Last news in Fakti

17 Август, 2022 09:19 2 175 24

Европа поглежда сериозно към богатия на газ Мозамбик

  • ес-
  • европа-
  • мозамбик-
  • богат-
  • газ

ЕС планира да увеличи петкратно финансовата си подкрепа за африканската военна мисия в Мозамбик

Европа поглежда сериозно към богатия на газ Мозамбик - 1
Източник: Shutterstock

ЕС планира да увеличи петкратно финансовата си подкрепа за африканската военна мисия в Мозамбик, разкрива вътрешен документ на съюза, видян от Ройтерс. Целта на инициативата е да помогне на страната да се справи със засилващите се ислямистки атаки. Те са пряко насочени срещу важни газови проекти, чиято цел е да помогнат на Стария континент да се отърве от зависимостта си от руските газови доставки, цитира dariknews.bg.

Енергийната криза, породена от руската инвазия в Украйна, даде стимул на европейските компании да погледнат по-сериозно към богатия на газ северен бряг на Мозамбик. Там се планира изграждането на голям терминал за втечнен газ, но именно там, в провинция Кабо Делгадо от 2017 г. насам действат бойци, свързани с Ислямска държава и застрашават газовите проекти, оценявани на милиарди долари.

Европейският план има за цел освен това да контрира руското и китайското влияние в региона, три години след като частната руска паравоенна организация „Вагнер“ изтегли хората си от Мозамбик след серия поражения от местните ислямисти, както и да насърчи местните власти повече да не търсят помощ от Русия или Китай.

Междувременно положението в Кабо Делгадо беше удържано под контрол благодарение на намесата на африканска военна мисия и на войски от Руанда, които съумяха да прекратят настъплението на ислямистите и донякъде да ги отблъснат. Но според европейския документ с дата 10 август "ситуацията остава много нестабилна и атаките с нисък интензитет продържават в различни райони".

В документа се посочва, че Европейската служба за външно действие (EEAS) предлага отпускането на 15 милиона евро за африканската мисия в Мозамбик до 2024 г., а в близките месеци се очаква да бъде предложена помощ и на руандийската мисия. Решение по въпроса се очаква на среща на военни експерти на ЕС, предвидена за 25 август.

Френският енергиен гигант "Тотал" (Total) стои начело на международен консорциум за добив на газ край бреговете на северен Мозамбик и за построяването на терминала за втечнен газ, откъдето танкерите да го превозват до Европа и Азия.

Мозамбик разполага с третите най-големи запаси на природен газ в Африка след Нигерия и Алжир. ЕС се опасява, че без подкрепа за военните мисии, страната отново може да загуби контрол върху богатите на газ северни територии. През последните месеци ислямистите засилиха атаките в региона.

Европейската подкрепа засега се предвижда да бъде ограничена до "оборудване с несмъртоносен характер" като радари, детектори за мини, лодки и медицинско оборудване, се посочва в документа, макар и от африканската мисия да твърдят, че се нуждаят от истински оръжия.

Въпреки забавянията, причинени от бойните действия в района "Тотал" планира да започне добива на газ през 2024 г. Запасите в региона се оценяват на трилиони кубически метри газ, което е много над годишния внос от Русия.

Италианската енергийна компания "Ени" (ENI) се надява да започне доставки на газ за Европа от съседно газово поле още тази година с помощта на плаващ терминал за втечнен газ, който обаче има ограничен капацитет. Активност в Мозамбик имат и други големи световни компании, като например американския гигант "ЕксънМобил" (ExxonMobil).


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БУК

    15 2 Отговор
    Гледайте, гледайте!
    Те ша са оправят нещата...
  • 2 Абе

    21 4 Отговор
    Много взе да се озърта таз Европа насам, натам за Газ. Нещо много се подплашиха.

    Коментиран от #11

  • 3 Зззз

    14 6 Отговор
    Бившата френска колония пак ще става такава.

    Коментиран от #9

  • 4 КОНТРАТА

    22 2 Отговор
    Сега вече Мозамбик нали беше Нигерия и Алжир?
  • 5 Т.е.разбирайте

    27 4 Отговор
    Пак ще дестабилизиране Мозамбик за да можем да му източваме ресурсите.
  • 6 Сетила се Мара

    20 4 Отговор
    Да се побара...
    Китайците са от 10 години там и всичко е тяхно.
  • 7 САНДОКАН

    18 2 Отговор
    Само от Мозамбик нямаше тъмнокожи
  • 8 8888

    18 6 Отговор
    Газ няма никъде клякайте на Кремъл, че време не остана.
  • 9 Бившата

    9 0 Отговор

    До коментар #3 от "Зззз":

    Португалска.
  • 10 Хййкн гей.зер

    17 3 Отговор
    Имам чувството че тези от ЕС всички са за психиатрия ,нерде мозамбик нерде Европа ,как го казваха старите хора да изпуснеш питомното и да гониш дивото ама да е демократично куковци .сега и диамнтите станаха кървави ,мъка ама тя Урсула пак има пари да си купи диаманти при заплата от 40 000 евро , а мъжа и също в борда на директорите производители на ваксини защо ли толкова наивно
  • 11 САНДОКАН

    10 1 Отговор

    До коментар #2 от "Абе":

    Въртелива е като, урсула на ДИВАН
  • 12 ТаУмВзе

    9 1 Отговор
    Тия докато се накумят ще Фалират за норматив. Явно тва е и целта на краварите.
  • 13 Бесен _Язовец

    16 1 Отговор
    Мозамбик е на 11 хиляди километр от Европа. Ако добива ЕС газ от Луната ще им излезе поне
    транспорта безплатно ще ползват земната гравитация и излиза по евтино от Мозамбик.
  • 14 Газ има

    4 11 Отговор
    Газ ще намерим! Не искаме кървавия руски газ!!!

    Коментиран от #19, #24

  • 15 Некой си

    11 0 Отговор
    ЕС може да погледне и към богатия на метан Европа (астероид, не континент).
    И да питам - Какво направи по въпроса с енергийната независимост дебилният ЕС последните 8 години, през които налагаше санкции на Русия?
  • 16 Моля

    12 1 Отговор
    Дабе газаа е пред носа ни ние ще го влачим от Мозамбик !!Абенямали кой да махне тези малоумници от ЕС ?????????? Европейските народи не издържат вече и още по страшно става ! Помощ те закакво ни ваксинираха за ,,умо глупави,, ай стигааа вече
  • 17 Одит

    7 1 Отговор
    Колонизатори са тези европейци!
    В Мозамбик населението е мюсулманско!
    Чий го търсимтам Френският енергиен гигант "Тотал" (Total)?
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Мммда

    5 0 Отговор
    Явно някой западен спек,улант си е окупирал там газово находище и сега, ще прай кинти от гл.павите европейци.
  • 22 ежко

    5 0 Отговор
    Има една подробност,която не се отчита -тези които сега са лидери в Африка през 70,80,че и 90-те години учеха в Москва!И са благодарни за това!Те от Русия са видели само добро, така,че...........
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Оня

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Газ има":

    Ами Американския не е ли кървав? Аз мисля, че и двата газа да еднакви. Тоя на хунтата от Вашингтон с какво превъзхожда газа на режима от Кремъл а? Или си пишеш във форума защото си на хранилка в нечие чуждо посолство. Докато има такива боклуци като тебе в България командвани от Вашингтон и Кремъл държавата ни постоянно ще бъде опустошенс