Last news in Fakti
  Тема: Украйна

14 Февруари, 2023 07:03 11 993 102

F-16 срещу МиГ-29: какво могат тези изтребители?

  • ф-16-
  • миг-29-
  • сащ-
  • русия-
  • украйна-
  • изтребители-
  • изтребител-
  • самолети-
  • авиация-
  • бойна авиация

Изтребители като F-16 и МиГ-29 могат да играят решаваща роля по време на война

F-16 срещу МиГ-29: какво могат тези изтребители? - 1
Снимка: Shutterstock

Когато самолетът прави рязък завой, върху пилота действат сили, равняващи се на няколко пъти G (силата на естествената гравитация), които го притискат към седалката и само физическата му издръжливост и специалният костюм го предпазват да не изгуби съзнание. А тези самолети рядко се движат със скорост под 900 километра в час.

"Ускорението е зашеметяващо" - казва бившият пилот от германските военновъздушни сили (ВВС) Йоахим Вергин. То може да се сравни с пътуване с влакче на ужасите в някой увеселителен парк, но само донякъде, тъй като при изтребителя действат много по-големи ускорения. Освен това на пилота му се налага да участва в истински сражения: да обслужва различни оръжейни системи, да атакува, да извършва маневри за избягване на опасности, да се отбранява. А по време на битка въпросът е на живот и смърт – често със скоростта на звука.

Още новини от Украйна

С реактивни двигатели

В момента се обсъжда дали да се удовлетвори искането на Украйна за изтребители от рода на F-16 или МиГ-29. За първи път изтребители са използвани в Европа в края на Втората световна война. Тогава те са били витлови, а днешните имат реактивни двигатели, което ги прави много по-бързи.

Атакуват и във въздуха, и на земята

Изтребителите могат да поразяват цели както във въздуха, така и на земята. За въздушен бой самолетът се нуждае от ракети "въздух-въздух", които могат да бъдат изстрелвани в полет - за унищожаване на летящи цели. Поразяването на цели на земята пък става с ракети "въздух-земя" или с обикновени бомби, казва експертът по военна история Леонхард Хоубен.

Конструкторите правят компромиси

При конструирането на изтребители се налага да се правят компромиси: важно е да се знае дали е по-вероятно реактивният самолет да се бие с други самолети във въздуха, дали тези други самолети също са изтребители, или самолетът трябва да може да води ефективен бой само с наземни цели. Подобни стратегически съображения се отразяват и на технологията на изтребителя: трябва ли да бъде лек и маневрен за въздушен бой или да има големи резервоари за гориво, за да може да лети на по-дълги разстояния?

МиГ-29: бърз и много маневрен

Изтребителят МиГ-29, какъвто би могла да получи Украйна, навремето е създаден, за да пази границите на Варшавския договор от самолетите на НАТО. Самолетът-прехващач е на въоръжение от 1983 година, той лесно се подготвя за излитане и достига целта си много бързо. Благодарение на конструкцията си МиГ-29 е изключително маневрен при въздушен бой: може дори да стои вертикално във въздуха за кратко време, разчитайки на собствената си тяга. С цел да е по-лек първоначално изтребителят е оборудван с малки резервоари, които не му позволяват да лети надалеч.

F-16: мултиталант в серийно производство

Но повечето съвременни изтребители трябва да съчетават различни качества, подчертава Хоубен. Освен това е по-икономично да се строят т.нар. многоцелеви изтребители, тъй като те могат да се произвеждат серийно в големи количества. F-16 е точно такъв масов мултиталант. Той е разработен в САЩ през 1970-те години с цел да бъде продаван на партньорски държави като евтин самолет с универсално предназначение. F-16 е най-масовият изтребител в света, който все още е на въоръжение. Все още се произвежда в САЩ и постоянно бива модернизиран. “Изтребителите F-16, построени преди 20 години, са на нивото на руските изтребители, сторени допреди 3 или 5 години“, твърди Хоубен. Това е така, защото Русия през 1990-те години Русия сериозно изостана в тези технологии и загуби много таланти, които избягаха в чужбина.

Оръжейна система, а не просто оръжие

Освен технологията, от решаващо значение за бойния самолет е неговото въоръжение. Без него той е "просто една черупка, нещо като пожарна кола без подвижна стълба", казва Роберт Клуге, експерт по проблемите на въздухоплаването. Подобно на други специалисти, той също смята, че ако на Украйна бъдат предоставени бойни самолети, те със сигурност ще бъдат оборудвани със съвременни оръжия. Украйна би могла да ги използва за защита на въздушното си пространство. Според Леонхард Хоубен обаче е малко вероятно да се стигне до въздушни схватки между руски и украински самолети като в холивудските филми. Защото в днешно време изтребителите се сражават срещу ракети, които са извън зоната на тяхната видимост.

Обучението на пилотите продължава с години

Въпреки това един пилот на изтребител трябва да може да води и въздушен бой на къси разстояния – например, когато е останал без боеприпаси. Тогава той трябва да доказва своите умения в екстремни условия. Затова и обучението продължава дълго: за германските изтребители „Юрофайтър“, например, то е между 5 и 6 години, а разходите за един пилот се изчисляват на 5 милиона евро.

Автор: Лукас Щок


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 72 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Без САЩ ще има мир

    192 75 Отговор
    Започна разграждането на Империята на лъжата и злото сащ - идва нов свят без краварски диктат!

    Коментиран от #21

  • 2 Българин

    81 142 Отговор
    руско ли е или хубаво???

    Коментиран от #13

  • 3 Шопо

    179 40 Отговор
    Наште ефки са много леки, като хартия!
    Това е защото са още на етап чертежи.
  • 4 Българин

    63 164 Отговор
    ватенките отдавна са неадекватни и в технологично отношение

    Коментиран от #7

  • 5 Ефките ли?

