Last news in Fakti

16 Декември, 2022 10:12 1 044 5

Осъдиха американци за заговор за отвличане на губернатор

  • фбр-
  • мичиган-
  • сащ-
  • затвор-
  • заговор-
  • губернатор

Те са били членове на паравоенна група

Трима американци бяха осъдени за това, че са помагали на ръководителя на заговор за отвличане на губернаторката на Мичиган, преди ФБР да разбие схемата през 2020 г., предаде Асошиейтед прес.

Джо Морисън, Пийт Мусико и Пол Белар не са имали пряка роля в заговора, но са били членове на паравоенна група, която е тренирала заедно с водача на заговорниците Адам Фокс. Срещу него се води отделно дело във федерален съд, по което той може да получи доживотна присъда. През октомври тримата мъже бяха осъдени за това, че са предоставили материална подкрепа за терористичен акт. Наказателният кодекс предвижда максимално наказание от 20 години затвор за това престъпление. Мусико беше осъден на минимум 12 години затвор, Морисън на 10 години, а Белар - на седем години. След изтърпяване на тези наказания те ще могат да бъдат освободени предсрочно.

Те са били членове на паравоенна група, известна като "Улвърийн уочмен". Заговорниците, ръководени от Фокс, са искали да отвлекат Уитмър от вилата ѝ, с което да вдъхновят и други последователи и да запалят гражданска война в САЩ. Уитмър по никакъв начин не е пострадала физически от заговора, отбелязва АП, предаде БТА.

Морисън, Мусико и Белар са провеждали тренировки по боравене с оръжие заедно с Фокс в селските райони на окръг Джаксън. Тримата мъже са споделяли отвращението на Фокс от неотдавна избраната губернаторка на Мичиган. В средата на март 2020 г. Уитмър наложи в щата си едни от най-суровите в страната ограничения за спиране на разпространението на коронавируса, припомня Франс прес. По това време Мичиган беше сред най-тежко засегнатите щати. Губернаторката редовно ставаше обект на нападки от страна на Тръмп заради строгите ограничителни мерки. Няколкостотин противници на рестрикциите, някои - тежко въоръжени - на няколко пъти организираха протести с искане за отваряне на местната икономика. В края на април въоръжени демонстранти дори влязоха в сградата на правителството в Мичиган, настоявайки за смекчаване на здравните мерки.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 неприятна компания

    1 0 Отговор
    Двама мургави(единият синеок) и трима от гората хванати.
  • 3 Сотир

    0 4 Отговор
    А Копейкин кога?
  • 4 Механик

    2 0 Отговор
    Погледнете тия "благородни" англосаксонски физиономии! Каква одухотвореност излъчват, какъв интелект.
    Тия там се раждат с увреждания. Дължи се на гена им. Все пак са наследници на много лош "матрял". Пра родителите им са събирани от кол и въже. Най-големите престъници са били. На кого да приличат, а?
    И вие искате да ставаме като тях? Сочите ги за пример?
    Болна работа.
  • 5 Мисля

    1 0 Отговор
    Страхотна статия :
    След изтърпяване на наказанието, ще бъдат освободени предсрочно: