Last news in Fakti
  Тема: Украйна

7 Септември, 2022 12:53 1 850 30

САЩ отказаха да включат Русия в списъка на държави, спонсориращи тероризма

  • военни престъпления-
  • украйна-
  • война-
  • русия-
  • сащ-
  • джо байдън-
  • владимир путин-
  • терористи-
  • тероризъм

Иран, Сирия, Северна Корея и Куба са в този списък

САЩ отказаха да включат Русия в списъка на държави, спонсориращи тероризма - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

САЩ няма да включат Русия в списъка си на страни спонсори на тероризма, стана ясно от изявление на говорителката на Белия дом Карин Жан-Пиер късно във вторник. За това призоваха по-рано някои членове на американския Конгрес, както и Украйна, предаде "Свободна Европа".

Според Вашингтон включването на Русия в списъка "не е най-ефективният или най-силният начин", за да се подведе Русия под отговорност за нейната продължаваща пълномащабна инвазия в Украйна. "Това също така би подкопало нашата безпрецедентна многостранна [коалиция], която беше толкова ефективна в търсенето на отговорност от страна на [руския президент Владимир] Путин, и също така би подкопало нашата способност да подкрепяме Украйна" в преговорите, каза Карин Жан-Пиер на брифинг във вторник.

Още новини от Украйна

По думите ѝ такъв ход ще попречи и на изпращането на помощи до Украйна, както и на хуманитарните групи, които участват в споразумението за превоз на зърно от блокираните пристанища на Украйна. Ден по-рано американският президент Джо Байдън също беше категоричен, че САЩ няма да обявят Русия за страна спонсор на тероризма.

Според президента на Украйна Володимир Зеленски обаче обявяването на Русия за страна, спонсорираща тероризма, е оправдано след поредицата от руски атаки срещу цивилни цели като търговски центрове и гари, при които загинаха десетки украинци. Тези и други действия на Москва, включително отравянията на няколко критици на Кремъл и военните действия на Русия в Сирия, бяха достатъчни, за да накарат парламента на Латвия през август да определи Русия като държава спонсор на тероризма. Досега САЩ са включили в списъка си с такива държави само четири страни - Иран, Сирия, Северна Корея и Куба.

Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    36 5 Отговор
    САЩ и Русия разиграват театри за да оберат джендърите от ЕС.
  • 2 честен ционист

    22 8 Отговор
    САЩ и Русия са двете страни на една и съща монета. Те са създадени и закърмени от едно и също място.

    Коментиран от #17

  • 3 Ами сащ

    34 3 Отговор
    кой ще ги включи - нали спонсорират Украйна
  • 4 Гей ЕС

    27 2 Отговор
    Големите печеливши след Украйна ще са САЩ и Русия!

    Коментиран от #15

  • 5 Буш

    4 26 Отговор
    Е няма нужда от списъци, ние си ги знаем руснаците...
  • 6 Да,бе

    30 2 Отговор
    САЩ еднолично водят тоя списък и няма как да включат Русия...
  • 7 ЧЕБУРАШКА 🇧🇬

    34 2 Отговор
    Логично,  Украйна е в гражданска война, а не е жертва на тъй наречената руска агресия. Русия само се опитва да защити цивилното население от Зелената Хунта.
    Мъдро решение на САЩ, което подсказва че Запада започна да проглежда някои очеВадни неща.
  • 8 1234567

    17 0 Отговор
    Северна Корея , Куба ? - странен списък
  • 9 пурко

    25 0 Отговор
    До мисирката написала статията:
    Може ли да обясните как снимката с чували с трупове кореспондира със заглавието и текста на статията?

    Коментиран от #10, #11, #23

  • 10 ЧЕБУРАШКА 🇧🇬

    10 1 Отговор

    До коментар #9 от "пурко":

     "...как снимката с чували с трупове ..."