    118 26 Отговор
    Не знам,само на скица-чертеж сме ги виждали..
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Алфа херинга

    120 19 Отговор
    Сега не става ясно от статията. Украйна ще обръща войната с Мигове от 1983 или с Ф16 от 1970 направени за износ?
  • 10 Безсмислено сравнение!

    150 39 Отговор
    Вече има факти, как Миг 21 сваля Ф16, а за Миг 29 да не говорим!? Ако изобщо дадат Ф16 на Украйна, те ще бъдат изтърбушени, от страх Русия да не излови някой екзлемпляр и ще отиде мижавата слава на САЩ!? Краварите станаха пишман защо заиграха с Украйна, сега трябва да сърбат попарата която си надробиха!?

    Коментиран от #15

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Така е

    87 8 Отговор

    До коментар #10 от "Безсмислено сравнение!":

    А трябват и пилоти, кой ще ги управлява , обучението няма нищо общо с баницата - режи и яж.
  • 16 Да,ама...!

    129 10 Отговор
    ,,като ЕВТИН самолет с универсално предназначение. F-16 е най-масовият изтребител в света..."
    Чертежите му много скъпи...!
  • 17 И какво излиза

    121 19 Отговор
    България дава над 5+ милиарда за стари модели изтребители,които са даже по-слаби от тези които имаме.

    Коментиран от #23, #26

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Трътлю

    86 15 Отговор
    F-16, тази 50г щайга, отново е ‘секси’. Какво нещо е пропагандата и как изкривява човешкото мислене! Една лъжа повторена сто пъти става истина. С-300 на украинските ВВС не позволиха на руснаците да установят no-fly zone над Украйна. Руските С-300 и С-400 вършат точно същата работа. Затова на Еленски не му дават самолети. Новите F-16 са понакипрени с нова електроника и с този търговски трик Lockheed продължава да печели от тях. Но те са морално остарели крило и тяло и падат по същия начин като МиГ-29.

    Коментиран от #22, #24

  • 20 Първи в света

    65 5 Отговор
    Българите са използвали самолет във война с бойна цел. Нашите са хвърляли бомби от самолет в първата световна война. И от тогава да всички други им е дошло на акъл, че може с тези машини да се воюва...

    Коментиран от #51, #94

  • 21 Да бе

    13 45 Отговор

    До коментар #1 от "Без САЩ ще има мир":

    Помниш червената шапчица и вещицата от приказките на братя Грим.Маргарет Тачър я припомняше тая приказка дорде рухна съветската(истинска) заплаха.Сега пак изкопи от някъде да плаши мирните хора.Тоя път ще я смачкат кат отровна змия.Хихи

    Коментиран от #101

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Любопитен

    10 47 Отговор

    До коментар #17 от "И какво излиза":

    Какво работиш, за да преценим "експертизата" ти по отношение на качествата на бойните самолети, които ще закупим?

    Коментиран от #61, #63

  • 24 Мдаа

    4 26 Отговор

    До коментар #19 от "Трътлю":

    Каква ти е "експертизата" по отношение на бойната авиация?
  • 25 Аспарух

    26 62 Отговор
    Индия стран която купува оръжия за милиарди долара преди няколко години се отказаха от самолетите МИГ.
    Много брак и паднали самолети.Прочетете интервюто на министъра на отбраната на Индия

    Коментиран от #31, #71

  • 26 Точно така

    95 21 Отговор

    До коментар #17 от "И какво излиза":

    Краварите са гадове. Лъжци и мошенници...
    Техните Ф-ки са боклук. Даже и най-, най- "супер" щайгата им Ф-35 , била "невидима", за руските СУ-35С е играчка .. нас напълно ни изиграха. Унищожихме 200 от модерните съветски самолети, за да даваме луди пари за престарели щайги, които щяло "да ни пазят"??? От кого? От окупаторите ФАЩ ли???
    Те за това се подиграват с нас. Плащаме си за окупацията!!! Безплатни военни бази??? Лудост...

    Коментиран от #28, #32

  • 27 Историчар

    20 81 Отговор
    Миг-29 няма спечелена битка срещу Ф-16. При всички войни, като Израелската, в Персийски Залив, Ирак, Либия. Резултата е 50 - 0 в полза на Ф-16

    Коментиран от #33, #35, #37

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 милиционер

    50 10 Отговор
    ф-16 не е това , за което си го мислят повечето у нас. особено тези , които прибраха комисионната.....
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 не говори глупости

    54 9 Отговор

    До коментар #25 от "Аспарух":

    Индия купува руски изтребители Су-30 и МиГ-29 . 19.01.2021 . пoлyчaвaнeтo нa бoйнитe caмoлeти ce плaниpa пpeз 2024-2025 гoдинa. 
  • 32 Какво нещо

    82 15 Отговор

    До коментар #26 от "Точно така":

    Са пропагандата и рекламата? Някога на индианците са давали гребени и цветни стъкълца, а в замяна са вземали килограми самородно злато. Днес лъжат пак туземците (от България) с някаква щайга от преди 50 г разработвана, да я купят от тях за милиарди.
    НО, но ...виждаш ли, за военни бази тези гадове не искат да платят и една стотинка???
    Ако това са някакви "партньори", то здраве му кажи!!!
    Даже искат нашата страна да е "предна линия за война с Русия"??? Ха-ха-ха... Нас не ни е страх от Русия. Те ни дадоха на времето 200 военни самолета и НЯМАХА нито една военна база у нас .. ТЕ не са окупатори!!!

