Last news in Fakti

28 Декември, 2022 19:35 2 876 53

Корабните застрахователи спират да покриват рискове в Русия, Украйна и Беларус от 1 януари

  • воден транспорт-
  • застраховка-
  • украйна

Мярката означава, че за корабособствениците ще бъде по-трудно да направят застраховки на плавателните съдове, ще увеличи цените и дори може да накара много кораби да плават незастраховани, казват източници от сектора

Корабните застрахователи спират да покриват рискове в Русия, Украйна и Беларус от 1 януари - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Застрахователите на кораби съобщиха, че от 1 януари спират да покриват военни рискове в Русия, Украйна и Беларус, след като големите презастрахователи се изтеглиха от региона под натиска на големи загуби, предаде Ройтерс.

Презастрахователите обикновено подновяват своите 12-месечни договори от 1 януари, давайки възможност на своите клиенти да намалят експозицията си към рискови събития, каквото е войната в Украйна, след като сериозно пострадаха от конфликта, както и от урагана Йън, ударил през лятото Флорида.

Считано от 1 януари Пи енд Ай (защита и обезщетение) клубовете "Американ" (American), "Норт" (North), Ю Кей (UK) и "Уест" (West) вече не са в състояние да предлагат покритие за рискове от войната в региона, съобщават те на сайтовете си. Въпросните клубове са сред най-големите Пи енд Ай застрахователи, покриващи около 90 на сто от плаващите в световния океан кораби.

Пи енд Ай клубът Ю Кей съобщи на 23 декември, че проблемът възниква поради липсата на възможност за презастраховане на презастрахователите, известна като ретроцесия. "Презастрахователите от клуба вече не могат да осигуряват презастраховане от военни рискове на територията на Русия, Украйна и Беларус", посочват от Ю Кей.

"Американ" посочва, че е получил съобщение от своите презастрахователи, че спират да покриват рискове, свързани с войната в региона, което го принуждава на свой ред да прекрати своите застраховки.

Корабите по принцип разполагат с Пи енд Ай застраховки, които покриват искове за отговорност на трети страни, включително екологични щети и наранявания. Мярката на застрахователите означава, че за корабособствениците ще бъде по-трудно да направят застраховки на плавателните съдове, ще увеличи цените и дори може да накара много кораби да плават незастраховани, казват източници от сектора.

Презастраховане и ретроцесии в сектора предлагат глобални компании като "Хановер Ре" (Hannover Re), "Мюних Ре" (Munich Re) и "Суис Ре" (Swiss Re), както и играчи от "Лойдс" (Lloyd's) в Лондон. "Мюних Ре" и "Суис Ре" засега отказват коментар по темата.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 29 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 РЗС

    20 46 Отговор
    След 1ви случайна ракетка ще топне някой незастрахован руски танкер и цената на руския нефт ще падне наполовина!

    Коментиран от #19

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Делю Хайдутин

    35 8 Отговор
    От Кинжал няма застраховка.

    Коментиран от #33

  • 4 Петьо Петров

    35 6 Отговор
    Тук е редно да се запитаме, кой ще плати сметката. Но ние сме вени поданици на короната, Ханука и янки бой и срамежливо ще замълчим.

    Коментиран от #52

  • 5 Значи ще

    15 9 Отговор
    Потъват гемийте здраво следващата година! И тези не искат да застраховат!
  • 6 РЗС

    4 15 Отговор

    До коментар #2 от "Някой":

    Мдаа и един мармот завиваше шоколада...
  • 7 Европеец

    35 6 Отговор

    До коментар #2 от "Някой":

    Това не е закон на физиката , а си е чист закон на икономиката ,закон който показва че празно място на пазара няма ,ако се освободи ще скочат поне сто за него! Пазарът е голям! Глупав човек недоучен!
  • 8 Я руски

    41 10 Отговор
    Запада освен крадене на ресурси от Русия нещо друго измислил ли е?

