16 Май, 2022 23:00 5 592 84

Мъск срещу Русия: ще се пренесе ли войната в космоса?

  • дмитрий рогозин-
  • елон мъск-
  • космос-
  • старлинк-
  • интернет-
  • михайло подоляк

Москва показа, че е в състояние целенасочено да унищожава сателити и по този начин да затруднява използването на части от околоземното пространство

Мъск срещу Русия: ще се пренесе ли войната в космоса? - 1
Снимка: shutterstock

Системата от сателити Starlink, която американският милиардер Илон Мъск предостави на Украйна за ползване, е трън в очите на Москва. Според експерти войната може да бъде пренесена и в космоса.

Илон Мъск е известен с редовните си и провокативни публикации в Туитър. Но наскоро той написа нещо, което накара да изтръпнат дори тези, които са свикнали с тона му: "Ако умра при неизяснени обстоятелства, искам да знаете, че ми беше приятно да се познаваме."

По този начин Мъск реагира на заплахата, която му отправи шефът на руската Федерална космическа агенция "Роскосмос" Дмитрий Рогозин. От няколко седмици двамата си разменят обиди и заплахи. Известно е, че Мъск предостави на Украйна връзка с неговата мрежа от сателити Starlink, а Рогозин го заплаши, че за това ще отговаря "като възрастен".

"Всичко сочи, че Русия не е в състояние да блокира комуникацията на украинците през Starlink", казва Даниел Фьолзен от фондация "Наука и политика". "В този смисъл неприкритата заплаха на Рогозин е израз на фрустрацията на руското правителство."

Русия се опитва да смущава работата на сателитите

Малко след началото на войната Мъск изпрати на Украйна терминали, които позволяват връзка със сателите Starlink, в отговор на молба на вицепремиера Михайло Федоров.

Появиха се съобщения за това, че освен за граждански нужди и за администрацията, украинските военни също са използвали мрежата от сателити на Мъск, обяснява Фьолзен. Това още веднъж доказва, че тази технология е с двойно предназначение - цивилно и военно, обобщава експертът.

Освен доказателствата, че руските военни се опитват да смущават работата на американската сателитна навигационна система GPS, след началото на войната в Украйна беше извършена и кибератака срещу сателитите на частна американска компания. "Кибератаката е извършена един час преди непровокираното и неоправдано нахлуване на Русия в Украйна на 24 февруари 2022 г., улеснявайки по този начин военната агресия", стана ясно от декларация на ЕС. "Тази кибератака оказа значително въздействие, като предизвика безразборни прекъсвания на комуникацията и смущения в работата на редица публични органи, предприятия и потребители в Украйна и засегна също няколко държави - членки на ЕС."

Примерът с Украйна показва, че все по-развитата сателитна техника води до използването на космоса за граждански и икономически цели, но върви ръка за ръка и с военното дело. Затова и все повече държави създават структури за защита на сателитната си инфраструктура. От миналата година и в германския Бундесвер работи такова звено.

Москва разполага с технология за разрушаване на сателити

По данни от министерството Бундесверът разполага със седем сателита, които трябва да бъдат защитавани. Рисковете за тях са най-различни. Миналия ноември Русия за първи път тества своя противосателитна ракета, с която успешно разруши свой излязъл от строя изкуствен спътник - демонстрация на мощ, при която беше произведено голямо количество космически боклук. По-евтин, но ефективен начин за смущаване работата на сателитите са лазерни системи, насочвани от Земята.

Но също и други сателити могат да бъдат използвани за смущаването на работата или дори за унищожаването на други спътници, казва шефът на щаба на космическия отдел към Бундесвера полковник Марко Мандерфелд. "Сателит може да бъде умишлено ударен челно или пък да се доближи до друг сателит с цел да го отклони от орбитата му. По-сложен е въпросът с използването на сателит за стрелба срещу друг такъв", обяснява полковникът.

"Дотук Starlink устоя на опитите за кибератаки и хакерски нападения"

Междувременно Илон Мъск отговори в Туитър на шефа на Роскосмос: "Дотук Starlink устоя на вашите опити за кибератаки и хакерски нападения, но вие увеличавате усилията си."

Руският тест от миналия ноември може да се разглежда и като предупреждение към Мъск и неговата сателитна система Starlink. Огромната мрежа от сателити на американската компания, която поддържа добри отношения и с правителството на САЩ, е ясен знак за американското превъзходство в космоса и е против руските интереси в сферата на сигурността. "Прави впечатление това, че отстреляният руски сателит е бил на същата височина, която използват и новите сателитни конфигурации като Starlink", отбелязва Даниел Фьолзен от "Наука и политика".

