17 Май, 2022 16:45 1 046 9

ЕС: Събитията в последно време ни показаха, че трябва да сме подготвени за неочакваното

  • ек-
  • ес-
  • война-
  • йоханес хан-
  • финанси-
  • финансов регламент-
  • пари-
  • доходи-
  • европа-
  • бюджет

Основната цел на предложението е съществуващите правила да се съгласуват с настоящия дългосрочен бюджет

ЕС: Събитията в последно време ни показаха, че трябва да сме подготвени за неочакваното - 1
Снимка: Shutterstock

Еврокомисията предложи целенасочени изменения на финансовите правила на Европейския съюз, известни като Финансовия регламент. Основната цел на предложението е съществуващите правила да се съгласуват с настоящия дългосрочен бюджет за периода 2021—2027 г., както и да се подобрят допълнително вече съществуващите много високи стандарти на финансовите правила на ЕС, за се разработи още по-прозрачен, по-добре защитен и по-гъвкав бюджет.

Комисар Йоханес Хан, отговарящ за бюджета и администрацията, заяви: С това предложение се стремим да предоставим сигурност на получателите на средства от ЕС, като същевременно повишим способността за реагиране на бюджета при кризи и направим управлението му цифрово по подразбиране. Събитията в последно време ни показаха, че за всички е важно да сме подготвени да посрещнем неочакваното. Надявам се, че ще бъдат проведени конструктивни дискусии с Европейския парламент и държавите членки в Съвета, които да позволят тези правила да бъдат въведени бързо в полза на всички.

Основните елементи на предложението имат за цел да осигурят:

По-голяма прозрачност на бюджета на ЕС чрез:

- подобряване на публичната информация за използването на бюджета на ЕС и за получателите на финансиране от ЕС посредством усъвършенствана публична база данни, обхващаща всички методи на изпълнение на бюджета,

- увеличаване на ефективността на контрола и одитите посредством задължително събиране на данни за получателите на финансиране от ЕС, включително за техните действителни собственици,

- използване на интегрирана информационна система за извличане на данни и оценка на риска при всички методи на изпълнение на бюджета на ЕС, за да се установят, наред с другото, рисковете от нередности, измами и конфликти на интереси.

По-добра защита на бюджета на ЕС чрез:

- укрепване на системата на Комисията за ранно откриване и отстраняване, така че да могат да се установяват получателите на финансиране от ЕС, които нарушават правилата на ЕС, и те да бъдат лишавани от възможността да получават финансиране,

- разширяване на обхвата на тази система, като в нея бъде включено споделеното управление на изпълнението на бюджета (при което Комисията изпълнява бюджета заедно с държавите — членки на ЕС), например за финансирането от Европейския фонд за регионално развитие и от Механизма за възстановяване и устойчивост,

- актуализиране на определението за конфликт на интереси, което дава основания да се отхвърлят участници в процедури за предоставяне на средства или за възлагане на поръчки, ако бъде установен конфликт на интереси,

- повишаване на ефективността и качеството на проверките и одитите посредством цифровизация и използване на нови технологии в съответствие с ангажимента на Комисията по отношение на цифровите практики.

По-голяма гъвкавост на бюджета на ЕС чрез:

- осигуряване на ясна правна рамка за възлагането на поръчки в кризисни ситуации, например като се даде възможност на институциите на ЕС да възлагат поръчки от името на държавите — членки на ЕС, или да действат като централен орган за покупки,

- създаване на нов инструмент за изпълнение на бюджета, с който да се осигури възможността на Комисията да допринася за глобални инициативи (т.е. дейности с няколко донори, при които се обединяват средства в подкрепа на постигането на глобални цели в области като изменението на климата, образованието и борбата със СПИН, туберкулозата и маларията).

По представеното предложение ще бъдат проведени преговори между Европейския парламент и държавите — членки на ЕС, в Съвета с оглед то да бъде прието бързо. Комисията ще работи съвместно с тези две институции, за да гарантира, че кандидатите за средства от ЕС и получателите на такива средства ще могат да се възползват от новите правила възможно най-скоро. Във Финансовия регламент се определят основните правила за управлението на бюджета, за предоставянето на финансиране от ЕС на бенефициерите и за управлението от институциите на ЕС на собствените им финанси. Той съдържа правила за това как тези институции да възлагат поръчки за строителство, доставки и услуги, как да предоставят безвъзмездни средства и награди и как да използват финансови инструменти или бюджетни гаранции. През 2018 г. финансовите правила на ЕС бяха преразгледани основно, за да бъдат съгласувани с предишния дългосрочен бюджет за 2014—2020 г., както и с цел подготовка за многогодишната финансова рамка за 2021—2027 г. Във Финансовия регламент от 2018 г. бяха интегрирани съществуващите дотогава като отделен правен акт правила за прилагането му и по този начин всички общи финансови правила бяха обединени в един документ. След приемането на многогодишната финансова рамка и на разходните програми на Съюза за периода 2021—2027 г. обаче бе счетено, че е необходимо допълнително изменение. За тази цел от юли до октомври 2021 г. бе проведена обществена консултация и изразените в нея мнения бяха разгледани внимателно. Повечето от тях са отразени в предложението на Комисията.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тошо

    13 1 Отговор
    САЩ РАЗКАТАВА ФАМИЛИЯТА НА ЕС ПО ВСИЧКИ ЛИНИИ,А ТЕЗИ ГОВОРЯТ ЗА ПРАВИЛА И НОРМИ. ЛУДИ ЗА ВРЪЗВАНЕ СА ЕС ПОЛИТИЦИТЕ И ПРОДАЖНИЦИ.

    Коментиран от #6

  • 2 ЕС EU

    12 1 Отговор
    "Събитията в последно време ни показаха, че трябва да сме подготвени за неочакваното"
    т.е. бъдете готови и да нема ЕС
  • 3 Разделяй и владей

    9 1 Отговор
    Събитията в последно време показаха,че ЕС няма бъдеще, защото е зависим от империята на злото сащ! Това е и целта на сащ!
  • 4 Кръчмар

    8 0 Отговор
    За тези години ЕС колко неочаквани неща ни се случиха, така, че сме претръпнали: еднополови семейства, педофилия , мир чрез война, грабеж на бедните от богатите, 11 г в очакване на Годо/Шенген/, самообричане на студ и глад, Извратена Евровизия пряк израз на визията на ЕК за Европа и т.н. и т. н.

    Коментиран от #5

  • 5 Ерих Фон Клинкерхофен

    1 3 Отговор

    До коментар #4 от "Кръчмар":

    Свят широк, пътища много. Защо се оплаквате от ЕС? От тук няма забрана за напускане.
  • 6 хохохо

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "Тошо":

    Те го създадоха и те го унищожиха....Просто бизнес...
  • 7 А ако нещо не ни харесва,

    4 0 Отговор
    ще ви замразим парите, с които ще помогнем на Украйна.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 наблюдател

    3 0 Отговор
    500 милиона евро от "Фонда за мир" на ЕС - познайте за къде?