Last news in Fakti

25 Ноември, 2022 17:10 1 667 12

Затишие пред буря! Армения очаква нова ескалация на конфликта с Азербайджан

  • армения-
  • нагорни карабах-
  • азербайджан-
  • илхам алиев

Наскоро Баку и Ереван започнаха работа по мирен договор с посредничеството на Европейския съюз и Съединените щати

Затишие пред буря! Армения очаква нова ескалация на конфликта с Азербайджан - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Армения се опасява, че е възможна нова ескалация на конфликта с Азербайджан. Това заяви външният министър на странатаАрарат Мирзоян по време на среща с управляващият директор на Европейската служба за външна дейност за Русия, Източното партньорство, Централна Азия, регионалното сътрудничество и ОССЕ Майкъл Зиберт.

Подстрекаващата към война реторика и неконструктивната политика на Азербайджан подкопават усилията за мир, като същевременно шансът за нова ескалация остава висок, подчерта Мирзоян.

Той отхвърли обвиненията на Азербайджан, че Армения се опитва да "провали срещата и мирния процес". По негови думи подобни твърдения "нямат нищо общо с реалността".

Коментарът му идва, след като по-рано днес президентът на Азербайджан Илхам Алиев отмени планирана среща с премиера на Армения, тъй като последният е поискал посредничеството на френския президент Еманюел Макрон.

Азербайджан обвинява Франция, че подкрепя Армения в техния продължаващ от десетилетие конфликт за оспорвания регион Нагорни Карабах.

Армения и Азербайджан са водили две войни - през 2020 г. и през 90-те години на миналия век - за азербайджанския регион Нагорни Карабах, населен с арменци. Турция подкрепи Азербайджан в конфликта.

Шестседмичната война през 2020 г. отне живота на повече от 6500 войници от двете страни и завърши с примирие благодарение на посредничеството на Русия.

Наскоро Баку и Ереван започнаха работа по мирен договор с посредничеството на Европейския съюз и Съединените щати.

През октомври Алиев осъди като "неприемливи и пристрастни" изказванията на Макрон, който заяви, че "Азербайджан започна ужасна война, с много смъртни случаи и зверства".

Външното министерство на Азербайджан заяви тогава, че страната е била "принудена да преразгледа ролята на Франция при посредничеството" в мирните преговори.

Тази година Алиев и Пашинян имаха няколко срещи в Брюксел и Москва.

Миналия месец те се срещнаха за разговори и в Прага с посредничеството на Макрон и председателя на Европейския съвет Шарл Мишел.

Съгласно споразумението, постигнато с посредничеството на Москва, Армения отстъпи части от територия, която контролираше от десетилетия, а Русия разположи около 2000 руски миротворци, които да съблюдават за крехкото примирие.

След разпадането на СССР през 1991 г., етническите арменски сепаратисти в Нагорни Карабах се отцепиха от Азербайджан. Последвалият конфликт взе около 30 000 жертви.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 глад глад

    8 7 Отговор
    Путин да защити Армения, нали са в договор за колективна отбрана.

    Коментиран от #7

  • 2 орт

    14 7 Отговор
    Франция не може да бъде посредник в този конфликт.Те нееднократно са заявявали ,че подкрепят Армения в конфликта!Какъв посредник може да бъде тя?
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Мунчо

    9 3 Отговор
    Ами Paşinyan като танцува с Macron няма да спечели. Гаранция - Франция!
  • 6 Тръмп

    4 5 Отговор
    Всички Средно азиатски Републики трябва да се отърсят от марионетните си правителства поставени от Просия!! Сега е момента!
  • 7 Гошо

    6 1 Отговор

    До коментар #1 от "глад глад":

    Арменците да запалят още и някое и друго руско знаме и Макрон да викнат ,много помага за колективната отбрана
  • 8 електрически Москвич

    12 3 Отговор
    Хахаах чудесно, 2023 Армения е област в Турция. Щом искат "демокрация", ще я получат - президентът Ердоган ще анексира арменските неблагодарници.
  • 9 Докато не върнат всичко заграбено

    14 1 Отговор
    Няма да има спокойствие за армяните.
  • 10 Тези

    6 1 Отговор
    Арменците са по големи чешити и от гърците.
  • 11 Ф16

    1 1 Отговор
    Веднага им обяснявам на Агопите как щеси решат проблема,връщат всички заграбени земи,съд за арменските военопрестъпници нправили кланетата от 90-те,плащат 50млрд.долара репарации и си решават проблема.
  • 12 Знаещ

    1 0 Отговор
    Драги турски подлоги стига с тези упорки Армения е държава с над 25 вековна история. В тези земи и много други вкнаги са живели арменци. Границата на югоизток е древна Персия на запад Византия. Никакви азери и турци е нямало тогава. Те са дошли чак през средновековието. А тази спорна земя не е Нагони карабах а се казва Арцах. Съветите е взимат от Армения и я дават на Азерите, старата имперска политика, разделяй и владей. Примери колкото щеш.