    Коментиран от #48, #68

  • 33 свидетел

    49 9 Отговор

    До коментар #27 от "Историчар":

    ф-16 не са за въздушен бой и това го знаят всички специалисти в областта.

    Коментиран от #66

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 въздушен ас

    63 10 Отговор

    До коментар #27 от "Историчар":

    А ф16 има ли спечелена битка срещу Миг 29?
    Да не говорим че миналата година Индийците с дърт Миг 21 свалиха прехваления ф16!

    Коментиран от #39

  • 36 Мишел

    53 11 Отговор
    Коментират се стари самолети, а има далеч по интересни новини.
    Американското флотско разузнаване, отделът , който следи дейността на чужди ядрени подводници, обяви, че АПЛ БЕЛГОРОД се е завърнала в базата си по-лека с 200 тона .
    Това означава, че е оставила два дрона Посейдон на източното крайбрежие на САЩ.
    В началото на февруари Русия обяви, без да уточнява откога, че Посейдоните са в серийно производство и са приети на въоръжение.

    Коментиран от #41

  • 37 Ами кои са били пилоти?

    35 3 Отговор

    До коментар #27 от "Историчар":

    Чужденци... Най-доброто оръжие си е това, разработено от теб. Ако чуждите пилоти не са усвоили добре техниката, то естествено не могат с нея добре да воюват.
    Пък и ерата на самолета във войните вече приключи. Дроновете и ракетите напълно ще изместят самолетите. Човека днес в самолета е най-слабото му място.
  • 38 Перо

    25 5 Отговор
    Представям си унтерменш на юрофайтър или на Леопард-2! Куфар!
  • 39 Перо

    41 5 Отговор

    До коментар #35 от "въздушен ас":

    МИГ-29 е направен 7 г. след щатския самолет и в отговор на Ф-16!
  • 40 Некой си

    16 7 Отговор
    Все едно да сравнявате Кадет с Голф 2.
    За времето си прекрасни самолети, но абсолютно неадекватни за средата на 21 век.
  • 41 Ами да!

    44 10 Отговор

    До коментар #36 от "Мишел":

    С краварите може да се разговаря нормално само, ако им държиш пистолет на слепоочието!!!
    Ако гъкнат там старците в конгреса или деменцията, то им пускаш едно цунами за закуска и да се давят щастливи, че са "най-, най-... демократичните в света"!!!
    По принцип могат вече да пуснат Посейдоните да пътуват на обход? Под 1 км във водата фащ и НАТОто няма с какво да ги проследят... А и да ги видят, нямат с какво да ги неутрализират. С ядрения двигател Посейдоните могат да пътуват в океаните години и когато получат цел и координатите - старт, унищожават целта .

    Коментиран от #95

  • 42 Днес

    26 3 Отговор
    е истински български празник, поне днес не ни тикайте смъртоносни играчки в лицето!
  • 43 Не знаех

    35 9 Отговор
    Че Русия има само миг 29?!! Защо немеца смята че Русия няма да използва нови самолети
  • 44 Калин

    40 9 Отговор
    Това е клипът в който украински пилот сравнява Ф-16 и Су-27, след като е управлявал ф-16:....." Пилот ВВС Украины: честно о F 16 и СУ 27 "
    .....и казва че Су-27 е много по-класен!
  • 45 Иван Дочев

    40 9 Отговор
    Тази статия е някаква безсмислица. Ние нямаме нищо общо с никакви самолети.
    =
    В България хората не могат да си позволят да идат на лекар или да си заредят резервоара с бензин до горе.
  • 46 Джудже

    31 7 Отговор
    След това спрях да го пета: "За първи път изтребители са използвани в Европа в края на Втората световна война. Тогава те са били витлови, а днешните имат реактивни двигатели, което ги прави много по-бързи." В края на ВСВ са използвани за първи път реактивни изтребители.

    Коментиран от #54

  • 47 Артилерист

    29 9 Отговор
    Доста учебникарски, но не съвсем тенденциозно. Не звучи много убедително самолет, конструиран преди 50 години, макар и подобряван, да е равностоен на нова версия отпреди десетина години. Това противоречи на естествения ежедневен научно-технически прогрес. Не съм авиатор, но подобна съпоставка много ми прилича да се сравнява артилерийското чудо на 20-ти век 122 милиметровата гаубица образец 38-ма година, с някой подобрен топ от Първата световна война. Амиии то просто няма място за сравнение, а става дума за разлика в създаването от 20-тина години! Едното е лесно и бързо обслужвана система-готова "За бой" след 1 минута; скорострелна-5-6 изстрела в минута; изключително точна с убийствено ефективни снаряди и т.н. А другото, дето викаше един колега неспециалист: "бир саат, бир топуз", само да стряска пехотата...
  • 48 Луд ли си или

    20 46 Отговор

    До коментар #32 от "Какво нещо":

    или прост.о комунист??? русия ни пороби още 1944г. тоя о..вен не го било страх от русия, а от Америка???!! И защо не бягате в русия, а в Америка, или Европа?? А дрОгарю? Онова лудото джудже ни нарича "вражеска държава" вие насила още им правите като вятъра.

