Last news in Fakti
  Тема: Украйна

22 Септември, 2022 16:59 1 009 1

МААЕ: Има малки стъпки напред към зона за сигурност около АЕЦ Запорожие

  • украйна-
  • русия-
  • рафаел гроси-
  • международна агенция за атомна енергия-
  • запорожка аец

Директорът Рафаел Гроси предупреди страните, че е необходимо да се действа много бързо, за да се разреши въпросът, предвид сериозността на ситуацията в атомната електроцентрала

МААЕ: Има малки стъпки напред към зона за сигурност около АЕЦ Запорожие - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Ръководителят на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси съобщи в поредица от туитове, че са започнали консултациите относно създаването на зона за ядрена безопасност около атомната електроцентрала в Запорожие.

Тази седмица той се срещна поотделно с външните министри на Украйна и Русия в рамките на 77-а сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк.

Още новини от Украйна

Гроси заяви, че срещата със Сергей Лавров е била "конструктивна и професионална".

Директорът на МААЕ предупреди страните, че е необходимо да се действа много бързо, за да се разреши въпросът, предвид сериозността на ситуацията в атомната електроцентрала.

Той също така отбеляза, че френският президент Еманюел Макрон играе активна роля в преговорите.

Припомняме, че руски сили поеха контрола над Запорожката АЕЦ. Централата обаче продължава да се обслужва от украински персонал. Русия и Украйна си отправят взаимни обвинения за обстрел по ядрената централа. В началото на месеца експерти от МААЕ бяха допуснати в АЕЦ Запорожие. Техният доклад показа, че ситуацията там е критична.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тц тц

    1 5 Отговор
    Путин зарежда фронта с пушечно месо запасняци.