Last news in Fakti

26 Октомври, 2022 12:26 5 364 43

Преживяването в България, което променя живота на тъста на Риши Сунак

  • риши сунак-
  • тъст-
  • българия-
  • великобритания-
  • нараяна мурти-
  • комунизъм-
  • индия

Новият британски премиер Риши Сунак дължи голяма част от богатството си на своята съпруга

Преживяването в България, което променя живота на тъста на Риши Сунак - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

През 1974 година Нараяна Мурти, който днес е тъст на новия британски премиер Риши Сунак, е бил арестуван в България заради опита си да поговори за живота в страната с местна двойка. Самият Мурти, който е наричан "Бил Гейтс на Индия", нееднократно е разказвал през годините в интервюта и на публични събития за тридневния си арест в комунистическата страна. Според разказа на бизнесмена именно отношението към него тогава го е накарало да преосмисли социалистическите идеи, в които е вярвал.

Нараяна Мурти е баща на Акшата Мурти, съпруга на Риши Сунак, и основател на една от големите индийски глобални информационни компании Infosys. При пътуване между Париж и Индия през далечната 1974 тъстът на бъдещия британски премиер преминал през различни европейски страни. След като Мурти взел влака от Ниш до София, в България последвало преживяване, което по собственото му признание го отказало от левичарството и го превърнало в "състрадателен капиталист".

"Опитах се да говоря с българи"

"Опитах се да завържа разговор с тях", спомня си Мурти своя диалог с българин и българка в интервю за сборника "Устни свидетелства за историята" на Музея на историята на компютрите в Калифорния. "Първо се опитах на руски, тогава знаех руски. Но нито един от двамата не искаше да говори с мен на руски, защото вероятно мразеха Русия. После опитах на английски, но те не знаеха и английски. Най-накрая опитах на френски и с момичето говорихме на френски. По някаква причина момчето се разстрои и доведе полицията. Полицията отведе момичето, взеха багажа ми и спалния ми чувал."

След това индиецът бил свален от влака и отведен в малко арестантско помещение, което се намирало на гарата. Заключили го там и според разказа му последвали няколко дни без вода и храна: "В 1 ч. през нощта в сряда отвориха вратата. Завлякоха ме в помещението на пазачите на заминаващ товарен влак. После казаха нещо, което изцяло промени живота ми. Казаха: "Ти си от приятелската страна, наречена Индия. Затова те пускаме."

"Не искам да съм част от това общество"

Бизнесменът твърди, че тъкмо това го накарало да преосмисли светогледа си. "Ако това общество третира приятелите си така, аз не искам да съм част от него. Това ме превърна от объркан левичар в съчувстващ капиталист", спомня си Нараяна Мурти. Разказва още, че решил да се върне в родната си Индия и да осъществи свой предприемачески експеримент. Компанията му Infosys е основана през 1981 година. Дъщерята на Нараяна Мурти - Акшата - е съпруга на новия премиер на Великобритания Риши Сунак. 42-годишната предприемачка започва кариерата си в областта на финансите в Калифорния през 2009 година. След това основава и модна компания "Акшата Дизайнс", посочва БиБиСи. Акшата Мурти и Риши Сунак имат две деца.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 38 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Зевс

    80 27 Отговор
    Приказки от 1001 нощ а ла Дойче Зеле :)

    Коментиран от #18, #19

  • 2 опаааа

    50 5 Отговор
    пак сме с връзки...
    скоро време Англия и Индия ще ни станат колонии
  • 3 Аватар

    52 3 Отговор
    Интересно защо DW не вадят заключение от контекста на публикацията извода,че Нараяна Мурти е станал крупен капиталист благодарение на преживяното през 1974 г. в България?
  • 4 Пълни глупости

    81 12 Отговор
    През 1974г мразещите Русия (Съветския съюз) в България са били 0,01% .От друга страна знаещите руски език бяха 80%.Та това е поредната лъжа на дв!

    Коментиран от #11, #12, #43

  • 5 Хихихи..

