Last news in Fakti

2 Ноември, 2022 10:55 867 4

Миротворците на ООН се изтеглиха от ключова военна база в Конго

  • оон-
  • миротворци-
  • конго-
  • военна база-
  • м23

Войските на мироопазващата мисия на ООН в Демократична република Конго направиха стратегическо изтегляне от източната военна база Румангабо, отстъпвайки място в битката срещу бунтовническата група М23

Миротворците на ООН се изтеглиха от ключова военна база в Конго - 1
Снимка: Shutterstock

Войските на мироопазващата мисия на ООН в Демократична република Конго направиха стратегическо изтегляне от източната военна база Румангабо, отстъпвайки място в битката срещу бунтовническата група М23, информира Ройтерс.

Войските на ООН подкрепят конгоанските сили в битката срещу М23, които започнаха нова офанзива през октомври и превзеха град Киванджа миналата събота, прекъсвайки месеците на относително спокойствие.

"Направихме стратегическо и тактическо изтегляне от Румангабо, след консултации с нашите партньори, за да подготвим по-добре следващите стъпки заедно", написаха от мисията на ООН в Twitter.

Загубата на голямата военна база е неуспех за Конго и допълнителен удар върху перспективите за сигурност в засегнатия от конфликта изток.

Гома, столицата на провинция Северно Киву в Конго, е ефективно откъсната от горната половина на провинцията след превземането на Киванджа. Повече от 90 000 души са напуснали домовете си от подновяването на боевете на 20 октомври, според ООН.

Падането му е още едно унижение за Киншаса. Но също така отново повдига сериозни въпроси за това как един изключително малък бунт може да направи това сам, каза Джейсън Стърнс, основател на Congo Studies Group, изследователски институт в Ню Йорк Университет.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    4 1 Отговор
    Очаквайте тогава гости от държавата Конго. Ще ги населят в държавата Боко, само да ви набутат у Шенгена.
  • 2 БОЛШЕВИК

    9 1 Отговор
    Американските агресори ще бъдат принудени да се изтеглят и да бягат от още много места, къде са налазили и правят само конфликти! Ще дойде времето когато ще ги гоним и от Европа.

    Коментиран от #3

  • 3 Капитализъм

    5 1 Отговор

    До коментар #2 от "БОЛШЕВИК":

    ... в действие!!! Демократична република Конго-или Заир, както учехме по политичека география едно време е една от най-големите по площ държави в Африка, очевидно е поставена на сепаратиската маса!!! Метрополията отново действа на принципа "Разделяй и владей"!!!
  • 4 Жорето

    6 1 Отговор
    Да се изнесат стратегически и от Европа на миризливия си континент.