24 Юли, 2022 12:50 2 894 9

Казахстан има какво да предложи на Саудитска Арабия

  • казахстан-
  • саудитска арабия-
  • бизнес-
  • преговори-
  • касим-жомарт токаев-
  • мохамед бин салман ал сауд

Търговията между двете държави значително ще се увеличи

Казахстан има какво да предложи на Саудитска Арабия - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

По време на официалното си посещение в Джеда президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев обсъди въпроси на търговското и инвестиционно сътрудничество с престолонаследника на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман Ал Сауд.

"По време на разговорите бяха обсъдени въпроси на търговско-икономическото и инвестиционното сътрудничество. Казахстан е готов да предложи специални условия и широк спектър от преференции за саудитските инвеститори в различни перспективни области от взаимен интерес. Страните потвърдиха намерението си за значително увеличаване на търговия, като в близко бъдеще правителствата ще засилят работата в тази посока“, се казва в изявление на пресслужбата на президента на Казахстан.

Токаев отбеляза, че сега казахстанско-саудитските отношения са на високо ниво, като страните възнамеряват да дадат нов тласък на сътрудничеството.

Престолонаследникът на Саудитска Арабия нарече нивото на отношенията между двете държави добри, като отбеляза широките възможности за по-нататъшното им укрепване и развитие. Най-важната роля в тези усилия, според него, принадлежи на бизнес съвета, който обединява бизнесмени от Казахстан и Саудитска Арабия. Престолонаследникът каза, че най-големите компании на кралството ще вземат участие в работата на насрочената инвестиционна кръгла маса По думите му в създалата се ситуация на преден план излиза съвместната работа по редица проекти, които ще се координират от Държавния инвестиционен фонд на Саудитска Арабия.

Мохамед бин Салман Ал Сауд обяви интереса на саудитски компании да инвестират в казахстанския селскостопански сектор. Това направление, според него, е особено актуално в контекста на световната хранителна криза. Лидерът на Казахстан покани престолонаследника на обратно държавно посещение в страната.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 9 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 От плажа

    10 17 Отговор
    Ще изгонят руските мутри.
  • 2 Има

    8 7 Отговор
    Какво да предложи - дялове от Газпром
  • 3 Вазмутен

    6 7 Отговор
    А разрешение от съседа поиска ли, бе?
    Ще ми ходи той насам-натам...
  • 4 Ванат Ватаев

    7 1 Отговор
    А от кой съсед да иска разрешение за собствената си политика Казакстан. Това е суверенна държава, а и Турция отдавна е отворена, ако това се има в предвид. Турция лапа 4 десетилетия петрол, Аман.
  • 5 Смръфиела

    2 0 Отговор
    Пуики за транжиране.
  • 6 Професор

    3 4 Отговор
    Казахстан нещо се опитва да води независима политика. Джуджето ще ги Денацифицира и тях.

    Коментиран от #7

  • 7 Смръфиела

    3 1 Отговор

    До коментар #6 от "Професор":

    То все такива грамотни доценти и професори се наредихте.
  • 8 Чеп за зеле

    0 4 Отговор
    И това какво общо има с нашата страна? Само пълнят с глупости за страни които се договарят помежду си и не засяга дори косвено нас

    Коментиран от #9

  • 9 Смръфиела

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Чеп за зеле":

    Касае ни, можем и ние да изнесеме някоя друга пуика.