Last news in Fakti

5 Януари, 2023 21:30 1 488 6

Мощна буря взе жертви и прекъсна тока в Калифорния

  • калифорния-
  • буря-
  • сан франциско-
  • сонома

Аварийни екипи в Сан Франциско са разчиствали цяла нощ паднали дървета, блокирали пътища, а щатските власти призовават населението да се въздържа от пътувания по време на бурята

Мощна буря взе жертви и прекъсна тока в Калифорния  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Силната буря, която донесе бурни ветрове и проливни дъждове в американския щат Калифорния, причини смъртта на едно дете и остави десетки хиляди домакинства без електричество, предаде Ройтерс.

Ненавършилото две години дете е загинало, когато дърво паднало върху къща в Оксдентъл, селище с около 1100 жители на около 100 км северно от Сан Франциско, съобщиха местни медии. Властите не са предоставили по-конкретни данни за загиналото дете.

По данни на американския уебсайт "Пауъраутидж" (Poweroutage), който следи прекъсванията в електроснабдяването, повече от 180 000 домакинства и фирми са осъмнали днес без електричество, след като силните пориви на вятъра са повалили през нощта електрически стълбове и дървета в целия щат.

Аварийни екипи в Сан Франциско са разчиствали цяла нощ паднали дървета, блокирали пътища, а щатските власти в Калифорния призовават населението да се въздържа от пътувания по време на бурята.

Проливните дъждове са накарали властите в района на Сонома да отправят предупреждения за евакуация към хората, живеещи по поречието на Руската река (Russian river), която се очаква да излезе от коритото си по-късно днес и отново да прелее в неделя. Предупреждения за евакуация са отправени и към жителите на крайбрежни райони като Санта Круз.

Така наречената атмосферна река - тясно, наподобяващо река, въздушно течение в атмосферата от наситен влажен въздух, идващ от океана, продължава през силни пориви на вятъра. Заради бурята по-голямата част от щата е застрашена от наводнения и свлачища, отбелязва Ройтерс.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Добри Джуров

    2 8 Отговор
    Комунистическите мисирки навремето пускаха подобни новини от Нижни Нов Город и Дюшамбе. Явно нищо не се е променило
  • 3 👏👏👏

    13 2 Отговор
    Значи имало Господ🤗, най-после 😉
  • 4 Българка

    1 0 Отговор
    Това не е никаква буря
    Това е новото климатично оръжие на путин
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.