    Коментиран от #55, #57, #60, #64, #90

  • 49 Хаха

    25 10 Отговор
    А що не сравнкте ефките с миг-31?
  • 50 Васил

    32 14 Отговор
    Нас какво ни интересува това сравнение? Ние нямаме вече никакви самолети, защото всичките ги дадохме на нацистите от Украйна по нареждане на хамериканското посолство , нито пък ще имаме нови , защото пък парите които дадохме за нови хамериканците пак ги дадоха на нацистите от Украйна. Руснаците всеки ден свалят по някой наш самолет. Не ни трябват самолети, закривайте авиацията и държавата!
  • 51 Пешо

    25 11 Отговор

    До коментар #20 от "Първи в света":

    И да се печелят пари. Стига с тая война. Можеше да сме лидери в лекото аеиостроене и транспортни самолети. Чехия си има собствени изтребители. Не са кой знае какво., но си фи правят сами. За учебни цели и като бойни за леки задачи. Евтини. Защо ние да не можем.....ааа дааа. Защото демократизирането ограби и ограничи страната ни като технологии и човешки ресурс, обученинкадри и т.н. на всички евроатлантичскифили яснонли им е това?! Както и на русофилите, че русия ни е ограничавала в развитието ни 50г?!
    Мислете за България и българите!!!
  • 52 Бай Благой

    35 12 Отговор
    1.За Ф-16 трябват специални ПИК-ве. Този самолет е като "прахосмукачка".
    2. Ф-16 е едномоторен самолет...ако му откаже двигателя сещате се.
    3. Не съм чул до сега Ф-16 да може да прави сложни маневри от висшия пилотаж, като "кобра" и "камбана".
    Нищо де и той си има преимущества пред МиГ-29 (които не знам точно кои са...).
  • 53 Топ гън

    24 15 Отговор
    Руските самолети са бързи, леки и маневрени. Идеални за авиошоу. Обаче какво значение има колко ти е маневрено хвърчилото, когато вражеската ракета те порази преди още да си го засякъл с допотопния си радар? Битките "хвърчило срещу хвърчило" са все по-редки. Трябва и на двамата да са им свършили ракетите и да са останали по картечници, че да се стигне до там. Днес е времето на дроновете, спътниците и умните ракети.

    Коментиран от #85

  • 54 Дядя

    13 11 Отговор

    До коментар #46 от "Джудже":

    Ровни се в Гууглето да видиш нямало ли е реактивни самолети в края на ВСВ! Виж и за Ме 262!

    Коментиран от #87

  • 55 През цялото време

    33 17 Отговор

    До коментар #48 от "Луд ли си или":

    На социализма НЕ съм се чувствал окупиран от чужда страна. Бяхме тормозени, да. НО от нашите "борци против фашизма и капитализма"!! Нашите си тикви тогава ни тормозеха, НЕ Русия .. Много дори!!
    Тогава с удоволствие гледах натовските самолети от дупките около Боянския водопад (турски и гръцки) и си представях, как нашите ще ги свалят...
    Бяхме мотивирани да си защитаваме страната. А днес, какво да защитавам??? Парите на олигархията ли? Или "натовската територия"??? Дреме ми! Тя НЕ е вече НАША!
  • 56 Аспарух

    24 30 Отговор
    Като прочетеш какви глупостите пишат нашите безродни русороби правилното за тях е Пази Боже сляпо да прогледне.
    В статията много правилно е написано, че произведените самолети в САЩ през 70 години, руските едвам, достигат техните характеристики произведени преди 5 г.
    За F те много държави чакат на опашка да ги закупят от най високотехнологичната държава САЩ, а руснаците с техните бездарни заводи тип Сърх и чук, завод Болшевичка един чук като хората не могат да направят.
    Масови откази от закупуване на руско безаналогово оръжие има след войната в Украйна.Всички видяха как гние в укр.полета.
    Ама русороба и гроб няма да го изправи, той пожизнено е в наведена поза пред "братушките", които го клатят къде го хванат.

    Коментиран от #86

  • 57 Направете справка

    31 16 Отговор

    До коментар #48 от "Луд ли си или":

    Колко станаха заемите на държавата ? Колко пари се дължат на Европейския Съюз и колко са поети гаранции по заеми към 3-ти държави. От 1944 до 1989 колко заводи, предприятия и фирми са били създадени, инфраструктура, пътища, гари, културни и образователни обекти и други. Имаше полиция, социални и здравни услуги ... Сега всичко е разруха и кражба ...
  • 58 Знайко

    22 6 Отговор
    "в днешно време изтребителите се сражават срещу ракети, които са извън зоната на тяхната видимост."

    Ето това е истината, изтребителите са "баничарки" привозващи ракети със свой радар. Излитат с ракетите и от 50-100 км. разстояние до противниковите изтребители пускат своите пакети по противника и пилота чака ракетите да си свършат рабатата. За това е важна бройката на изтребителите, колкото повече изтребители толкова повече ракети се пускат по противника. Е противника също пуска своите ракети по твоите изтребители. И твоите изтребители трябва с бързина, примамки и маневри да избегнат попадение на противникови ракета. В съвременната война, по-важно е какви са качествата на ракетите, а не какви са качествата на превозващите ги "баничарки" наречени изтребители. Другото важно е прев зходството като брой изтребители и пилоти. Това е, тактиките на близък въздушен бой от ВСВ и Корейската война са остарели и не е предвидено да се използват днес.
    Даже противовъздушните ракети могат да се изстрелян от обикновен камион на земята ПВО. Дори противовъздушните ракетите "Стингър" могат да се пренасят от обикновен войник или магере. И да свалят противникови изтребители и хеликоптери. Това се е случило с руснаците в Авганистан през 1980-те години. Американските ракети "Стингър" са победили съветските изтребители и хеликоптери. И така афганистанците са спечелили войната срещу СССР.