    45 8 Отговор
    Велето е щатска проститутка,шубе ги е че индуса ще развали политическия Курс на Европската Колония..
  • 6 Така е в бегето сичко е измама

    22 7 Отговор
    Няма значение формата и алгоритъма на управление издевателства над народа това е само игра маска...при всяка форма на управление върхушката упражнява терор и господство над масите и това е в гена на българина да бъде повече от другите и да граби подчинява и да се разпорежда както сметне за добре за да запази господството си над масите и да не ги изтърве от контрол
  • 7 По измислена

    28 5 Отговор
    Сгятия те бях чел щво да очакваш от дойче
  • 8 Сатана Z

    40 8 Отговор
    Историята на добрият Ром и лошите комунисти ,който все още знае Руски и върти търговия с Русия.
    Хубава работа ,ама на DW хората гледат като на фашисти и Гьобелсови пропагандисти

    Z

    Z
  • 9 Анонимен

    38 7 Отговор
    Опитал е да свали момичето за вечерта да не скучае и милиционерите са го затворили.
  • 10 Българин

    32 7 Отговор
    Тъмния си е мисли, че е в Англия и се опитал да изнасили българка, но милицията бързо му охладила страстите.
  • 11 мноо малко ги изкара бе!

    11 7 Отговор

    До коментар #4 от "Пълни глупости":

    мноо беха,мноо!деца на комунисти,всякакви.знаеше се руски,разбира се.след три,или колко беха часовете по руски в основното училище,два в средното,или един?тоя индиец е прав,но кой ли се интересува от това?Ся за бизнеса му-Докарват се параходи от цял свят,фериботи и т.н. и индийци ги режат на скраб.На филм съм го гледал и не моа ти обЯсна мизерията и немотията.Спят по земята наблизо под открито небе.После оксижена и работа.Тоя пообиден индиец да беше фърлил едно око на корабостр.завод(три беха май,а?),но до там мож и шпион да го изкарат.А бе,време.След 4-5 се промени и с времето още много се променаше до късна есен на 89-та.
  • 12 Да Ве

    15 19 Отговор

    До коментар #4 от "Пълни глупости":

    Пълни глупости са процентите, които мразехме Рашките. Никой, който е имал повече от колиба преди 44та, не ги е обичал. Нито пък наследниците им... Просто се говореше само това, което трябва да се чуе.

    Коментиран от #15

  • 13 Бравос

    16 7 Отговор
    Тъста на новия премиер на Великобритания се гордее, че е престъпник и национален предател. Чудя се как още не е обявил, че е третополов.
  • 14 Корги

    19 4 Отговор
    Не ми се чете. Някой, който е чел може ли да сподели за какво преживяване става дума? Тухли ли е брал? Жилязо? Бакър? Медна жица? ЖП коловози?
  • 15 Българин

    33 8 Отговор

    До коментар #12 от "Да Ве":

    Всички хетеросексуални българи обичахме и продължаваме да обичаме руснаците! По времето на соца само циганите ги мразиха защото заради тях си стояха по гетата и не смееха да си покажат носовете навън, камо ли да крадат и убиват, джендърите се криеха, а наркоманите чукаха камъни в Белене.

    Коментиран от #42

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 грес

    7 30 Отговор
    Има истина в това което е преживял индиеца. Нещо подобно се случи с много мой роднини който после бяха доброзорно изселени в Турция. Българина може да унижава и плагиатства с жени от малцинствата и чужденците , но чужденците и малцинствата не могат да проведат нормален разговор с българка! Защо? Нали се имат за цивилизовани хора! Ама когато им отърва, иначе........цървули отвсякъде.

    Коментиран от #20

  • 18 Дааа

    25 4 Отговор

    До коментар #1 от "Зевс":

    Същите глупости пишат и в останалите бивши соцстрани! Надминаха и себе си по лъжи и скудоумие!
  • 19 стоян

    5 14 Отговор

    До коментар #1 от "Зевс":

    До 1 ком - другар - преди 1989 мой съоченик с жена си спряли да пият по едно кафе в снекбар на паркинг и на тяхната маса пуснали да седнат двама сръбски шофйори които не ги познават и после казва 4 часа давахме обяснение в милицията и му ударили един шамар защото ги пуснал да седнат
  • 20 ......

    4 8 Отговор

    До коментар #17 от "грес":

    Зависи какво имаш предвид под "нормален".
    В случая не са се разбрали заради невежество и незнаене на език.Нещата и хората много са се променили от 74-та.Всички вече знаем минимум два езика.Даже ромите и турците са с по два.

