Last news in Fakti

26 Февруари, 2023 09:53 49 860 135

Колко струва сиренето в Гърция, Испания и Франция?

  • млечни продукти-
  • кашкавал-
  • мляко-
  • цени-
  • гърция-
  • ес-
  • сирене

Хората в Гърция не са спрели да купуват млечни продукти

Колко струва сиренето в Гърция, Испания и Франция? - 1
Снимка: Shutterstock

Високите цени на млечните продукти в магазините и съмненията за картел на пазара бяха сред основните теми тази седмица у нас. bTV сравни цените им на пазара на други държави от Европейския съюз.

В съседна Гърция също имаше недоволство срещу поскъпването на сиренето и кашкавала. В средата на февруари гръцката Федерация на потребителите призова към бойкот – призова гражданите да спрат да купуват млечни продукти заради изкуствено завишените според тях цени. Хората в Гърция обаче не са спрели да купуват млечни продукти въпреки призива за бойкот.

Според търговците причината е, че повишението на цените е минимално, а в допълнение се предлагат редица отстъпки за клиентите си. Потребителите също смятат, че повишенията са минимални и са категорични, че не биха се лишили от млечни продукти на този етап. В Гърция средната цена за килограм сирене е 11 евро за килограм, а на кашкавала – 14 евро.

А какви са цените в Испания?. Сравнени са цените в магазините на „Ел Би Булгарикум“ с аналогочни млечни продукти от испанския пазар. Става ясно, че цените, обърнати от евро в лева според официалния курс на БНБ, са почти колкото у нас, а някои дори по-ниски.

- Литър прясно мляко у нас на марката струва 3,39 лв., в Испания цената му е между 1,76 и 3,12 лв.

- Килограм кисело мляко при нас е 4,12 лв., цената на йогурта в Испания – от 3,87 лв. до 4,79 лв.

- Килограм сирене в България – 22,47 лв., аналогични продукти в Испания – между 13,53 и 22,21 лв.

- Килограм кашкавал у нас – 27,47 лв., аналогът му в Испания – между 17,34 и 22,98 лв.

Сравнението показва, че цените на повечето млечни продукти в Испания са сходни като тези у нас, а кашкавалът дори по-евтин. Въпреки това на хората живеещи там им се струва скъпо. Последните данни на Евростат показват, че покупателната способност в южната страна е почти два пъти по-висока от тази в България. Какво е положението в Париж? Френското правителство предложи веригите за хранителни продукти сами да наложат таван на цените на около 50 продукта за 3 месеца. Тя е препоръчителна, не задължителна. Все още не е ясно дали ще бъде приложена и доколко ще е ефикасна.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 64 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Анонимен

    178 4 Отговор
    Спекула, спекула, спекула. Храни, горива, имоти...

    Коментиран от #88, #89

  • 2 ТаУмВзе

    105 2 Отговор
    Тва което се шитка тука като уж Храна, изобщо не е! И кво сравнение, че не разбрах. НАРОД, КОЙТО МИСЛИ ЗА СИРЕНЦЕТО СИ ДНЕС, НЯМА УТРЕ!

    Коментиран от #19

  • 3 КАРАУУЛ😱

    30 6 Отговор
    ТОВА НА ФИГ.1
    ВЪЗПРОИЗВЕЖДА
    СТОМШНИ ГАЗОВЕ
    КОЛКОТО
    АВИА ПРЕСЛАВ ....ДИЗЕЛ😱

    Коментиран от #56

  • 4 СЗО

    9 72 Отговор
    То на хората без пари да и го дават, пак ще им е скъпо.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Васил

    134 2 Отговор
    Всичко е спекула и картел а ни заблуждават че е свързано с Украйна просто си измислят начини да вдигат цените.

    Коментиран от #117

  • 7 Сиренето е с пари

    130 3 Отговор
    90% от сиренето е гола вода!
    Плащаме 30 кинта за кило вода!

    Коментиран от #52

  • 8 Путинофил

    35 73 Отговор
    В путинофилските територии всичко е мафия!

