Last news in Fakti

11 Януари, 2023 14:48 6 562 60

САЩ и Русия влязоха в сблъсък - Януари 2023

  • оон-
  • сблъсък-
  • русия-
  • сащ-
  • африка-
  • вагнер-
  • съвет за сигурност

Съединените щати обвиниха "Вагнер", че се намесва във вътрешните работи на африканските държави

САЩ и Русия влязоха в сблъсък - Януари 2023 - 1
Снимка: Shutterstock

Съединените щати обвиниха вчера подкрепяната от Кремъл руска военна компания "Вагнер", че се намесва във вътрешните работи на африканските държави и "увеличава вероятността за разрастване на съпътствания с насилие екстремизъм" в региона на Сахел, който е изправен пред все повече нападения и влошаване на сигурността - твърдение, което Русия отхвърли, пише БТА.

Заместник-посланикът на САЩ Ричард Милс се нахвърли върху групата "Вагнер" на заседание на Съвета за сигурност на ООН, посветено на Западна Африка и Сахел, като обвини нейните паравоенни сили, че не успяват да се справят с екстремистката заплаха, ограбват ресурсите на страните, нарушават човешките права и застрашават безопасността и сигурността на миротворците и персонала на ООН.

Политическият съветник от Франция Изис Жаро-Дарно повтори думите на Милс, като заяви, че "моделът", използван от наемниците от "Вагнер", се е оказал "напълно неефективен в борбата с тероризма". Той посочи "позорното" и опустошително въздействие на работата на компанията и нарушенията на човешките права, включително предполагаемото убийство на над 30 цивилни в Мали, както и разграбването на природните ресурси. Заместник-посланикът на Великобритания в ООН Джеймс Кариуки посочи влошаването на сигурността, особено в Мали, Буркина Фасо, Нигерия и басейна на езерото Чад, както и опасенията от разпространение на нестабилността в западноафриканските крайбрежни държави. "Не може да се пренебрегне дестабилизиращата роля, която играе групата "Вагнер" в региона. Те са част от проблема, а не от решението", заяви той пред Съвета за сигурност.

Заместник-посланикът на Русия в ООН Ана Евстигнеева отхвърли опитите "да се очерни руската помощ за Мали", с която страна Москва има двустранно споразумение за подпомагане на преходното правителство, "и за други страни в Африка". "Някои страни днес за пореден път обявиха, че Русия ограбва и плячкосва ресурсите на Африка и съдейства за нарастването на терористичната заплаха", каза тя, като обвини тези неназовани държави, че правят същото "по целия свят и в Африка", особено в Либия, което дестабилизира целия район.

"Обвиненията срещу Русия са просто учудващи от гледна точка на здравия разум" и спъват африканските лидери, които се опитват да разрешат собствените си проблеми и да решат с кого искат да си сътрудничат, каза тя. Евстигнеева нито веднъж не спомена името на Групата "Вагнер". Групата се ръководи от верния на руския президент Владимир Путин Евгений Пригожин и нейните наемници са обвинявани от западните държави и експертите на ООН в множество нарушения на човешките права в цяла Африка, включително в Централноафриканската република, Либия и Мали. Джовани Биха, заместник-ръководител на Службата на ООН за Западна Африка и Сахел, заяви пред Съвета за сигурност, че "сигурността в големи части от региона отново се е влошила", което се дължи на действията на въоръжени групи, екстремисти и престъпни мрежи. В резултат на това, каза тя, повече от 10 000 училища в Сахел са затворени, което оставя милиони деца без образование, а близо 7000 здравни центъра не функционират.

Въоръжените групировки се борят за надмощие и контрол над ресурсите, каза тя, и централната част на Сахел е изправена пред "безпрецедентни нива на предизвикателства за сигурността и хуманитарната обстановка, социално-политическа нестабилност, допълнително утежнена от въздействието на изменението на климата, и продоволствена несигурност, която се изостри от конфликта в Украйна". Тя допълни, че нарастващият брой нападения в страните по протежение на Гвинейския залив застрашават транспортните артерии към страните без излаз на море, разположени по на север.

