9 Юни, 2022 20:23 2 683 9

ФБР: Роман Абрамович е купил два самолета за близо половин милиард долара чрез кипърска офшорна компания

  • фбр-
  • кипър-
  • самолет-
  • русия-
  • роман абрамович

Разследващите твърдят, че самолетите на Абрамович са нарушили правила за износ на САЩ, свързани с американските санкции, наложени след нахлуването на Русия в Украйна

ФБР: Роман Абрамович е купил два самолета за близо половин милиард долара чрез кипърска офшорна компания - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Руският милиардер Роман Абрамович е използвал кипърска офшорна компания при покупката на два самолета на стойност 410 милиона долара, съобщава електронното издание на кипърския вестник „Филелефтерос“. Това показва информация на ФБР, описана в молба на американската служба до съда във Флорида за задържането на летателните машини. Самолетите са "Боинг" 787-8 (DreamLiner) на стойност 350 милиона долара и "Гълфстрийм" за 60 милиона долара.

От ФБР настояват да бъде издадено нареждане за задържането на двата самолета за период от две седмици заради нарушение на правила на американското министерство за търговия.

Разследване на американските служби е установило връзката на Абрамович с офшорна компания на острова, чрез която има възможност да контролира имуществото си при пълна анонимност.

От ФБР твърдят, че самолетите на Абрамович са нарушили правила за износ на САЩ, свързани с американските санкции, наложени след нахлуването на Русия в Украйна.

Установено е, че през първата половина на месец март и два месеца след руското нахлуване в Украйна, двата произведени в САЩ самолета на Абрамович са осъществили полети към Русия без нужната документация от бюрото към американското министерство на търговията.

„Боингът“ е пътувал четири пъти от Дубай до Москва, а самолетът „Гълфстрийм“ е изпълнил полет от Истанбул до Русия като после е летял до Тел Авив, Истанбул и Москва.

Според доклад на мрежата за разследваща журналистика Център за разследване на корупцията и организираната престъпност (OCCRP), публикуван в края на март, Абрамович има тесни връзки с Кипър, където контролира компании на стойност 1,24 милиарда долара.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 един от многото

    10 1 Отговор
    А , не бе , ще се съобразява с тъпанарите налагащи санкции!
  • 2 Нормално

    5 1 Отговор
    Има пари ,угажда си...
  • 3 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    6 0 Отговор
    Искат да му върнат парите и да си приберат самолетите или искат да приберат и парите , и самолетите ‼️
    / заради едни 8 броя F16 питам /
  • 4 ъхъ

    3 5 Отговор
    Да си беше купил рашки самальоти на промоция, копче няма да му кажат!
  • 5 Брендичка

    3 0 Отговор
    Ами тоя непредсказуем палавник си има доста пари. Като жена, ми е интересно поведението му - "твърде земен човек".
  • 6 Иванушка  🇷🇺

    2 2 Отговор
    Да беше купил един Флагмански Крейцер за тия пари.
    Новичок за тъпака ))
  • 7 копейко

    7 2 Отговор
    Те за това са крепостните да работят за самолети, яхтиикурви на помешчиците.
  • 8 ДОСТ

    8 0 Отговор
    ИМА ПАРИ КУПУВА. АЗ АКО ИМАМ МНОГО ПАРИ НАПРАВО ПЛАНЕТА ЩЕ СИ КУПЯ.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.