Тема: Украйна

16 Декември, 2022 11:46 2 981 25

В Босна нахлува мощно руско влияние. Страната е разединена.

  • руска пропаганда-
  • балкани-
  • русия-
  • влияние-
  • владимир путин-
  • украйна-
  • война-
  • сараево-
  • босна и херцеговина-
  • сърбия-
  • сърби-
  • република сръбска

Босненските сърби отдавна симпатизират на Москва

В Босна нахлува мощно руско влияние. Страната е разединена. - 1
Снимка: Shutterstock

Необичайно острите думи на кметицата на Сараево Бенямина Карич привлякоха вниманието към темата за руското влияние на Балканите. "Путинова Русия е водещата сила на терора, дискриминацията, потискането на истината и разпространението на лъжи в света", написа Карич в социалните медии. Така тя отговори на руското посолство в Сараево, което беше осъдило подписването на споразумение за сътрудничество между Босна/Херцеговина и Украйна.

Карич обясни, че няма да позволи на Москва да "проповядва морал", след като през 2015 г. Русия е блокирала резолюция на Съвета за сигурност на ООН за геноцида в Сребреница.

Още новини от Украйна

Разкол сред политическия елит

Босна е сред страните със сериозно разединение на политическия елит по въпроса за руското влияние. Това в голяма степен се дължи и на особеностите на следвоенната ѝ държавна структура. Босна и Херцеговина се състои от две части - Република Сръбска (49% от територията) и Федерацията Босна и Херцеговина (51 процента). Сараево, където е съсредоточена централната власт, поддържа дистанция в отношенията с Москва. В същото време Република Сръбска (РС) с радост посреща руски гости. Сред тях през последните години бяха Сергей Лавров и Валентина Матвиенко. Република Сръбска подкрепя и външната политика на Кремъл, включително анексирането на Крим и войната в Украйна.

Търговията между Русия и Босна е на стойност около 115 млн. евро. Износът на балканската страна за Русия е приблизително 54 млн. евро за 2021 г., при 5 млрд. евро към страните от ЕС. Руските инвестиции от около 234 млн. евро, са по-малко от 3% от всички чужди капиталовложения в страната. А почти всички инвестиции от Русия - или 232 млн. евро - са концентрирани именно в Република Сръбска. Москва до голяма степен контролира енергийния сектор на страната, където работят "Газпром нефт" и "Зарубежнефт". Босна и Херцеговина официално подкрепя европейските санкции срещу Русия, но решенията на практика не се прилагат. Причината за това е несъгласието на сръбските представители.

Предишни и настоящи войни

Босненските сърби отдавна симпатизират на Москва. "Русия призна независимостта на Босна през април 1992 г., но скоро след това, когато стана ясно, че конфликтът набира скорост, Москва застана на страната на Радован Караджич. През 90-те години на миналия век на всички страни в конфликтите в бивша Югославия бяха продавани руски оръжия", припомня Желко Баич, политически анализатор от Сараево. Според него войната в Украйна само е задълбочила разделението допълнително.

Медиите в Република Сръбска пропагандират проруска гледна точка, докато във Федерацията, агресията на Русия се осъжда. През последните месеци западните държави изпратиха в Босна специалисти по отбрана и борба срещу дезинформацията, както и няколкостотин войници за подсилване на мироопазващата мисия EUFOR.

Приятелството между Додик и Путин

"Президентът на Република Сръбска Милорад Додик никога не пропуска възможността да се похвали с приятелството си с Владимир Путин. Той често прокарва паралели между "несправедливия статут" на Република Сръбска и западния натиск срещу Русия", отбелязва Баич. Само през тази година Додик се е срещал с Путин два пъти. Сеад Турчало, професор във Факултета по политически науки на Университета в Сараево, отбелязва: "Русия, като дефектна демокрация, защитава сепаратистката политика на Република Сръбска, представяйки я за демократично право или начин да се защити Дейтънското споразумение".

