Last news in Fakti

14 Октомври, 2022 19:23 1 989 56

За 20 евро на ден - платени протести в Молдова в подкрепа на Русия

  • мая санду-
  • молдова-
  • приднестровие-
  • русия

Тези хора са си поставили за цел да дестабилизират Молдова в интерес на Москва, заяви президентката Мая Санду на пресконференция, в която отправи критики към организаторите на протестите

За 20 евро на ден - платени протести в Молдова в подкрепа на Русия - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

20 евро на ден и 80 евро на нощ - толкова получават участници в протест срещу проевропейското правителство в Молдова, признават самите те. Президентката на страната нарича демонстрациите "опит за дестабилизация".

Повече от месец проруска група организира протести срещу молдовското правителство в столицата на страната Кишинев. Демонстрантите настояват за свалянето на проевропейската президентка Мая Санду. Демонстрантите обвиняват и украинския президент Володимир Зеленски за продължаващата война в страната му, оправдават Путин и критикуват съседна Румъния, ЕС и САЩ за подкрепата им за Украйна.

Участниците в демонстрациите се превозват до молдовската столица с автобуси от цялата страна. Те сами признават, че за участието си в протестите получават сума, еквивалентна на 20 евро на ден и 80 евро на нощ. Молдовски разследващи журналисти публикуваха десетки видеоклипове, в които демонстрантите обсъждат заплащането.

Организаторите на протестите обвиняват президентката Санду, че отказва да отиде в Москва и да демонстрира благодарност към Путин, за да получи евтин руски газ за страната. Молдова е почти изцяло зависима от газа от Русия. Москва се възползва от това и е фиксирала цена, четири пъти по-висока от тази преди началото на войната. Инфлацията в Молдова се е повишила с 35%, съществува и риск от окончателно спиране на доставките от руския "Газпром" през зимата.

Опит да се дестабилизира Молдова с помощта на Москва

Тези хора са си поставили за цел да дестабилизират Молдова в интерес на Москва, заяви Мая Санду на пресконференция, в която отправи критики към организаторите на протестите. Прокуратурата е започнала разследване. Твърди се, че зад организаторите стои опозиционната партия "Шор", кръстена на лидера си Илан Шор. Той напусна страната през 2019 г., малко преди рухването на олигархичния режим на Владимир Плахотнюк, който също избяга. Прокуратурата разследва политика и олигарх Плахотнюк за серия от банкови скандали.

Предполага се, че Плахотнюк и Шор са работили заедно между 2016 г. и 2019 г., като са откраднали стотици милиони държавни пари. Повечето от приближените на Плахотнюк днес живеят в чужбина, основно в Лондон. Твърди се, че самият той се намира в Турция, с която Молдова няма споразумение за екстрадиция. Илан Шор, който е с израелско гражданство и живее в Израел, също не може да бъде екстрадиран. Политикът беше осъден на 7 години и половина затвор в Молдова за банкова измама.

Шор, който неотдавна се появи на протестите в Кишинев чрез видеовръзка, заяви в интервю за руската информационна агенция "РИА Новости", че Молдова може да бъде "щастлива и успешна" единствено с Русия. Молдовските власти обвиняват него и други негови съучастниви в схема за придобиване на медии в страната и в поддържането на "геополитически отношения" с Кремъл. Твърди се, че целта е, с помощта на Москва, да бъде разклатен конституционния ред в Молдова.

"Опитите за дестабилизация, на които сме свидетели напоследък, са дело на една престъпна и войнствена групировка, която се страхува от затвора и е готова да подпали страната, за да спаси собствената си кожа", коментира още Мая Санду. Според президентката тези хора са обещали на Москва да отстранят проевропейското ръководство на страната и да създадат ново, което да позволи на Русия да въвлече Молдова във войната.

Огромните предизвикателства пред малката страна

На дневен ред в страната отново излезе и дебатът за неутралния ѝ статут. "Когато над страната ни прелитат смъртоносни ракети, ние сме длъжни да защитим въздушното си пространство - сами или с помощта на нашите приятели и съседи," каза за ДВ председателят на молдовския парламент Игор Гросу. "Неутралитетът трябва да се защитава," настоя той.

На 1 октомври германската министърка на отбраната Кристине Ламбрехт обеща в Кишинев да помогне за модернизацията на армията на Молдова. Румъния и ЕС също обещаха подкрепа. След като Украйна спря доставките се на ток, заради разрушена от войната инфраструктура, Букурещ прояви желание да стане и доставчик на електроенергия. Румъния обеща и финансова помощ в размер на 10 милиона евро. Брюксел също изрази готовност да подпомогне Молдова.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 44 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гкккк

    62 15 Отговор
    Друга глупост не можахте ли да измислите?
  • 2 Айде

    60 13 Отговор
    крадеца вика дръжте крадеца! :)) Схемата на НПО-тата на САЩ е добре позната дори у нас! :))
  • 3 Тц тц

    49 4 Отговор
    А тука им дават едно парче пица и Капи портокал.
  • 4 Просто човек

    19 60 Отговор
    Навсякъде путински подлоги, готови да предадат страната си... най-много в България!