    Коментиран от #103

  • 9 работещ беден

    112 8 Отговор
    Кво ме интересува колко е сиренето мен ме интересува колко ми е заплатата и колко сирене мога да си купя.
  • 10 Гого

    65 8 Отговор
    Аз си поръчвам онлайн от Македония и Турция през украински сайтове,като доставката е безплатна-много по качествена храна и кажи-речи на половин цена.Оня ден си заредих турски овчи кашкавал една пита(4кг.) на цена от 13.70 за кило,като продукта е на светлинни години пред нашите боклуци.

    Коментиран от #36

  • 11 ЧОЧО

    141 2 Отговор
    Сега ли се сетихте, че цените в БГ са високи!От 20години е така.В Испания минималната заплата е 1100евро а в БГ 360евро. Няма място за сравнение.
    .

    Коментиран от #21

  • 12 Гост

    91 1 Отговор
    Бойкот на млечната мафия

    Коментиран от #20

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Гай Турий

    84 3 Отговор
    Търговската шмекерийска клика да престане да се оправдава с войната, че тя е причина за инфлацията и не трябва да има административна намеса в ценообразуването. След като твърдят, че войната е причината, и след като тя не е търговско действие, а извънредна ситуация, аналогично и логично следва и мерките на държавата да са извънредни, принудителни с ограничения, а не пазарни. Толкова е просто и ясно! Незабавно налагане на таван на цените на всичко. Допустима печалба 10 %! Точка!!!!!!
  • 15 няма лустрация няма сирене

    23 47 Отговор
    Нали искахте комунягопутлераст капитализъм кво ревете сега.

    Коментиран от #79

  • 16 Трътлю

    34 23 Отговор
    Сиренето, както бяло /фета/ така и жълто /кашкавал/ е вредно за здравето защото е високомаслен продукт който повишава нивата на холестерол. Яжте авокадо, расте по дърветата в Зимбабве

    Коментиран от #69

  • 17 Сссс

    78 4 Отговор
    Абе не пишете колко са цените ние всички знаем че в бг е скъпо , дори и в Норвегия е по евтино а заплатите какви са там е проблема. Че никой не говори за заплата а за цена.
  • 18 един

    75 6 Отговор
    Свиквайте на по-високи цени драги зрители,всички станаха IT- специалисти,адвокати,депутати,шоумени пеят и ни веселят всяка вечер,крави и овце няма кой да гледа!
  • 19 А кой народ

    21 7 Отговор

    До коментар #2 от "ТаУмВзе":

    на Планетата не мисли за сиренцето си Днес? Ти специално за какво мислиш,Учителю?
  • 20 Хехе

    27 1 Отговор

    До коментар #12 от "Гост":

    Съгласен. Да преминем на кисело мляко от вино.
  • 21 Испански негр

    42 1 Отговор

    До коментар #11 от "ЧОЧО":

    Забрави че освен това са и 14 пъти плащания в годината.
  • 22 Демократ

    90 2 Отговор
    Истината е,че спекулата в България е безконтролна и диктувана от терористите, които ни управляват. Животновъдите и потребителите са потърпевшите,а печелившите, които определят изкупните цени на млякото и цените на стоковата борса.
    Държавата се управлява от ченгета,които съсипват, а не създават, за да тероризират хората, сценарият е да се живее в мизерия и страх, за да се манипулират хората и да се държат под контрол.България няма нищо общо с демокрацията,няма върховенство на закона,няма пазарна икономика,няма разделение на властите,няма свобода на личността и словото.
  • 23 Българин

    31 72 Отговор
    Докато ни управлява руската подлога Радев, така ще бъде!

    Коментиран от #24, #80, #121

  • 24 Баба ти

    38 8 Отговор

    До коментар #23 от "Българин":

    Рядък екскремент си ти. Срам за народа ни. Скрий се вече и не срами славното ни име.
  • 25 Гъделичков

    19 5 Отговор
    Като се дават данни за цените, не се казва за какво сирене и качедтво става въпрос.
    На рафтовете в хранителните вериги, най евтино в Европа е турската фета, около 10-12 евро за килограм, гръцкото бяло саламурено от овче и козе мляко е около 22 евро за килограм и от местни производители в Алпите овчо саламурено е около 50 евро за кило.Това са цени на качествени и узряли сирена.

