Last news in Fakti

25 Октомври, 2022 08:53 2 757 34

Сметките на петролния картел: решение, което е в полза на Русия

  • петрол-
  • сметки-
  • картел-
  • русия-
  • опек-
  • саудитска арабия-
  • украйна

Доколко ОПЕК е политически обвързана организация?

Сметките на петролния картел: решение, което е в полза на Русия - 1
Снимка: Shutterstock

Кои са ОПЕК и ОПЕК+?

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) има 13 постоянни държави членки, най-важната от които е Саудитска Арабия. Страните редовно се договарят за това колко петрол да произвеждат. Междувременно за сътрудници на ОПЕК се обявиха и 10 други държави (ОПЕК+), където членува и Русия. Москва от няколко години участва в консултациите на ОПЕК, на които се определят количествата на добивания петрол.

Какви интереси преследват тези държави?

На първо място те искат да запазят цените на петрола възможно най-стабилни. От гледна точка на ОПЕК това означава цената да е такава, че да не задушава търсенето. Известно е, че за тези държави приходите от петрола са от ключово значение. В периодите, когато цената на петрола е била относително ниска, това им създаваше редица проблеми.

Какво е последното решение на ОПЕК?

Предвидено беше от ноември нататък да се добива по-малко суров петрол. Това беше решено от ОПЕК+ в началото на октомври. Производството ще бъде намалено с около два милиона барела дневно (един барел съдържа 159 литра). С тази мярка производителите на петрол искат да предотвратят по-нататъшно падане на цените.

ОПЕК и досега произвеждаше количества, които са под обичайните, а обявените съкращения ще са едни от най-големите в последно време.

Общо страните от ОПЕК произвеждат повече от 40 милиона барела дневно. Австрийският икономист Франц Вирл смята, че решението на организацията ще има важно отражение: "Дори ако се отнемат малки количества, това има драматични последици. В този смисъл двата милиона барела са нещо значимо."

Как се промени цената на петрола?

След руската инвазия в Украйна цената на петрола първоначално се повиши рязко - до 120 щатски долара за барел и повече. После обаче спадна отново - до около 90 долара. Този процес беше предизвикан от глобалния страх за възможна рецесия, която би довела и до намалено търсене на суров петрол.

След обявеното през октомври намаляване на добиваните количества петрол цената му първоначално се повиши, но само за няколко дни. Напоследък се наблюдава тенденция петролът отново да поевтинява - защото страхът от рецесия не е изчезнал.

Какво означава това за цените на бензина и нафтата?

Трудно е да се даде еднозначен отговор на този въпрос. Цената на петрола се определя на световните борси и се влияе от много фактори: предлагането, търсенето, а и от прогнозите за възможното търсене през следващите месеци. САЩ искат да пуснат на пазара допълнителна част от стратегическите си петролни резерви - това може да понижи цената още повече. Планираното ембарго върху руския петрол в ЕС също може да изиграе роля. Цените по бензиностанциите обаче се влияят и от размера на печалбите за рафинериите. Като цяло това е много сложно изчисление.

Обръща ли ОПЕК гръб на Запада?

Саудитска Арабия, която е ключов член на ОПЕК, от много години е съюзник на САЩ. Въпреки това картелът реши, че ще намали количеството на добивания петрол - макар че правителството във Вашингтон разкритикува остро този ход. Това показва, че ОПЕК поставя на първо място собствените си интереси за възможно най-високи приходи.

Експертите обясняват по следния начин решението за намаляване на добива: За Саудитска Арабия приходите от петрола са по-важни от близостта до САЩ.

Икономистът Вирл смята, че ОПЕК се опитва да изпревари възможен конюнктурен срив. Затова предпочита сега бързо да спечели каквото може - още преди търсенето да се срине. Твърди се, че за Саудитска Арабия и престолонаследника принц Мохамед бин Салман “парите са по-важни от братската прегръдка с Джо Байдън”.

Доколко ОПЕК е политически обвързана?

Руската война срещу Украйна така и не беше официално осъдена от Саудитска Арабия. Очевидно е, че страните от ОПЕК се опитват да стоят встрани от световната политика. В същото време обаче повишаващите се цени на петрола носят приходи на Русия, които тя използва именно за воденето на войната.

"Всяко свиване на предлагането е от полза за Русия, която се опитва да повиши цените на петрола, за да финансира военната си машина в Украйна", коментира говорителят на Байдън Джон Кърби след последното решение на ОПЕК за намаляване на производството. Така че дори петролният картел да не се позиционира пряко, той го прави косвено.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 С.П.

    38 9 Отговор
    Другари шваби, стига сте гледали в чуждата паница. Като искате по-евтин петрол и газ, хващайте кирките и копайте германката земя - белкем изври от някъде петрол и газ....

    Коментиран от #3, #5

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 ФАКТ

    8 34 Отговор
    Цената на газа в Европа днес е по-ниска от преди нахлуването на нацистка Руслямска държавав Украйна. Има го в новините по RTL. А и се вижда на енергийната борса.

    Коментиран от #28, #30, #31, #32, #33

  • 5 Ха ха ха

    6 24 Отговор

    До коментар #2 от "С.П.":

    Още ли спиш бе серсем. Цената падна. Остана ви само пропагандата и далавераджиите. Седни се ограмоти малко бе серсемчо.