    Коментиран от #22

  • 21 Жена

    23 1 Отговор
    По описание ДW през1974г Мурти е срещнал младежи. Тези двамата сега трябва да са на около 70-75години. Ако са живи и са прочели тази статия, може да разкажат в действителност случката.
    По описанието на статията се съмнявам точно така да се е случило.
  • 22 грес

    9 12 Отговор

    До коментар #20 от "......":

    ......така е. Просто като се сетя какъв концлагер беше и косата ми настръхва(не че сега е по-добре). На най-простите цървули даваха най-големите права. За това и рухна комунизма, я. Както го е казал народа - в цървула няма развитие, може само да контрола и да потиска! Няма УМ за повече.

    Коментиран от #27, #37

  • 23 Малко му е било

    15 3 Отговор
    Поради някаква причина момичето се разстроило, а-ха… Значи видял, че момичето се разстроило, но не видял защо се е разстроило. Сега да каже и защо е разстроил момичето, а не да разправя, че момичето само се е разстроило, така от въздуха, без нищо и не по негова вина.
  • 24 Ехехе хе

    13 0 Отговор
    И пак лъжете! Не е искал да поговори с двойка, а с ДЕВОЙКА! Поне така казва Нараяна Мурти. А дали е искал само да поговори..... само той си знае.. Но казва, че е искал да поговори де..
  • 25 Оценка: слаб 2

    19 2 Отговор
    Не вярвам дори на думичка от тази скалъпена историйка. Невярна откъм твърдения за онова време, както и прикриваща истински причини.
    Ние живяхме в тази страна, а не дойче веле и ако някой може да знае истината, това сме ние.
  • 26 Срамота

    3 15 Отговор
    Диви пионер фашисти. Цял свят продължава да ни сочи като реститутката на Русия. Заради вас петоопоклонници беше създадена Македония. Вие бяхте въвлечени в битката на Кремъл ската империя срещу своя род и държава.
  • 27 фенче

    2 8 Отговор

    До коментар #22 от "грес":

    много точно си го написал, и аз мисля и го преживявам по същия начин, ще ти дам плюс на поста
  • 28 Роза

    9 10 Отговор
    Напълно вярвам,че това се е случило.През 1974г. ДС действаше много активно.Тогава живеех в малък град и няколко души,мои познати,ги арестуваха за публично говорене на политически вицове.Единия от тях не се завърна.Никога не се разбра съдбата му.Говореше се усилено,че разстрелват хора,които са се опитвали да минат границата и да отидат на запад.След 1989г. властите официално потвърдиха това.Много неща се разкриха оттогава,но има и много,които никога не ще се разкрият.

    Коментиран от #33

  • 29 504

    13 3 Отговор
    Аз съм от морски град , много разговори сме водили с чужди граждани и немци , шведи , гърци и т.н .Не си спомням точно по това време да са арестували чужденци за говорене против системата . Хората от западните страни си говореха спокойно и си критикуваха комунистите .
  • 30 Йо Несбьо

    9 2 Отговор

    До коментар #16 от "Хаха":

    Прав си донякъде, но има българи с хубав руски. Аз съм един от тях. Разбира се, имах познат натегач, който се натягаше на шефовете да го издигнат за координатор в Чехия, носеше сандвичи, мазнеше се... Направиха го! Та, този почнал да говори с рускоезични укри и се оказа, че единствено знае "Большое спасибо!".

    Причините да не искат да говорят с индиеца не знам какви са, но предполагам, че е било от страх да не си имат работа с тайната полиция. Повечето пъти за тези контакти се докладваше,..

    Иначе, през комунизма имахме две сестри на етажа срещу нас, те си "ловяха" клиенти от хотелите на центъра и си се еВяха с тях срещу заплащане. По едно време идват едни цивилни и разпитват за гражданките Надежда и не помня другата... Една нощ стана ясно, че и те ги ползват 😂🤣🤣😜...

    После сестрата замина за Германия...
  • 31 Да попитам!

    3 5 Отговор
    Да попитам,при толкова знаещи българи, ако съдя от коментарите, защо никой не е постигнал това, което е направил този индиец? Както и да го наричате,и да го обиждате с това не ставате нито по-умни, нито по-богати. Може би се издигате само в собствените си очи, докато пишете толкова "компетентни" глупости.

