Last news in Fakti
  Тема: Украйна

2 Декември, 2022 11:29 3 603 27

Байдън е склонен да преговаря с Путин?

  • владимир путин-
  • джо байдън-
  • володимир зеленски-
  • еманюел макрон-
  • сащ-
  • русия-
  • война-
  • украйна-
  • мир-
  • преговори-
  • нато

Байдън каза, че ще разговаря с Путин, но само след консултации със съюзниците от НАТО

Байдън е склонен да преговаря с Путин? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Президентът на САЩ Джо Байдън и френският президент Еманюел Макрон демонстрираха единството си по време на визитата на френския лидер в САЩ, като потвърдиха подкрепата си за Украйна на фона на наближаването на студената зима, която ще постави на изпитания техния съюз, извежда в заглавие в. "Ню Йорк таймс", пише БТА.

Изданието обръща внимание на думите на Байдън, че е склонен да разговаря с руския президент Владимир Путин за Украйна, но с условия. На съвместна пресконференция с френския лидер, който защитава необходимостта от диалог с Москва, Байдън каза вчера, че ще разговаря с Путин, но само след консултации със съюзниците от НАТО и само ако руският лидер заяви, че „търси начин за прекратяване на войната", отбелязва "Ню Йорк таймс". Публичното изразяване на условната готовност на Байдън за контакти с Путин изглежда зарадва френските представители и се превърна в неочаквана подкрепа за подхода на Макрон, изтъква американското издание.

Още новини от Украйна

"Ню Йорк таймс" цитира и думите на Макрон, че Франция ще увеличи военната си подкрепа за Украйна и че „никога не би призовала украинците да направят компромис, който няма да е приемлив за тях". Според вестника с това си изявление френският лидер е искал да демонстрира единството на САЩ и Франция по украинския въпрос.

На практика двамата лидери постигнаха взаимно разбирателство, като Байдън се показа по-отворен към споразумение чрез преговори, а Макрон изрази по-категорична подкрепа за украинската кауза. Макар и доста театрална, срещата между президентите изглежда надмина очакванията и на двете страни, отбелязва "Ню Йорк таймс".

Вестникът цитира френски представители, според които на тричасовата среща на четири очи Байдън и Макрон са постигнали съгласие, че повече победи на Украйна на бойното поле ще са важен лост за преговори с Москва. На практика идеята за преговори изглежда пресилено в момент, в който Путин не разполага с нищо, което да нарече победа, а украинският президент Владимир Зеленски владее инициативата във войната, отбелязва изданието.

На държавната си вечеря снощи Байдън и Макрон показаха, че стоят "рамо до рамо", пише в заглавие в. "Вашингтон пост". На вечерята двамата президенти вдигаха тостове, за да увенчаят своето взаимно разбирателство, подправено с леки разногласия, изтъква изданието. Вечерята, организирана в чест на френския лидер и включваща изпълнение на известния певец и инструменталист Джон Батист, стана кулминация на държавното посещение тази седмица, по време на което Макрон и Байдън потърсиха нови начини да демонстрират своята близост и да очернят своя общ враг, руския президент Владимир Путин, подчертава "Вашингтон пост". „Всъщност съм израснал на място, наречено Ню Касъл, окръг Делауеър, близо до бойното поле на Брендиуайн“, каза в края на държавната вечеря Байдън, „където един млад мъж на име маркиз Дьо Лафайет се бори за американската кауза и стана близък приятел с човек на име Джордж Вашингтон".

Изданието посочва, че Макрон е сравнил приноса на Лафайет към Американската революция с този на американските военнослужещи по време на десанта в Нормандия - операция за постигане, поддържане или възстановяване на свободата. „На много места днес тези принципи са изложени на риск“, но „ние стоим заедно, рамо до рамо“, каза Макрон, цитиран от американския вестник. Въпреки различията си Байдън и Макрон демонстрираха единство, пише в заглавие френският в. "Монд". Демонстрирайки перфектно разбирателство, двамата президенти изразиха желание да „синхронизират” подходите си в сферата на инвестициите в зелена енергия. Те се ангажират да осъществят „взаимноизгодни“ екологични преходи, посочва изданието.