    Коментиран от #17, #23

  • 6 Аватар

    17 5 Отговор
    За политическо решение може да се говори,ако страните от ОПЕК отхвърлят петродолара като резервна валута.Сега това не е така .
  • 7 Иван

    20 2 Отговор
    По време на ковид кризата ОПЕК продаваха на безценица, сега трябва да наваксат.
    Няма нищо общо с политиката!
    Пазарна икономика!
  • 8 Псевдоним

    14 3 Отговор
    Новината е на поне десет дни, но все пак поздравления че е качена на сайта.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Минувач

    27 4 Отговор
    Вчера четох сайта на Ал Джазийра и позицията на СА и на арабския свят за войната в Украйна. Саудитският принц ясно заявява - тази война не е наша, ние не искаме да се въвличаме, като страна в конфликта. Ние не искаме да си разрушаваме мостовете с Русия... Това е позицията на целия арабски свят.
    Показват мъжество и независимост, като показват, че никой не може да ги насилва, вкл. и САЩ, да водят определена външна политика, да пострадат интересите им от изкуственото им въвличане. Хората знаят много добре, каква е предисторията, за нацитата и за всичко. Знаят най-добре, как САЩ могат да унищожават държави за своите интереси и цели.
  • 11 Без сантименти

    23 3 Отговор
    Незнам -ама С Арабия показа един голем ср...пръст на САЩ-въпреки че Байдън им ходи на крака там да моли за увеличаване на добива...А
    С Арабия беше най-вярното куче на САЩ в Близкият Изток....Явно САЩ тотално губят влияние и на светът му е писнало от тях-затова и се опълчват против диктата им.Да спомена,че САрабия,Аржентина,Турция и Иран от 2023 г. искат да влязат в БРИКС...-като Пакистан също се интересува.Мислете хора и си правете изводите-а не вярвайте на телевизора и разни сайтове.Гледайте хронологията и мислете....
  • 12 Накрая

    19 4 Отговор
    Сащ и ес ще се окажат сами срещу останалия свят, време беше и за санкции срещу тях

    Коментиран от #21

  • 13 Бай ти Ганьо

    20 3 Отговор
    Не само че е в полза на Русия това решение, а въобще целият свят работи в полза на Русия защото западът в момента е изолиран от останалия свят!
  • 14 Дааа

    23 3 Отговор
    Страните от ОПЕК , с помоща на Русия, за първи път вкусват независимост от колонизаторите! Други като България страдат под американско робство.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    16 1 Отговор

    До коментар #5 от "Ха ха ха":

    Колко падна ❓
    Щото при 140$/барела
    бензинът бе 2.40лв/литър
    ‼️‼️‼️

    Коментиран от #20, #24

  • 18 ТАСС

    1 6 Отговор
    24 ОКТ, 12:23 Обновлено 12:32
    Цена газа в Европе опустилась ниже $1 тыс. за 1 тыс. куб. м впервые с 14 июня
    Общее снижение стоимости газа с начала дня составляет более 14%
  • 19 Някой

    18 4 Отговор
    Хем е така, хем не е. Преди всичко, това е решение в полза на страните от ОПЕК. ова, че в случая съвпада с интереса на Русия, е бонус за последната.
    Американците ореваха света как арабите били помагали на Русия. Не щат на САЩ. Щото 50-60 години бяха мачкани от тях...
  • 20 ...

    3 12 Отговор

    До коментар #17 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Аха... Благодари на рашките от Лукойл.

    Коментиран от #26

  • 21 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    14 3 Отговор

    До коментар #12 от "Накрая":

    Лошото е , че пак сме
    "От страната на булката" ‼️‼️‼️
  • 22 Българин

    17 2 Отговор
    Германците са учудени как може да има държави, които вместо да лижат американски задни части мислят за собствените си интереси.
  • 23 Един от многото

    10 2 Отговор

    До коментар #5 от "Ха ха ха":

    Ми какво ревете тогава. Ааа,да хранилищата ще свършат .Тогава какво. Соросите са лесни . Те са като Емили с тротинеките. А нормалните хора какво да правят, да си харчат спестяванята?
  • 24 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    9 1 Отговор

    До коментар #17 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    😀😀😀
    Отвори книжки и си
    отвори очичките ‼️
    Виж кой и как определя цената ❗
    Провери каква е ролята не есна фирма от държава започваща с "Ш" ❗
    Стига с пропаганда тип
    "NOVA tv" собственост на СеРеУ ‼️
  • 25 Реалност

    16 3 Отговор
    Истината е, че целия свят изолира ЕС и САЩ и ги прати в Средновековието! Дори и малкото приятели на САЩ извън Европа - СА и Южна Корея им показаха среден пръст.
  • 26 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    8 1 Отговор

    До коментар #20 от "...":

    😀😀😀
    Отвори книжки и си
    отвори очичките ‼️
    Виж кой и как определя цената ❗
    Провери каква е ролята не есна фирма от държава започваща с "Ш" ❗
    Стига с пропаганда тип
    "NOVA tv" собственост на СеРеУ ‼️
  • 27 Алъоу,комерсанта

    12 1 Отговор

    До коментар #15 от "Комерсант.ру":

    Поживем,увидем! Още е 20 градуса навън! Напиши същото след Януари,да видим колко си в час.Знаеш ли какво означава" чикич"? Ами такова,като теб- чук! Внушават ви,че като са напълнили килерите,ще изкараме зимата спокойно.Е,да но кой ще дозарежда килера, откъде и на каква цена?При 500 млрд кубометра годишно потребление за цял ЕС, с тези мижави" килери" напълнени с 1/3 от нужното количество,колко ще изкарат?
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Боев

    6 2 Отговор
    Нали уж никой не уважава Русия !!!!
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Россия Z V

    4 1 Отговор

    До коментар #4 от "ФАКТ":

    Жзащо тогава ревете като вдовица за ....?
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Россия Z V

    4 1 Отговор
    Бляди