Last news in Fakti

28 Юни, 2022 21:27 1 363 3

Диалог! Иран и САЩ започнаха непреки ядрени разговори в Доха с посредничеството на ЕС

  • иран-
  • сащ-
  • доха-
  • ядрена сделка-
  • натанз

Техеран отказва да провежда директни разговори със своя заклет враг САЩ и по тази причина разговорите се провеждат с посредничеството на Мора

Диалог! Иран и САЩ започнаха непреки ядрени разговори в Доха с посредничеството на ЕС - 1
Снимка: Shutterstock

Непреки ядрени разговори между Техеран и Вашингтон започнаха днес в Доха, предаде Ройтерс, като се позова на ирански държавни медии.

Иранският главен преговарящ Али Багери се срещна с пратеника на ЕС Енрике Мора, който ще посредничи между САЩ и Иран.

От две отделни стаи в хотел в катарската столица Багери и специалният пратеник по иранските въпроси на САЩ Роб Мали се опитват да преодолеят трудностите пред съживяването на ядрената сделка на Техеран със световните велики сили от 2015 г.

Иран отказва да провежда директни разговори със своя заклет враг САЩ и по тази причина разговорите се провеждат с посредничеството на Мора.

През март изглеждаше, че ядрената сделка е близо до съживяване, но надеждите за това не се оправдаха, основно заради настояването на Техеран Вашингтон да извади иранския Корпус на гвардейците на ислямската революция от списъка на САЩ с чуждестранни терористични организации.

Миналата седмица един представители на Иран и ЕС заявиха пред Ройтерс, че Техеран се е отказал от това искане, но все още остава да бъдат разрешени два въпроса, като един от тях е по отношение на санкциите, въведени срещу Иран.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хххх

    12 1 Отговор
    Иран е силен играч, ще почакат !
  • 2 ссс

    9 0 Отговор
    Търсят евтин петрол другарите нищо друго... пробваха с Венецуела.. сега и при Иран ще ударят на камък...
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.