    Коментиран от #15, #42

  • 5 Сталин

    58 9 Отговор
    Няма такава държава като Украйна вече, Украйна е напълно съсипана всичките активи, земя и злато са в ръцете на еврейските банкери в Лондон и Ню Йорк, за бонус стотици милиарди долари задължения към западните мародери, разсипана индустрия и инфраструктура 100 000 убити от ционисткия банков кабал.
    Скоро предстои същото и в България, когато онзи мръ сен чифутин Соломон Паси и новото колониално правителство вкарат България във война и ще видим ли тогава някой да остане да вика Слава на България
  • 6 Рус и синеок

    41 7 Отговор
    Запада не може да разбере нещо много простичко украйна има несъразмерно голяма територия следователно държавните и граници се простират отвъд реалните следователно лежи на чужди земи и след като ги е откраднала а и не иска да ги връща те ще и бъдат отнети силово.
  • 7 Скоро и в България!

    7 44 Отговор
    Руските анклави в България са спящи клетки! Само чакат своя час!

    Коментиран от #9

  • 8 Пинокио

    52 5 Отговор
    В Молодва нямат ли си Америка за Молдова, да им дава по 50 долара?
  • 9 Смех

    35 6 Отговор

    До коментар #7 от "Скоро и в България!":

    И къде са тия руски анклави в БГ

    Коментиран от #13

  • 10 БОЛШЕВИК

    49 6 Отговор
    Интересно колко тогава долара дават на тая наша паплач от ДБ, НПО-та и соросоидната общност, да драска паметници и да слага чужди знамена по обществените сгради?

    Коментиран от #49

  • 11 шом е доказано

    24 3 Отговор
    да си платят данък печалба и точка
  • 12 Аватар

    29 6 Отговор
    Изумява ме настойчивостта,с която икономическите протести се трансформират от управляващия елит в политически.Ефтин газ няма да има заради напечатаните долари и евро,поради което имаме инфлация.
  • 13 Руски анклави в България?

    4 25 Отговор

    До коментар #9 от "Смех":

    Цялото Черноморие!

    Коментиран от #16

  • 14 Русенец

    38 6 Отговор
    Странно!
    Уж парите били в запада, а Русия била разорена, но тя плащала на протестъри, а западните симпатизанти били безплатни. Я ми припомнете, на запад кой прави нещо безплатно? САЩ дори армията им е платена.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Русенец

    27 3 Отговор

    До коментар #13 от "Руски анклави в България?":

    По черноморието само коли с номера UA

    Коментиран от #18, #27

  • 17 Бутача

    7 10 Отговор
    И копейкин е бил там
  • 18 Тези за които говоря

    3 8 Отговор

    До коментар #16 от "Русенец":

    отдавна с БГ номера на колите. Те живеят тук от 20 години!

    Коментиран от #26

  • 19 Интересно

    16 4 Отговор
    В едни по такива болници разрешават ли телефони? Като чета коментарите на русофобите много злоба,много плюят ,плюят личи си ,че не са на свобода и телефона ги прави щастливи.
  • 20 Софиянец

    27 4 Отговор
    ХАхаххах, жалки сте ей, жалки! Там има протести от един месец и не се спират, нашите медии крият и мълчат, и накрая излизат от дойчезеле с тая помия! Типично!

    Коментиран от #21

  • 21 Таки Брашнаров

    5 2 Отговор

    До коментар #20 от "Софиянец":

    Тъй де сметни колко пари по 20 евро на ден а ние тук за без пари... на мен и тролските хонорари ми спреха... Ще мигрирам в Молдова нищо не става в тая държава

    Коментиран от #23

  • 22 Таки Брашнаров

    1 11 Отговор

    До коментар #15 от "Русенец":

    Ми тя наща държава си беше руски анклав до 89та .. не някаква си баИчка а ЦЯОАТА МАЙКА БЪЛГАРИЯ

    Коментиран от #43

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 дядото

    7 3 Отговор
    ставате все по-нагли.а бг колко плащате за такива протести.
  • 25 стоян георгиев

    5 4 Отговор
    Това си е направо далавера.Тук за 20-30 кинта защитават "някакви" си измислени ценности.Май ще трябва да ходя до Молдова да изкарам някой лев,че от постване в фатки ,кинти няма.
  • 26 Смех

    5 2 Отговор

    До коментар #18 от "Тези за които говоря":

    И кво ше направят то и в Америка има руснаци и кво от тва
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Погледнете себе си

    8 2 Отговор
    Гьонсурати, ами ту за колко лева си придават гласовете в полза на ГЕРБ, ДПС, ПП, ДБ?
  • 29 Соваж бейби

    6 3 Отговор
    Офффф поне да бяхте писали малко по хубава сума уеш!За 20 евра кой ще излезе на вън ?За 3000 евра по може за един ден ей така кой ти дава да се разсхождаш и викаш ,па и ресторант за обяд ако има включен излизам на протест .
  • 30 ЦК НА ДКМС

