Last news in Fakti

30 Август, 2013 09:16 3 448 3

САЩ се отказват да воюват в Сирия без съюзници

  • сирия-
  • военна операция-
  • сащ-
  • британският парламент

Британският парламент отхвърли предложението за удар срещу режима на Башар Асад

САЩ се отказват да воюват в Сирия без съюзници - 1
Демонстрация пред Британския парламент срещу предложението за военна намеса в Сирия. Снимка: ЕПА/БГНЕС

САЩ ще започнат военна операция в Сирия само в състава на международна коалиция, съобщи „Ройтерс“, цитирайки изказване на американския министър на отбраната Чък Хейгъл. „Това е целта на президента Обама. Каквото и да е решението по този въпрос, то ще бъде взето с международно съгласие“, заявява Хейгъл, добавяйки, че Вашингтон продължава да търси съюзници, включително и чрез по-нататъшни консултации с Великобритания.

По-рано редица американски медии, позовавайки се на източник от президентската администрация, обявиха, че САЩ са готови самостоятелно да нанесат удар по сирийската армия и че операцията може да започне веднага след като експертите на ООН напуснат страната. По-късно представителят на Съвета за национална сигурност Кейтлин Хейдън каза, че решението във връзка с евентуална военна операция президентът Барак Обама ще вземе, изхождайки от интересите на своята страна.

Тези изявления прозвучаха след като Британският парламент снощи гласува против предложението на правителството за нанасяне на военни удари по Сирия. В полза на военната намеса са се обявили 272-ма членове на Палатата на общините, а против нея – 285, съобщи „Гардиън“.

Министър-председателят Дейвид Камерън – инициатор на резолюцията за военната интервенция срещу режима на Башар Асад, заяви след гласуването, че разбира „волята на парламента и народа“ и ще се съобрази с взетото решение.

Да воюват в Сирия без одобрението на ООН не желаят и 12 страни-членки на НАТО, съобщи ИТАР-ТАСС, като се позовава на дипломат от една от европейските държави.

Възможността за международна намеса в сирийската гражданска война бе обсъдена и в Съвета за сигурност към ООН. След приключване на заседанието обаче участниците в него напуснаха сградата през резервния изход, отказвайки изявления и коментари за медиите. Според Си Ен Ен членовете на съвета не са стигнали до единна позиция по проблема.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Крум Янкулов

    0 0 Отговор
    "По-късно представителят на Съвета за национална сигурност Кейтлин Хейдън каза, че решението във връзка с евентуална военна операция президентът Барак Обама ще вземе, изхождайки от интересите на своята страна."
    Точно тези думи олицетворяват лицето и смисъла ма външната политика на САЩ.
    И много добре си правят,тяхната държава над всичко и всички.

    Коментиран от #2

  • 2 Пацо

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Крум Янкулов":

    Правилно! И не само САЩ но и Русия и всички държави поставят тяхните си интереси на първо място. Само България не го прави.
    Дори сега чакаме ЕО да постави нашите интереси над интересите на техните си държави та да дойдат да ни оправят.
    Е НЯМА ДА СТАНЕ!
  • 3 Бай Иван

    0 0 Отговор
    Да не стане втори Виетнам?