„Искаме да успеем заедно, а не като действаме един срещу друг“, каза Макрон на съвместна пресконференция с Байдън, цитиран от френския вестник. Двамата лидери демонстрираха също своето единство не само по отношение на войната в Украйна, но и по международни въпроси, като казаха, че „координират“ отговора си на „предизвикателствата, отправени от Китай“, особено в областта на човешките права, и гарантираха, че ще работят „с Пекин по важни глобални въпроси, като например изменението на климата“, отбелязва изданието.

Френският в. "Фигаро" се спира подробно на програмата на Макрон на последния ден от визитата му в САЩ, в който френският лидер е планирано да посети Ню Орлиънс. Френският президент завършва държавната си визата с посещение в щата Луизиана, където ще обяви по-специално създаването на фонд „Френски за всички“, посредством който да бъде стимулирано изучаването на френски език в САЩ, пише в заглавие изданието. Вестникът припомня, че Ню Орлиънс, който някога е бил френско владение, е продаден на САЩ от Наполеон Бонапарт през 1803 г. В рамките на визитата на Макрон са планирани също разговори с „компании, ангажирани с енергийните и климатичните въпроси“, съобщи Елисейският дворец, цитиран от "Фигаро". Освен това се очаква френската външна министърка Катрин Колона и губернаторът на Луизиана Джон Едуардс да подпишат споразумение за енергиен преход с този „изключително проактивен“ в добива на газ и петрол щат, посочва френското издание.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Някоя си

    34 5 Отговор
    Явно краварите ша клекнат 😉🤣🤣🤣

    Коментиран от #5, #12, #19

  • 2 Сменям си ник-а

    36 2 Отговор
    Путин дали иска.
    Някой питал ли го е.
    По лесно ще е да навиете зеления да вдигне белия байрак.
  • 3 Хе -хе

    27 1 Отговор
    Че то си има протокол. Загубилият сражението отива на крака да моли за прошка. В противен случай, го водят под конвой. Ама на алцхаймера и това не му е станало ясно, а и няма дни, за да си го изясни.
  • 4 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    10 0 Отговор
    ДИПЛОМАЦИЯ ПРЕГОВОРИ МИР
  • 5 ТоЯсно

    19 0 Отговор

    До коментар #1 от "Някоя си":

    То ясно, ама лицемерието "ние призоваваме украинците да се борат и ще им даваме оръжие още" ... пък после на преговорите САЩ и Франция ще решават кое реално е добре за "украинците" ... ясно е, че ще търасят щатския и френския интерес на масата, пък биещите се ... кучета ги яли.... те така или иначе са преданни като кученца.
  • 6 Фактически

    19 2 Отговор
    Френския петел беще заклан в САЩ. Тръгна като аслан и се прибра..... Никой не коментира резултата от неговото посещение. Само вечеря за 500 000 д. и фотосесия....
  • 7 Евроатлантик

    23 1 Отговор
    Ама чакайте сега, Бай Дън ли воюва с Путин? Мислех, че е Зеления Кокаинимус.
    А иначе колко стратегически важна е Украйна за САЩ, НАТО и ЕС? Щот реално не е, войната я има защото се трепят братски народи и се прави сечено на Русия. В момента, в който сметката не излезе "колективният запад" колективно ще си бие камшика от територията и от новините ще изчезне темата с Украйна. Ще я заменят я с Китай, я с нещо друго...

    Коментиран от #15, #18

  • 8 Преговори . само след безуговорочная

    6 0 Отговор
    капитуляция.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Урюрвкос

    0 0 Отговор
    той на Макрон прати Камила а камо ли на Путин по голяма чест да окаже
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Хахахаха

    5 11 Отговор

    До коментар #1 от "Някоя си":

    Не виждаш ли, че рашките от месец говорят че искат да преговарят? Нали всеки ден Захарова и Путин и Лавров и другите говорят, че са готови за преговори?