    Коментиран от #65

  • 59 Търновец

    10 16 Отговор
    Не е правилно да се сравняват F 16 и МИГ 29 - мигът е с 2 двигателя и повече бомби, но отговаря на старата концепция на Варшавския договор, а тя беше базирана на изпреварващо използуване на атомни оръжие. Обаче самолетът изисква повече ремонт и на практика излиза по-скъпо. Грипен беше много по-добра опция за нас
  • 60 И мен не ме е страх

    29 18 Отговор

    До коментар #48 от "Луд ли си или":

    От Русия. Някога цялата ни продукция купуваха. Експортът ни 99,9% отиваше в СССР. Там има наши хора още от времето на Аспарух (по долината на река Волга, на Крим и също и в Украйна има наши българи)! По-скоро ме е страх от евро-англо-сащ ненормалниците .. те искат сега атомна война.
    Искат я тука, в Европа. А евроненормалноците искат да ни хранят с червеи и хлебарки??? Ти за тези ли си, бе??? Даже и пра,-пра-, прабаба ми НЕ е яла скакалци и червеи... Не виждаш ли, че психопатите днес са ЗАПАДЪТ???? От Русия няма какво да ме е страх. Да идват на ракия и шопска... Ще пийнат и ще отидат да утрепят гейовете и ненормалниците на запад. И те ще направят като бежанците. Няма да останат у нас :)!

    Коментиран от #69, #99

  • 61 Боруна Лом

    1 8 Отговор

    До коментар #23 от "Любопитен":

    КАРАКАЧАНОВ, ТИ ЛИ СИ?
  • 62 Мусорлини

    5 8 Отговор
    Егати и чирипите! Кога казвате, че ще се предлагат за вторични?
  • 63 Боруна Лом

    1 6 Отговор

    До коментар #23 от "Любопитен":

    КАРАКАЧАНОВ, ТИ ЛИ СИ?
  • 64 Сократ

    25 15 Отговор

    До коментар #48 от "Луд ли си или":

    Заробила? 1944 държава с дървени рало, 1989 два космонавта. Защо така запада не ни зароби?

    Коментиран от #67, #70

  • 65 Боруна Лом

    4 7 Отговор

    До коментар #58 от "Знайко":

    КАРАКАЧАНОВ, ТИ ЛИ СИ? МАЙ И КРАВАТА,,, СПЕЧЕЛИ,,,И ТЯ В АФГАНИСТАН?
  • 66 САЩ не ги дават за бой, а за движеща

    17 16 Отговор

    До коментар #33 от "свидетел":

    въздушна мишена на Русия, по тях ще се обучават младите бойци, както котката учи малките котета как да ловят мишки. И глупаците разбраха, че САЩ са само един миризлив краварник и налитат само на малки държави, видяхме ги как смело се нахвърлиха върху Сърбия, но сега само джавкат и се плюмчат отдалеч, не смеят да приближат до Русия!? Мисли ли някой, че ако САЩ имаха оръжие с което да сплашат Русия, до сега да не са го използвали и да нападнат? Знаем колко безразсъдно са хвърлили атомни бомби над Япония, а сега смеят ли, като знаят, че и тях няма да ги има на този свят?
  • 67 Иван

    15 9 Отговор

    До коментар #64 от "Сократ":

    Точно така, заробени през 1944 г. и фалирала през 1989 г.

    Коментиран от #74, #77

  • 68 Знайко

    14 8 Отговор

    До коментар #32 от "Какво нещо":

    "Другарю" пропагандист съветските "щайги" Миг29 и американските "щайги" F16, са разработени по едно и също време 1970-те години. И Русия и САЩ все още го използнат, особено Русия, която на практика няма по-нови изтребители. В Русия все още най-маковите им изтребители са 50 годишните Миг29 и Су27. От съвременният изтребител Су57, Русия няма кой знае колко бройки в армията си.

    България също все още използва 40-50 годишни съветски "щайги" Миг29. Проблема с тях не са летателните им характеристики, а остарялата авионика и несъвместимоста им с въздушнита сили на НАТО. Също и невъзможността им за подръжка в експлоатяция и закупуването на нови боеприпаси за тях. Но за разлика от съветските "щайги" Миг29, които са си същите отвътре като преди 50 години. Американските "щайги" са модирнизирони отвътре/авиониката им, радарите им/ са най-съвременни. Американските F16 отвътре са като с времения F35. Разликата между изтребители 4 и 5 поколение е най-вече в това, че изтребителите 5-то поколение са по-невидими за противниковите радари и инфрачервени датчици, защото имат специално покритие поглъщащо радиовълните. И че едните са напровени от алуминиеви сплави, а другите от алуминиеви сплави+композити. Като полезен товар/въоръжение/ и летателни характеристики са подобни. Дори F16 има по-добри летателни хорактеристики от F35, защото F16 е конструиран с по-добра аеродинамика. Докато F35 е конструиран да е по-невидим за противниковите радари и аеродинамиката му е влошена

    Коментиран от #72, #73

  • 69 Как ще те е страх

    14 10 Отговор

    До коментар #60 от "И мен не ме е страх":

    ор Русия, след като си продажна копейка - ха, ха, ха .....
  • 70 ГЕРБ=ДПС=ВМРО=БСП

    15 15 Отговор

    До коментар #64 от "Сократ":

    Хе, хе... "два космонавта" българи са пратени за екдперименти в космоса със съветски ракети.

    Също и 2 кучета, дори повече от руснаците са пратени в космоса и 2 шимпанзета са пратени в космоса от американците.

    Броя на българските космонавти пратени в космоса е колкото броя на кучетата и шимпанзетата пратени в космоса. Българите космонавти се нареждат на едно място заедно с кучетата и шимпанзетата.

    Днес България участва в европейските космически програми. Днес частни български кампании имат свои телекомуникационни спътници в космоса. А България има свои апарати в космоса на европейски научни спътници.
  • 71 Българин

    10 17 Отговор

    До коментар #25 от "Аспарух":

    Преди месец Индия подписа нов договор за закупуване на 36 самолета Су30, в същото време Турция се отказа от Ф35 защото 9 самолета са се разбили при тествания.

