15 Юли, 2022 13:25 988 1

Саудитска Арабия и САЩ: едно стратегическо партньорство

  • сащ-
  • саудитска арабия-
  • партньорство-
  • криза

Саудитска Арабия и Съединените щати от много години са партньори в сферата на сигурността, въпреки че отношенията им са белязани от много кризи

Саудитска Арабия и САЩ: едно стратегическо партньорство - 1
Снимка: Shutterstock

Саудитска Арабия и Съединените щати от много години са партньори в сферата на сигурността, въпреки че отношенията им са белязани от много кризи.

Джо Байдън днес за първи път посещава тази страна в качеството си на американски президент.

Той ще се срещне с принца престолонаследник Мохамед бин Салман, като по този начин ще затвори страницата на скарването, провокирано от убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги.

Войната в Украйна доведе до рекордно високи цени на петрола и Вашингтон иска да убеди саудитското кралство да увеличи износа си.

Партньори от 1945 г.

Откриването в края на 30-те години на 20 век на огромни петролни залежи под пясъците на саудитската пустиня превръщат кралството в жизненоважен партньор на алчните за черно злато Съединени щати.

На 14 февруари 1945 г. партньорството им е оформено документално на среща на крал Абдулазиз бин Сауд с президента Франклин Рузвелт. Споразумението гарантира на кралството военна закрила, а в замяна то се задължава да осигури на САЩ привилегирован достъп до петрола си.

Петролът като оръжие

На 16 октомври 1973 г., десет дни след началото на Израелско-арабската война, арабските страни от Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), начело със Саудитска Арабия, превръщат петрола в оръжие, като увеличават цената му със 70 процента и въвеждат петролно ембарго (октомври 1973- март 1974 г.) срещу страните, които подкрепят Израел, сред които са и САЩ.

Сътрудничество, атентати

След нахлуването на Ирак на Саддам Хюсеин в Кувейт през август 1990 г. Рияд разрешава на саудитска територия да бъдат разположени стотици хиляди американски войници. Саудитска Арабия ще послужи като база за предвожданата от Вашингтон международна коалиция, която започва сражения срещу иракските войски.

От Кувейт самолетите на коалицията излитат, за да наложат забранена за полети зона над Южен Ирак, като провокират по този начин гнева на саудитски екстремисти, които извършват два антиамерикански атентата на саудитска земя през 90-те години.

11 септември

След атентатите на 11 септември 2001 г. в Съединените щати, за които отговорност пое "Ал Каида", отношенията между Вашингтон и Рияд се сблъскаха с най-сериозното си предизвикателство: 15 от 19-те атентатори, които похитиха самолетите и причиниха смъртта на около 3000 души, бяха саудитци.

Саудитска Арабия бе обвинена, че тайно финансира ислямския екстремизъм. Вашингтон премести в Катар командния щаб на военновъздушните си сили в региона на Залива.

Криза при Обама

През октомври 2013 г. Рияд обяви, че се отказва да участва в заседанията на Съвета за сигурност на ООН, като по този начин изразява протеста си срещу бездействието на Съвета, а също така и на Вашингтон, във връзка с войната в Сирия.

Саудитска Арабия, която подкрепи бунта срещу президента Башар ал Асад, не скри гнева си, след като през септември президентът Барак Обама реши срещу сирийския режим да не бъдат нанасяни удари.

Ядреното споразумение, което бе постигнато през 2015 г. с Иран, който е големият съперник на саудитското кралство, още повече разклати доверието на Рияд по отношение на Вашингтон.

Подкрепата на Тръмп

Кралството приветства идването на власт на Доналд Тръмп, който бе приет с почести през май 2017 г. при първото си президентско посещение в чужбина. Тогава Тръмп прикани Саудитска Арабия "да изолира" Иран.

Рияд и Вашингтон обявиха договори на стойност над 380 милиарда долара, 110 милиарда от които бяха предназначени за закупуване от Саудитска Арабия на американски оръжия.

След убийството на журналиста Джамал Хашоги през октомври 2018 г. Тръмп заяви, че не изключва, че принцът престолонаследник Мохамед бин Салман е знаел, че Хашоги ще бъде убит. Той обаче подчерта, че "Съединените щати възнамеряват да продължат непоклатимото си сътрудничество със Саудитска Арабия".

"Преосмислянето" на отношенията при Байдън

Малко след като дойде в Белия дом, в края на януари миналата година, Джо Байдън призова да бъде сложен край на войната в Йемен и прекрати продажбата на оръжия на предвожданата от Рияд коалиция.

На 12 февруари Вашингтон премахна йеменските бунтовници, които разполагат с подкрепата на Иран, от списъка си с терористични организации.

На 26 февруари бе публикуван докладът на американското разузнаване във връзка с убийството на Хашоги. В него се съдържа обвинение, че принцът престолонаследник е "дал съгласието си" за убийството - твърдение, което Саудитска Арабия отхвърля.

Белият дом заяви, че Джо Байдън възнамерява да "преосмисли" отношенията с Рияд и да общува по-скоро с крал Салман, отколкото с Мохамед бин Салман.

"Противопоставяне на Русия"

В началото на юни тази година Джо Байдън призна, че планира да посети Саудитска Арабия, за която обеща през предизборната си кампания, че ще бъде третирана като държава "парий".

В отговор на обвиненията, че е променил курса, Байдън заяви на 10 юли, че визитата е необходима в името на "противопоставянето на Русия" и на гарантирането на "по-голяма стабилност" в Близкия изток

Източник: БТА


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Проблема на Сащ е

    15 2 Отговор
    Че глупаците са на свършване. Всички сме им яли по парата. Конец.