Last news in Fakti

19 Ноември, 2022 18:55 1 501 7

Светият престол е готов да направи всичко възможно за прекратяване на конфликта в Украйна

  • sir-
  • светият престол-
  • папата-
  • папа франциск-
  • ватикана-
  • украйна-
  • русия-
  • война

Мирът между Русия и Украйна „все още е възможен“

Светият престол е готов да направи всичко възможно за прекратяване на конфликта в Украйна - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Както потвърдихме преди месеци и както кардиналът държавен секретар Паролин заяви няколко пъти, Светият престол е готов да направи всичко възможно, за да посредничи и да сложи край на конфликта в Украйна. Това каза папата в интервю за вестник "Ла Стампа", предаде SIR (Servizio Informazione Religiosa).

Мирът между Русия и Украйна „все още е възможен“ и Светият престол е готов да направи всичко възможно, за да сложи край на въоръжения конфликт. Папа Франциск повтаря тази надежда в широкообхватно интервю, дадено на Доменико Агасо от италианския вестник „Ла Стампа“, в което говори също за предстоящото си посещение в Асти, в региона Пиемонт, и разсъждава върху почти десетгодишния си понтификат.

В интервюто, публикувано на 18 ноември папа Франциск настоява за абсурдността на войната, отбелязвайки, че човечеството не е научило уроците от предишните две световни войни. „Знанието, че зад всички тези трагедии стои гладът за власт и трафикът на оръжие предизвиква особен гняв и тъга“, казва той, предаде Vaticannews.va.

Запитан за дипломатическите усилия на Ватикана за постигане на прекратяването на огъня и воденето на мирни преговори, папа Франциск казва, че Светият престол непрекъснато следи ситуацията и „е готов да направи всичко възможно, за да посредничи и да сложи край на конфликта“, като междувременно продължава да предлага хуманитарна помощ на страдащите украинци и подкрепа на военнопленниците. Папата изтъква, че не е загубил надеждата си за траен мир и помирение между Москва и Киев. Той обаче подчертава, че „всички трябва да се ангажират да демилитаризират сърцата си, като започне от собственото сърце, и след това да се обезвреди и обезоръжи насилието“.

В интервюто папа Франциск е запитан и за предстоящото официално посещение във Ватикана на новия италиански премиер Джорджа Мелони, първата жена премиер на Италия. Като повтаря, че не се намесва в конкретни италиански политически въпроси и че правителството на Мелони е гласувано от народа, папата казва, че моли управляващите на всички страни да не забравят бедните. Попитан за сегашното възраждане на национализма и популизма, папа Франциск отново предупреждава за опасностите от всички „-изми“, защото, каза той, „те лицемерно сеят социално и политическо нечестие“.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 провинциалист

    5 0 Отговор
    Просто да махне зеления изтрещелник и да сложи някой, на когото му се водят преговори.

    Коментиран от #4

  • 2 Ваше светейшество

    3 1 Отговор
    Защо и е мир на Русия
    Има ток вода храна......
    Да му мислят другите...
  • 3 ТОГАВА

    5 1 Отговор
    Да съдействат на демократите у ФАЩ да се срещнат със Св. Петър!
  • 4 по-добре

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "провинциалист":

    пътникът да си ходи.
  • 5 Всичко възможно от 1595г.

    4 0 Отговор
    От 1595г. когато в Брест беше сключена унията на Ватикана с отцепниците от православието,римската курия прави всичко възможно за разединението на украинската популация. Лицемери.
  • 6 Уса

    1 0 Отговор
    Да,но след като измие и нацелува краката на всички затворници и мюсюлмани.Пропаднали сектанти
  • 7 Рошко

    2 0 Отговор
    Ами да продаде например трона на пспито който струва около 50 мил толара. Марадона беше прав с толкова много злато и скъпоценни камъни там колко гладни могат да бъдат нахранени