    Коментиран от #97

  • 26 Гешев

    35 7 Отговор
    Купувам в Русе от фирмените магазини на "Елена" кисело мляко 2% за 1.20 лв., прясно мляко 3% за 2.90 лв., килограм сирене за 13.50 лв. и кашкавал за 17 лв./кг. Не знам на други места как е, но за мен продуктите на Елена са на нормални цени, а качеството е много добро!

    Коментиран от #73

  • 27 Иванчо

    37 10 Отговор
    А бе кво се правите на гръмнати, нали сме евроатлантици и свиквайте това е.
  • 28 Българка

    82 2 Отговор
    Отстраненият директор на Ел Би Булгарикус ясно и с документи показа, че високите цени на млечните прокукти е в резултат на изнудване от големи търговски вериги при подписване на договор за продажба на продукцията на държавното предприятие. В цената са включени -брошури, загуба от промоции, логистика, реклама и др. р-ди на самите търговци. Освен това в договорите има клауза , че не цените във фирмените магазини на производителите не могат да бъдат по-ниски от тези на веригите. И когато отстраненият директор е предприел мерки и е разпоредил намаляване с 30% на цените на млечните продукти във фирмените магазини на производителя, то министърът и Консолидационната комисия го отстраняват от директорското място. Това показва, че България е превзета от мафията повсеместно. И всеки, който дръзне да наруши престъпното й обогатяване, бива елеминиран. Трагично е, че Румен Радев премина открито на страната на мафията
  • 29 КОНТРАТА

    57 10 Отговор
    Килограм сирене в Русия е 6лв и е 100% от мляко защото е забранено ГМО и палмово масло в Турция кг сирене също излиза 6 лв в Македония също 6лв.
    Извода в ЕС цените са високи защото ви щавят.
  • 30 Само питам

    32 0 Отговор
    Защо сравнявате само с държави от ЕС явно не оферта да се знае, че в ЕС храните са скъпи.
  • 31 Радев

    33 9 Отговор
    ... уволни шефа на Ел Би Булгарикум (държавната фирма за производство на млека и сирена) защото намали цените на продукцията й за крайния купувач с 30%. Смятайте кой и защо ви помпи цените. Идват избори и Възраждане и подобните им имат нужда от "социално напрежение", за да докарат резултати.
  • 32 Запознат

    38 4 Отговор
    В Македония литър олио е 2 лв, а в Русия яйцето е 27 стотинки в България 70 стотинки

    Коментиран от #41, #101

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Реалист

    56 11 Отговор
    И как нагло било скъпо защото била скочил електроенергията вс. електроенергията, сама е поскъпнала е така за кеф. Електроенергията и превоза на стоките са скъпи защото едни слуги на Брюксел решиха да купува скъп,, демократичен " газ от световните спеколанти САЩ и техните фирми за прпродаване!
  • 35 9001

    38 11 Отговор
    Цените на хранителните продукти са скъпи защото цената на фуража е скъпа и газта. В държавите където не налагат санкции на Русия е евтино!

    Коментиран от #109

  • 36 Къде си маааа

    15 4 Отговор

    До коментар #10 от "Гого":

    В киiв ли си го порчъваш турскотомирене?
  • 37 Икономика

    39 10 Отговор
    Евросъюзчето го друса инфлацията защо са подлоги на САЩ
  • 38 Жана Д'Арк

    26 1 Отговор
    По БТВ, БНТ, Нова гледам само филми от новините само пропагандата може да научите!
  • 39 д-р Косев

    14 30 Отговор
    Ако насочите всички тези усилия да следите и коментирате цените към някаква смислена работа, то щяхте да имате пари да си купувате сирене, кашкавал и всякакви други работи без въобще да гледате етикетите. Разберете, никога няма да издрапате от мизерията с пестене, единственият начин е да изкарвате повече.

    Коментиран от #42, #48

  • 40 Търговец

    24 7 Отговор
    Народа купува като обезумял, като за последно, ние просто продаваме и като виждаме че върви му надуваме цената.
  • 41 Амдертлиев

    31 5 Отговор

    До коментар #32 от "Запознат":

    Вчера гледах клипче от голям руски супермаркет,случайно видях,че олиото е 80р,нещо около2лв, набързо мярнах кашкавали за около 800р/ кг.,имайки предвид ,че Москва не е евтин град.А супермаркета беше огромен и страшно оборудван,Подобно нещо не съм виждал изобщо,даже в5я по големина град в Сащ ,където съм прекарал доста години.