    Нема да се косиш
    Преди им викахме Галоши, от днес Чебуреци.
    Така става като се прави Кинтраофанзива с два Чебурека на гол тумбак и ГалошЪ за войвода 😁😁😁
  • 11 Жокера

    11 0 Отговор

    До коментар #9 от "пурко":

    Тая миcирка, името не може да си напише, а ти и задаваш някакви сложни въпроси......
  • 12 Един там някъде си

    9 0 Отговор
    E то тея са най-големия спонсор.....как може някой да вярвана краварите не знам, къде е стъпил краварски ботуш трева не никне, ма и техния ред ще дойде, както на повечето обожествили се империи в миналото. И тях ще ги открива археологията след време.
  • 13 Укрите-най тъпото

    7 1 Отговор
    и жалко подражание на Адолф.Усташите на Анте Павелич ги превъзхождаха в пъти..
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Ами всъщност

    12 0 Отговор

    До коментар #4 от "Гей ЕС":

    Ще спечели само Русия, украйна нищичко не печели от тази война и скоро освен Донецк и Луганск ще загуби и някои други територии защото поляците, подкокоросвани от краварника много активно се готвят да завземат западните части на украйна и там да се направят натовски бази. А САЩ няма да спечели нищо щото там вече са умряли от глад и скоро ще има гражданска война и никой няма да им помогне. Ако се опънат още малко на Русия и ще ядат дървото и от тях затова не смеят да прекаляват с "помощта" си за украйна.........съвсем скоро даже ще спрат да им "помагат" щото реално няма да има с какво и огромните средства дето влагат там не се оправдават. Трябва вече да са разбрали че Русия ще се бие докрай и няма да отстъпи така че ще бъде прекалено тъпо да продължават да наливат ресурси в украйна! Най-късно тази зима ще се отрекат от зеленски и ще го оставят на произвола, а нищо чудно и те самите да му видят сметката (и да го припишат на руснаците) когато стане безполезен за тях!

    Коментиран от #22

  • 16 ...

    2 4 Отговор
    Те не го спонсорират. Те са тероризма и нацизма на 21ви век.
  • 17 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "честен ционист":

    Още малко и
    Братя близнаци с хиляди години разлика 😀😀😀

    Коментиран от #20

  • 18 Теодор Рузвелт

    1 3 Отговор
    Първо казват незаконно влизане в Украйна и провеждане на геноцид в Буча и на други места а сега нямало даги включват като терористи и дават карт бланш да продължат войната
  • 19 Пъци

    3 0 Отговор
    А почему тогаз драги "съюзници" искахте от останалите това? Ай тарикати вие,....нещо вятъра духа в неизгодна посока?Или по-близките ви другарчета в "ценностното" училище само при идеята да им е по-хладничко на ду@етата тази зима ви ревнаха и набързо прежалиха загиналите в тази война хора?
    Ама виж балканците трябва да слушат и изпълняват "мей би"?
  • 20 Некой си

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Ти па на умен ли са праиш? ..ми не си... с тоя компот, дето имаш в главата..
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Ал Бунди

    1 3 Отговор

    До коментар #15 от "Ами всъщност":

    Чукоов...Чуков..ти ли си бе.. само той ги дава такива прогнози . на всеки 3-5 дена Русия побеждава..
  • 23 Един съвет

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "пурко":

    Питай д-р Плясков. пушещите в чувалите трупове са по неговата част...
  • 24 Соломон

    7 0 Отговор
    През 1987 г. в Женева се провежда международна конференция, посветена на тероризма, която приема декларация, определяща като държавен тероризъм следните явления:

    - Държавни доставки на ядрени оръжия на територията на други държави, в техните териториални води или в международни води. - ЧИИ ЯДРЕНИ оръжия са разположени в Германия и Румъния, при условие, че двете държави не са в списъка на ЯДРЕНИТЕ ДЪРЖАВИ ?

    - Военни маневри и/или учения, провеждани в близост до границите на друга държава, заплашващи нейната независимост и териториална цялост. - Руските войски ли са на американската ГРАНИЦА или американските на руската ?