    Коментиран от #10

  • 9 РЗС

    12 27 Отговор

    До коментар #2 от "Някой":

    Ти би ли застраховал цял кораб натъпкан с петрол във военно положение? Ми че то самите руснаци ще си го топнат още покрай Украйна и ще обвиняват Украйна, а ти ще трябва да плащаш масрафа! Вътре в това на раменете вакуум а?
  • 10 РЗС

    14 40 Отговор

    До коментар #8 от "Я руски":

    Момче, Русия един пирон не могат да произведат със собствен дизайн, всичко що се прави там е крадено, ти в кой свят живееш? Това е Русия е напълно обичайна практика, която се пренесе в Китай. По е китайците започнаха малко с малко да си произвеждат собствени дизайни, а Русия нищо за 100 години.

    Коментиран от #11, #20, #24, #35

  • 11 Я руски

    26 7 Отговор

    До коментар #10 от "РЗС":

    Западняците масово са мързеливи дървени философи които чакат някой да им свърши работата а те смао да приберът печалбата и да я инвестнат я в прастетутки пиячка или във футболен клуб.

    Коментиран от #14

  • 12 Баба от село

    23 4 Отговор
    Факти къде е в момента Зеленски и кмета на Киев???? Няма ли да потвърдите новината ,Факти???

    Коментиран от #17

  • 13 жплиок

    28 8 Отговор
    И тука си мислеха хиените че ще ударят Русия и получиха по зъбите. Тихо мълком, руснаците изкупиха много танкери и си направиха танкерен флот, а от няколко дни вече застраховките се правят в Русия. Така мошениците загубиха още един бизнес за милиони, а Русия пак ги накара да реват на умряло. Като изядат още един два ритника и ще почнат да влизат в час. Краварите и пуделите им почнаха да губят все повече бизнеси и милиони и ги чака фалит и много тежки времена.
  • 14 РЗС

    9 18 Отговор

    До коментар #11 от "Я руски":

    Ми що не се пренесеш в Русия като е такава хубавина? Тука само крадци и измамници ви управляват и ви държат в мизерия. Вземете се в ръце и дружно заминавайте за Русия, ще живеете достоен живот с ниски разходи и високи доходи, ще имате президент националист. Е може малко да ви мобилизират на фронта, но пък ще викате силно за родино, за путино! Ураааа

    Коментиран от #22

  • 15 Рошко

    23 7 Отговор
    Запада си заби ножа вече, ай да ни е честито дизел бензи след нова година над 5 кинта

    Коментиран от #21, #53

  • 16 ЦК на КПСС

    16 5 Отговор
    Иде глаТ и стуТ

    Коментиран от #48

  • 17 Бият си

    10 6 Отговор

    До коментар #12 от "Баба от село":

    4екии в подземието. В очакване на следващия дрон!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Дъ Мозък

    15 6 Отговор

    До коментар #1 от "РЗС":

    Ще стане интересно като запотъват останалите застраховани кораби, глада иде
  • 20 Калпазанин

    16 6 Отговор

    До коментар #10 от "РЗС":

    Ти приятел в кой университет си учил,? Само питам ти карта история космос менделеева таблица нещо да си чувал или гледаш само порнхъб и следиш също къде и ама паради на lbgt i one love

    Коментиран от #26

  • 21 РЗС

    4 15 Отговор

    До коментар #15 от "Рошко":

    Напротив, като не пътуват кораби или ги бавят Русия започва да продава по земя! И то на по ниски цени, ти как мислиш се финансира годишна война на стотици хиляди войска?

    Коментиран от #25

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Хохо бохо

    19 5 Отговор
    След края на ВСВ някой мъдър човек казал, че следващият път нацизмът ще се завърне триумфално зад маската на либералната демокрация.
  • 24 Бат Путин

    27 9 Отговор

    До коментар #10 от "РЗС":

    Момче,руснаците ти направиха АЕЦ,тецове ,азотни и металургични заводи,а ти момче един пирон не можеш и сега да направиш и всичко разпродаде и бастиса.Купуваха ти некачествените консерви а ти даваха нефт,газ и ти въоръжиха 160 хилядна армия,която ти разоръжи и сведе до нула.Та така момче за пирона.

