Last news in Fakti

18 Април, 2022 10:44 1 197 0

Президентът Токаев провежда мащабни реформи в Казахстан

  • казахстан-
  • президент-
  • токаев-
  • конституция-
  • реформи

За изпълнение на поставените амбициозни задачи в Конституцията на страната ще бъдат внесени повече от 30 изменения.

Президентът Токаев провежда мащабни реформи в Казахстан - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Проф.д.ик.н. Нина Дюлгерова

На 16 март 2022 година президентът на Казахстан Касъм-Жомарт Токаев излезе с обръщение към народа на Казахстан, в което представи ред амбициозни реформи, които предстои да се извършат.

Президентът на Казахстан подчерта важното значение на преразглеждането на правомощията на президента, като от президентска република с големи президентски правомощия ще се преминава към президентска република със силен парламент. Държавният глава със закон ще бъде задължен да прекрати членството си в политическа партия за периода на мандата си, а кметовете и техните заместници няма да могат да заемат длъжности в партийните структури.

Реформите също така предвиждат усъвършенстване на избирателната система, модерниза;ция на избирателния процес, разширяване на възможностите за развитие на партийната система.

Реформите ще засегнат и административно-териториалното устройство на страната. Президентът предложи да се създадат Абайска и Улътауска области с областни центрове съответно в градовете Семей и Жезказган. Лидерът на Казахстан също така обяви, че Алматинска област ще бъде разделена на две нови – Алматинска с център Капшагай и Жетисуйска област с областен център в Талдъкорган.

Отделно К.Токаев говори за реализацията на приоритетните антикризисни мерки, с акцент върху решаването на социално-икономическите въпроси, в това число осигуряване устойчивост на националната валута. Фирми с държавно участие трябва да увеличат износа на стоки и услуги за валута, а държавната администрация трябва да намали бюрократичната тежест.

За изпълнение на поставените амбициозни задачи в Конституцията на страната ще бъдат внесени повече от 30 изменения.

По този начин, провежданите в Казахстан реформи нагледно показват мащабна трансформация на държавното устойство, демократизация на обществото, реформиране на цялата страна. Държавата ще се реформира с цел изграждане на „Нов Казахстан“, който ще послужи за пример на много държави.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 8 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА