Last news in Fakti

2 Октомври, 2022 12:40 1 098 3

Защо стачкуват затворниците в Алабама?

  • затвор-
  • алабама-
  • сащ

Губернатор Айви оценява работата на служителите в затворите и подкрепя построяването на нови затворнически центрове, одобрено миналата година от щатския законодателен орган, заключи нейната говорителка

Защо стачкуват затворниците в Алабама? - 1
Снимка: Shutterstock

Хиляди затворници в Алабама, в САЩ, тази седмица започнаха стачка заради лошите условия в местата за лишаване от свобода, които са пренаселени, страдат от недостиг на персонал и в които осъдените изтърпяват наказанията си в особено опасни условия, съобщи в. "Ню Йорк таймс". Стачката започна в понеделник с искания за по-широки реформи в сферата на наказателното правораздаване.

"Алабама е в разгара на хуманитарна криза. Тя е следствие на остарелия наказателен кодекс, довел до пренаселване на затворите, до многобройни случаи на убийства, тежки физически наранявания, както и до психически страдания на лишените от свобода ", пишат организаторите на протеста в изявление, разпространено в "Туитър".

През 2019 г. американското министерство на правосъдието публикува доклад, в който се посочва, че капацитетът на основните затвори в Алабама е запълнен на 182 процента и че там са регистрирани най-много случаи на убийства и изнасилвания в рамките на американската система за изпълнение на наказанията, допълва "Ню Йорк таймс".

В понеделник Дийон Колдуел, председател на неправителствената организация "От двете страни на стената", която координира затворническата стачка в целия щат Алабама, прогнозира, че в нея ще се включат около 80 процента от близо 25 000 лишени от свобода, като те ще откажат да изпълняват обичайните си трудови задължения.

Според доклад на Американския съюз за граждански свободи (АСГС), публикуван в средата на юни, затворниците в САЩ, които работят в местата за лишаване от свобода, произвеждат стоки и услуги на стойност най-малко 11 млрд. долара годишно, но получават незначително заплащане.

Повече от 75 на сто от работещите затворници са казали пред представителите на АСГС, че биват наказвани, ако не могат да работят или ако откажат да работят. Наказанията варират от поставяне в изолация до забрана за свиждания с роднини и отказ за намаляване на присъдите им.

Близо две трети от всички затворници в САЩ, където процентът на лишените от свобода е най-големият в света, работят, докато изтърпяват наказанията си. В конкретни числа това възлиза на близо 800 000 души, пише в доклада, цитиран от британския в. "Гардиън".

АСГС посочва, че констатациите в допитването сред затворници, проведено от организацията, будят безпокойство, че има системна експлоатация на затворниците, които са принудени да полагат понякога тежък и опасен труд. Според доклада властите не осигуряват основни условия за безопасност на труда на затворниците. Седемдесет на сто от анкетираните са споделили, че не са получили никаква подготовка, преди да почнат работа. Същият е и процентът на лишените от свобода, които са казали, че парите, които им се плащат, са толкова малко, че с тях не могат да си купят дори и сапун или да си платят таксата за телефонен разговор, отбелязва "Гардиън".

"Съединените щати имат дълга и проблематична история на използване на лишените от свобода като източник на евтина работна ръка, с който да покриват разходите на раздутата ни затворническа система", каза пред британското издание Дженифър Търнър от АСГС, която е главен експерт по въпросите, свързани с човешките права, и автор на доклада.

В понеделник говорител на службата за изтърпяване на наказанията в Алабама потвърди информацията за спиране на трудовата дейност "във всички основни затвори в щата", предаде информационният портал "Алабама политикал рипортър".

"Въведен е контрол на придвижването и други мерки за сигурност", заяви говорителят, като добави, че службата не коментира "процедурите за сигурност с оглед на безопасността на затворниците, на персонала в затворите и на обществеността".

Според информация, публикувана в "Туитър" от движение "Освободи Алабама", вчера протестните действия на затворниците все още не са били преустановени.

В изявление, разпространено в деня на обявяването на стачката, Джина Майола, която е говорителката на губернаторката на Алабама Кей Айви, определи исканията на затворниците като "неразумни" и заяви, че те "категорично няма да бъдат приети".

"Губернатор Кей Айви е ангажирана преди всичко с гарантирането на обществената сигурност", заяви Майола, цитирана от "Алабама политикал рипортър". "Тези "искания", както ги наричат протестиращите, са необосновани и категорично няма да бъдат посрещнати добре в Алабама. Освен това е важно въпросните протестиращи да разберат, че много от техните искания налагат законодателни промени, а не едностранни действия. Някои от тези искания предполагат, че убийци и серийни извършители на сексуални посегателства срещу деца ще могат да започнат да се разхождат свободно по улиците. Мога да ви кажа, че това никога няма да се случи в Алабама, където винаги ще даваме приоритет на сигурността на гражданите", допълни Майола.

Губернатор Айви оценява работата на служителите в затворите и подкрепя построяването на нови затворнически центрове, одобрено миналата година от щатския законодателен орган, заключи нейната говорителка.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 САЩ не са демокрация

    5 2 Отговор
    Тамошните затвори са като тукашните концлагери по времето на комунизма.
  • 2 има решение

    3 1 Отговор
    Затворниците в Алабама стачкуват понеже искат в ГУЛАГ.
  • 3 Урюрвкос

    3 2 Отговор
    най развитата демокрация която има 5% от населението на Земята държи затворени 2,28 млн души или 25% от всички затворници на Планетата или 60% повече от пандизчиите на 35 европейски страни взети заедно или с 40% повече от тоталитарния душегуб Китай