Last news in Fakti

17 Октомври, 2022 08:14 3 834 27

Кубинската криза: как светът успя да избегне ядрена война преди 60 години?

  • ядрена война-
  • куба-
  • сащ-
  • русия-
  • ссср-
  • джон кенеди-
  • кубинска криза

Кубинската криза изправя САЩ и СССР на ръба на ядрена война

Кубинската криза: как светът успя да избегне ядрена война преди 60 години? - 1
Снимка: Shutterstock

Кубинската криза започва на 14 октомври 1962 г., след като американски разузнавателен самолет прелита над западната част на Куба и в рамките на шест минути прави близо хиляда снимки. С изненада служители на ЦРУ установили на тях съветски ракети със среден обсег на действие от типа SS-4. Така "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" описва началото на един от най-опасните периоди през Студената война, продължил между 14 и 28 октомври.

Майор Ричард Хейзър, пилотът на разузнавателния самолет Lockheed U-2, снимал с камери с висока резолюция, по-късно споделя, че се чувствал като човека, който е щял да започне ядрена война, припомня швейцарският "Нойе Цюрхер Цайтунг". На следващия ден снимките предизвикали политически трусове във Вашингтон. На тях ясно се виждали пусковите установки за руски ракети със среден обсег. Базите все още били в процес на изграждане, но вероятно щели да бъдат готови след няколко дни или седмици. Населени места в Съединените щати можели да бъдат достигнати с разрушителните ракети в рамките на минути.

Вашингтон е наблюдавал действията на СССР в Куба още от лятото, а на 4 септември президентът Джон Кенеди предупредил Москва да не разполага там нападателни оръжия. След разкритието обаче Кенеди поискал от съветниците си да му предоставят варианти за действие. Те варирали от въздушни удари до военно нахлуване в Куба. Всъщност още при Берлинската криза година по-раноКенеди заплашил да стигне до крайности. Вашингтон започва да разполага секретно в Турция свои ядрени ракети със среден обсег през 1959 година.

Светът е на ръба на ядрена война

На 22 октомври 1962 година президентът Кенеди се обръща към американския народ с драматична реч по телевизията, която покачва страха от война навсякъде, особено в Европа. Американският президент описва опасността, идваща от карибския остров, и обявява, че Куба ще бъде поставена под "морска карантина" - терминът "блокада" тогава се е смятал за твърде агресивен и се е избягвал. Това означавало, че САЩ ще спрат да допускат кораби, за които смятат, че може да носят военна продукция.

Паниката бързо се разпространила. В Германия много магазини за хранителни стоки били изпразнени за кратко време, аптеките също отчели ръст на продажбите. Думата "война" доминирала заглавията на вестниците.

На 24 и 25 октомври съветските кораби спрели пред линията на "карантината", маркирана от американския флот. Това бил знак за деескалация, но нещата тепърва щели да стават още по-опасни. На 27 октомври самолетът U-2 на майор Рудолф Андерсън бил свален от съветска противовъздушна ракета над Куба. Американецът загинал. Това отново довело до покачване на напрежението. Но и двете страни добре осъзнавали колко бързо ситуацията може да излезе извън контрол, включително и заради решенията на местни военноначалници.

Едва по-късно станало ясно колко близо до ядрената война се намирал светът. Американските разрушители хвърлили сигнални дълбочинни бомби върху съветската подводница "Б-59", за да я принудят да изплува и да бъде идентифицирана. Капитанът Валентин Савицки тогава не разполагал с радиовръзка с началниците си заради дълбочината на плавателния съд. Американските действия го накарали да подозира, че войната вече е започнала. Савицки искал да отвърне на атаките с ядрено торпедо, което е щяло да предизвика открита ядрена война между двете водещи военни сили. Възражение на Василий Архипов, командир на флотилията руски подводници край Куба, предотвратило подобен развой на събитията. Архипов, който почина през 1998 г., често е наричан "човекът, който спаси света".

Деескалацията

Решителната за излизането от кризата кореспонденция между САЩ и СССР тогава се е водила директно между Джон Кенеди и съветския партиен и държавен лидер Никита Хрушчов, както и между техните най-близки съветници. Вечерта на 27 октомври бил постигнат дипломатически пробив. Робърт Кенеди, брат на президента и негов най-близък довереник, се срещнал със съветския посланик в САЩ Анатолий Добринин. Обещал му, че Вашингтон ще изтегли собствените си ракетни системи, разположени в Турция, скоро след демонтирането на съветските ракети от Куба. Условието било връзката между двете неща да не се оповестява публично. Москва се съгласила.

Съветският съюз започнал демонтаж на ракетните съоръжения и изтегляне на силите си от Куба, които достигнали повече от 40 000 души. Светът въздъхнал с облекчение. През 1962 г. кризата е можела да бъде предотвратена, защото и във Вашингтон, и в Москва е имало политици, които са се страхували от ядрена война и били готови на отстъпки.