Според последния доклад на генералния секретар Антониу Гутериш, публикуван тази седмица, над 18,6 млн. души в региона изпитват "тежка продоволствена несигурност", което представлява увеличение с 5,6 млн. души от края на юни 2022 г., като най-засегнати са Буркина Фасо, Нигер и Нигерия. А около 6,3 млн. души са разселени в целия Сахел, което е увеличение с 300 000 души от юни насам. Евстигнеева, от своя страна, заяви, че Москва споделя опасенията си относно засилващите се терористични заплахи в региона, продължаващите междуетнически и междуобщностни конфликти, организираната престъпност, трафика на наркотици и убийствата на голям брой цивилни от бойци през втората половина на 2022 г.

Тя посочи изтеглянето на френските антитерористични сили и на ръководената от тях Европейска военна оперативна група "Такуба" на 30 юни, като заяви, че то не е било съгласувано с преходното правителство на Мали и оказва "негативно въздействие" върху ситуацията със сигурността в краткосрочен план. "Въпреки това", каза тя, "вече има известен напредък" и Русия предоставя на Мали "подходяща помощ".

Милс, заместник-посланик на САЩ, заяви, че САЩ са дълбоко обезпокоени от кризата в сферата на сигурността, хуманитарната и политическата криза в Сахел, които предизвикват "драматично нарастване на силата и влиянието на насилствения екстремизъм". Проблемът изисква "решение чрез демократично управление", каза той. "Ние също така сме сериозно обезпокоени от отстъплението на демокрацията в целия регион и настояваме за завръщането на демократично избрани, граждански правителства".

Последната вълна от преврати в Западна Африка започна в Мали през 2020 г., последвана от друг в Гвинея през 2021 г. и след това в Буркина Фасо през януари 2022 г. Омар Алиеу Турей, председател на комисията на западноафриканската регионална група EКОВАС, заяви пред Съвета по сигурност, че е доволен да съобщи, че има движение в посока пренареждане на политическите сили в трите държави, и избори, които ще доведат до промяна, ще се проведат през следващите две години.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БгТопИдиот

    96 5 Отговор
    А блекуотър и академи с мед да ги намажеш.

    Лицемери,съррр.
  • 2 ДДРОнег

    14 75 Отговор
    Малий ква стана тя ...
    "Вагнер" да не са превзели и там някое африканско село със солни мини ?!
  • 3 Африка се изплъзва

    118 10 Отговор
    от лапите на западните империалисти. Чудесна новина.
  • 4 ТИРбушон

    22 98 Отговор
    Да се чете между редовете. Войната в Малли е за уран. Който спечели ще контролира паричките. Крадливите кремълски ръчички пак бяха пернати.

    Коментиран от #35

  • 5 Жреца на Ботунец

    16 104 Отговор
    Единствената цел,която има Руската Кочина е да създава хаос и мизерия,където успее.В Кремъл това наричат "руски свят".Няма по-противна,долна,подмолна,лицемерна,жестока,тъпа,страхлива паплач от недоеволюиралите сибирско-азиатски дегенерати.

    Коментиран от #15, #39, #52, #54

  • 6 !!!?

    16 89 Отговор
    Кремъл - терорист N 1 в Света със ядрен арсенал !!!?

    Коментиран от #37

  • 7 ДДРОнег

    13 67 Отговор
    ЕВропа обяви руззия за терористична държава !
    А ЧВК "Вагнер" са си частна армия, която работи за пари на олигарси, не да прави добро, и чисто и просто задълбава африканската бедност и прочие ...
    А може би и там пращат затворници, както и от Африка идват наемници за "Вагнер" ?1

    Коментиран от #23

  • 8 УЖАСЕН

    92 6 Отговор
    И това го казават политици на дуржава която е запалила над 50 конфликта и метежи.
  • 9 КО НЕ