    Коментиран от #78, #82

  • 72 Абе вече тази тема

    13 13 Отговор

    До коментар #68 от "Знайко":

    Е сдъвкана много пъти!
    И Русия и САЩ знаят, че такива самолети ще им трябват за война със слабо развити страни. Между Русия и НАТОто / сащ такава война няма изобщо смисъл,нали? Понеже рано или късно ще залетят стратегическите ракети и от двете воюващи, нищо няма да остане. И Русия точно за това последните години си възобновиха ядрената триада, над 80%!
    Докато ФАЩ направиха ракети с малки ядрени заряди, за да снижат бариерата за употребата им!!
    НО, в Русия им казаха: Когато такава ракета лети вече към нас, нашите с техните Гига-Мега тонове излитат към вас, ПРЕДИ вашите да са паднали у нас и преди да сме видяли, че вие сте били "хуманни" и сте решили да ни убиете с малки заряди, от порядъка на бомбите в Япония...
    От самолети и конвенционални оръжия за война Нато-Русия няма никакъв смисъл!!! Дори и Русия да загуби такава война в началото, то Посейдоните, атомните подводници, ракетите с наземно базиране ... ще завършат войната с пълно поражение на Фащ и тяхното НАТО .. това е цялата истина ..
  • 73 тц тц

    15 13 Отговор

    До коментар #68 от "Знайко":

    Многознайко, през 2019г. авиоинженери от цял свят избират за самолет №1 Миг-29, а Ф-16 е едва пети, сега се чудя на теб ли да вярвам или на тях:) П.П. Признавам, че по цена на чертежите Ф-16 са безспорен лидер, сигурно заради композитните сплави в хартията:)
  • 74 Корекция

    14 9 Отговор

    До коментар #67 от "Иван":

    Разграбена през 1989 г. Инфлацията, приватизицията бяха удобна възможност да се разграби от определени хора това което обществото бяха градили с десетилетия. Нали прокуратурата щеше да разследва приватизацията ... Русия държеше престъпниците в България изкъсо.

    Коментиран от #75, #76

  • 75 Измама

    9 13 Отговор

    До коментар #74 от "Корекция":

    Каква приватизация през 1989 г. ?
    Какво можеше да се приватизира от фалирали предприятия ?
  • 76 Абе то само

    15 11 Отговор

    До коментар #74 от "Корекция":

    Стотиците язовири по страната ни показват, че соц-системата е многократно по-силна от "демокрацията" им... Демокрацията пълни гушите само на една малка част от хората. Останалите духат супата завинаги. .
    Прав беше Тошо! Тези днеска даже не могат само да боядисате това, което нашия народ построи по време на соца! Защо не проверите, колко язовира има в Германия, Франция ...? Тези никога не могат да се организират един единствен язовир да направят, понеже в тази система даже и пироните по дъските са им "много скъпи" и на края, "няма смисъл от такива инвестиции"!!! А как ние тогава сме построили толкова много и ме сме смятали "смисъла"? И за това имаше стотици деца и по селата, докато днес там училощата вече отдавна са закрити???
    Защо? С какво тази система е по-добрата???
    С това, че ни затри ли????
    Дайте пак да си върнем някаква по-социална система? Иначе и това, което до сега е останало, ще пропадне или ще се открадне...
  • 77 А сега

    14 8 Отговор

    До коментар #67 от "Иван":

    Заробена от западната мафия 1989 г и фалирала с тях 2023 година, НО какво остави онова "робство" и какво оставя сега това робство????
    Сега нищо не оставя... Армия ?? Нет
    Образование Нет, медицина Нет, космос - нет, фабрики и заводи нет, селско стопанска продукция милиони глави овце и крави - нет, индустрия нет, енергетика нет, средно образование на техници Нет, ..
    Виж сега, коя от двете окупации е била по-добрата лично за нас??? А и последно хора и специалисти в България сега - нет ..

    Коментиран от #83, #84, #100

  • 78 Зевзек

    9 8 Отговор

    До коментар #71 от "Българин":

    "Преди месец Индия подписа нов договор за закупуване на 36 самолета Су30, в същото време Турция се отказа от Ф35 защото 9 самолета са се разбили при тествания."

    Това са лъжи!
    Първо, не Турция е отказала поръчката, а САЩ са отказали да я изпълнят, отказали са да и продадат F35.
    Хе, хе ..., на кои дати и къде точно са "паднали" тези 9 самолета F35?

    Второ Су30 = Су27, който е 40 годишен самолет разработван през 1980-те от СССР. Това е 4-то поколение изтребител, аналог на американския F15.

    Реалните бойни действия в Корейската война, във Виетнамската война, не показват кой знае какво предимство на американските над съветските самолети или обратното. Показват, че това, което има значение е бройката на произведените самолети ракети и бройката на пилотите. В една съвременна война, както и преди хиляди години остава много важна бройката на войниците. Русия доколкжто има някакви успехи във войната в Украйна. Те се дължат не на качеството на съветските танкове, гаубици, изтребители и хеликоптери и руските войници събрани от кол и въже из затвори, колхози и блата. А се дължат на количествено превъзходство. Но Украинците все повече се доближават до изравняване на бройките от двете страни на фронтовата линия, благодарение на помоща получаване от Запада.

