13 Юли, 2022 15:45 3 076 30

Как Арабският свят се отнася към войната в Украйна

  • арабския свят-
  • русия-
  • украйна-
  • война

Арабският свят реагира сдържано на войната в Украйна, не подкрепи санкциите срещу Русия и не скъса връзките с нея.

Как Арабският свят се отнася към войната в Украйна - 1
Снимка: БГНЕС

Арабският свят реагира сдържано на войната в Украйна, не подкрепи санкциите срещу Русия и не скъса връзките с нея. Близкият изток повярва в многополюсния свят, съгласно версията на Владимир Путин дори след демонстративната война в Сирия, а сега само засили убеждението си, че Русия воюва със Запада на страната на всички, които не харесват Америка, анализира Руската служба на Би Би Си.

В условията, когато Западният свят губи информационната война в арабоезичното пространство, страните от региона, свикнали на войни, се опитват да останат неутрални по отношение на войната в Европа, отприщена от Кремъл. Някои са хладни, други мълчат. Никой не иска да ядоса САЩ или да се скара с Русия.

"Много страни осъзнаха, че трябва да диверсифицират връзките си и да поставят яйцата си в различни кошници, Русия е една от тези кошници", казва Мериса Хурма, директор на програмата за Близкия изток на Центъра "Удроу Уилсън".

Този подход е характерен за страните от арабския свят.

Сирия е безусловен съюзник на Русия във всичко. Тя беше първата и засега единствената страна в региона, признала след Русия самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народни републики (ДНР и ЛНР). Тя гласува и против мартенската резолюция на ООН, осъждаща руската агресия в Украйна.

Някои страни от Близкия изток и Северна Африка, включително Алжир, Ирак, Иран и Обединените арабски емирства, се въздържаха. Други, като Мароко, избраха да не гласуват изобщо.

"Въпреки факта, че много страни в региона имат исторически по-тесни връзки със Съединените щати, в последно време Русия се превърна в много по-важен партньор както в търговско, така и във военно отношение", каза координаторът на програмата за Близкия изток и Северна Африка на Европейския съвет за външни отношения , Кели Петило.

Тактиката на изчакване е следвана от повечето страни в региона както преди, така и след нахлуването в Украйна, казва Мериса Хурма. Много страни от Близкия изток в крайна сметка гласуваха за резолюция на ООН, осъждаща действията на Русия в Украйна, но не надхвърлиха този символичен жест.

"Ние не вземаме страна, ние действаме в рамките на нашите бизнес интереси", каза катарският министър на енергетиката Саад ал Кааби в интервю за Си Ен Ен на международна конференция в Доха в края на юни.

Съединените щати отдавна показаха ясно, че искат да сведат до минимум влиянието си в региона и преди няколко години започнаха постепенно оттегляне. Русия се стреми да заеме празното място.

През последните години дори традиционните съюзници на САЩ се опитаха да диверсифицират връзките чрез изграждане на отношения с други страни, включително Русия, особено след като американците постепенно се оттеглят от региона. Затова сега е важно за тях да не пропиляват натрупания капитал.

Освен това "за много арабски страни Русия всъщност е във война с целия НАТО, а не само с Украйна", подчертава Кирил Семьонов, експерт в Руския съвет по международни въпроси (организация с нестопанска цел, основана по заповед на президента Дмитрий Медведев през 2011).

Битка за умовете и сърцата

След атаките от 11 септември 2001 г. американските политици и военни лидери се стремят да "спечелят сърцата и умовете" в Ирак и други страни от Близкия изток, което означава опит за идеологическа победа, а не на бойното поле.

Битката за сърцата и умовете в арабския свят сега се печели изцяло от Русия, докато Западът губи информационната война, казва експертът Надя Овейдат, доцент в Университета на Канзас и сътрудник в Програмата за Близкия изток към Международния център "Удроу Уилсън". Тя изучава по-специално как се отразява темата за войната в Украйна в арабския свят.

Младите хора , които преобладават в арабските страни, където 60% от населението е под 25 години - са в социалните мрежи, четат "Фейсбук" и "Туитър", а информацията на арабски за украинския конфликт идва главно от канали, свързани с Русия.

Това означава, че младите араби четат интерпретацията на събитията, която им предлага Русия, а не Украйна и Западния свят. Почти няма алтернативна гледна точка и малкото, което се появява от независими канали, се дави в хилядите съобщения от руски арабскоезични медии.

Към момента, според последното проучване на младежките настроения в арабските страни, арабските младежи гравитират повече към Русия, отколкото към Съединените щати - 70% наричат ​​Русия съюзник (26% - враг), Съединените щати са наричани съюзник от 57% ( и от 41% - враг).