    9 20 Отговор
    По целия свят хората искат. Затворници от военна компания да дойдат. И да ги просветят в цивилизованите науки.
  • 10 Псевдоним

    95 9 Отговор
    Точно САЩ да говорят за намеса във вътрешните работи е малко смущаващо.
  • 11 КОНТРАТА

    77 10 Отговор
    Точно обратното краварите раварите се бутат навсякъде.
  • 12 Реалист

    82 9 Отговор
    ЧВК Вагнер развалят плановете на Фашиска Америка
  • 13 Ха ха ха ха ха

    63 3 Отговор
    А Моцарт не се ли намесва във вътрешните работи на Бахмут?
  • 14 Хихихи..

    55 4 Отговор
    Те са в "сблъсък" още от "срещата на Елба",1945..Рамбу с двата ножа и страшния поглед нема ли да мръдне насам да ги набие по стар навик? Или само до Бояна-филм са му силичките?
  • 15 Аватар

    5 27 Отговор

    До коментар #5 от "Жреца на Ботунец":

    Ама какъв ,,руски свят" в Африка???

    Коментиран от #20

  • 16 Айде бе

    50 8 Отговор
    А това досега в ОкрАина какво е? Не е ли сблъсък УСА - Русия.
  • 17 Професора

    61 8 Отговор
    Нагли крави тръгнали да обвиняват Вагнер, че се бъркали. Къде се появят ФАЩ и техната демокрация войни, тероризъм, мизерия
  • 18 Урюрвкос

    55 5 Отговор
    Мали, Буркина Фасо, Нигерия и още няколко гласуват против предложенията на Щатите в ООНето-----и това дразни.
  • 19 Хохохо

    53 6 Отговор
    Най- много боли когато някой друг използва американски методи

    Коментиран от #24

  • 20 КО НЕ

    8 33 Отговор

    До коментар #15 от "Аватар":

    Ако са ги направили алкохолици. Значи вече има руски свят и там.
  • 21 утхгй

    52 4 Отговор
    Мръсни долни кравари. Тръгнали да обвиняват Русия, а те в целия свят цветни революции правиха и цирей ю във всяка страна вербува шпиони. Та точно тези гарги тръгнали да обвиняват. Колко войни запалиха нахалниците мръсни. Само бой ще ги оправи.
  • 22 Само питам

    52 5 Отговор
    Фашистите от САЩ защо се бъркат на Венецуела, Сирия, Ирак, Афганистан, Либия???
  • 23 Ха ха ха ха ха

    50 4 Отговор

    До коментар #7 от "ДДРОнег":

    А частните армии на САЩ правят ли добро?

    Коментиран от #47

  • 24 Хи хихихи

    9 35 Отговор

    До коментар #19 от "Хохохо":

    Руснаците са взели най лошото от Америка.

    Коментиран от #42

  • 25 Има клипове

    47 5 Отговор
    Африканци пеят "Катюша" и носят фланелки с образа на Путин. Явно много са се борили от колонизаторите си. Вече не искат и да чуят за тях.

    Коментиран от #27

  • 26 Сандо

    37 3 Отговор
    Прекрасна музика за душата е сополивия рев на западните агресори и паразити.А Африка е само началото,следват Близкия Изток, Азия,Латинска Америка.Така им се пада, щом са се хванали с България на едно хоро.

    Коментиран от #57

  • 27 прозрях

    5 22 Отговор

    До коментар #25 от "Има клипове":

    Те само най напредналите в света хора ги правят тия работи. Африканци,български русофили тн.
  • 28 Башкå бõлит

    9 30 Отговор
    факти / Свят 11 януари в 14:11 ч.
    На фона на тежки боеве в Соледар и Бахмут, Генералният секретар на НАТО призова за засилване на военната подкрепа за Украйна. "През последните дни видяхме ожесточени боеве около Бахмут и Соледар в Източна Украйна. Това още веднъж показва смелостта на украинските военни, които се борят за защита на родината си. Това също показва колко жизненоважно е да засилим военната си подкрепа за Украйна“. Соледар се държи- той не е под контрола на рашките! Над 600 груз 200 са извозени с 12 камиона от мястото на събитието.