    4 6 Отговор
    Бил е забеляза и така наречения последен софиянец да си чака еврото
  • 31 Ученият котка

    6 2 Отговор
    Слаб аргумент да остане президент на Молдова.
  • 32 бай Ставри

    10 0 Отговор
    Ха ха ха ха !! Платени ?!
  • 33 ааа неее

    11 4 Отговор
    "толкова получават участници в протест срещу проевропейското правителство в Молдова, признават самите те."---- Щом "признават" добре организирано и отразено, значи са от соросовите артисти а не истински протестиращи. За да осквернят протестите, А че им се плаща, плаща им се! И какво означава " проевропейското правителство в Молдова"??? Зарижено за народите на Европа или за перверзните глобалисти?
  • 34 Погледнете себе си

    10 3 Отговор
    Гьонсурати, ами ту за колко лева си придават гласовете в полза на ГЕРБ, ДПС, ПП, ДБ?
  • 35 Бесен - _Язовец

    14 2 Отговор
    40 лв, а в България за 11 лв клошарите протестират срещу Русия. Виждате ли колко сте евтини бе петоколонницииии...
  • 36 Молдовец

    10 6 Отговор
    Молдова е част от Руската Федерация да живее Русия
  • 37 Даката

    11 4 Отговор
    Не може 40 процента от населението на страната да говори руски и да се смята за руснаци. И ти да ги обвиняваш във всички земни грехове и всекидневно да се опитваш да ги мачкаш. Рано или късно ще страдаш от тази глупава и безумна по политика.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Ей, там много дават

    3 9 Отговор
    Тука на Костя и двайсе лева са му много. Трябва да му останат повечко за новата къщурка...
  • 41 Слава на руския народ

    11 3 Отговор
    Д велле си губи времето с елементарни лъжи и долнопробната си антируска пропаганда! В България хората са 80% русофили и това никой не може да промени. Русия винаги е спасявала България за разлика от англосаксонските ни дюшмани! Слава на братушките!
  • 42 Хаха

    4 2 Отговор

    До коментар #4 от "Просто човек":

    В България са американски.
  • 43 Беше, беше

    4 6 Отговор

    До коментар #22 от "Таки Брашнаров":

    То много работи бяха. Имаше и СИВ, и Варшавски договор, и сесере. Имаше, ама вече ги няма. Изпариха се. Останаха само такива изкопаеми носталгици като твоя милост...
  • 44 Соросоид

    8 2 Отговор
    Чичо Сорос много стиснат се оказа ше имам разговор с Христо Иванов да вдигне надницата за протест иначе напускам, ше искам и баница с боза бонус.
  • 45 Боко трябва да я съди за плагиатство

    5 1 Отговор
    И той твърдеше, че протестите ги плаща Божков, мафията и контрабандистите. Още си чакам парите:)
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 отдел/ПАТОКИ/

    0 3 Отговор

    До коментар #39 от "А на вас колко плащат?":

    яжмиКурабепутьо
  • 48 Крали Марко

    9 1 Отговор
    Щом не стачкуват в полза на Американците значи са вербувани и платени. Смях. САЩ налагат на всички тяхната политика. Но края деспотичен идва.
  • 49 456

    1 7 Отговор

    До коментар #10 от "БОЛШЕВИК":

    Не знам НПО-та , но преди две години , путинистите успяха и тук да размътят водата , че и увлякоха и доста нормална паплач . Хората им повярваха и сега сърбаме попарата . Само дето повечето още не са се усетили . Но пък вече не се и крият копейки , комунисти и баш журналисти със заплати в рубли и дубайска валута . Чудя се само , кога ще се усети народа , колко жестоко е подведен . При нас винаги нещата се случват по трудния начин
  • 50 Някой

    6 0 Отговор
    Мда... Америкнскоти посолство дава по 25 за протест срещу Русия. Ама това е демократично, нали?
  • 51 Олеле

    2 4 Отговор
    До болка позната стратегия, ето откъде тръгва това безобразие, пак от империята на злото.Аз мислех, че нашите никаквци са го измислили, а то пак Путлер им е учител. Като казваме,че трови цял свят,някои много се обиждат,толкова я обичат,че бруталните убийства и разрушения не ги върши Русия, а Украйна се самоунищожава.
  • 52 Иван

    0 0 Отговор
    Ми то не само в България имало прости хора. Ма много прости.
  • 53 Копейкин

    0 0 Отговор
    Леле, а аз за 80 копейки на нощ ....
  • 54 хахаха

    0 0 Отговор
    100 евро на денонощие? Че тя месечната заплата в Молдова е толкова...
  • 55 Хайл

    0 0 Отговор
    Очаквах афтора да е денис,оказа се дойче вреле-некипеле
  • 56 Хайл

    0 0 Отговор
    Аз не разбрах как им ги дават-1х20,2х10,4х5,10х2 или 40х0.50....дв,уточнявайте тия неща моля ви се