    Коментиран от #27

  • 25 Чернокож китаец

    18 7 Отговор

    До коментар #21 от "РЗС":

    Слушай елементарна частицо, в Русия всичко е държавно и се произвежда само с труд, при кравите ракетите ги произвежда фирма и държавата плаща за тях, и така с всеки отрасъл. Мисли с това томагочи което е между ушите ти.
  • 26 РЗС

    8 19 Отговор

    До коментар #20 от "Калпазанин":

    Завършил съм бизнес и икономика с отличен и макар неочевидно за теб и твоето образование, което е видимо какво е, Русия със всичките си земни богатства предимно заради територията си от 1/3 от земната суша има едно от най-смешните БВП-та равняващ се на няколко балкански страни от 3тия свят или някои африкански племена издържащи се от туризъм. Само по себе си това означава изключително ниска усвояемост на земните си богатства най-вече поради некомпетентност. Ако тези земи бяха с ръцете на кадърни хора, Русия щеше да владее света, а не да бъде сред страните с най-бедно население!

    Коментиран от #30, #31, #49

  • 27 стоян

    4 10 Отговор

    До коментар #24 от "Бат Путин":

    До 24 ком - другар - откъде знаеш че са били руснаци от се се се рето -може да са били украинци казахи или беларусци от съюз на съветските социалистически републики - тук в тия думи на това наименование пише ли руснаци

    Коментиран от #38

  • 28 МНОГО БОЛЕН ФИЛ.РУС.ТАК

    3 8 Отговор
    Много затпяло квичане от не умни русофилтаци се носи в нета,горките болнави пропаднали подметници,не им лесно с малограмажен мозук да измислят нещо нормално !!!!
  • 29 Бгг

    11 1 Отговор
    От оръжието и военните по големи застрахователи няма.
  • 30 Дай Лама

    14 5 Отговор

    До коментар #26 от "РЗС":

    Другарю икономист кажи за кредитите на топ БВПтата. Каци за PIGS стига ти толкова за сега че ще се превърнеш в невидим икономист.

    Коментиран от #34, #36

  • 31 солкий

    13 4 Отговор

    До коментар #26 от "РЗС":

    То заради такива икономисти като теб и бизнесмяни завършили с отличен сме на дъното по всички показатели. Като ти чета разсъжденията с тая диплома можеш да миеш чинии някъде ако те вземат.

    Коментиран от #40

  • 32 Отец НАФЪФОРИ : " Х " вам !

    6 5 Отговор
    Други Застрахователни ще ги ПОКРИЯТ !
  • 33 Незнаещ

    3 10 Отговор

    До коментар #3 от "Делю Хайдутин":

    Не е ли този "кинжал "само във въображението ти.Видяхме ги безаналоговите и високоточните оръжия на твоя идол..
  • 34 Калпазанин

    15 5 Отговор

    До коментар #30 от "Дай Лама":

    Той е кредитен икономист, мисли си и си вярва че като се печатат толари ще завлсдее света, края на тази философия наближава
  • 35 важното

    11 4 Отговор

    До коментар #10 от "РЗС":

    е, че могат да строят атомни централи, пирони бол, за къв им е да ги произвеждат

    Коментиран от #46

  • 36 Киркор

    6 1 Отговор

    До коментар #30 от "Дай Лама":

    От истината винаги боли...
  • 37 Сатана Z

    11 5 Отговор
    Лондонските застрахователи глътнаха вода,но Руски,Китайски,Саудитски,Индийски или Турски застрахователни компании ще запълнят вакума оставен от западноевропейските мушмуроци.

