Last news in Fakti

8 Август, 2022 20:13 2 518 61

САЩ: Искаме истинско партньорство с Африка

  • сащ-
  • партньорство-
  • африка-
  • отношения-
  • претория

"Ние не искаме небалансирани или чисто бизнес отношения"

САЩ: Искаме истинско партньорство с Африка - 1
Източник: БГНЕС

САЩ искат истинско партньорство с Африка, заяви днес американският държавен секретар Антъни Блинкън при посещение в южноафриканската столица Претория и отрече Вашингтон да се стреми да надмине влиянието на други световни сили на континента, предаде Франс прес.

"Това, към което се стремим преди всичко, е едно истинско партньорство между САЩ и Африка. Ние не искаме небалансирани или чисто бизнес отношения", каза Блинкън на обща пресконференция с южноафриканската си колежка Наледи Пандор.

Блинкън пристигна вчера в Република Южна Африка (РЮА) - първата спирка от африканската му обиколка, която включва също Демократична република Конго и Руанда. По-късно днес Блинкън ще представи стратегическата си визия за континента в реч в Университета в Претория.

В речта си американският държавен секретар се очаква да обяви цялостна промяна в американската политика в Субсахарска Африка, където САЩ ще се противопоставят на руското и китайско присъствие, и ще развиват по-специално невоенни подходи за борба с тероризма.

Тази нова стратегия признава нарастващия демографски потенциал на Африка, нейната тежест в ООН, както и нейните огромни природни ресурси и възможности.

Настоящата обиколка в Африка е втора за Блинкън като държавен секретар. Миналата година той посети Кения, Нигерия и Сенегал, припомня АФП.

Целта на сегашното му пътуване е САЩ да се опитат да приближат дипломацията на африканските страни към западния лагер и да се парира руското влияние на континента, смятат някои експерти. Обиколката на Блинкън се осъществява малко след африканския дипломатически маратон в края на юли на руския външен министър Сергей Лавров, който посети Република Конго, Уганда, Египет и Етиопия.

Блинкън обаче каза днес, че Вашингтон не разглежда региона като "последното поле за съперничество между световните сили".

"Виждаме нещата по абсолютно различен начин. По съвсем друг начин ще придвижваме нашия ангажимент тук", посочи американският държавен секретар и допълни: "Нашият ангажимент в подкрепа на засиленото партньорство с Африка не е опит да надминем когото и да било".


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 43 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БОНГО БОНГО

    127 10 Отговор
    С колонизатори партньорство не правим.

    Коментиран от #53

  • 2 Помак-Зулу

    109 11 Отговор
    ...нашто партноство е от 200 г. Ние ви слугуваме вие ни убивате....та нека Русия ваведе нов световен ред !!!..парво ваф укра поске и ваф сашт...хи
  • 3 вижда се

    106 10 Отговор
    Мръсниците искат и Африка да поробят , както го направиха преди 300 год.
  • 4 честен ционист

    94 12 Отговор
    Блинкен като наследник на укропчик мрази най много негрите.

    Коментиран от #9

  • 5 Боклук

    63 10 Отговор
    Африка вече е поделена между Русия ,Китай и Великобритания
  • 6 Иванушка  🇷🇺

    90 5 Отговор
    Ако е "партньорство" като с Украйна, а то ще е - "мерси"
  • 7 А бегай бе

    95 3 Отговор
    За пореден път личи американското лицемерие и алчност...-до вчера ви бяха роби-а днес партньори...-айде бе...!!!
  • 8 инап

    70 4 Отговор
    Бре , тия крадльовци... умни го раздават... ама и ония опушени талони не се лъжат вече...

    Коментиран от #52

  • 9 Татарина

    8 15 Отговор

    До коментар #4 от "честен ционист":

    Ти пък мразиш българите! И двамата сте един дол дренки!
  • 10 ТаУмВзе

    52 2 Отговор
    Краварите не се усещат, че Африка е Континент! Алжир минава в БРИКС! Натам бившите британски колонии са на Китай. С малки изключения.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Васко

    64 2 Отговор
    Няма такава наглост!
    Но и балъци няма!
    Истината е една- никой не им се връзва на лъжите!
  • 13 Охо-бохо

    73 2 Отговор
    Преди 200 години ги ловяхте като дивеч да ви работят без пари. Сега ще им давате дребни монети и мъниста ли?
  • 14 Историк

    71 2 Отговор
    Хората много добре си дават сметка за какво иде реч-САЩ е тумор убиващ всичко към което допълзи...
  • 15 Иванчо

    35 2 Отговор
    Не е ли е късно?🙂
  • 16 Минало незабравимо

    58 2 Отговор
    Като едно време. Белите ги качват на корабите, после ги стоварват на американския бряг и партнират ли партнират в нивите с тръстиката!
  • 17 Чичо Томова колиба

    45 2 Отговор
    Верваме!
  • 18 Едеоти

    44 2 Отговор
    Най-са ми весели като земат да си чукат лактите. Какво демонстрират с това? Че са идиоти?
  • 19 блико