    Коментиран от #16

  • 13 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    3 18 Отговор
    Байдън няма да говори с путя, а с някой временен командир, ще договарят безусловната капитулация на робсия и назначаване на генерал губернатор и предаването на страхливото султанче и бандата му мародери на трибунала, всичко приключва до Коледа ‼️ бегеподлогите как ли ще вият на умрело като спират денгите и ботокссултанчето заминава на бесилото ‼️
  • 14 Рожко

    7 1 Отговор
    Този иска да се ръкува с Ленин. Той го тренира много пъти, а може би и със Сталин?!
    Ще говори да го балсамират.
  • 15 и кво от това?

    1 8 Отговор

    До коментар #7 от "Евроатлантик":

    Путин иска да се почусвтва голям лидер , равен с американския, китайския турския и др.Затова не иска да преговаря с Зеленков а с Бай Дан.Натиска се американците да кажат на украинците да прекратят войната.
  • 16 БСП за България и Радев

    1 10 Отговор

    До коментар #12 от "Хахахаха":

    Е умрели са от страх, мъчат да спасят нещо от робсия, вече са загубили войната и всичко е в канала!
  • 17 стoян геoргиев

    10 1 Отговор
    Индва времето за голямото навеждане на Бай Дън и еврослугинажа му, хахаха
  • 18 Феликс Дзерджински

    1 6 Отговор

    До коментар #7 от "Евроатлантик":

    Важна е. От Крим и Харков ракетите стигат Москва по-бързо. В случая времето е фактор.

    Коментиран от #21

  • 19 В.В.П.през К@ра ми е за ЕС

    2 6 Отговор

    До коментар #1 от "Някоя си":

    Зеленски ме бастиса за 200 дена с 10 хаймарса!
  • 20 Стоян Александров

    11 1 Отговор
    Байдън е психо, какво да преговаряш с психар който нищо неразбира и няма никаква власт ? Целият Свят знае, че САЩ се оправлява от правителството в сянка свързано на 100 % с еврйските Господари. Това е. Освен за памперси и хапчета за друго Байдъна не става. Чутин е сериозен и нормален човек не го пенсионирайте още. Още малко ще издържи, все пак е на години. Да смажат НАТО В ТАЗИ ВОЙНА И ЩЕ СЕ ОТТЕГЛИ КАТО ВЕЛИК ПОЛИТИК....МОХИКАН, ПОБЕДИТЕЛ, ВЕКИКАН...
  • 21 Евроатлантик

    3 4 Отговор

    До коментар #18 от "Феликс Дзерджински":

    Ми Харков си е все така Украински. А Вилнюс също е много близо. Така че това не е от значение. А Крим така или иначе руснаците няма да дадат.
  • 22 ТИГЪР

    12 3 Отговор
    Настъпват интересни времена. Украйна е Тотал щета.
    Ще видите как "великите сили" ще я разпарчетосат,
    както навремето са постъпили и с България.

    Частичката която остане, ще изплаща дълговете си 300 години...
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Краснай клошар

    1 8 Отговор
    Днеска троловете са по кофите и сметищата, трябва да ядат нещо все пак, спряха копейките, няма и да има повече, вижте какво спокойствие е, хахаа!
    втарая в мире е в капитулация, пълен фалит и разпад, пред гражданка война!
  • 25 От Мордор с любов

    4 0 Отговор
    Напърво време Бай Дън може да се здрависва и преговаря с невидимия( не се подигравайте,това,че вие не го виждате ,не значи че не същесвува,човекът има екстрасензорни способности.Като си включите осветлението,виждате ли тока как тече по кабела?)Ако се завърне от срещата с Джаки изобщо и в тефтера на император Путин има свободно място ,може и да разговарят.
  • 26 Гост

    6 1 Отговор
    А Байдън знае ли за това?
  • 27 Флипп

    7 0 Отговор
    Байдън не помни името на човека, който му сменя памперсите, не пишете глупости!