Last news in Fakti

13 Август, 2022 19:00 1 951 13

Едни от най-опасните: "Палестински ислямски джихад"

  • ислямски джихад-
  • палестина-
  • израел-
  • газа

Главната цел на организацията е унищожаването на държавата Израел и установяването на независима палестинска държава

Едни от най-опасните: "Палестински ислямски джихад" - 1
Снимка: Shutterstock

Малка по численост, но крайно войнствена и брутална: експерти я смятат за една от най-опасните палестински въоръжени групировки. Кои са "Палестински ислямски джихад"?

"Палестински ислямски джихад" често е оставал в сянката на радикалната Хамас, но израелски служители по сигурността я определят като една от най-опасните палестински въоръжени групировки. Предполага се, че именна тяхна е била една погрешно насочена ракета, избухнала в Газа, където предизвика смъртта на редица палестинци, включително и на няколко малки деца.

Тази организация, също като Хамас, е обявена за терористична от САЩ, Израел и Европейския съюз. В миналото “Палестински ислямски джихад” (ПИД) често e оставал незабелязан на фона на далеч по-многочислената групировка Хамас, която управлява в Газа, след като спечели изборите пред 2007 година.

За какво се бори "Палестински ислямски джихад"?

Основана в началото на 80-те години на ХХ век от група млади палестинци, завършили образованието си в Египет, главната цел на организацията “Палестински ислямски джихад” е унищожаването на държавата Израел и установяването на независима палестинска държава. Групировката има влияние в окупирания от Израел Западен бряг и е втората по значимост войнствена групировка в Газа след Хамас. Двете групи понякога работят заедно и провеждат съвместни операции срещу общия си враг, но нерядко отношенията им са напрегнати.

За “Палестински ислямски джихад” най-важната цел е военният конфликт с Израел. Групировката остро критикува палестинските власти, които правят отстъпки пред Израел, и осъжда всякакви политически преговори с Тел Авив. Тя отказва да се включи в официални политически формирования, освен в някои студентски организации. Не участва и в избори, освен в гласувания в университетите.

Въпреки своята малочисленост, “Палестински ислямски джихад” постоянно увеличава влиянието си от 2014 г. насам. Точно оттогава насам Хамас става все по-слаб и изолиран – в резултат на 10-дневната кървава война с Израел и засилените репресии срещу негови членове в Египет.

Израелски официални лица смятат ПИД за една от най-опасните и радикални палестински въоръжени групировки. Те твърдят, че организацията разполага с огромни количества малки и евтини оръжия, укрити из различни населени места на Западния бряг и Газа, както и с военни бази и арсенали в Сирия.

Връзки с Иран

Сунитската ислямистка групировка “Палестински ислямски джихад” има връзки с движението на "Мюсюлманските братя" в Египет, а според някои източници - и с египетското разузнаване. Но по-ключово е приятелството на групировката с Иран, който ѝ осигурява финансиране и оръжия. Твърди се, че иранските сили са обучили военното крило на “Палестински ислямски джихад” - бригадите "Ал Кудс" - да си произвеждат оръжия сами.

Въпреки това - подобно на Хамас - “Палестински ислямски джихад” понякога се оказва в противоречие с иранските си покровители и по други регионални въпроси, като например войната в Йемен. Лидерите на групировката не осъждат въздушните удари на Саудитска Арабия в страната.

Ответна реакция за убити командири

По време на последния въоръжен сблъсък с Израел, “Палестински ислямски джихад” загуби някои от лидерите си, които загинаха при ракетен обстрел. Един от тях е високопоставеният командир на „Ал Кудс" Тайсир ал Джабари, който според израелските медии е контролирал изстрелването на ракети и противотанкови ракети по границите на ивицата Газа.

До убийството му се стигна, след като по-рано тази седмица израелските сили отново арестуваха Басам ал-Саади - известен член на "Ал Кудс", прекарал години в израелски затвори заради ролята си в планирането и провеждането на военни операции срещу Израел.

Именно неговият арест даде началото на конфликта, като израелските въоръжени сили заявиха, че са започнали превантивни въздушни удари, за да спрат действията на “Палестински ислямски джихад” срещу тях. Халед Мансур е друг високопоставен командир на "Ал Кудс", който е убит в района на Газа. Израелската армия твърди, че той стои зад нападението, при което през 2010 г. бяха убити двама израелски войници. Обвиняват го и за участие в други нападения.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сталин

    17 3 Отговор
    По опасен от еврейския джихад няма,систематично избиват деца евреите в концлагера Газа
  • 2 Рошко

    16 3 Отговор
    Искат да си върнат държавата Пслестина, а не подарената от ингилизите квази" държава" израел. Бъдете по обективни дойчеви зелки
  • 3 бих им пратил пари или оръжие

    15 3 Отговор
    Тези "терористи" не са се пръкнали от Марс, а съществуват заради геноцида, който евреите извършват над палестинците. И вие ще се биете ако ви нахлуят в земите, изгонят ви от домовете за да ги съборят и там да живеят евреи, взимат ви земята, не ви позволяват да се развивате като общество, не ви позволяват да се придвижвате и работите свободно, да имате държавни структури, осигуряващи нормално здравеопазване, образование и ред.

    Коментиран от #12

  • 4 Поручик Галицин

    10 1 Отговор
    Значи тези са като нашите воеводи борили сме срещу османците тоест национални герои .
  • 5 име

    12 0 Отговор
    Прави впечатление липсата на соросоидни тролове, които да осъждат еврейските военни операции в Палестина. Иначе са много против руската война в Украйна, но явно стандартите им за справедливост и хуманизъм действат само при наличието на долари!

    Коментиран от #6

  • 6 Анти Милиционер

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "име":

    Значи си бил и против войните в Либия, Афганистан, Ирак, Сирия и ........
  • 7 Една

    5 3 Отговор
    ядрена бомба за ерусалим и въпроса е решен.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Желю

    2 0 Отговор
    Някои нашенци използват думата справедливост. Това е най-празната дума, която зная. В реалността има борба за съществуване.
  • 12 Тотьо

    0 1 Отговор

    До коментар #3 от "бих им пратил пари или оръжие":

    На времето дядовците на тези Патриоти бяха обучавани от SS против Ингилизоте дори днес поздравът е "hayl" ...по късно другарят Андропов пренаписа Свещената им книга Курбан в Комунистическо робски вариант....и дълги години ги обучаваха например Карлос N1 terörist как попадна там??? Защо нито една Арабска държава не ги подкрепя???...Иран не е Арабска държава...
  • 13 Тотьо

    1 0 Отговор
    На времето дядовците на тези Патриоти бяха обучавани от SS против Ингилизоте дори днес поздравът е "hayl" ...по късно другарят Андропов пренаписа Свещената им книга Курбан в Комунистическо робски вариант....и дълги години ги обучаваха например Карлос N1 terörist как попадна там??? Защо нито една Арабска държава не ги подкрепя???...Иран не е Арабска държава...