В арабоговорящия интернет редовно се подхранват антизападни настроения и се повтарят тезите за колониализма и двойните стандарти на Запада. Един от честите рефрени е разликата в отношение към бежанците от Украйна, които бяха радушно приети в Европа, и към бежанците от Йемен, Сирия и Афганистан, от които Западът се "огражда с огради".

"Не се защитават демократичните принципи, не се представя алтернативна гледна точка", оплаква се експертът Надя Овейдат.

Руските медии, излъчващи на арабски, бомбардират публиката с огромно количество съобщения, за да получат по-голямо отразяване от противоположния лагер, потвърждава колумнистът на Би Би Си Ахмед Нур.

Арабските потребители на новини са критикували западния подход и преди настоящото обостряне и с радост са приемали това, което им предлагат руските медии, добавя колумнистът.

Изместването на дискусията от войната в Украйна, твърденията за двойните стандарти на Запада и сравняването на настоящата ситуация с предишни войни в Близкия изток са част от триковете, използвани от руските медии в арабскоговорящото пространство.

В крайна сметка - Русия е представена като Давид, убиващ Голиат, в своята справедлива война със Западния свят, въплъщение на колониалното зло, добавя Овейдат.

"Аз не виждам абсолютно никаква разлика между нахлуването на Джордж Буш в Ирак през 2003 г. и нахлуването на Путин в Украйна. Рияд не участва в този конфликт", описва професорът по политически науки и директор на Центъра за стратегически изследвания "Сауд ал-Фейсал" Мансур Алмарзоки в интервю за "Шпигел"

"Сама по себе си постановката на въпроса за украинската криза, която САЩ и Европа се опитват да наложат на арабския свят, не е близка за арабските страни", съгласен е Кирил Семьонов, експерт от Руския съвет по външни работи.

Според него войната в Йемен е много по-важна за арабския свят и в очите на много страни от региона тя е като две капки вода подобна на украинската: "Затова позицията на Русия за много страни не е неразбираема и необяснима, както е например в Европа".

Новият смел свят или какво общо има Сирия с него

Победата на Русия ще добави аргументи към онези, които търсят алтернативен модел на управление на демокрацията, промяна в геополитиката, нов поглед към международното право и различен модел на сигурност.

Кървавите протести от 2011 г., останали в историята като "Арабската пролет", не доведоха до демократични промени, а имаха обратен ефект в арабския свят - почти всички страни оттогава се върнаха към авторитаризъм и загубиха последните зрънца от вяра в демокрацията.

Последното проучване на общественото мнение показа, че гражданите на Арабския свят губят вяра, че демокрацията може да донесе стабилност на Близкия изток и Северна Африка.

"Успехът на Русия само ще засили авторитаризма в Близкия изток, много държави от Арабския свят ще искат да направят мини копие на Русия у дома", каза Анисе Ван Енгеланд, експерт от катедрата по международна сигурност и право в университета "Кранфийлд".

Русия се възползва от факта, че САЩ са загубили интерес към Близкия изток и отдавна се опитва да запълни създалия се вакуум. Повратният момент, който промени баланса на силите и отношението към Русия и света, според много експерти е войната в Сирия и особено намесата на Русия към конфликта.

"Русия показа какво може да направи в Сирия, демонстрира твърда сила, а Арабският свят уважава силата и се отнася към Русия по същия начин", казва преподавателят от университета Лион-2 и директор на изследователската група за Средиземноморието и Близкия изток във Вашингтонския институт за близкоизточна политика Фабрис Баланш.

Съединените щати не изпълниха собственото си обещание и не наказаха режима на сирийския президент за използването на химически оръжия, което развърза ръцете на Башар Асад и основния му съюзник Русия.

Оттогава, смята експертът, арабските страни смятат, че колективният Запад не е толкова всемогъщ и страшен, колкото Русия, и не може да използва сила, както го прави Путин.

"Те вече не се страхуват от Съединените щати, не се страхуват от западните санкции. В края на крайщата - те могат да се обърнат към Русия", казва Баланш. "Войната в Сирия бележи края на западната хегемония в света. Защото за първи път след разпадането на СССР Русия предотврати свалянето на режим. Кадафи беше последният лидер, който беше свален. През 2011-2016 г. настъпи промяна"

"Те разбират, че Русия се превръща в нещо като нов полюс, нова сила в новия многополюсен свят, за който Путин толкова често говори, а арабските лидери повтарят(след него) ", каза Баланш.

Арабските лидери след сирийската война добиха усещането, че Русия "не изоставя своите", включително, докато САЩ не подкрепиха нито Мубарак в Египет, нито Зина ал-Абидин Бен Али в Тунис, които избягаха след протестите от Арабската пролет.

Нефт, газ, зърно

Войната в Украйна вече засегна няколко важни сектора за икономиката на Арабския свят - от нефт и газ до вноса на селскостопански продукти, търговията с оръжия и туризма.