    Коментиран от #46, #49, #57

  • 42 Баро

    12 3 Отговор

    До коментар #39 от "д-р Косев":

    Гледай си проктологията и житейски съвети не давай.

    Коментиран от #47

  • 43 ТОВА НА СНИМКАТА ТУК ГО НЯМА ОТ 40 ГОД !

    14 0 Отговор
    ЧЕ И ПОВЕЧЕ !
  • 44 пенсионер

    35 2 Отговор
    Защо при сравнението на размера на цените не правите сравнение и с размера на доходите на хората?
    Какви са размерите на доходите в Гърция и Испания и какви са у нас?

    Коментиран от #50, #60, #82

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Само да питам

    6 9 Отговор

    До коментар #41 от "Амдертлиев":

    А чу ли го какво каза, че вс е родно производство руско.

    Коментиран от #62

  • 47 д-р Косев

    3 23 Отговор

    До коментар #42 от "Баро":

    Съвети давам от позицията на заможен и успял човек. Изкварвам добри пари и то с акъла си.

    Коментиран от #64, #65

  • 48 Само питам

    15 6 Отговор

    До коментар #39 от "д-р Косев":

    Искаш ли да дойдеш да ми работиш , вместо да коментираш цените тук ?
    В края на деня нито сирене ще ти се яде , нито кашкавал .
    Ще си спестиш парите !
  • 49 Хари

    17 6 Отговор

    До коментар #41 от "Амдертлиев":

    В Москва средната работна заплата е 1200 долара.

    Коментиран от #54, #66, #102

  • 50 д-р Косев

    8 21 Отговор

    До коментар #44 от "пенсионер":

    Защото на никого не му дреме, че доходите са ви ниски. Търговията с хранителни стоки отдавна е глобализирана - ако не ги продадат тук, ще ги пласират на друго място. Нивото на доходите ви се взима предвид само като отидете на фризьорка или на автомобилен майстор. Работете и изкарвайте повече!
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Боби

    11 6 Отговор

    До коментар #7 от "Сиренето е с пари":

    Да ама в гърция било 11€ ама заплатите не са 600€ като в БГ.даите ни гръцките заплати и сам съгласен и по 50€ да плащам сиренето

    Коментиран от #55, #58, #75

  • 53 Алибега

    22 2 Отговор
    Амчи тъй ще е!Много пари се напечатаха по време на ковида,за да ги дадат на нас без да работим,па после дойде войната и требваше да напечата още,за да ги раздадат на колегите хотелиери за бежанците.Напечатани пари без покритие(без труд и продукт насреща) води до инфлация,май го учих в първия семестър по икономика,която така и незавърших.
  • 54 ти пък

    10 7 Отговор

    До коментар #49 от "Хари":

    Кога ходи кога работи и си дойде от москва питам за една комшийка.
  • 55 Ами оди у Гръчко да бачкаш,бря!

    8 11 Отговор

    До коментар #52 от "Боби":

    Завист и некадърност,туй е Бай Ганя!
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Реалността

    10 18 Отговор

    До коментар #41 от "Амдертлиев":

    Днес гледах клипче с Аушан в Предградие на Москва. Един нар 150 рублей. Около 5 лева. Обикновен "салам" тип мортадела - 590 рубли за килограм, около 16-17 лева, Халибута, на промоция 849 от 1225 рубли, това са 25 лева на промоция. Бяло грозде обикновено - 299 рубли - 10 лева килограм, картожките са 70 рублей за килограм, от неумитите с калта по тях, кило кашкавал подобен на нашия - 925 рубли - 27 лева. И най-важното - накъдето и да погледнеш - празни колички и малко хора. И това е Москва, където все още се предполга, че населението има НЯКАКВИ пари.
  • 58 Мдаа

    7 12 Отговор

    До коментар #52 от "Боби":

    "даите ни гръцките заплати" Пак ли чакате някой нещо да ви "даде"? Докога бе? Докога вместо да РАБОТИТЕ с акъл и да ИЗКАРВАТЕ, предпочитате да седите да лентяйствате и да сте ЗАВИСИМИ от подаяние и прази обещания?
  • 59 зевзек