    Коментиран от #29

  • 29 Даже идея си нямат колко много

    5 26 Отговор

    До коментар #28 от "Башкå бõлит":

    Най много за подкрепата на Украйна правят българските русофили.
  • 30 Коментар

    39 2 Отговор
    А краварите случайно нямат ли 700 военни бази в чужди държави?
    "Демокрацията" с двойните стандарти",която измисля "pravilata"
    Но на това му дойде края ,още ли не са го разбрали?

    Коментиран от #31, #59

  • 31 хахахаха

    24 2 Отговор

    До коментар #30 от "Коментар":

    Много напреднали тия кравари бе
  • 32 Галактион

    26 1 Отговор
    Ето кои са изтинските демократи,борци за човешките права,които ама никога не са се намесвали или окупирали чужди държави.Не са финансирали метежи,революции или преврати.Не са хвърляли играчки бомби над България.
  • 33 Хммм

    41 2 Отговор
    Цитирам Лионел Зинсу :
    " Руснаците са единствените европейци, които са деколонизирали Африка. И Африка го помни това. Точно както Африка помни и европейските зверства.
    Ако забележите, африканските страни не подкрепиха резолюцията на ООН, осъждаща Русия (говори за СВО в Украйна) И те никога няма да подкрепят никкава резолюция срещу Русия. Това е, защото в гръбнака на всеки африканец Русия е добра. Русия е добра, каквото и да мислите за нея. Това е константа.
    Цяла Африка гледа Централноафриканската република Мали. Това, което европейците не можеха да направят десетилетия, руснаците го направиха за една година..На мястото на Централноафриканската република имаше банди, днес там има истинска държава"(край на цитата)
  • 34 Те горките идея си нямат какво ще стане

    2 29 Отговор
    Ей русофили американците просто откриват ловния сезон.

    Коментиран от #36, #48

  • 35 Нали

    12 0 Отговор

    До коментар #4 от "ТИРбушон":

    Явно главата ти прилича на Турбушон без мозък,
    Не пиши на теми от които си нямаш и понятие!

    Коментиран от #40

  • 36 Въпрос

    23 2 Отговор

    До коментар #34 от "Те горките идея си нямат какво ще стане":

    Не мислиш ли , че ловът на кравари е започнал на 24 февруари миналата година.
    Скоро няма да има ФАЩ!
  • 37 Въпроси

    27 2 Отговор

    До коментар #6 от "!!!?":

    А кой има 700 бази в други държави?
    Кой е терористът?
  • 38 Иван

    11 2 Отговор
    В такъв случай короната с диамантите на Кралица Елизабет Цвай (Чарлс) да бъде предадена на Вагнер......( а Ердоган да си го държи в шалвара).

    Коментиран от #41

  • 39 от американците се научиха

    5 17 Отговор

    До коментар #5 от "Жреца на Ботунец":

    Я па тоя. Русия единствено искала хаос и мизерия. Абе ти не четеш ли статията тука. Русия обича и да покрадва. Що мислиш че тия са в африка. Там се ходи само да се краде.
  • 40 хахах

    1 1 Отговор

    До коментар #35 от "Нали":

    Доообеее
  • 41 И я го можем това

    11 4 Отговор

    До коментар #38 от "Иван":

    Тия англичани са били нещо като руската федерация. Поробили са били много народи и да ги доили. Претопявали са ги езика са си забравили дори тия хора.Ама справедливостта винаги възтържествува.
  • 42 Хохохо

    4 3 Отговор

    До коментар #24 от "Хи хихихи":

    мии америка само това има

    Коментиран от #44

  • 43 пенко

    14 1 Отговор
    КОЛКО ЧАСТНИ ВОЕННИ КОМПАНИИ ИМА В САЩ --- В РУСИЯ ИМА ЕДНА !!!!!! А , В АФРИКА РУСИЯ И КИТАЙ ИЗПРЕВАРИ ЦИОНИСТИТЕ ОТ САЩ - СЪС ЕДНА СВЕТЛИННА ГОДИНА !!!!!!!!!!!!!!!!