    Коментиран от #36, #38

  • 32 Картинката е ясна

    9 2 Отговор
    Има си и дума за такива, като него. Той лъже като възрастен ром, а дойче веле маже подир него. Ако напиша всичко правилно няма да прочетете нищо, тук министерството на истината не спи.
  • 33 Не само се говореше

    6 6 Отговор

    До коментар #28 от "Роза":

    Разстрелваха и още как. Лично познавах един, когото застреляха в опит да мине границата. Сега щеше да е на 71г. и ще се въздържа от подробности, защото все още има живи роднини. Невярващите ако искат да вярват.
  • 34 мириши на бунак

    9 1 Отговор
    в коя маала е било преживяването?
  • 35 айде бе

    6 1 Отговор
    И сега ни чака британска изолация ли
    Иначе добре скалъпена притча, ама не се разбира момчето от ревност ли е довело не полиция, а милиция по това време, като не знае френски от къде е разбрал, че се говори нещо политическо
  • 36 айде бе

    3 0 Отговор

    До коментар #31 от "Да попитам!":

    Ами просто е, колко територия и население има едната и колко другата страна.
  • 37 Е ок

    5 0 Отговор

    До коментар #22 от "грес":

    Прав си. На най простите даваха права и произлезе нещо за права и свободи.
  • 38 Емо Марков

    6 2 Отговор

    До коментар #31 от "Да попитам!":

    Ружето направи 8 милиарда за 4-5години:) Тоя пасти да яде пред нея:)
  • 39 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    3 3 Отговор
    Тинтири -минтири.Лъжа и измама!!!тогава всеки говореше руски.Да говориш френски,означава,че родителите ти са били на работа в някоя френскоговоряща страна.нямаше ни алианс ни се учеше френски в училищата....Но...комай имаше Френска гимназия...може и алианс да е имало. не си спомням добре.
  • 40 анонимен

    2 1 Отговор
    И децата ни не знаят за преживяното от комунистическата върхушка на Бкп дс през 1974, а бяхме само на 19..24..г. И по рано от 19. До днес. Статията, мили българи е достоверна. Само който е страдал от милицията и милиционерито той знае, какво е било. Няма да забравя, след средно образование започнах А работа на пловдивското шосе КОС, комплексна опитна станция, магазинер в малко магазинче към Наркооп. При? дойдоха двама души французойка и французоин да покажат отвън магазинчето, какво желаят, дойде милиция 1969 г и.. Те може да носят зараза...Хипита минаваха, забрана...режеха на младите момичета поли, дълги коси. Обръснаха на едно младо красиво маце главата първи номер, гонеха реститутки от богати семейства лекари, хлебари, че се носи като француьойка Лада (се казва), дали е жива?! Не са едно и две. С една дума, не може да се опише. Вярвайте млади хора, верна е статията, за няма нищо те арестуваха, викаха в полиции, днес същите милиционери с егн 1939,1940,1941,1949 са същите злодеи. А децата им са в системата на ххх. Нищо против. И днес е страшно, отмъщават бкпдс. Реститутките преди години ги бе страх, децата им са по на 71,72 имат и днес страх. Мълчат и подминават. Те са много. Те са силни на деня.
    Успех на новият избран министър-председател на Великобритания.
  • 41 Истини

    1 1 Отговор
    До 39. Съвпада годината 1974. Ти си убийца, ясен, стажант юрист, в списъка на адвокатите чета. Баща му бе член на цк на бкп. Беше страшно. А не сме убивали. 24 г са били и младост не помнят до днес. Но Бг си е до днес комунистическа партизанска държава. На БКПДС НЕ ИМ ИЗНАСЯ ТОВА ОПИСАНО ОТ ПРЕЖИВЯНОТО В България на... През далечната 1974 година.
    Успех, на господин Сунак.
  • 42 Митко

    1 1 Отговор

    До коментар #15 от "Българин":

    Защо не си смениш ника!?От написаното излиза,че си Българин,защото обичаш руснаците,а не защото си Българин.
  • 43 Митко

    0 2 Отговор

    До коментар #4 от "Пълни глупости":

    Я пробвай пак с процентите!?79,5 процента от учащите знаеха по две три думи на руски.Във всеки клас имаше по три ,четири будни деца,всичко друго беше пълнеж.80 % знаели руски,хаха,сякаш не съм на 62 години,ми на 16,хаха.Ще ми е интересно да те изпитам по руски,след като цял живот съм работил с руско говорящи.