Москва често е обвинявана, че насърчава раздорите и се опитва да сее разединение в страната. Въпреки това, през последните години в Босна имаше няколко случая на публично противопоставяне срещу руската политика и влияние. През 2020 г. посещението на Сергей Лавров на практика бе блокирано, след като главният ръководен орган на страната отказа да го приеме. През пролетта на същата година босненските власти не позволиха и на 5 военни автомобила с руски медици да дезинфекцират срещу коронавирус болница в Мостар. През есента на тази година Босненският футболен съюз, оглавяван от племенника на Додик, обяви планове за приятелска среща с отбора на Русия, въпреки забраната за участие в международни състезания. Мачът обаче беше отменен след протестите на водещи босненски играчи.

Елемент на дестабилизация

Сеад Турчало казва, че на руското влияние в страната се противопоставя единствено "малка аналитична и изследователска общност". Той казва, че държавата няма стратегически подход към проблема за влиянието на Кремъл. "Освен това Русия подкрепя десни групи, които насърчават историческия ревизионизъм, възхваляват военнопрестъпници и отричат геноцида в Сребреница, което води до дестабилизация на страната. Тези групи насърчават и антизападни наративи, което внася допълнителен елемент на дестабилизация", отбелязва политологът.

Автор: Юлия Петровская


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тръпки ме побиват

    23 17 Отговор
    Само да не скроят сащисаните някоя балканска война от яд, че загубиха Украйна.
  • 2 Теле

    16 14 Отговор
    Че то не е излизало от босна, а укрите да си затварят ченето
  • 3 911

    22 18 Отговор
    САЩ са зло ... Всеки го знае.... Само тези които са на хранилката припяват други песни.... Но те не са много :)))

    Коментиран от #7

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 спокойно

    16 23 Отговор
    ботоксовият ypод скоро няма да го има , а може и самата русия да я няма :)
  • 6 Ксаниба

    19 15 Отговор
    у факти нахлува мощно бандеровско влияние и какво от туй???
  • 7 САЩ

    13 10 Отговор

    До коментар #3 от "911":

    диктатурата е зло , ти от Марс ли падаш че се кланяш на диктаторчета ? :))
  • 8 ТръНп

    9 15 Отговор
    Европа ще разбере, макар и късно, че разширяването на Евросъюза е наложително!!! Москва хвърля огромни усилия в разединяването на ЕС и завладяването на държавите чакащи членство в него. У нас се разследват две Паравоенни организации свързани с режима на Путин и неговите “Среднощни вълци”, които по подобие на скорошния опит за преврат в Германия, имат за цел да съборят власта у нас. Русия не спи, а Европа е доста застаряла и мудна.

    Коментиран от #10, #16

  • 9 Летописец

    14 7 Отговор
    В Сърбия - обратно . Малобританците хвърлят луди пари по сръбските медии за рекламират прелестите в страните на англосаксонците . Ама като гледам , и в България добре охранват шефовете на медии за пропаганда на англосаксонски и турски медийни продукти .
  • 10 Ха ха ха ха ха

    12 6 Отговор

    До коментар #8 от "ТръНп":

    Разширяването на ЕС е наложително поради една единствена причина. Дълговата криза и плащанията наа дълговете. Плащанията се разхвърлят върху всички, затова, колкото повече влязат е по добре за Брюксел.

    Коментиран от #14

  • 11 Някой

    12 9 Отговор
    Според ДВ всичко руско е лошо, и всичко американско - добро.
    Има ли руско влияние, една държава е разединена. Има ли американско такова - народа е обединен.
    Да, ама не. ДВ да разгледа Германия. Ще открие колко е "единна". Нищо, че официалната политика е проамериканска и антируска. Народа може да е на друго мнение.

    Коментиран от #13

  • 12 !!!?

    13 7 Отговор
    Дивашкото зове - варварският синдром !!!?

  • 13 ТръНп

    8 5 Отговор

    До коментар #11 от "Някой":

    И вчера попитах, защо страните от бившия Съветски Блок, с изключение на Орбан и Радев, настояват за най-тежките санкции срещу Русия? Защо не искат да чуят за руско влияние? Ти пак си глаголствай за Германия и разединения немски народ.