Петролните монархии от Персийския залив се облагодетелстват от настоящата ситуация, нарастващите цени на енергията ще им позволят да печелят повече и да увеличат доставките на газ за Европа.

Ливан, Тунис и Египет са зависими от руското зърно, руски бизнесмени се местят в ОАЕ, а Египет, заедно с Русия, подкрепя една от воюващите страни в съседна Либия.

Алжир купува оръжия от Русия, Мароко се надява на гласа на Русия в Съвета за сигурност в спора със Западна Сахара, а Иран и Русия са съюзници в Сирия.

Страните от Персийския залив комуникират с Русия в рамките на ОПЕК + и все още не са се вслушали в призивите на САЩ и Европа да увеличат производството на петрол.

Тази седмица американският президент Джо Байдън, който ще дойде на среща на върха в саудитския град Джеда, ще се опита да ги убеди да увеличат добива на черно злато. Той за първи път ще се срещне със саудитския престолонаследник и фактически владетел на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман.

Отношенията между Мохамед бин Салман и САЩ са напрегнати след убийството на журналиста Джамал Хашоги в Турция. Американските разузнавателни агенции лично посочиха с пръст престолонаследника, твърдейки, че именно той е одобрил убийството на Хашоги - постоянен критик на саудитските власти , избягал в САЩ именно заради политическите си възгледи. Байдън обеща още през 2019 г., че Саудитска Арабия ще плати за убийството на журналиста.

"Много страни в Близкия изток се опитват да намерят баланс в отношенията със САЩ и Русия, но те могат да станат заложници на конфликта, в зависимост от развитието му", пише Маргарет Дийн, научен сътрудник във Вашингтонския институт.

Общественото недоволство от начина, по който властите се справят с поредната криза, провокирана от нахлуването на Русия в Украйна, може да доведе до протести и допълнително да увеличи нестабилността в Близкия изток и извън него.

По-нататъшното отношение на Арабския свят към войната в Украйна ще зависи от успеха или неуспеха на Русия, смятат експерти.

Арабските държави са прагматични и ще наблюдават как се държат САЩ, тъй като Вашингтон остава важен съюзник за много страни в региона, казва Мериса Персимън от Центъра "Удроу Уилсън".

"Влиянието на Русия в региона ще остане непроменено. Русия ще успее да запази всички позиции. Засега нищо не показва отслабване", е убеден руският експерт Кирил Семьонов.

Източник: News.bg


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Така е госпожо Ахмед

    4 41 Отговор
    Руслямска държава се разбира с Ислямските. Знаеш защо.

    Коментиран от #6, #7

  • 2 Адам Хилтън

    48 3 Отговор
    Саудитския крал беше първи дружки със САЩ, ама като чу Байдън че искал той да плаща санкциите срещу Русия, като увеличи добива на петрол за да понижи цената, краля се ядоса и тръгна да търси сделки с Китай вместо тях. После Вашингтон толкова се панира, че най-безсрамно тръгнаха да молят Иран и Венецуела да търгуват с тях, въпреки че и тях санкционират.

    Коментиран от #17, #30

  • 3 интересен факт

    45 1 Отговор
    На конференция на страните от Африка, на която участвали представители на около 50 държави, при видео изказване на Зеленски, в залата останали представители на само 11 държави. Другите напуснали - подкрепят Русия!
  • 4 Петър

    45 1 Отговор
    Арабите не са толкова прости като сащците и европейците, арабите са добри търговци.

    Коментиран от #5

  • 5 Аха

    5 20 Отговор

    До коментар #4 от "Петър":

    За това друг трябваше да им изкопае кладенците. Щото не знаят от коя страна се хваща лопатата.

    Коментиран от #8, #9, #10

  • 6 Механик

    37 4 Отговор

    До коментар #1 от "Така е госпожо Ахмед":

    Да, занем защо. Защото арабският свят не иска да присвои ресурсите и земята на Русия, за разлика от фалиращият "колективен запад". Същият тоя, който колонизира света и живя 400 години на гърба на какви ли не народи. Сега когато лапачката свърши, са се прицелили в Русия, но тя се оказа корав камък и им потроши зъбчатките.
    Та за това, мили мой! За това!

    Коментиран от #11, #12

  • 7 Госпожо

    32 0 Отговор

    До коментар #1 от "Така е госпожо Ахмед":

    Извън темата. От сайта на СЗО днес излезе информация, че се признава официално третия пол и предлагат педофилията и зоофилиятаза нормалност. А явно защо има държави, които никога не ще клекнат и одобрят тези и други нормалности. Бъди здрава и права госпожо.