    Коментиран от #80

  • 79 кой е по добър скоро ще разберем

    6 8 Отговор
    Но това не залог за победа
    Ил2 е ли по добър от немската щука? Как завършиха, че май има позабравили?
  • 80 А разликата между

    13 1 Отговор

    До коментар #78 от "Зевзек":

    4 и 5-то поколение е стелтта и да може да лети на свръхзвукова скорост без форсаж... За бой и война и двете не са се доказали още...
    Плюс това "невидим" (стелт) в нашия свят няма!!! Всичко се вижда от спътниците и с добрите радари днес... Даже сърбите, с един допотопен лампов радар захванаха "стелт" Ф-117 и го гръмнаха ..
    Невидими днес са само летящите чинии на извънземните... А скоростта на самолет без форсаж да е много висока??? Не ти дава кой знае какво предимство??? Ракетите са по-евтини, многократно по-бързи и не им трябва човек на борда...
  • 81 бай Ставри

    6 8 Отговор
    Още една плоска статия на DW, която не казва нищо и показва, че DW по принцип пишат за неща, които изначално не разбират.
  • 82 Зевзек

    11 4 Отговор

    До коментар #71 от "Българин":

    Второ Израело-арабските войни и конфликти в Близкия Изток през последните 40 години. На практика показват превъзходство на израелските ВВС използващи американски бойни самолети над арабските ВВС използващи съветски самолети. Можа би причината за това не са по-лошите качества на съветските самолети и оръжия, а по-лошите качества на арабските пилоти и техните командири.

    Трето: за мен много изненадващо във войната в Украйна, Русия няма въздушно превъзходство. Руската авиация, флот и армия на хартия превъзхожда много украинската. На практика обаче няма превъзходство на руската авиация на бойното поле. Руските самолети и хеликоптери не навлизат в украинскотовъздушно пространство. А когато се объркат и навлязат в Украйна, много бързо биват сваляни от украинците.

    Същото се случва и с руския военен флот, на хартия е по-добър. Но на практика, стои на 60 морски мили(=100км.) от украинския бряг и не смее да се приближи по-близо. Защото, а се е приближил някой руски кораб, веднага е бивал потопен от украинците с противокорабни ракети украинска производство.
  • 83 Иван

    12 11 Отговор

    До коментар #77 от "А сега":

    През 1989 г имаше само Съветска мафия и затова разграбената държава фалира.
    При демокрацията, доминирана от агентурата на КГБ и ДС нямаше много възможности за напредък. Комунистическото управление при Луканов, Жан Виденов ни изправи прред нов фалит и едиствено правилното управление на правителството на Иван Костов успя да стабилизира държавта и да се отърве от всички фалирали и губещи предприятия. Видя се лъч надежда че държавата ще започне да се оправя. За съжаление неистовата съпротива на комунистите, руската агентура и бившите агенти на ДС успяха да провалят тази надежда.
    Резултатът се вижда и сега - копейките ни влачат към дъното и докато не се отървем от тях няма да видим нищо добро !

    Коментиран от #89

  • 84 Сандо

    3 2 Отговор

    До коментар #77 от "А сега":

    Е,в едно направо ни сразиха:по количество глупаци и джендъри.
  • 85 ССС

    5 3 Отговор

    До коментар #53 от "Топ гън":

    "...засякъл с допотопния си радар..." Изглежда, като че говориш по адрес на руския. Ако искаш да си точен - провери какви радари монтират на руските, след СУ-35. И американския еквивалент на този тип радари от кога, и на колко самолета се вгражда. И малък бонус - най-далекобойната ракета въздух-въздух все още е руска.

    Коментиран от #88

  • 86 ССС

    11 2 Отговор

    До коментар #56 от "Аспарух":

    "В статията много правилно е написано, че произведените самолети в САЩ през 70 години, руските едвам, достигат техните характеристики произведени преди 5 г."
    Написано в статията, ама ти провери ли дали е вярно? Ако сравниш ТТД на еднакви поколения, може и да останеш изненадан /неприятно/. Но за да сравниш требе да си изкараш главата от з....ка и да я ползваш по предназначение. Тогава може и да се сетиш, че за продажбите имат пръст и политическия натиск и пропагандата.
  • 87 Джудже

    0 0 Отговор

    До коментар #54 от "Дядя":

    Чиче, ти проблем с четенето ли имаш? Написал съм : В края на ВСВ са използвани за първи път реактивни изтребители, а предишното в кавичките и е изрезка от статията.
  • 88 Напротив

    4 2 Отговор

    До коментар #85 от "ССС":

    Искам да кажа, че сърбите нямаха друга, по-нова техника и въпреки това, тя се справи отлично със "супер нахваления стелт" Ф-117....
    Че даже и един лампов радар, от 70-те години на мин век може да "види" и захване сравнително нов "невидим" стелт...

    Коментиран от #91

  • 89 Не копейките

    9 2 Отговор

    До коментар #83 от "Иван":

    Тази система на запада, те "влачи към дъното"!
    Тя може и да си е много добра за тях си, но за нас се видя, че не ни води към нищо добро...
    Сащ печатят "пари" от нищото и с тях лъжат цял свят. За това там заплатите са много високи и уж са добре... Но от лакомията вече имат над 31 трилиона държавен дълг... Даже и те, при тяхната "мощ на демокрацията" отиват вече към дъното, а ти се надяваш да се "оправиш някога от социализма"???
    Няма да доживееш това време. Виж, първо какво става в политиката? А за всичко друго, дето соца създаде и сега беше унищожено, даже и не ми се мисли... И сега като фалират фащ и Западът, ще видим как и нас ще ни повлекът с тях към дъното, пак...
  • 90 Правиш ли разлика?