Русия показа, че е в състояние целенасочено да унищожава сателити и по този начин да затруднява използването на части от околоземното пространство.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 50 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Киро Космическият

    54 37 Отговор
    Тоз гусин не излетя ли вече за марс. От там ако ги зачетка руснаците с ракети, никой вафла не може да му каже.
  • 2 Не няма

    60 80 Отговор
    Русия не може да я води на земята а пък Мъск говори за космоса хаха

    Коментиран от #3

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Верно ли

    105 44 Отговор
    Ми щом МъскЧо е бил толкова услужлив към хохълите, що па да не загуби някое и друго сателитче! Бълха го ухапала! И откога е нормално някакъв незнайно как забогатял ке.еш с "частен" бизнес да се меси във чужди войни,ммм??? И после ми разправяйте, че рашките воюват с украинците...

    Коментиран от #73

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 бате ви Слави

    47 5 Отговор
    изобрети ли ракетата, или още е на рисунка?

    Коментиран от #15

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Дойче зеле

    56 11 Отговор
    накъка всичко на земята и литна в космоса. Очаквайте война на световете. В главната роля мъск
  • 10 йхнкхйких

    32 10 Отговор
    Помощ американците ни обират !
  • 11 Дух на хан Аспарух

    27 7 Отговор
    България е световен феномен !

    Коментиран от #37

  • 12 SCH JVLIVS II

    58 15 Отговор
    А голям шегаджия е този Мъск трябва да смени дилъра

    Коментиран от #22, #72

  • 13 Последния Софиянец

    65 20 Отговор
    Страхливите джендъри все от разстояние се бият и ползват идиоти като укрите.

    Коментиран от #21

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 мънка си

    18 2 Отговор

    До коментар #7 от "бате ви Слави":

    гледа я, и пак си мънка 7/8 и ша си литнала, след няколко чашки с неизвестно за журналистите съдържание
  • 16 Пъци

    28 34 Отговор
    Москва напоследък показва технологии за унижтожаване.Създаването нещо не им се отдава....

    Коментиран от #20

  • 17 Верно бе!

    31 2 Отговор
    Наш Слави щеше да праща третия бг.космонавт с македонския Гагарин на Луната,да се разберем като хората на кого е,ама нещо игнорира темата в последно време..
  • 18 Не само в очите

    42 10 Отговор
    На Москва, а в цял свят. И е време да има морален и етичен кодекс за дейността на технологии и основни човешки прави. Както и биолабораториите, синтетична биология. Настоящето Меж. Право не отговаря на развитието на биотехнологии, хим. оръжия, бойни фармацевтики и др. вещества, нанотехнологии, пси и др. техники и "оръжия". И не е само Мъск още, 12 хиляди сателита искаха да пуснат други "частни" кампании. Не говорим и за замърсяването на космоса.
  • 19 амате

    17 15 Отговор
    мъск е все още амате в космоса... хората спътниците ги изстрелваха преди 70 години
  • 20 По-лесно е

    6 3 Отговор

    До коментар #16 от "Пъци":

    Тъпчеш динамит и удряш два камъка от разстояние.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Хаджи Генчо

    20 5 Отговор

    До коментар #12 от "SCH JVLIVS II":

    Не, бе! Аутист е! Затова му е такова изражението, все едно винаги се присмива на нещо!

    Коментиран от #31, #50

  • 23 Hoho Boho

    24 26 Отговор
    Starlink, това са хиляди спътници изпратени в Космоса.
    Честито на мераклиите, които мислят, че могат да ги унищожат.
    Могат да бъдат подновени с нови...

    Коментиран от #24, #84

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Ще дразнят САЩ

    38 16 Отговор
    До време. Докато на много ядрени държави не им писне от "хулиганската им агресия". Индия, Пакистан, Китай, Русия, Иран, чичко Ким са на ръба на търпението. Има граници на безумието.Дори на Саудитците им писна. Накрая като не искат да урегулират цивилизовано Международното право и Човешките права в редица области, САЩ ще бъде обект на ... удари. Не може да си играеш с цял свят безнаказано, финансови кризи, биотехнологии, химически оръжия, биооръжия, климатични оръжия,космически, Ковид-биолаборатории в цял свят, над 200. Има граници търпениято на целият свят към САЩ.
  • 27 Hoho Boho

    22 21 Отговор
    Тия наистина са безаналогови, щом не могат да се справят даже и с една компания...
    Но иначе много приказват как могат да го направят...
    Ами да пуснат и някое видео, бре! Някаква анимацийка..
    Зрителският интерес почва да пада.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Рошко

    18 8 Отговор
    Да си купуваме и каски сега, докато не са почнали от космоса да падат боклуците на мискинина,
  • 31 Верно ли

    29 9 Отговор

    До коментар #22 от "Хаджи Генчо":