    Коментиран от #13

  • 8 Може и да не знаят,

    29 1 Отговор

    До коментар #5 от "Аха":

    може и да са изостанали.
    Но виждат Западът какво прави в Близкия изток, вършее като за последно, дронира и бомбардира. Дори и там където имаха проблеми те някак си ги решиха но Западът дойде и разруши Сирия, Либия и Ирак. И разрушава в момента Йемен.
  • 9 Ха,ха

    11 1 Отговор

    До коментар #5 от "Аха":

    Еми значи са хитри. Като има глупаци за гърбене, що да си цапат ръцете

    Коментиран от #15

  • 10 И кво като не знаят?

    18 0 Отговор

    До коментар #5 от "Аха":

    Да не би да са им ги изкопали за без пари?
    Или и ти както британците, обясняват как били цивилизовали Индия, колко жп линии построили а не знаят техният британски елит колко е отмъкнал.

    Коментиран от #18

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 аха

    2 17 Отговор

    До коментар #6 от "Механик":

    още малко ще кажеш че ислямците сами са си намерили петрола и сами са си построили нефтените платформи и сами са изградили логистиката си. вЕрно ли? Аз пък не съм виждал ислямец да прави нещо освен да се мотае. Всичко което имат го имат благодарение на САЩ !!!! ВСИЧКО !!!! Ако не бяха те - още щяха да крачат из пустинята с камили.

    Коментиран от #25

  • 13 ах малка госпожице

    2 1 Отговор

    До коментар #7 от "Госпожо":

    все за педофили и зоофилия четете и мечтаете... хайде ... вземете си някой чичко с куче... да се радвате на задоволени мерци.

    Коментиран от #21

  • 14 Анавв

    15 0 Отговор
    Арабите са манипулирани и изстрадали от войни срещу тях! САЩ воюват от създаването им и продължават да причиняват само войни и биологическо оръжие на сина на деменцията срещу целият свят! Кой им вярва - малоумните политици!

    Коментиран от #16

  • 15 аха

    0 2 Отговор

    До коментар #9 от "Ха,ха":

    хем хитри хем им взимали паричките... я оправи опорните точки от по-предния си коментар.
  • 16 въпрос

    3 13 Отговор

    До коментар #14 от "Анавв":

    кой ги направи богати камиларите и как станаха толкова богати след като лошия запад бил срещу тях? Ей големи телета сте.
  • 17 хе хе

    2 10 Отговор

    До коментар #2 от "Адам Хилтън":

    кажи сега че ползваш руска ИП сменячка, а не американската на файърфокса. смешко
  • 18 е ми

    7 0 Отговор

    До коментар #10 от "И кво като не знаят?":

    изкопали са им ги срещу ползване... ама с/у това рИветИ.
  • 19 някакъв птеродактил

    10 0 Отговор
    аааааа,оля ал ахмед,мила моя ненагледна не съм съгласен с теб!Точно преди 1 седмица във факти/DW/имаше статия в която ни убеждавахте как младите иранци са луди по американска музика!Заглавието на статията беше доста гръмко нещо от рода на ;млади иранци,американска музика и глътка свобода.А днес четем точно обратното Иран е против сащ ха ха ха ха ха Я си признай честно-кога излъгахте пред 1 седмица или сега
  • 20 както се казва в поговорката

    2 8 Отговор
    руслямец на ислямец нож не вади.
  • 21 Бе човек

    3 0 Отговор

    До коментар #13 от "ах малка госпожице":

    Това е за жена ти написано. Моята е изпята и изиграна. Вие му мислете, дето сте с тоз акъл и ви се вижда нормално

    Коментиран от #22, #23

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 виждаме

    2 8 Отговор

    До коментар #21 от "Бе човек":

    че вие живо се интересувате от тая тема. барабар със всички русороби. Знаем защо.
  • 24 Иван

    6 3 Отговор
    Руснаците убиха 287,000 уахабистки джихадисти в Сирия и на арабите и турците им увреха главите.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Арабските страни все

    5 0 Отговор
    повече се еманципират от бившите си колониални владетели, напазарували са си половин Европа и с философско смирение наблюдават покачването на цените на петрола.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 ха ха ха

    2 0 Отговор

    До коментар #25 от "Хахаха":

    ха ха ха ха... добър виц... пробвай пак.
  • 29 Хммм,

    2 0 Отговор
    Тоя е егати експерта щом вярва на постановките, че Асад е използувал химически оръжия, а липсата на наказание, видиш ли, развързало ръцете на Русия
  • 30 слушай батьовото!

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Адам Хилтън":

    При саудитите не е толкова просто както го обясняваш. Чичо Сам реши да подкрепи брата на краля да стане крал след като оня се гътне, а не сина му който сега върти държавата. И развалиха автоматически калимерата. Освен това кравичките продават оръжие на йеменците през посредници и с него те бомбят саудитите.