    10 5 Отговор

    До коментар #48 от "Луд ли си или":

    "Вражеска държава" и "вражески народ"???
    Нашата държава наистина е вражеска на Русия! Тука спор няма. Ама тя не е "наша"! Аз и много българи не одобряват това, което Киро про100-то заедно с другите "умници" от ПП направиха с Русия... Нямаше смисъл да се отказваме от изгодните договори за доставка на газ... Някои западни страни се ослушаха и сега си вземат още евтин газ. След това, защо изгониха тези дръвници цели 70 служители на руската дипломация? Причина нямаше, но пък показахме, че сме враг на Русия, БЕЗ тя да е предприемала нещо против нас...
    А Украйна е фашистка, това вече и сащ го признават...
    Но по този начин българските власти застанаха на страната на едни фашисти, против Русия...
    Русия няма нищо против нашия народ. Тя знае, че сме роби на ФАЩ и Запада сега...
    Но ако пак дойдат насам, Киро и тези като него няма къде да се скрият...
  • 91 ССС

    3 0 Отговор

    До коментар #88 от "Напротив":

    Абсолютно вярно. Явно не съм те разбрал правилно.
  • 92 Уса

    7 4 Отговор
    Колкото махнаха визите за Америка толкова ще видите ф16 български изтребители.За 30 години сащ не направиха нищо за България а българите толкова се надяваха.Сега соросоидите да не се чудят,защо българите показват средни пръстовекъм запада
  • 93 От чужбина

    3 0 Отговор
    Тази статия НЕ ви казва почти нищо съществено и практически нищо свързано със заглавието. Единствено, че Миг-29 е приет на въоръжение през 1983та, а F-16 е РАЗРАБОТЕН през 70-те. Ами тогава въпроса е кога е приет на въоръжение? Не означава ли това, че е приет практиески в началото на 80-те, също като Миг-29??? А кога е разработен Миг-29 за да бъде приет на въоръжение през 83-та? Ами логичния отговор е - през 70-те, по същото време като 16-ката! Ама в статията се опитват да ви подведат, че видите ли, единия е по-ранен и по-добър от другия. То и немските танкове през ВСВ били по-добри от съветските. Немците имали отлични генерали и т.н... ама изхода от войната го знаете. ДА, може една машина да е по-добра от друга, но важното е и колко е сложна, колко е капризна и ред други особености които влияят реално на нейното използване. Пример: последните дни имаше новина, че Гугъл изпитвали квантов компютър който надминава сегашните обикновени компютри в хиляди и повече пъти. Това добре, но се оказва, че е изключително чувствителен на външни смущения водещи до чести грешки. Е, за сега се оказва практически не приложим. Подобно е и със самолетите. Например кой на каква писта може да кацне? Какво гориво изисква? Изисква ли нещо специално? Възможности да лети в лошо време? А обучението на пилотите?
  • 94 От чужбина

    1 0 Отговор

    До коментар #20 от "Първи в света":

    До колкото съм чел, не сме първи по ползване ба самолета за да хвърляме бомби. Това са го направили италианците. По-късно нашите закачват на самолета от страни кошове за бране на грозде, а в тах поставят слама и бомба. Пилота управлява самолета, а втори човек е зад него и хвърля бомбите на ръка. Това което съм прочел е, че нашите за първи път са ползвали самолета за разузнавателни цели. Направили са снимки на гарата в Одрин за да видят какво се докарва, да видят движението на войски, оръдия, коне...
  • 95 подводничар

    5 2 Отговор

    До коментар #41 от "Ами да!":

    Те и посейдоните им сигурно са анимационни,като повечето им "безаналогови" оръжия. Или са като "Армата" и "Сармат"а, сами си се унищожават.
  • 96 амиии

    1 1 Отговор
    ф16 е американския отговор на МиГ 29, по-просто казано , краварите са биле малко объркани при появата му , защо ли
  • 97 СЕЛЯНИН

    1 0 Отговор
    Мнго червенужки тук бе.
  • 98 МИГ29 Е ДВА ПЪТИ ПО --...........ОТ Ф16

    0 2 Отговор
    ДВА ПЪТИ ПО ОТ ТОЯ БОКЛУК Ф16 А И Е ЛЪЖА ЧЕ САЩ ИМАТ ЗАВОД ЗА НЕГО . МОШЕНИЦИ СА И ТОВА Е !
  • 99 123

    0 0 Отговор

    До коментар #60 от "И мен не ме е страх":

    Купуваха да , и уранец бая завлякоха и ценни редки метали от мините , бая неща "купуваха"от тия мастадонти бълващи отрова хората почнаха да мрът като гъби на 50.Всичко по комунизма е построенно от поколенията родени през царско време .
  • 100 123

    2 1 Отговор

    До коментар #77 от "А сега":

    Стига с тия фабрики и заводи и напомпано с хипер отрови земеделие ,тия глупости спрете да ги повтаряте .Морално остарели неконкурентно способни заводи и предприятия без инфраструктора и земеделие със ДДТ.Ако бяха толкова апетитни одавна да са купени и възтановени тия заводи и предприятия - никой не бяга от печалба .Морално остарели като цяла с малки изключения производства , без магистрали или пристанища до тях .Някога са наливани пари в тия безмислици и са утронени цели градове,изобщо не е мислено за хората , ама шараните едно си знаят -безплатно било , евтино - супер ама е нелечимо!У.анови мини , златодобив с циянид ,химическа промишленост без мисъл за здравето на работника , металургични заводи в градовете бълващи отрови , не отговарящи на никакви норми !Построили били - изтровиха налода поколения напред !
  • 101 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 102 Четейки коментарите

    2 0 Отговор
    оставам с впечатление,че у нас е пълно с експерти по съвременни бойни самолети,ти да видиш.Ами само една проста справка дари в гугъл опровергава глупостите,които пишете за радари,въоръжение,начин на водене на бойни действия,момчета или момичета,не се излагайте,показвайте си пристрастията по друг по-смислен начин.