60 години по-късно

Въпросът, който експертите обсъждат днес, в контекста на заплахите на Владимир Путин за използване на ядрено оръжие, е за приликите между настоящата ситуация и Кубинската криза. Живеещият в Хамбург американист Бернд Грайнер, който през 2010 г. издаде книга за кризата през 1962 г., изтъква една от съществените разлики между времената преди 60 години и днес: "Тогава светът беше устроен по различен начин, а именно двуполюсно. Днес той е многополюсен - играчите са много повече, а това прави ситуацията объркана и опасна", казва той, цитиран от RND. Освен това в момента Русия е в състояние на война, а "войната винаги разгръща своя собствена и непредсказуема динамика", обяснява Грайнер.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 РЕАЛИСТ

    14 2 Отговор
    Капитанът на Б-59, въобще не е имал връзка с командването. Като са хвърляли американците дълбочинни бомби по него, той е искал да изстреля ядрените торпеда, като смятал, че войната е започнала. Нужни са два ключа и ЗКПЧ-ТО е отказало без заповед отгоре. Американците не да знаели, че подводницата е с ядрено оръжие. После са разбрали, какво е щяло да последва.
  • 2 сдпфмд

    16 10 Отговор
    Голем зоре било ,гледах документален филм и като гледам америчките и тогава са заповядвали и са се прайли на всеки,все едно че Бог им подарил златни яйца и всеки америчкан требва да ги бара и да се чуства владетел на мира.Не се съмнявам ,че щом пуснаха атом в Хирошима и Нагазаки америчките ,могат и да го напраят пак и да говорят ,че РФ им е виновна!!!

    Коментиран от #11

  • 3 БОЗА

    12 3 Отговор
    Оказва се,че и по времето на Кубинската криза,и по-късно до 1989 е имало И разумни политици и офицери(Станислав Евграфович Петров-ярък пример )...сега е друго...мноо луди напоследък... ;-Х


    Този коментар изразява личното мнение на автора.То може да не съвпада с позициите на "Факти",като цяло,и на отделни коментиращи в частност,за което БХ(Баклава и Халва)
  • 4 провинциалист

    6 7 Отговор
    Т.е. СССР се е разширил към НАТО колкото НАТО към Русия сега и хамериканците са отбелязали рекорд в продажбите на памперси.

    Коментиран от #10

  • 5 Реалност

    20 10 Отговор
    И пак както винаги краварите са били виновни! Ако Русия ги беше изпепелила тогава милиони жени и деца във Виетнам, Корея, Ирак, Сирия, Афганистан и Югославия нямаше да бъдат убити от САЩ.

    Коментиран от #21

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Най-важното

    25 7 Отговор
    " Вашингтон започва да разполага секретно в Турция свои ядрени ракети със среден обсег през 1959 година." ... мръсници и много долни подлеци !
  • 8 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    19 4 Отговор
    Кризата НЕ е Кубинска, а КАРИБСКА ‼️
    Ама от Диво Зеле какво да очакваш ‼️
  • 9 горски

    23 4 Отговор
    Бреййй.Значи не може да се разполагат оръжия до САЩ,но на границата на Рашша може.САЩ може да се защитят ,вкл по плана да нападнат Куба,а ответната страна не може да иска същото от Украйна.....
    А и двете големи сили са едни такива хрисими и миролюбиви,на мравките път правят.
    Приемането на Украйна в НАТО,се възприема точно както въоръжаването на Куба на времето.
  • 10 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    20 3 Отговор

    До коментар #4 от "провинциалист":

    Т.е. факти Ви спестяват половината истина ::::
    " През 1961 г. Щатите започват разполагането на 15 ракети „Юпитер“ със среден радиус на действие край Измир, Турция, които директно заплашват градовете в западните части на СССР. Президентът Кенеди смята, че тези ракети имат спорна стратегическа стойност; една ядрена подводница е способна да осигури същото, едновременно с незабележимост и по-голяма огнева мощ.
    Съветският лидер Хрушчов публично изразява своя гняв заради разполагането в Турция и приема тези ракети като персонална обида. Разгръщането на ракети в Куба (за първи път съветски ракети са разположени извън СССР) е най-вече смятано за директен отговор на Хрушчов за турските ракети."
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Карлуково

    2 3 Отговор
    Споко, взели са си поука тогава и сега няма да допуснат същите грешки!
    Толкова щатски бази в Европа, и нито една с ЯО?! Хахаха. Ракетите очакват запуск.
  • 13 Търновец

