Last news in Fakti

2 Август, 2022 22:16 4 384 23

Колко опасна може да бъде домашната ракия

  • ракия-
  • метанол-
  • алкохол

Консумацията на фалшив алкохол, примесен с метанол, нерядко има фатален край

Колко опасна може да бъде домашната ракия - 1
Снимка: БГНЕС

Опиянение с фатален край: отново и отново се стига до смъртоносни натравяния след консумацията на нелегално произведен алкохол. Проблемът се нарича метанол: той може да доведе до слепота и дори до смърт.

Повече от 40 души починаха наскоро в Индия, други 100 трябваше да бъдат хоспитализирани. Причината - консумация на алкохолни напитки, които съдържат твърде много метанол. Отново и отново в Индия се стига до фатални натравяния с метанол. Но далеч не само там.

Метанолът принадлежи към групата на алкохолите и представлява бистра, безцветна течност, която се използва в химическата промишленост. И въпреки че етанолът и метанолът имат сходна химическа структура, разликата в токсикологичния им ефект е огромна: метанол не бива да се пие в никакъв случай.

Опиянение с фатален край

Консумацията на фалшив алкохол, примесен с метанол, нерядко има фатален край. А тъй като вкусът на етанола и метанола е един и същ, хората, които поемат метанол, няма как да забележат разликата.

Метанолът възниква като страничен продукт при производството на алкохол. При процеса на дестилация метанолът се изпарява и кондензира преди етанола. Затова този т.нар. "първак" задължително трябва да се отдели, за да се предотврати замърсяването на крайния продукт с метанол. Но не всеки, който вари например ракия в задния си двор, съблюдава това важно правило.

Тъй като метанолът е по-евтин от етанола, друга форма на замърсяване на алкохола е нелегалното добавяне на метанол, за да се увеличи съдържанието на алкохол и опияняващото въздействие на напитката. През 2009 г. трима младежи от Германия починаха по време на ученическа екскурзия в Турция, след като бяха консумирали водка с метанол.

Какво се случва при натравяне с метанол?

"Ако просто си стоеше непокътнат в човешкия организъм, метанолът нямаше да е вреден", обяснява д-р Карстен Шле, токсиколог и автор на книгата "Внимание, отрова!". Проблемът е в разграждането на метанола. Ензимът алкохолдехидрогеназа е отговорен за разграждането на етанола. Но когато в организма има метанол, разгражда и него. Така метанолът се превръща първо във формалдехид, а след това в мравчена киселина. "Мравчената киселина атакува зрителния нерв и може да доведе до слепота. Влошеното зрение е един от първите сериозни симптоми на натравяне с метанол", обяснява д-р Шле.

Дали ще се стигне до загуба на зрението или дори до смърт - това зависи най-вече от изпитото количество, пояснява още д-р Шле. Но тъй като метаболитните процеси са различни при отделните хора, е много трудно да се посочат точни граници. Учените предполагат, че консумацията на 5 до 10 ml чист метанол води до слепота, а изпиването на 20-30 ml или повече може да има фатален край.

Как да се постъпи при натравяне с метанол

"Ако ми бъде предложена безцветна течност в пожълтяла пластмасова бутилка, която има силен мирис на алкохол, със сигурност ще се въздържа", казва токсикологът Шле. Но ако чашата вече е изпита и се появят първи симптоми на натравяне, веднага трябва да се повика линейка. "В болницата на пациента се дава лекарството Фомезипол, което потиска алкохолдехидрогеназата и по този начин блокира разграждането до мравчена киселина", посочва д-р Шле.

Друга мярка е приемането на етанол. Звучи странно, но има ефект като лекарството: спира се разграждането на метанола до силно токсичната мравчена киселина. "Алкохолдехидрогеназата има по-висок афинитет към етанола и затова го разгражда с предимство", обяснява Шле. Въпреки това токсикологът съветва да не се прилага подобна самотерапия - натравянето с етанол също може да има и фатални последици.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 14 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ротшилд

    31 6 Отговор
    Поредните ми глобалистки глупости. Чети рая. Долу националните черти. Да живее кафявата раса, бъдеще на човечеството.
  • 2 Танк

    33 2 Отговор
    По добре от ваксина.

    Коментиран от #6

  • 3 алкохолик

    37 3 Отговор
    И колко опасна е? Хората я пият от столетия и никой не се е отровил!!!

    Коментиран от #10

  • 4 БАЙ КУРТИ

    32 5 Отговор
    Е вече ви признах, щом и ракия. започнахте да варите. След това ще ми кажете че шопската/родопската салата е отрова. Благодаря ви за ценната информация
  • 5 В германия

    22 1 Отговор
    Пълно с мюсулмани а те не близват
  • 6 танк ру

    11 2 Отговор

    До коментар #2 от "Танк":

    Те танковете със ракия ли се движат?

    Коментиран от #7

  • 7 Танк

    14 1 Отговор

    До коментар #6 от "танк ру":

    С ваксини.

    Коментиран от #11

  • 8 12340

    28 0 Отговор
    "Ако ми бъде предложена безцветна течност в пожълтяла пластмасова бутилка, която има силен мирис на алкохол, със сигурност ще се въздържа", казва токсикологът Шле.....
    ....да, ама пукницата я предлагат в стъклени шишета
    с известни етикети !
  • 9 Сатана Z

    45 1 Отговор
    Ае сега,то и домашното свинско и агнешко са доказано опасни,та ракията ли да не е?Българското селско стопанство беше опасно и затова го ликвидираха.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 шопендар

    32 0 Отговор
    НЯКОИ ХОРА НЕ ПРАВЯТ РАЗЛИКА МЕЖДУ ДОМАШНА РАКИЯ И НЕЛЕГАЛНО ПРОИЗВЕДЕН АЛКОХОЛ ЗА БИЗНЕС.НЯМА УМРЕЛ ЧОВЕК ОТ ДОМАШНА РАКИЯ-,ОТ ИЗПИЛ МНОГО РАКИЯ МОЖЕ И ДА ИМА.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Парцала

    32 0 Отговор
    За това, който има домашна ракия в къщи, веднага да я донесе при мен, за да я унищожа!
  • 15 алкохолик

    9 2 Отговор

    До коментар #10 от "Знаеш,ли колко народ":

    Знам! Ама те гащниците не знаят как да я варят! Ти знаеш ли???
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 доктор филгууд

    11 0 Отговор
    ако ходите до индия не пийте ракия ! ужас сахиб!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Ракиджия

    14 0 Отговор
    Домашната ракия убива биороботите им, тении, паразити и прочие. Много ги боли.

    Коментиран от #21

  • 20 Седалгин Нео

    11 0 Отговор
    Ние в Голяма Желязна с години си правим домашна сливова (троянска) и никога не сме имали проблеми. Ама сливите са от нашия двор. Нищо не е менте. Ако добавите малко орехови черупки в готоватаракия, след 3-4 дни добива цвят на уиски. 🤣🤣 Ама аз си я обичам натюр.
    Първака го пазим за зимата за вендузи и разтривки. Няма по-добър лек.
  • 21 Седалгин Нео

    3 0 Отговор

    До коментар #19 от "Ракиджия":

    Абсолютно вярно.
  • 22 Граовец

    3 0 Отговор
    Значи колко е по метилява ракията, толко е по опасна.
  • 23 бай Ставри

    0 0 Отговор
    Объркали сте заглавието. Вместо опасна поправете на прекрасна.