    15 7 Отговор
    излиза че в студена Москва, където уж имали дефицит на мляко и млечни продукти след санкциите, кашкавала е с 10 лева по евтин, отколкото в България, и това ли е пропаганда, заплатите в Москва не са по ниски от тези в България, в България никой и нищо не го интересува, да си свърши работата, всичко е за сметката на населението, така е от поне 35 години насам

    Коментиран от #63

  • 60 Абе хора

    9 13 Отговор

    До коментар #44 от "пенсионер":

    Все гледате заплатите, а колко работим, гледате ли? Отидете в офисите - 50% от времето се купуват обувки, дрешки, часовници, гледат се клипове. Какво точно искате?
  • 61 Амдертлиев

    13 3 Отговор
    Не съм в Сащ откакто почна Ко видя истерията,но преди това си купувах истинско българско овче сирене от малък арабски магазин за10-11лв за кг.Тук в Бг. беше 13-14лв за кг ,но с доста по лошо качество.Как става така?При пложение,че дистрибутора е от Л ЕЙ,а това е малко магазинче, с не голям оборот и самият продукт не се харчи всред американците.
  • 62 Хаха

    11 1 Отговор

    До коментар #46 от "Само да питам":

    А ти да не мислиш, че родните млечни не са от вносно сухо мляко!?!?!!?!?!?
  • 63 Корекция

    4 7 Отговор

    До коментар #59 от "зевзек":

    Не е с 10 лева по-евтин, ами е сходни цени като с България, само че заплатите им са по-малки от нашите.
  • 64 Не се хвали

    8 3 Отговор

    До коментар #47 от "д-р Косев":

    Утре ще те хване артрит, ще ослепееш и какво? Дотам ще си. Амин!
  • 65 Баро

    7 2 Отговор

    До коментар #47 от "д-р Косев":

    Римлянката която те е хвалила ,да не е дала фира,че сам почна?
  • 66 Отдавна беше.

    4 7 Отговор

    До коментар #49 от "Хари":

    Преди 2014 беше,нали?Ся да има 200-300 евро,пак са добре Ама дали ги има!По-зле са от нас-а бе,както при соца.От всички в лагера руснаците беха най-зле.
  • 67 🐘🐘🐘

    12 7 Отговор
    От лични наблюдения мога само да спомена че цените на млечните продукти в Гърция са значително по високи от тези в България. Да , и качеството е значително по добро . Целта на подобни статии е да се вдига шум . Пак от лични впечатления от 2021-ва , цените на хранителните продукти в Москва бяха като цяло доста по високи от тези в София, говоря за евтини вериги като Петьоръчка и подобни . Едва ли сега нещата са много по различни , а освен това качеството на храните е ужастно.
  • 68 пенсионер

    17 0 Отговор
    До коментари 50 и 57:
    Работете, работете, лесно е да се каже, но у нас действителността е друга. Много е важно да работиш и да получаваш адекватно заплащане, а много е трудно да си работил, с висше образование, да имаш 42 години трудов стаж и след увеличението след пандемията да получаваш 590 лева пенсия. Питам, след като през целият си трудов стаж прилежно съм си плащал на държавата, къде са моите пари. Така са около 2 милиона пенсионери. Ако можех сигурно щях да работя още, но съм на възраст и в крайна сметка имам правото да изисквам , нали ГОСПОДА.

    Коментиран от #72

  • 69 Прав си!

    5 0 Отговор

    До коментар #16 от "Трътлю":

    Ама то не е за наяждаме,а за ядене.На винцето става хубаво мезе,но само кат предястие.Така де.И лекарката дет ги събира в направен от нея частен санаториум така разпраа.
  • 70 Култура миянко

    14 1 Отговор
    Както викаше министъра: За бога,братя не купувайте,известно време и цените ще се успокоят.На кого ще продават бук1 лу1 ци1 те си.Единственото от което може да се лишита за това време са антибиотиците с които тъпчат кравите,хормоните за да дават повече мляко и по дълго време, излишната сол и съединения които задържат вода в сиренето ,а сщо и във вашето тяло, да не говорим,че повечето хора след определена възраст нямат ензим за разграждане на лактозата..
  • 71 зевзек

    17 1 Отговор
    не може същия вид трето качество кашкавал, какъвто го купуваме ние, да е 7 или 8 евро навсякъде в Европа, а тук да е 18 или 19 евро, просто няма начин, поне да го махнат от хладилниците, да не дразнят хората, не може един обикновен кашкавал, дето се купува на пити, на едро, и си правиш сандвич с него, за да се заситиш набързо, да ми го продаваш на цена на скъпо гурме сирене, това е абсурдно

    Коментиран от #76

  • 72 Не виждаш ли?