    38 2 Отговор
    На тея никой не им вярва
  • 20 Аршлох

    49 2 Отговор
    Вашето партнньорство го познаваме( болезнено),ние да даваме ,а вие да вземате.Да ме извинят моите приятели,обикновенните американци,нямащи нищо общо с корпоративния капитал и външната политика на истинската империя на злото.
  • 21 истинското партньорство на плантациите

    39 1 Отговор
    Събирате , на корабите и направо в Алабама , праите им Чичо Томовата колиба.
  • 22 БОНГО БОНГО

    50 1 Отговор
    Но Русия има сериозен коз, за който припомни в разговор с Лавров ръководителят на конгоанското външно министерство Жан-Клод Гакосо. „Никога няма да забравим как ни приехте като студенти във вашата страна, дадохте ни много добро образование“, цитира са думите на дипломата от Конго. “Учих в Ленинградския университет „Жданов“. Ходих на театър в Санкт Петербург, Ермитажа – той стана вторият ми дом. Бронзовият конник, нали разбирате?”, допълни министърът.

    Съветското културно влияние, подкрепата, която Москва предостави на младите държави в Африка след тяхната деколонизация от 50-те и 60-те години на миналия век, все още остава основата за използване на нашата мека сила, казват експерти в региона. „Жива е паметта на поколенията, свързана с това как Съветският съюз помогна на народите на Африка в тяхната национално-освободителна борба, допринесе за формирането на държавността и икономиката на африканските страни. Москва си сътрудничи с африканските страни, но исторически не се намесва във вътрешните работи на Черния континент“, припомня Зданевич.
  • 23 Кую

    46 2 Отговор
    От краварско партньорство негрите ще побелеят.
  • 24 Блинко иска

    34 1 Отговор
    негри за плантациите.
  • 25 Хаха

    18 3 Отговор
    Само русия може да асвабаждава, САЩ не може да асвабаждават.

    Коментиран от #56

  • 26 ежко

    48 1 Отговор
    САЩ усетиха тоягата и тръгнаха да скарват Русия с африканските страни.На лов за подкупване на елити.Номерата са от ясни.До вчера не ги смятаха за хора,днес много са се загрижили.Ама май няма да им минат номерата този път.Щели американците да помагат?!?Помагат само ако има сухо, ако няма -грабят каквото намерят.
  • 27 Наледи Пандор

    28 1 Отговор
    Тоя Антъни дали ме мисли за обитател на клона ?
  • 28 ьае тръстцуж

    42 1 Отговор
    Късно е либе за китка. Имахте на разположение десетилетия и не го направихте. Сега ви е страх че Русия и Китай засилват влиянието там и веднага скачате. Намеренията ви са мръссни и неистински. Не принизявайте интелекта на хората по света до вашия и европейския.
  • 29 Човек с памет

    44 1 Отговор
    Късно е либе. Инвестиции от Китай, сигурност и енергетика от РФ. Вие какво предлагате? Дрънкулки не се броят.

    Коментиран от #47

  • 30 Араб черен

    37 1 Отговор
    Симпатията към Русия в Африка датира от средата на миналия век, когато Москва подкрепя антиимпериалистическите и антиколониалните движения и помага в борбата с апартейда, отбелязва АФП.

    На митинг на 21 март, годишнината от клането в Шарпвил в разгара на управлението на бялото малцинство, лидерът на десницата в Южна Африка Юлиус Малема каза:

    „Ние сме тук, за да кажем на НАТО, ние сме тук, за да кажем на Америка: ние не сме с вас, ние сме с Русия."

    Малема припомни, че Москва е подкрепяла борбата на Южна Африка срещу апартейда, "когато не беше модерно да си там".

    „Днес искаме да кажем на Русия: „Благодаря ви, че бяхте там, когато не беше модерно да бъдете там, и не се съмнявайте в нашата подкрепа, Русия. Дайте им урок, имаме нужда от нов световен ред - уморени сме да ни диктува Америка “, каза южноафриканският политик.

    Проруски митинги имаше и в региона Сахел, където Москва налага влиянието си за сметка на Франция, бивша колониална сила в Западна Африка, добавя АФП.

    Коментиран от #32

  • 31 ТРЪМП 2024

    30 0 Отговор
    Доналд Тръмп през 2016-та: САЩ са страна от Третият свят
  • 32 араб черен

    31 0 Отговор

    До коментар #30 от "Араб черен":

    Африкански лидери, опозиционни политици и влиятелни общественици от Черния континент засилват подкрепата си за Русия, въпреки че нейният имидж в други страни се „унищожава“ заради ситуацията около Украйна, съобщава Франс прес (AFP)

    Някои от най-запалените защитници на руския президент Владимир Путин са панафриканисти, привърженици на доктрината за африканското единство и антиимпериализма, която процъфтява по време на разгара на Студената война, съобщи френската информационна агенция.

