Last news in Fakti

4 Май, 2022 18:00 747 5

Румънският президент: Няма информация за заплаха срещу Молдова

  • молдова-
  • заплаха-
  • румънски-
  • президент-
  • клаус йоханис-
  • франк-валтер щайнмайер

Заяви днес румънският президент Клаус Йоханис на съвместна пресконференция с гостуващия в Букурещ президент на Германия Франк-Валтер Щайнмайер

Румънският президент: Няма информация за заплаха срещу Молдова - 1
Снимка: БГНЕС

Няма конкретна информация, че Република Молдова е заплашена от военна гледна точка или че е взета на прицел от някого, заяви днес румънският президент Клаус Йоханис на съвместна пресконференция с гостуващия в Букурещ президент на Германия Франк-Валтер Щайнмайер, предаде агенция Аджерпрес, цитира БТА.

"Република Молдова е много важен въпрос за Румъния“, заяви Клаус Йоханис. Той отбеляза, че Румъния и Германия си сътрудничат много добре в отношенията с Република Молдова и изрази очакване това да продължи и в бъдеще.

Във връзка с НАТО и ЕС румънският президент направи разграничение, като напомни, че Молдова се е обявила за неутрална държава. „Не мисля, че в момента може да има някакви конкретни инициативи за сближаване на Молдова с НАТО“, каза Йоханис. Той отново подчерта, че Румъния подкрепя интеграцията на Молдова в Европейския съюз и припомни за помощта, която Букурещ оказва в тази насока.

От своя страна германският президент Франк-Валтер Щайнмайер каза, че възможностите за дестабилизиране на Република Молдова от страна на Русия са известни, но изрази увереност, че лидерите в Кишинев са достатъчно силни, за да се противопоставят.

"Живеем във времена, в които е трудно да се изключат някои теми. Твърде много пъти сме били изненадвани от изявления на Русия“, каза германският президент и посочи, че днес с Йоханис са обсъдили задълбочено рисковете от войната на Русия срещу Украйна за съседните страни.

Франк-Валтер Щайнмайер каза, че загрижеността за дестабилизиране на Молдова не е нова и е свързана с влиянието на Русия в Приднестровието.

Щайнмайер отбеляза, че Република Молдова се нуждае от подкрепа не само под формата на помощ, но и по отношение на големия брой бежанци, пристигащи от Украйна.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 АнтиГост

    0 6 Отговор
    Засега !
  • 2 Майна

    7 2 Отговор
    Народите ще ви изметат всички дето ви насадиха по върховете да обслужвате ДАВОСКАТА банда...Малоумници, тръгнахте срещу ХОРАТА!
  • 3 Хихихи..

    5 2 Отговор
    Питай първо Бай Дън - той най-добре знае.Ако ти каже че в Конго и Ямайка има опасност от руска инвазия-значи е така!
  • 4 Дон Кихот

    3 1 Отговор
    Дано, загрижеността" на Румъния към Молдова, не почива на някаква северно-атлантическа основа.
  • 5 ФЕЙК

    4 1 Отговор
    Не е вярно! Zеленски каза, че има!