Last news in Fakti

29 Ноември, 2022 12:38 1 616 23

Катар ще доставя втечнен природен газ на Германия

  • газ-
  • природен газ-
  • катар-
  • германия-
  • доставки на газ-
  • втечнен газ

Енергийният гигант Qatar Energy ще доставя втечнен природен газ на Германия от 2026 година

Катар ще доставя втечнен природен газ на Германия - 1
Снимка: Shutterstock

Енергийният гигант Qatar Energy е сключил договор с Германия за доставки на втечнен природен газ, съобщи правителството на Катар.

Газът ще бъде продаден на американската компания Conoco Phillips, която ще го доставя до терминала в Брунсбютел, заяви катарският министър на енергетиката Саад Шерида ал Кааби. Доставките трябва да започнат през 2026 г. и могат да продължат 15 години. Годишно ще се доставят до два милиона тона.

Катар води преговори и с други германски компании

Qatar Energy води разговори с германски компании за допълнителни доставки на газ, уточни Ал Кааби. "Имаме добри отношения с германските компании и германското правителство", подчерта той. Германия се опитва да замести доставяния от Русия газ с втечнен природен газ. За целта се изграждат няколко терминала в Северно и Балтийско море. Очаква се първите терминали скоро да започнат работа.

Катар има един от най-богатите запаси на газ в света

Катар е един от най-големите износители на втечнен природен газ в света. Богатото емирство е на трето място по запаси на газ в света след Русия и Иран. Катар споделя с Иран най-голямото газово находище в света, което се намира край бреговете на страната. По-голямата част от износа на емирството е насочена към Азия, основно към Япония, Южна Корея и Индия.

Германските газохранилища са пълни, но федералният министър на икономиката Роберт Хабек подчерта, че втечненият газ е "централен елемент за осигуряване на енергийните ни нужди през предстоящата зима". Досега Германия и други европейски страни получават втечнения природен газ, доставян през Холандия, Белгия или Франция, предимно от САЩ.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 РОШКО

    14 6 Отговор
    КОГАТО ВЕЧЕ НЯМА ГЕРМАНИЯ

    Коментиран от #19

  • 2 Информиран

    8 10 Отговор
    Мен русофилите онзи ден ме увериха, че свободен газ в света няма.

    Коментиран от #16, #23

  • 3 русофил

    6 13 Отговор
    Ами руснаците какво ще я правят тази газ......те други доходи нямат. Освен да предлагат на африканци

    Коментиран от #13

  • 4 Мдаааам

    13 3 Отговор
    Човешки права та дрънка. Лицемерието е безкрайно?
  • 5 Хахах

    7 16 Отговор
    Ама не може така . Само русия има газ и петрол хахаха в софия няма парно без русия хахахах тя е незаменима хаххахаах

    Коментиран от #9

  • 6 Икономист

    23 6 Отговор
    Газът ще бъде продаден на американската компания Conoco Phillips, която ще го доставя до терминала в Брунсбютел.

    Ха ха ха - някой още да се съмнява че Германия не е краварска колония - естествено че ще мине през американски посредник - те нали за това са "санкциите" против Русия. Няма да има санкции ако руския газ минава през американски посредник както искаше синат на бай дън в Украйна - той да купува от руснаците и после да го продава на германците.

    Ето така се става богата нация - като ограбваш даже и "съюзниците" си.

    Коментиран от #21

  • 7 Опа

    13 3 Отговор
    Уж ще го продават на Германия, а по средата на сделката америка! Какво е това оскъпяване сега? Важно е да е демократичен гъаза!
  • 8 А цената

    12 3 Отговор
    щото газ може и от Марс, но на каква цена и още нещо нали не трябваше да има дългосрочни договори, но нали посредника е американска фирма моооооже.
  • 9 Антитрол

    11 3 Отговор

    До коментар #5 от "Хахах":

    Газ и петрол има по целия свят само че на каква цена особено ако посредници са твоите господари. Ама интересите на господарите са по-важни нали?
  • 10 Токсик

    8 2 Отговор
    От 2026 година и едва 2 милиона тона, на кого ли точно ще доставя Катар след като дотогава Германия няма да я има в този й вид ?!
  • 11 Реалист

    6 3 Отговор
    Германия има газ до януари есец 2023г. Германия до 2026г икономика и ще бъде на ниво кубинската икономика от 1950г

    Коментиран от #14, #15

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Хммм

    3 1 Отговор

    До коментар #3 от "русофил":

    Урсула ходи в Африка да моли за газ.... Явно за това е ходила, през Африка да доставя руската газ в Европа :)
  • 14 .....

    1 6 Отговор

    До коментар #11 от "Реалист":

    "Германия до 2026г икономика и ще бъде на ниво кубинската икономика от 1950г" Доказано е, че фантазиите са единствения свят, в който русофилите живеят "добре" и намират "логика".
  • 15 гост

    2 1 Отговор

    До коментар #11 от "Реалист":

    Ти явно забравяш, че немците стават световна икономика почвайки от изравнена от бомби Германия . Ти по добре мисли ти какво ще правиш , почвай от сега да се запасяваш с корени,глада идва и всички ще ровят за корени

    Коментиран от #18

  • 16 Мишел

    4 1 Отговор

    До коментар #2 от "Информиран":

    🎃,очевидно свободен газ ще има най рано 2026.
    До тогава я камилата, я камиларя. 😃😃😃
  • 17 глоги

    1 2 Отговор
    Катар има едНИ от най-богатите запаси на газ в света.

    Коментиран от #20

  • 18 Атина Палада

    3 1 Отговор

    До коментар #15 от "гост":

    Пишете си тук, колкото да не заспите.. Сега момента няма нищо общо с 1950 г. Сега светът е фалирал. Ако не разбирате това, проблема е ваш.
    Все още никой не може да прогнозира какво ще се случи. . За сега САЩ насочи ха разрушителна та сила на кризата към конкурентите си - ЕС, Китай и Русия. Кой как ще се измъква.... никой не се наема да прогнозира.....тъй като никога преди в историята не е имало глобална дългова криза от такъв мащаб. Никога до сега дълговите балони на това ниво в Европа, Северна и Южна Америка, Азия, Африка и Океания не са се синхронизирали на нивата, които изпитваме сега.
  • 19 стоян

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "РОШКО":

    До 1 ком - по изказа ти разбирам че не си българин -усещам че си дете на столипиновски с рускиня и няма нищо българско в теб
  • 20 Атина Палада

    2 0 Отговор

    До коментар #17 от "глоги":

    Не няма! Газовото находище между Катар и Иран е голямо.. Почти най - голямото, обаче поради малката си мобилност на Катар дела е много малък!
  • 21 стоян

    0 3 Отговор

    До коментар #6 от "Икономист":

    До 6 ком - другар - нали всички путинофили зовяхте путин да спира газа за Германия - ето на путин ви чу и го спря -А катарския газ минава през американска фирма защото тя е тази която компресира газа и тя е една от фирмите с най много газовози - В момента германците нямат газовози
  • 22 НалиНещо

    1 0 Отговор
    Нали нещо общоевропейска борса, нали общо сме щели да пазаруваме ... накрая Германия пак сама си купува евтино, а всички други ги задължава да купуват от борасата - скъпо... не ни стигна първата и втората световна да разберем, че няма нужда да плащаме немското слабоумия ... ние.
  • 23 тая

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Информиран":

    Хаха на 1000 долара MWh газ кооооолкото искаш