    Тя и оная зелената талибанка Тунберг и тя май беше с такова. В интерес на истината сега се загледах по-задълбочено в този - и на тоя му говорят звездите, както и на новата му жена. Аз със сигурност нема да се кача в совалка на човек, кръстил детето си X Æ A-12. И този има 7 деца... Едно време ограничаваха размножението на хора с дефицити, сега се множат като зайци...
  • 32 1243

    17 6 Отговор
    Вкиснатото зеле в действие с поредните щуротии хаха
  • 33 7967

    19 35 Отговор
    Русия от 30 години насам не участва в космоса и се счита вече за бивша космическа държава.САЩ сега като изритат руснаците от МКС ,Русия остава вечно на Земята.Та за какъв космос говорим въобще ?!

    Коментиран от #36, #39

  • 34 САТЪРА НА ХАНА

    19 13 Отговор
    ЕДНА МАЛКА МИНА 80 ММ БЪЛГАРСКО ПРОИЗВОДСТВО ДАВА НАД 2000 ШРАПНЕЛА
    ....
    АЗ ОТДАВНА СЪМ ПИСАЛ НА РУСНАЦИТЕ ЧЕ ОБЛАК ОТ САЧМИ 2 ММ ... МОЖЕ ДА
    ПРЕЗЕМИ МЪСКОЛЕТИТЕ ЗА 1-2 ЧАСА ... ЩОТО
    ТЕ НЕ СА ДЪРЖАВНИ , А ЧАСТНИ :))
    ....
    ПО ТРУДНО ЩЕ Е ЬА РОСКОСМОС ДА НАПРАВИ ОБЛАКА СЪЧМИ ДА ПРИЛИЧАТ НА ЕСТЕСТВЕН МЕТЕОРИТЕН ПОТОК :))

    Коментиран от #48

  • 35 Крепостници в кризи

    17 23 Отговор
    На другарите болшевики скоро ще им се изясни колко работа са си отворили..всеки които стои на пътя на прогреса ще бъде смазан
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Хан Омуртаг

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Дух на хан Аспарух":

    Да ,така е брато!
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Читател

    12 5 Отговор
    Този няма нищо негово ,мислете малко.Това е един клоун и наркоман също и с заболявания човек сложен там да играе игра.Те няма как да позволят това.Даже с избора на тоя ни обиждат направете си сметка колко за тъпи ни смятат.
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Hoho Boho

    11 6 Отговор

    До коментар #34 от "САТЪРА НА ХАНА":

    Много забавно!
    И колко метра е радиусът на поражение? Не ми отговаряй! Въпросът е провокативен.

    Но ми отговори!
    Ако тези НАД 2000 ШРАПНЕЛА, се разпространят в радиус 10 километра, какъв е шансът някоя съчма да уцели нещо, което е по-малко от метър.
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Тъпо заглавие

    15 13 Отговор
    Противопоставя се един мазно говорещ фирмаджия на една велика държава ? Тъпо, DW, много тъпо.
  • 55 Ами

    15 7 Отговор
    Руснаците пък ако си мислят, че само те ще могат да унищожават сателити, отново МНОГО се лъжат ! Тръгне ли се оо тая спирала, в бъдеще дъждовете от "звезден прах" биха били реалност !
  • 56 Глупости

    18 9 Отговор
    Ако дори и малко пречеха тия сателити, отдавна да са отстранение! Руснаците могат както да ги заглушат, така и да ги свалят във всяка минута! Та глупава пропаганда за глупаци, предоставена от САЩ!

    Коментиран от #62

  • 57 кочо

    16 11 Отговор
    СтарЛинк има 2600 сателита. Как ще ги унищижи и от къде средства? Или с батутите на Рогозин, неадекватния?

    Коментиран от #60, #61, #80

  • 58 Абе

    8 1 Отговор
    Дв-непровокирана и неоправдана дойчерастия.
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Ooo

    11 6 Отговор

    До коментар #57 от "кочо":

    Мощен Чичко Лазар и се изпаряват...
  • 61 AlienMind

    11 1 Отговор

    До коментар #57 от "кочо":

    Да трудно е даже и за Русия да ги унищожи! Защо са там и какви средства откраднати от целият свят са вложени е друг въпрос! Нещата лека по лека излизат извън контрол даже и за държави или съюзи като Европейският! Още малко власт и пари ако натрупат и короната и тоталният шпионаж на хора и институции ще ни се сторят като детска игра! Не дай си боже да успеят да ги превърнат в активно оръжие, тогава и господ не може да ни помогне!
  • 62 Hoho Boho

    7 10 Отговор

    До коментар #56 от "Глупости":

    "Ако дори и малко пречеха тия сателити, отдавна да са отстранение! "

    Ами защо тогава издребняваме с този казус?
    Нека си летят тези сателити и да осъществяват лесна комуникация на украинската армия..
    Безаналоговите руснаци си нямат такива сателити, но умеят да ползват сметачни линийки и сметалото.