    16 5 Отговор
    Аз съм бил в USA и още при запознаването с един консервативен Американец той ме критикува че България преди години подкрепи Иракчаните когато те изгониха нефтени фирми от USA UK от техните нефтени полета. Тогава Турция получи заповед от NATO да прати войски в Ирак за да помогнат на изгонените нефтени концерни. Турците бяха тръгнали към Ирак когато Варшавския договор го предупреди че влизането им в Ирак означава война, а Български части от трета армия бяха пратени на Турската граница. След това президент Кенеди заповяда разполагането на Американско атомно оръжие в Турция - оперативно тактически ракети с атомни заряди включително и на Българската граница и те стояха там десетки години след кризата. Чак след това Христов заповяда разполагането на адресни ракети със среден обсег в Куба, Кенеди прати бойни кораби да препречат пътя на Русите към Куба но Хрушчов прати атомни подводници с ракетно въоръжение - когато Американски боен кораб препречи пътя на Руски кораб една Руска подводница изплува и отвори люковете за изстрелване на балистични ракети и тогава Кенеди потърси спешен контакт с Руския посланик. Кенеди обаче беше критикуван от Американски ястреби политици че не е почнал ядрена война и последва убийството в Далас

    Коментиран от #20

  • 14 Aлфа Bълкът

    8 0 Отговор
    Без споменаването на полк Олег Пенковски може да вземете да разпечатате статията и да я ползвате в нужника!
    Олег Пенковски помага на САЩ да разберат какви точно ракети са разположени в Куба и, че още не са били подготвени за удар по САЩ. Също дава напътствия на Кенеди как да преговаря с Хрушчов. Една и съща статия я преписвате 20г вече.
  • 15 Хрушчов/Кенеди

    3 0 Отговор
    Версията на Х мен, е по-интересна от версията на зелето, но и двете не отговарят на фактите, познайте коя е по-вярна.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 123456566554

    1 1 Отговор
    много "добра" статия !
  • 18 1234565555555555

    3 1 Отговор
    напишете по-подробно каква е предисторията до 1962 ... защо се срамувате ?
  • 19 Рашавия

    3 2 Отговор
    "Савицки искал да отвърне на атаките с ядрено торпедо..." 62г. 😀, но е знаел че Москва ще бъде ударена от звезден разрушител...
    Тея още тогава лъжата са я имали за нищо.
  • 20 Рашавия

    4 4 Отговор

    До коментар #13 от "Търновец":

    Чудя се как успя да съчиниш подобна глупост при това без правописни грешки?
  • 21 Рашавия

    7 8 Отговор

    До коментар #5 от "Реалност":

    Ако американците не бяха подкрепили бившият съюзник на Хитлер - сесесере - тези войни нямаше да ги има.
    Русия спечели с/у Германия заради чужда помощ и реши че целият свят и принадлежи.
    Навсякъде се вре да краде и да прави интриги и мръсотии.
    Абе що братският виетнамски народ рязко стана НЕбратски, а?
    И виетнамската война я започнаха едни "освободители" с помоща на излъгани местни дебили.
    Също както в куба и Корея.
    Ами в братска Венецуела как е, а?
    Ама прибраха на венецуелците златото с два самолета по 80 т. да им го пазят.
  • 22 Реалист1

    8 3 Отговор
    Статията е прилична.
    Но никой не иска да види аналогията със ситуацията в Украйна - Путин е в позицията на JFK.
    И след като САЩ настоява за ракети в Украйна единствената опция е военно нахлуване.
    Ако СССР не беше отстъпил тогава JFK трябваше да нападне Куба.
    Разликата е, че ако Путин изчака инсталиране, трябва да нападне НАТО, а сега само Украйна.
    Но по студията ни обикалят само евроатлантически ястреби, вероятно подходящо мотивирани.
  • 23 Мишел

    1 2 Отговор
    Ракетите в Куба са били с обсег 5000 км.Има документални филми за масовото паническо бягство на семейства от южните и централните щати на САЩ към Канада и Аляска . Тази паника е принудила президентът на САЩ да отстъпи.
    Впрочем, САЩ са били наясно, че обсегът на разположените в Европа ракети Пършинг е недостатъчен да достигнат Москва. От друга страна, Москва след 1956 г.е била единствения град в света с противоракетна отбрана.
  • 24 Джон Хрушчов

    2 2 Отговор
    Всъщност почти същото се случва и сега, но с обратен знак. Американците имат намерение да направят военна база на п-в Крим и дори насочват военни кораби натам. Русия анексира Крим. Последва осемгодишен терор над населението на източна Украйна, предимно руско говорящо, с идеята да се сложи ръка на богатия на полезни изкопаеми регион, както и НАТО да направи огромна крачка на изток. Отново не им се получи. Между другото, именно Кенеди заповядва стратегическите бомбардировачи да се вдигнат и по-скоро здравомислещите генерали от щаба го разубеждават да не даде начало на самоунищожение, отколкото той да има някакъв принос за това.
  • 25 От всичко по много

    1 0 Отговор
    Не светът, а американци и руснаци са успели да избегнат ядрена война. Светът е публиката (обект на събитията).
  • 26 Асан

    0 0 Отговор
    Кубинската ракетна криза изправи един срещу друг Сащ🇺🇸 и Русия 🇷🇺 през 1962 година
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.