Last news in Fakti

15 Юни, 2013 01:45 5 681 5

Европа учудена от избора на Пеевски за ДАНС

  • делян пеевски-
  • данс-
  • европейската комисия

 „Липсата на демократичен дебат и изключителната бързина на процедурата повдигат въпроси относно целите на назначението“, каза председателят на Групата на Европейската народна партия (ЕНП) в Европейския парламент Жозеф Дол. Той посочи, че групата на ЕНП в Европейския парламент е призовала Европейската комисия „да следи отблизо последните развития в България и да гарантира спазването на европейските стандарти на правовата държава“.

„С избора на Делян Пеевски новото правителствено мнозинство създаде една безпрецедентна и взривоопасна концентрация на власт“, каза говорителят по конституционните въпроси на Зелените в Европейския парламент Гералд Хефнер. Той допълва, че дори само разширените правомощия на преструктурираната ДАНС, която Пеевски трябва да ръководи, са притеснителни.

Да се повери такава власт на един така или иначе влиятелен медиен магнат, който беше принуден да се откаже от правителствен пост в миналото заради подозрения в изнудване и който по всяка вероятност е замесен в многобройни, неразкрити корупционни афери, свидетелства за крещящо неразбиране какво е върховенство на закона, посочва Хефнер.

Според председателя на групата на Зелените в ЕП Ребека Хармс масовите протести на хората в България показват, че изборът на Пеевски е неприемлив. Тя посъветва правителството на България да вземе предвид недоволството на хората и “чрез бърза корекция на избора си за ръководител на тайните служби да възвърне доверието в правителството и политическите институции, преди кризата на доверието да е ескалирала".

 „Много пъти сме подчертавали, че доброто ръководство и прозрачните процедури имат значение", каза говорителят на Европейската комисия Марк Грей в отговор на въпрос на БНР за назначението на Делян Пеевски за шеф на ДАНС. Той отказа да коментира евентуалния конфликт на публични и бизнес интереси на новия началник на спецслужбата.

Марк Грей припомни, че за съжаление през последните години очакваните от България резултати за борбата с организираната престъпност идват много бавно.

Непрозрачните процедури (при кадруването), които не дават възможност да се разгледат въпросите за почтеността и компетентността, много затрудняват установяването на доверие в системата (за сигурност), каза Марк Грей.

Реакцията на учудване поставя въпроса дали кандидатурата на Пеевски е била съгласувана, както твърди премиерът Пламен Орешарски.

Заключението на Европейската комисия е, че скорошните организационни промени и днешното решение за ръководството на ДАНС изискват удвоени усилия за всеобхватни и координирани мерки в борбата срещу организираната престъпност.

 На 21 юни председателят на Европейската комисия Жозе Барозу ще се срещне с премиера Пламен Орешарски по искане на българската страна. По време на нея най-вероятно ще бъдат обсъдени и тези проблеми.

Посланикът на Франция Филип Отие също изрази учудване от начина, по който се е извършил изборът на Пеевски за председател на ДАНС.

„Няма по-сериозно предизвикателство за България и за мястото й в Европейския съюз от това да подобри състоянието на правото и на постиженията в областта на борбата с корупцията и организираната престъпност. Това е в интерес на българските граждани, на европейските партньори на България и на Европейския съюз като цяло“, пред „Медиапул“ посланик Отие.

България протестира срещу медиен магнат, назначен за директор на ДАНС. Протестът е първата индикация за обществено недоволство срещу новото правителство, което бе сформирано преди месец, коментира „Файненшъл таймс“. Вестникът отбелязва, че откриването на Дунав мост 2 е било засенчено от протестите срещу Пеевски.

Назначаването на Делян Пеевски начело на ДАНС предизвика фурор в България, коментира „Ройтерс“. Това би могло да възпламени отново народното недоволство и да застраши крехката политическа стабилност само седмици след предсрочните избори, посочва агенцията. Позовавайки се на български медии, „Ройтерс” пише, че Пеевски стои зад влиятелна медийна мрежа от национални вестници и телевизионни канали, притежавана от майка му и критикувана за съсредоточаване на медийна собственост в ръцете на малцина.

Би Би Си отбелязва, че президентът Росен Плевнелиев е поискал преразглеждане на решението на парламента заради репутацията и компетенцията на Пеевски. АП допълва, че изборът на директор на ДАНС е преминал без дебат и набързо в пленарната зала.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мечока

    1 0 Отговор
    Мястото на тази пр..ня е в зоологическата градина
  • 2 Petar Dimov

    1 0 Отговор
    predadohte darjavata otnovo, DPS - DANS ,
  • 3 Румен Янев

    1 0 Отговор
    Дръж се Европо Делян че те гази ! Вече смело и с чиста съвест мога да кажа - СРАМ МЕ Е ЧЕ СЪМ БЪЛГАРИН !!!! СРАМ МЕ Е !!!!!!!!
  • 4 бати батев

    1 0 Отговор
    Това прасенце от къде го намериха
  • 5 Любомир Гаров

    1 0 Отговор
    Най добре ще направят като изградят нова стена и я кръстят–българска...