    „По ръцете му няма кръв от робство и колонизация. Путин не е моят месия, но го предпочитам пред всички западни президенти и всички проклети африкански президенти, които са под петата на западната олигархия“, каза Себа.

    В Уганда, могъщият син на местния ветеран политически лидер Йовери Мусевени, генерал-лейтенант Мухузи Кайнеругаба, е друг пламенен поддръжник на Путин.

    „По-голямата част от човечеството подкрепя позицията на Русия в Украйна“, написа той в Туитър в края на февруари.

    "Путин е абсолютно прав", добави Кайнеругаба.

    Много африкански държави демонстрираха подкрепата си за Русия или поне своята дипломатическа амбивалентност в ранен етап на украинската криза. .
  • 33 Въпросът е

    29 0 Отговор
    Африка дали иска...
  • 34 Механик

    32 0 Отговор
    Що бе? В последните 80 години не беше ли "истинско" партньортството ви с Африка? Сега ли се сетихте? След като толкова години носехте глед и смърт на тия хора, и сега се стетихте?
    Толкова сте потънали, че даже не се усещате! Хората се опомниха и вече сте НИКОИ за тях.
  • 35 Аз71

    31 0 Отговор
    Дали ще им върже. До скоро ги ползваха за роби
  • 36 Бабатунде

    34 0 Отговор
    А за корабите с оковани за евтина работна ръка в Мързелива Америка ще си поговорим ли? На плантациите- жива каторга ще обсъди ли? Или това е част от ръстежа на по- силния...Може- налага. И сега как точно ще си партнират? Като приятели, може би?
  • 37 Мнуми Бмгабе

    24 0 Отговор
    ДемоНкрацията пак се развърлува в Африка.
  • 38 МАЙНА

    23 0 Отговор
    Умрех от смех майна като го слушам тоя.
  • 39 Извод

    24 0 Отговор
    Извод: значи досега е било НЕИСТИНСКО.
  • 40 Шо бее Блинк-Млинки

    23 0 Отговор
    Шо беее... Блинки-Млинки? Да не би и вие да сте решили да си правите зоологическа градина от различини отенъци и ръстове на негрите в Уашингтън? Щото днес където в Брюксел е зловещата цантрала на ЕС в началото на 20-ти век белгийският крал е бил направил човешка зоологическа градина с различни видове негри от Африка.
  • 41 987

    12 0 Отговор
    ФAЩ = ПOДЛИ ПИOHEPИ!
  • 42 Само питам

    18 0 Отговор
    блинката да не е тръгнал да набира чернокожи студенти за тръстиката ?
  • 43 истината

    17 0 Отговор
    То сегашните африканци в краварника все рапъри и шоумени . Тоя е тръгнал да търси балами които да ограби .
  • 44 яка закъсвация

    18 0 Отговор
    Ще ходи ли и до Нигерия да се моли за две кофи нафта ?
  • 45 шареното знаме

    12 0 Отговор
    Сега ще разберете от посещенията кои африкански държави са с най много прайдове на континента .
  • 46 Бонго бонго пита

    15 0 Отговор
    А вие в америка що биете негрите?
  • 47 Видяла жабата

    7 0 Отговор

    До коментар #29 от "Човек с памет":

    Че подковават вола...
  • 48 Гост

    18 1 Отговор
    След като Русия избутва Китай от Африка, безмозъчните кравари, без грам фантазия, се опитват да корумпират Африка! И естествено от Претория започват! Само гледат къде се е насочила Русия и те там! Русия каза, че ще развива Севморпуть и краваря ревна, че трябва да е международен! Русия отиде в Африка, тези след нея …. грам фантазия липсва!!!
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 САЩ никога не искат...

    13 0 Отговор
    ...нещо безвъзмездно...!Тая африканска лелка,да си има едно наум...!
  • 51 Нане

    12 0 Отговор
    искат им подземните богатства! Тия са ясни
  • 52 Да бе да...не се лжели вече...!

    14 0 Отговор

    До коментар #8 от "инап":

    Като я гледам тая опушената от снимката колко е щастлива,от сега е предала интересите на Африка на Краваристан...!
  • 53 Ние няма и...

    9 0 Отговор

    До коментар #1 от "БОНГО БОНГО":

    ...да ви питаме...!Типично по щатски,ще си гледаме само нашият интерес...!
  • 54 Коки и Моки

    6 0 Отговор
    Тези от снимката някакъв вариант на ганкиното хоро ли играят?
  • 55 Народна мъдрост

    5 0 Отговор
    Вълкът козината си мени, но нрава - не.
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Бивш канадец

    7 0 Отговор
    Напразни усилия. Опушените добре знаят, че с ""приятел " като САЩ врагове не ти трябват!
  • 59 Дедо

    7 0 Отговор
    Че до сега партньорството какво е било,фалшиво ли? Ега си дипломатичното признание на американската същност!
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 сирене

    2 0 Отговор
    Истинско?! В смисъл, пак ли? Че те САЩ, едва от няма и 80 години са ги определили като хора.. Прогресивни та са пръскат.