    Коментиран от #63

  • 63 Глупости

    7 2 Отговор

    До коментар #62 от "Hoho Boho":

    Глупостите са присъщи на глупавите хора! А винаги е било по лесно да прочетат някоя книжка! Иначе сателитите си летят и видно на никой не пречат за сега!
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Не го казвам аз

    9 3 Отговор
    Цитирам статията
    "Кибератаката е извършена един час преди НЕПРОВОКИРАНОТО и НЕОПРАВДАНО нахлуване на Русия в Украйна на 24 февруари 2022 г.,"
    Нахлуването беше и ПРОВОКИРАНО и ОПРАВДАНО
  • 70 Death Star

    3 1 Отговор
    Технологията не е само за унищожаване на сателити, а на всички бързо движещи се обекти в ниска орбита.
  • 71 Чети внимателно...

    8 7 Отговор
    Сателитите са били предоставени за ползване на Украйна за гражданска и военна цел ПРЕДИ войната. Това за какво ви говори? Всичко е било планирано. НАТО да предизвика Русия с свойте действия. Подготовката е била много от по-рано от страна на "нещастните украйнци". Блокирани сателити часове ПРЕДИ нахлуване на Русия .

    Коментиран от #79

  • 72 Annie

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "SCH JVLIVS II":

    Tака е,но да не забряваме , кой е дядо му
  • 73 Путлер

    7 6 Отговор

    До коментар #5 от "Верно ли":

    Путлер води война с целия цивилизован свят. Накратко.
  • 74 Един

    6 3 Отговор

    До коментар #44 от "AlienMind":

    А пък около Харков вече няма рашисти.

    Коментиран от #81

  • 75 100

    5 4 Отговор
    Мъск ще победи.
  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Сталинчо

    7 4 Отговор
    Стига глупости безаналогови армии космически сили, ракети, много заплахи , а в действитеност армия крадци на дамско бельо перални и битова техника,ракети които падат на 100 километра от целта ама и те свършиха а "високо технологична" рассия не може да прави чипове.Виж кораби уникати за нула време се превръщат в подводници.Абе хора тези путишоци клечки за уши не могат да направят тръгнали с Илон Мъск да се мерят
  • 78 Русията само разрушава

    3 3 Отговор
    Ане създава и вика ние не сме агресори😂😂😂😂
  • 79 Щирлиц

    2 4 Отговор

    До коментар #71 от "Чети внимателно...":

    Час преди нахлуването в Украйна, Русия е направила смущение в работата на американската GPS система, която цял свят ползва безплатно.
    След нахлуването се опитват да навредят и на StarLink, но не могат.
    Виж разликата - от запада идват безплатно GPS, навигация, интернет, преводачи, обмен на данни, телефония... а от русия бомби, смърт, разрушения, прескъп газ и петрол, купени политици и партии за заробване на хора, ресурси и територии.
  • 80 Посетител

    0 3 Отговор

    До коментар #57 от "кочо":

    Батутите ще ги ползва НАСА. РОССКОСМОС летят със союзите.

    Коментиран от #82

  • 81 Посетител

    0 1 Отговор

    До коментар #74 от "Един":

    Сигурен ли си?
  • 82 факти

    3 1 Отговор

    До коментар #80 от "Посетител":

    Роскосмос използва 40 годишните технологии където седят трима като в ковчег ,а единия пипа с показалка по копчетата и системите от 20 век.САЩ не ги гледай.Америкамците са минимум с 50 години пред Русия.Освен това на Русия вече няма да им трябват нито капсули,нито нищо защото Русия не е космическа държава и не участва в космоса.

    Коментиран от #83

  • 83 Посетител

    1 2 Отговор

    До коментар #82 от "факти":

    Че са стари - стари са. Не отричам. Но са сигурни. Не бързай да отписваш Русия от космическите държави. Откакто НАСА свали от употреба совалките, екипажите на МКС се сменяха благодарение на союзите и товарите с прогресите. Едва преди година американците възобновиха полетите със свои кораби... И да - Русия трябва да намери заместници на класовете "Союз" и "Прогрес". Време е!
  • 84 Хахахах

    0 0 Отговор

    До коментар #23 от "Hoho Boho":

    Русия на земя война може да води, над 100 дни пука милиони въоръжени Украинци със само 200 хиляди души армия.... Това му се вика мощ... А и тук чета, че могли да подменят сателитите с нови... То щото е евтино и си го купуваш от кварталния бъкалия... 🤣🤣 Много прост народ има в коментарите