Last news in Fakti

30 Август, 2022 09:03 2 270 16

Напрежение между САЩ и Соломоновите острови

  • сащ-
  • соломонови острови-
  • напрежение-
  • мораториум-
  • пристанища

Правителството на Соломоновите острови ще наложи мораториум върху корабите на военноморските сили на Съединените щати, влизащи в пристанищата на страната

Напрежение между САЩ и Соломоновите острови - 1
Източник: Shutterstock

Правителството на Соломоновите острови ще наложи мораториум върху корабите на военноморските сили на Съединените щати, влизащи в пристанищата на страната, съобщава "Ройтерс", позовавайки се на американското посолство в Канбера.

Соломоновите острови са в напрегнати отношения със САЩ и техните съюзници, след като сключиха пакт за сигурност с Китай през май, цитира news.bg.

"На 29 август САЩ получиха официално уведомление от правителството на Соломоновите острови относно мораториума върху всички военноморски посещения, очаква се актуализация на протоколните процедури", се пасочва в изявление на посолството.

Говорител на министър-председателя на Соломоновите острови Манасе Согаваре по-рано отрече информацията за мораториум.

Очаква се днес Согаваре да държи реч, за да приветства болничния кораб на американските ВМС "Мърси", който пристигна в Хониара вчера за двуседмична мисия.

"Корабът на военноморските сили на САЩ "Мърси" получи дипломатическо разрешение за акостиране преди прилагането на мораториума. Ще продължим да следим отблизо ситуацията", уточниха от американското посолство.

Миналата седмица катер на бреговата охрана на САЩ не успя да влезе в Соломоновите острови за рутинно посещение в пристанището, тъй като правителството не отговори на искането за зареждане с гориво и провизии.

Плавателният съд "Оливър Хенри" е патрулирал за незаконен риболов в Южния Пасифик за регионална рибарска агенция, когато не е получил достъп за зареждане с гориво в Хониара - столицата на Соломоновите острови.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Линкълн

    27 6 Отговор
    С западната иделогия мир не се постига, правилно при Теодор Рузвелт анексира Куба и Филипините и Гренландия сега дори някакви островчета в Тихи океан си правят бъзици с САЩ

    Коментиран от #9, #11, #12

  • 2 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    32 0 Отговор
    "Вълкът , като остане без съби , става за кашмер и на кучетата❗" - казваше дядо 😀😀

    Коментиран от #4

  • 3 Иванушка  🇷🇺

    33 0 Отговор
    Мдаааа...тук САЩ си намериха майстора и гризнаха дървото. Де го чукаш, де се пука - със Соломоновите острови шега не бива, това не са мекушавите Китай и Русия и като нищо ще насолят яко краварските манерки.
    Щатите загазиха до шия 😀😀😀

    Коментиран от #5

  • 4 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    18 0 Отговор

    До коментар #2 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    КАШМЕР- Разг. Ирон. Подигравка, присмех. Ставам за кашмер.
  • 5 Линкълн

    23 0 Отговор

    До коментар #3 от "Иванушка  🇷🇺":

    Е с някогащната всемогъща армия на САЩ , млка Гренада ги опука заедно с цял батальон специални части от Делта Форс, сега вместо военни от БРИКС явно военните на Соломоновите острови ще ударят яко експедиционните войски на морската пехота на Вашингтон
  • 6 да де

    25 1 Отговор
    Значи да се очаква поредният Майдан.

    Коментиран от #8

  • 7 мър сула гн.ом слу чаен

    27 1 Отговор
    Краварите са много нагли. По-нагли създания не съм виждал. Този път обаче са си намерили майстора.
  • 8 го шо

    18 0 Отговор

    До коментар #6 от "да де":

    малко е късно. имат договор с кинезите вече. може да настане веселба.
  • 9 Даа!

    26 1 Отговор

    До коментар #1 от "Линкълн":

    Бъзик,бъзик,но зад гърба им стои Дракона! Поредната загуба на безплатни пристанища на хамеричкста военна машина.И то - стратегическа в тази част на планетата.Обора е свикнал ,само да получава,ползва безплатно.Ако може, цялата планета да е под нейния диктат.Правеха го успешно през денонощното печатане на зелена макулатура.Докато не се сблъскаха с баба Меца и Дракона.Сега ще се води тотална битка между вмирисания зеленчук( над 75 % от държавите , вече разбраха ,че е гнилоч), банкстерите,печелещи от въздуха трилиони, и другите,който реално произвеждат стоки , добиват ресурси.Но желязното правило- постулат е,който има ресурсно осигуряване ,технилогии ,инфраструтура+ работна ✋,той е водача.А Меца и Дракона ги притежават в излишък.
  • 10 Цун Кай Го

    27 0 Отговор
    Дори малките Державин са се организирали правилно в новите геополитически реалности, а в Европа още разчитат на САЩ и подкрепят неофашисти режими.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 градската мръсница

    16 0 Отговор

    До коментар #1 от "Линкълн":

    Това е само началото на бъзика. Скоро ще почнат да ги бъзикат в долната част на гърба и то в дълбочина.
  • 13 Махмуд

    19 0 Отговор
    Господарите и там ли са се разпростряли?
    Нема такава наглост. Октопод. Завземат всичко и навсякъде като скакалци.
  • 14 васето

    2 0 Отговор
    Цеца мецата и васко жабата пускат ли ги на соломовите острови ?
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Информацията е непълна

    10 0 Отговор
    Преди няколко дни американски военен кораб се опита да акустира с цел зареждане, което Саломонския Остров категорично отказа, малко след това един английски кораб по същата причина се оказа там и също получи отказ.
    Китай има споразумение със Саломонен за недопусткане на неприятелски за Китай страни, към което Саломонен се придържа, респективно Америка реагира неправомерно. Навлиза в териториални води като в свои, което е пълно нарушение на закона за териториална цялост! С други думи Америка реши, че светът и принадлежи и забрави, че не всички са продажни. Моя абсолютен респект към Саломонен, останалото е пълна дезинформация.