwerty

    6 0 Отговор
    Сега ще разберете колко малко неща знаете за храните, с които ви снабдяват. Да сте виждали етикет на олио, на който да пише произход Украйна?
  • 38 Ал Бунди

    1 3 Отговор

    До коментар #29 от "Аскк":

    Точно..отвори им очите на тия биоединици, дето им стига мозъка колкото да пазят равновесие. А , според проф Иво Христов, в България са над 80%от населението. Царевичното е много по-полезно, а аз си го купувам от Гърция. Като си взема и две-три тенекета зехтин и пей сърце.Купувам си от години от частници- 20л тенеке за 50-70 евра. В зависимост...А който не мое, да са опрааа както мое. Да не говорим че и месото на гърчолята е по-хубаво( че и малко по-евтино) за рибата пък да не казвамРедовно си ходя за риба на Йонийско море. Даже сега съм там че вървят едни мурмурита и ципури, не е за разправяне. Скоро тръгва и лефера..така че глед -само за мързелите...
  • 39 Айде по-тъмно зелените да слизат да бута

    7 2 Отговор

    До коментар #31 от "Колонизатор":

    Ехееее ми че те българите са дошли по тия земи с бъклица,дрян и водни лилии.Имаш сили завладяваш територии.Ноооо да си извозваш роби от Африка да ти построят държавите с робския си труд.Да избиваш с болести и геноцид индианците защото са се родили там.А в Руската империя и в СССР и в Чукотка и в Казакстан и в Таджикистан и в Москва си еднакво ЧОВЕК,беден да но ЧОВЕК.
  • 40 ЧИЧО

    5 0 Отговор
    НАЛИ НИНОВА КАЗА, ЧЕ В БЪЛГАРИЯ ИМА СУРОВИНА ЗА ОЛИО ЗА ТРИ ГОДИНИ НАПРЕД.ОТКЪДЕ СЕ ПРЪКНА ТОЗИ ДЕФИЦИТ НА ОЛИО.

    Коментиран от #41

  • 41 Анонимен

    4 0 Отговор

    До коментар #40 от "ЧИЧО":

    ЧИЧо, бре чети! Да бе прочел и статията, щеше да знаеш, че е за Франция, а не за скромната ми татковина! Ти да не си седмак?!
  • 42 случаен

    3 0 Отговор

    До коментар #25 от "ПЕТКА РАШКИН":

    мечтите са безплатни
  • 43 Павел пенев

    3 0 Отговор
    Как ще има олио като всичко засяха с рапица и рапичното олио директно беше изпратено в бензиностанциите за бърза печалба. Такива са западните алчни идиоти,честито. Сега яжте отровното палмово и фъстъчено масло понеже идват от демократична Америка.
  • 44 Сър Пичук

    1 3 Отговор
    Хайде стига сте внасяли паника. Има и зехтин и олио от други култури. Не свършва света с недостига на слънчогледово олио.

    Коментиран от #46

  • 45 Гост

    0 0 Отговор
    Моля! Искат да слагат палмово масло в продуктите, а на опаковката да си пише че е с олио? Сериозно ли? Това не е ли подвеждане, лъжа, измама, умишлена вреда на клиентите?
  • 46 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #44 от "Сър Пичук":

    Зехтинът е 5 пъти по-скъп от олиото.

    Коментиран от #47

  • 47 Сър Пичук

    1 0 Отговор

    До коментар #46 от "Гост":

    За някои хора всичко е скъпо, но ако има желание има и решения.
    Напоследък има и едни страхотни уредчета - еърфрайери, които приготвят храната без мазнина. Става страхотно и е много по-здравословно. Готвенето в тефлонови съдове също пести мазнина. Освен това печените и варените храни са много по-полезни от пържените. От спестеното използване на олио може да си купиш зехтин - идеален е за салати и е по-здравословен от олиото.

    Коментиран от #50

  • 48 Гост

    3 0 Отговор
    По-добре да бъде обяснено, защо у нас има криза с олиото, след като България е на едно от водещите места в света по износ на слънчогледово семе и зърно. И за това ли е виновна войната в Украйна? Или трябва всичко да политизираме?

    Коментиран от #49

  • 49 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #48 от "Гост":

    Кога у големия брат има криза, това значи, че малкия ще го храни.
  • 50 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #47 от "Сър Пичук":

    Пич, това е вярно, но в статията се говори за бисквити и чипсове, които се правят с олио. Какъв еърфрайър?
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.