Last news in Fakti

7 Септември, 2022 11:47 712 4

Институциите на Косово били подложени на кибератака

  • косово-
  • кибератака-
  • институции-
  • държавни-
  • правителство

Косово, както и някои други балкански страни като Албания и Черна гора, не успяха да се спасят от голяма кибератака

Институциите на Косово били подложени на кибератака - 1
Източник: Shutterstock

Косово, както и някои други балкански страни като Албания и Черна гора, не успяха да се спасят от голяма кибератака. Говорителят на косовското правителство Пърпарим Крюезиу съобщи чрез публикация в социалните мрежи, че в последните два дни държавните институции в Косово са били подложени на кибератака, която по думите му е дошла отвън, предаде Албанското радио и телевизия (RTSH).

В съобщението си във Фейсбук Крюезиу пише, че кибератаката не е засегнала инфраструктурата на компютърната система на държавата, тъй като е била неутрализирана от службите за сигурност.

„Вчера и днес на моменти е имало проблеми с интернет обслужването в институциите на Република Косово. Екипът по киберсигурност при Агенцията за сигурност и информация (ASHI) в сътрудничество с външни експерти са установили, че проблемът се дължи на кибератака. Кибератаката не се е разпространила в инфраструктурата на компютърната система на държавата, тъй като е била блокирана от съответните служби за сигурност. Установено е, че кибератаката е дошла извън Косово и че целта е бил IP-адресът, на който са били публикувани няколко уебстраници на Република Косово. Агенцията за сигурност и информация, съответно екипът по киберсигурност, е предприела конкретни мерки с цел преодоляване на кибератаката и възвръщане на интернет обслужването. За момента ситуацията е стабилна – интернетът, както и други онлайн услуги и уебсайтове функционират и са достъпни. Екипът по киберсигурност при ASHI ще продължи да следи за сигурността на държавните услуги и системи и ще вземе нужните мерки за правилното протичане на тяхната работа и сигурност", пише говорителят на косовското правителство, предаде БТА.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 джефер

    3 1 Отговор
    В косово има компютри?!?!
    Машала!
  • 2 Дар от БОГ ТАНГРА в 21 век

    0 0 Отговор
    Драги хора може ли да ме направите независим и истински цар на България или да ме уредите да бъда на хранилка в ПП БСП?!
    За добро ще бъде!
    Обещавам !!!!!!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.