    Z
  • 38 лесно

    13 6 Отговор

    До коментар #27 от "стоян":

    се вижда кой го е строил, Украйна след 90та нямат построена нито една ел. централа, да не говорим за атомна, същите паляци като нас са
  • 39 долу ЕС

    10 5 Отговор
    западните смешници си мислят, че застраховането е някакво ноу хау?!? застрахователи колкото щеш по света!!!!
  • 40 РЗС

    7 8 Отговор

    До коментар #31 от "солкий":

    Не заради такива като мен, а заради режима на СССР дето ви научи да се скатавате и да ви плащат, като дойде демокрацията и всичко стана частно, собственика няма да ви плаща за бездействие, така че стана кой квото си изкара, а до тогава Русия поемаше сметките, за да научи народите да са зависими от нея. Живков 3 пъти фалира държавата със СССР
  • 41 долу ЕС

    9 6 Отговор
    плашат кучето с кокал...смешници застраховането е най простата работа! събираш едни пари, дали ще платиш никой не знае! Азия е 4 млрд души, Русия си има застрахователи
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 хааааа111

    4 2 Отговор
    Мдааа, евтините "фючърси" за зърно трябва да се продадат на печалба...и "зазстрахователите и претакива" , отдавна не са това , което бяха...
  • 44 РЗС

    3 7 Отговор
    Какво стана мармозетки мои, нали санкциите не работеха а бензина позна да пада? Нали са калпави европейските финансисти? Руския саботаж приключи, Русия си реже приходите с ответните си мерки, а на Украйна и подават общо 100 нови милиарда долара и оръжие за още 50. Руснаците са го закъсали колкото си искаш само, че при тях всичко се сгромулясва отведнъж! Няма я САЩ да помага с ленд лийз и Русия приключва за втори път като държава след СССР!
  • 45 Уса

    6 3 Отговор
    За първи път чувам застраховател да се отказва да застрахова.Отказвали са да изплащат застраховки,но да им даваш пари и те да викат срамежливо "Ааааа нееее..."няма такова нещо.Това са едни от най-големите акули в бизнеса,ще вдигнат цените,но няма да се откажат
  • 46 РЗС

    0 3 Отговор

    До коментар #35 от "важното":

    Могат няма спор, една такава е баш до Припят, да ти направят една такава в близост искаш ли?
  • 47 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ ©©©℗ ☭★

    5 2 Отговор
    Ембарго до дупка за съдраните вати, въглища ке ядат форевър!
  • 48 Сатана Z

    5 2 Отговор

    До коментар #16 от "ЦК на КПСС":

    Клошарите винаги сте гладни и на студено и пак коленичите и величаете страхливото пияно султанче от калния бункер под кремль, подлоги пълни!

    Z
  • 49 май не трябваше да споделяш че си учил

    2 4 Отговор

    До коментар #26 от "РЗС":

    Не знам как си бил успешен студент, ама май сте били много ниска топка всички, ако ти си имал добри оценки. Заключението ти, че ако Русия се упрвлявала от по-адекватни хора е приложимо за всички икономики, най-малкото защото винаги пост-фактум може да се обобщи, че е могло и по-добре.
    Принципно, следващия път не се хвали какво си учил, ако коментара ти не дава добавена стойност.

    Коментиран от #50

  • 50 РЗС

    2 4 Отговор

    До коментар #49 от "май не трябваше да споделяш че си учил":

    Толкова не са ми ясни нещата, че когато се заговори за брекзит във Великобритания казвах на всички познати и приятели, че това е най-голямата икономическа катастрофа за последните 300 години във Великобритания, и че ЕС е далеч по силен отколкото англичаните си го представят, това беше 2 години преди референдума. В момента Великобритания е в дълбока финансова криза и се тресе от стачки във всички отрасли. Между другото те бяха тези дето получаваха най много от ЕС. Ето така сега не съм познал и за Русия, но за всеки случай ми запомни думите, щото ми е навик да познавам! НАТО ще се разрастне, а Русия ще се разпадне в близките години!
  • 51 Вирус

    2 0 Отговор
    Не знаех че беларус има излаз на море хахаха
  • 52 456

    0 2 Отговор

    До коментар #4 от "Петьо Петров":

    Важното е да не сме руски, като теб!
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.