    - Създаване и поддръжка на въоръжени отряди от наемници с цел да се унищожи суверенитета на друга държава. - Коя държава СПОНСОРИРА МАЙДАНА в Киев, през 2014 г. ?

    - Убийства и опити за убийства на държавни деятели на други държави или на национални движения за освобождение, направлявани от страна на държавата, независимо дали за това се използват военни удари, специални операции или наемни убийци. - Колко ОПИТИ за УБИЙСТВО са извършени срещу Фидел Кастро ?

    - Тайните операции на разузнаването или други сили на държавата с цел дестабилизация или подчинение на друга държава, на националноосвободително движение или международното движение мир. - ЦВЕТНИТЕ РЕВОЛЮЦИИ в "недемократизираните" държави, КОЙ ги СПОНСОРИРА ?

    - Продажбите на оръжие в подкрепа на продължаването на регионални войни и задържане политическото решение на конф
  • 25 Соломон

    6 0 Отговор
    През 1987 г. в Женева се провежда международна конференция, посветена на тероризма, която приема декларация, определяща като държавен тероризъм следните явления:

    - Държавни доставки на ядрени оръжия на територията на други държави, в техните териториални води или в международни води. - ЧИИ ЯДРЕНИ оръжия са разположени в неядрените държави Германия и Румъния?

    - Военни маневри и/или учения, провеждани в близост до границите на друга държава, заплашващи нейната независимост и териториална цялост. - Руските войски ли са на американската ГРАНИЦА или американските на руската ?

    - Създаване и поддръжка на въоръжени отряди от наемници с цел да се унищожи суверенитета на друга държава. - Коя държава СПОНСОРИРА МАЙДАНА в Киев, през 2014 г. ?

    - Убийства и опити за убийства на държавни деятели на други държави или на национални движения за освобождение, направлявани от страна на държавата, независимо дали за това се използват военни удари, специални операции или наемни убийци. - Колко ОПИТИ за УБИЙСТВО са извършени срещу Фидел Кастро ?

    - Тайните операции на разузнаването или други сили на държавата с цел дестабилизация или подчинение на друга държава, на националноосвободително движение или международното движение мир. - КОЯ държава спонсорира ЦВЕТНИТЕ РЕВОЛЮЦИИ?

    - Продажбите на оръжие в подкрепа на продължаването на регионални войни и задържане политическото решение на конфликтите. - КОЙ "помага" с оръжие на Украйна?

    КОЯ държава, според Женевска д

    Коментиран от #28

  • 26 стоян георгиев

    3 0 Отговор
    От снимките единственно личи ,че Украйна също имат голяма нужда от черни найлонови чували,т.н. баадибегз.
  • 27 А ако го бяха направили

    2 0 Отговор
    То и Русия тях щеше да ги включи в списъка на терористическите държави. При тях поне има наистина реална причина за това... Кой обучава муджейдините на Афганистан? После кой обучава Азовците с препупениъе кръстове на гърбовете им и по раменете? Те даже имат фотографии в нета със знамето на фашистка Германия от онова време и до него украинското и знамето на НАТО. Направо да се смееш ли, да плачеш ли. И целия "цивилизован" свят днес е на тяхна страна... САЩ, но и Британията силно ги спонсорират, дават им оръжия и ги обучават. Но, това ще им изиграе много лоша шега. Вече целия свят знае, Западът на чия страна е и какви са тези...
  • 28 Много точно

    1 0 Отговор

    До коментар #25 от "Соломон":

    БРАВО Соломоне!! Напълно поддържам !!!
  • 29 Урюрвкос

    2 0 Отговор
    ако Русия влезе в списъка на терористите няма да може Европа да купува от Щатите руски газ и ще паднат гаранциите по международните договори за безопасност
  • 30 свидетел

    1 0 Отговор
    дедо Дън не си е изгубил съвсем акъла.