    Коментиран от #45

  • 44 Виждал си такива

    2 11 Отговор

    До коментар #42 от "Хохохо":

    Ама поне са си го измислили. И добре си го правят. А русначето подражава. И за това все греда бие.
  • 45 ХАХХА

    2 14 Отговор

    До коментар #43 от "пенко":

    Абе ако на Китай му е трябвала Русия. Отдавна да си я е купил. Тя е една от най корумпираните държави на тоя свят.
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 ДДРОнег

    4 8 Отговор

    До коментар #23 от "Ха ха ха ха ха":

    ХА-ха, я цитирай някоя частна армия на САЩ !

    Коментиран от #49

  • 48 И псоле си такова онова

    7 1 Отговор

    До коментар #34 от "Те горките идея си нямат какво ще стане":

    Не бе те просто са се притеснили американците. Те така си правят. Първо се правят на много притеснени. Бият един голям тупан.
  • 49 Ха ха ха ха ха

    12 0 Отговор

    До коментар #47 от "ДДРОнег":

    Не една и две... Много са... Има ги в нета...
    Моцарт(сега са в Украйна и американците не го крият това) , Блекуотър, сега се е прекръсти с друго име... и още доста са..

    Коментиран от #55

  • 50 ИмамОчи

    13 0 Отговор
    Французите не обичат да бъдат изпъждани от колониите си ...
  • 51 Ти си

    13 1 Отговор
    Оффффф , точно пък янките тръгнали да говорят за частни армии и намесата им във вътрешните работи на други държави ......

    Коментиран от #58

  • 52 TV Бобов дол

    12 0 Отговор

    До коментар #5 от "Жреца на Ботунец":

    Какво казваш колега , по-добре Pax Americana .
    Жизнените интереси на янките са навсякъде по цялата земя и ( дори в дома ти ) постоянно са застрашени и агресивно ги защитават а ти си се вторачил в руснаците .
  • 53 Сирене

    11 1 Отговор
    САЩ искат африканския нефт, всичко останало са измислици...
  • 54 ИВАН

    15 1 Отговор

    До коментар #5 от "Жреца на Ботунец":

    Жреца, значи САЩ и ЕС могат да помагат и водят война в Украйна , а Русия не може да помага? Как така? САЩ международен жандарм ли са? Кой им е дал това право да се бъркат във вътрешните работи на Виетнам, Сирия, Либия, Египет , Сърбия и т.н. Я седни и помисли малко!!!
  • 55 Хамсал

    4 2 Отговор

    До коментар #49 от "Ха ха ха ха ха":

    Академията се нарича сега. И един цитат от ДВ-"Американският публицист Джерами Скахил издаде наскоро книга със заглавие " Блекуотър - възходът на най-могъщата частна армия в света:
    „Успоредно на 150-те хиляди американски войници в Ирак, правителството на Буш създаде и една армия в сянка, която наброява 100 хиляди души наемници. Поне десет хиляди от тях са в Ирак и не са длъжни да се отчитат пред никого за действията си."
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Ха така

    2 5 Отговор

    До коментар #26 от "Сандо":

    Сандо значи червения болшевизъм който носи просперитет където е стъпил е плъзнал наново след рухването си.Е това ще му е за последно
  • 58 Ха така

    4 2 Отговор

    До коментар #51 от "Ти си":

    Нашите руски разбойници са по добри от другите каквито и поразии да направят.Нека ги е яд Хамериканците
  • 59 Иван

    2 0 Отговор

    До коментар #30 от "Коментар":

    900 +са.
  • 60 Ники

    2 0 Отговор
    Това някаква шега ли е?
    Терористите от САЩ , обвиняват някой че се меси някъде?