20 Септември, 2022 20:45 813 4

Високо напрежение! Един загинал след сблъсъци между палестинските сили за сигурност и жители на Западния бряг

  • израел-
  • палестина-
  • западен бряг

Северната част на Западния бряг е известна като крепост на палестинските бойци, а на Палестинската власт често ѝ е било трудно да контролира обстановката в този район

Високо напрежение! Един загинал след сблъсъци между палестинските сили за сигурност и жители на Западния бряг  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Палестинските сили за сигурност влязоха днес в престрелка с бойци в град Наблус на Западния бряг на река Йордан. Един човек беше убит, предаде Асошиейтед прес.

Престрелката е избухнала, след като разгневени жители са замеряли с предмети брониран автомобил. Насилието е било предизвикано от акция на силите за сигурност срещу местни бойци.

Това е рядък случай на смъртоносни вътрешнопалестински сблъсъци в окупирания Западен бряг, а също така отразява сериозната непопулярност на международно признатата Палестинска власт, която според някои източници си сътрудничи с израелските власти.

Местен жител написа във Фейсбук, че брат му е загинал в престрелка. Групировката Хамас, която е в остро съперничество с палестинските автономни власти, каза, че той е бил убит от палестинските сили за сигурност. Смъртта му беше потвърдена от говорител на силите за сигурност.

Местни жители обвиниха палестинските сили за сигурност, че са извършили арести от името на Израел. Те са започнали да стрелят във въздуха и да палят гуми. В отговор силите за сигурност са използвали сълзотворен газ и е избухнала престрелка.

На любителски видеокадри, публикувани в социалните медии, се вижда как младежи замерят палестински джип с тухли, камъни и метални пръти и го прогонват от площад в центъра на Наблус. В града няколко часа се е чувала стрелба. Насилието приличаше на начина, по който палестинците обикновено протестират срещу израелските войски.

При акцията на силите за сигурност, станала повод за насилието, са били арестувани двама бойци на палестинската групировка Хамас, заявиха роднини на мъжете. Хамас осъди акцията и обвини Палестинска власт в сътрудничество с Израел.

Северната част на Западния бряг е известна като крепост на палестинските бойци, а на Палестинската власт често ѝ е било трудно да контролира обстановката в този район.

Палестинската власт поддържа близки отношения в сферата на сигурността с Израел в обща борба срещу ислямските бойци. Това подхранва сред някои представата, че Палестинската власт е просто подизпълнител на Израел и е заинтересована повече от своето оцеляване, отколкото от подобряване на живота на палестинците, отбелязва АП.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пръц

    1 0 Отговор
    Цитат”Местен жител написа във Фейсбук, че брат му е загинал в престрелка.”
    Абе,бай Анатоли,ти от ФБ ли черпиш информация или от Козяк?
  • 2 Освен

    1 0 Отговор
    Освен от външно финансира, от какво живеят палестинците?
  • 3 Путин Владо

    0 0 Отговор
    Високо напрежение! Един загинал след сблъсъци между палестинските сили за сигурност и жители на Западния бряг. Един палестинец е загинал в битка с тока , високото напрежение го е убило. Така е когато има сблъсъци за ток между палестинската сила за сигурност на тока и жители на западния бряг който няма ток
  • 4 Рошко

    2 1 Отговор
    Евреина се е престарал