31 Август, 2022 11:59 1 443 7

Соломоновите острови забраниха посещенията на военни кораби от всички страни

  • китай-
  • пекин-
  • военни-
  • кораби-
  • соломонови острови

След като скъса дипломатическите си отношения с Тайван в полза на Пекин, правителството на архипелага подписа с Китай пространно споразумение в сферата на сигурността

Соломоновите острови забраниха посещенията на военни кораби от всички страни - 1
Източник: БГНЕС

Забраната за чуждестранни военни кораби да акостират на Соломоновите острови се отнася за всички страни. Това посочи днес пред Франс прес говорител на премиера на тихоокеанската държава, предаде агенцията.

Снощи говорителка на американското посолство заяви в комюнике, че САЩ са получили от правителството на архипелага уведомление за мораториум върху всички посещения на военноморски сили в очакване да бъдат осъвременени протоколни процедури, предаде БТА.

Говорител на премиера каза днес, че мораториумът обхваща всички страни в света, а не дадена страна. Той добави, че няма точен график за осъвременяване на протоколните процедури.

Този мораториум ще привлече всеобщото внимание с оглед влошаването на отношенията между Вашингтон и архипелага, влиянието на Китай върху който расте.

След като скъса през 2019 г. дипломатическите си отношения с Тайван в полза на Пекин, правителството на архипелага подписа през април с Китай пространно споразумение в сферата на сигурността.

Редица западни страни, по-специално САЩ и Австралия, се опасяват, че този пакт може да осигури на Китай възможност да изгради военна база в страната.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 лека полека

    22 0 Отговор
    Вън от всякъде
  • 2 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    31 2 Отговор
    Страна с ПЕТ ПЪТИ по-малка площ и ДЕСЕТ ПЪТИ по-малко население ,
    Не казва "НИЕ СМЕ МАЛКА СТРАНА..."
    А казва НЕ на САЩко ‼️‼️‼️
  • 3 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    19 2 Отговор
    "Редица
    западни
    страни, по-специално САЩ и
    😒😒😒Австралия 🤔🤔🤔
  • 4 Браво, така трябва

    22 2 Отговор
    Крайно време беше, Америка да разбере, че не е световен господар 👍👍
  • 5 шааа

    16 2 Отговор
    Бих казъл, похвално решение. Ако всяка страна направи това, светът ще стане малко по-добър. Следваща стъпка би било забрана на чуждите авиобази, а след тях и забрана на чуждата жива сила.
  • 6 Вашингтон

    2 2 Отговор
    Кралицата като държавен глава да изпрати един полк САС да озапти микронезийските самозабравили се
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.