Last news in Fakti

30 Април, 2022 13:40 3 905 6

Извънредно положение заради рязкото увеличение на убийствата и престъпленията

  • еквадор-
  • убийства-
  • извънредно положение-
  • престъпления-
  • южна америка

Ще бъде въведен полицейски час в три провинции на страната

Извънредно положение заради рязкото увеличение на убийствата и престъпленията - 1
Снимка: Shutterstock

Еквадорският президент Гийермо Ласо оповести в Туитър, че ще бъде въведен полицейски час и хиляди войници и полицаи ще бъдат изпратени в провинциите Гуаяс, Манаби и Есмералдас, за да „наложат мира и реда“. В Еквадор се наблюдава рязко увеличение на убийствата и престъпленията, свързани с банди, предаде БГНЕС.

Това е вторият път, когато г-н Ласо използва извънредни правомощия за ограничаване на насилието, откакто встъпи в длъжност миналата година. „Улиците ще усетят тежестта“ на силите за сигурност, туитира г-н Ласо. Той каза, че 4000 полицаи и 5000 войници от въоръжените сили на Еквадор ще бъдат разположени в трите провинции. Полицейският час, който ще се прилага само в определени райони, ще бъде от 23:00 до 05:00 часа местно време. „Обществото няма да се примири. Нашият мир никога няма да бъде принесен в жертва на престъпните банди”, подчерта той.

Президентът Ласо обвини наркотрафика за проблемите с престъпността на Еквадор. Страната от Андите се използва като транзитен маршрут за кокаин, контрабандно внасят от съседни Перу и Колумбия, а и се твърди, че мощните мексикански наркокартели действат чрез местни банди. Пристанищният град Гуаякил, в провинция Гуаяс, е 50-ти в света по престъпност според класацията на Insight Crime, уебсайтът за разследваща журналистика. Според този сайт процентът на убийствата в Еквадор се е увеличил по-бързо от всяка друга страна в Латинска Америка или Карибския басейн през 2021 г. През февруари няколко мъже бяха открити обезглавени в Дуран, близо до Гуаякил, а двама мъже бяха открити с белезници и обесени на пешеходен мост - метод, използван от мексиканските наркокартели.

Еквадор преживя също най-смъртоносните затворнически бунтове в своята история, които шокираха страната и разкриха силата на бандите, действащи в затворите. През септември около 119 затворници бяха убити в затвор в Гуаякил. По-малко от два месеца по-късно най-малко 68 затворници загинаха при нови битки в същия затвор. Президентът Ласо обяви общонационално 60-дневно извънредно положение през октомври след бунтовете в затвора. Мерките обаче бяха критикувани от Конституционния съд, който намали наполовина извънредния период на 30 дни и разпореди военните трябва да подкрепят само полицейските операции.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ще убиват

    6 0 Отговор
    извън полицейския час .
  • 2 Абе

    3 0 Отговор
    Боли мъ...
  • 3 Иванушка  🇷🇺

    4 3 Отговор
    Нещо става по Света, явно извънземните са натиснали някво копче и Човечеството пощуря. Да измира, от видяното дотук хората НЕ СТАВАТ ))

    Коментиран от #6

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 шшт

    1 0 Отговор
    Низко е при такива заглавия да не се включи и за кой географски район се отнася. Пуста лакомия за кликове.
  • 6 SOMBRA NEGRA

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Иванушка  🇷🇺":

    muerto or patria ! вхн къэхмв д пър вфрэ.
    э
    фл лхг
    гфлхмлгр р
    т