    Коментиран от #17

  • 14 ТръНп

    4 1 Отговор

    До коментар #10 от "Ха ха ха ха ха":

    Разширяването на Европа е наложително за да се избегнат конфликти като онези разпалили ПСВ и ВСВ! Европа е толкоз разпокъсана и омешана поради многократните размествания на граници, че е крайно време тези граници да изчезнат и хората да заживеят заедно и в Мир!
  • 15 Реалност

    11 5 Отговор
    Босненските сърби симпатизирали на Москва...че то цял свят симпатизира на Москва, с изключение на джендърите

    Коментиран от #18

  • 16 Хахаха

    11 3 Отговор

    До коментар #8 от "ТръНп":

    Ти се моли да не дойде време да разследват параджендърските организации свързани с режима на Урсула и нейните "Пфайзер" и “One love", че ще се чудиш накъде да бягаш:)
  • 17 Някой

    8 4 Отговор

    До коментар #13 от "ТръНп":

    Защото ти цитират само и единствено техните политици, които да назначени и платени от САЩ и ЕС. Питай народите на страните дали тяхното виждане съвпада с това на политиците им. Почни от България.

    Коментиран от #20

  • 18 ТръНп

    7 5 Отговор

    До коментар #15 от "Реалност":

    По цял свят сърбите симпатизират на МаЦква! И как да е иначе, когато Сърбия е бесния пес в задния двор на МаЦква, на който се подхвърлят кокълчета и огризки, който е бил насъскван срещу съседите си. Просия има много да наваксва поради загубените позиции по времето на Тито, и гаранция окончателно е загубила Хърватска и Словения. Сега усилията са чрез сръбското бясно куче, да се пробва да откъсне и Босна-Херцеговина, Черна Гора, Македония и Косово.
  • 19 Нормално е

    3 4 Отговор
    Руските фашисти да блокират резолюция на ООН за геноцида в Сребреница.
  • 20 ТръНп

    6 6 Отговор

    До коментар #17 от "Някой":

    Започнах от България и какво видях? Видях хора категорично отхвърлили руското влияние и прегърнали идеята за Обединена Европа! Видях хора страхуващи се от руското влияние и евентуална руска инвазия, избрали членство в НАТО!

    Коментиран от #22

  • 21 ТръНп

    5 4 Отговор
    Може ли български русороб, да не се възхищава на сръбските мекерета и руски подлоги, които ни нападат по руска команда, веднага след Съединението?!? Разбира се че ще се възхищават, нали те самите са руски мекерета и подлоги!
  • 22 Някой

    4 3 Отговор

    До коментар #20 от "ТръНп":

    Да не си ходил в централата на ДБ или на ПП?
    Щото, аз виждам друга картинка. Хора, които са огорчени от ЕС и САЩ. Писнало им е от двойни стандарти, източване на страната, обиди и т.н. от последните. Хора, виждащи какво е реалното лице на "западната демокрация". Хора, които виждат колко безпардонно и вредно е поведението на самоопределилите се като свободни страни. Свободни, пък не могат да кажат нищо, ако не е в правата линия, определена от властимащите. Страни, в които сексуално увредените и небелите имат само права, и никой няма право да изкаже мнение против тях.
    Явно и нашата територия (не държава) е разделена. Но в отношение 80:20 в полза на подкрепящите Русия.
  • 23 Тарикат

    3 1 Отговор
    Всичката руска измет трябва да бъде изгонена от Европа и чак тогава нещата ще си дойдат на мястото.
  • 24 Да приятели

    1 1 Отговор
    Ще се усетите,целия свят ще разбере какво са орките от севера!Уж мечки пък маймуни.
  • 25 Странно

    0 0 Отговор
    В Босна не са забравили бомбардировките на англичани и американци, а тук отдавна забравиха бомбардирането на София от същите.