    16 2 Отговор

    До коментар #68 от "пенсионер":

    "Питам, след като през целият си трудов стаж прилежно съм си плащал на държавата, къде са моите пари." В джобовете на комунистите. Не виждаш ли връзката между това, че България е само псевдоевропейска и псевдонатовска и пенсията ти?
  • 73 Найш кво стаа с това "Елена"?

    13 0 Отговор

    До коментар #26 от "Гешев":

    Слагаш го във вода да манеш солта.Бех го забравил в хладилника.Кат го опитах-все едно сирене крема някогашното-по мниш беше в едни пакетчета хартия с алуминиево фолио по 125 гр.Не е лошо.Но,както казвам с много,много сол Блъскат сол да държи дълго време.Отсрещния бряг на реката не е така.Сиренето е с много,много малко сол.И става за мезе,а?
  • 74 Фен на БМВ

    8 2 Отговор
    Ся, сиренето дето купувам от магазина е 15-16 лв., не е 22.47 лв. Иначе в Испания било от 13.50лв. ей че тарикати ..
  • 75 Фен на БМВ

    7 2 Отговор

    До коментар #52 от "Боби":

    Да не си мислил, че заплатите са "хиляди" евро. Щото не е така.
  • 76 Европа

    3 7 Отговор

    До коментар #71 от "зевзек":

    Поначало в Европа няма кашкавал като нашия. Има други видове, които се правят по други методи. Трябва да се сравяват еднакви/много подобни неща, а не да се говори "на ангро". Второ, в България кашкавала не е масово 30 лева. Безмислено е да се говорят такива неща, всички ходим в магазини почти ежедневно. Скъпото сирене в Европа е от 20 евро нагоре, а гурмето над 25-30. Това в български цени е от 50 лева нагоре. А това дали е на големи пити или не е не признак за гурме. Истинския Пармезан се прави в огромни пити, и никой няма да каже, че не е гурме.
  • 77 А колко

    4 2 Отговор
    при бай Тошо?
  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Георги Домбов

    0 5 Отговор

    До коментар #23 от "Българин":

    А кой бе тъпак.Зеленски ли?
  • 81 Карлуково

    13 1 Отговор
    Българско сирене, може да се сравнява САМО с гръцко и турско! Кашкавал с нищо подобно жълто из цяла Европа!! Киселото НИ мляко е много далече от всеки друг продукт наречен "йогурт". Парадокса е, че цените на един и същ продукт/марка/ в бг е по-висока, отколкото навън?!

    Коментиран от #90

  • 82 Ице

    7 2 Отговор

    До коментар #44 от "пенсионер":

    Супер са си доходите, особено пенсиите, ако не стигаха 2 милиона пенсионери в БГ щяха да излязат на улицата и да пометат всичко. Щом си трайкат значи им е добре.
  • 83 Другият един

    17 3 Отговор
    Работата е ясна че ни правят пак на малоумници заради вкарването на еврото Този път са решили да ни пренесат инфлация преди въвеждането на еврото че да не е то виновно за вдигането на цените Е цените ни вече са западни но в левове Парите ни се обезценяват поради въведената инфлация по заповед от Брюксел Да ни е честито еврото само дето още на него пише лев Видях те ли че пак ни изработиха и виновни няма

    Коментиран от #86

  • 84 Прокопий

    4 1 Отговор
    Това не са цените на ЕлБи! Кой и защо лъже?Магазините на пазарите Димитър Петков и Красно Село са с цени: 17 лв сирене и малко под 22 лв. кашкавал - последно пазарувах оня ден...
  • 85 Българка

    14 1 Отговор
    За да спрем спекулата ви предлага още от днес всички да спрем да купуваме продукти с изкуствено завишени цени, особено млечните продукти и зеленчуци. Трябва да накажем спекулантите? Които богатеят на гърба на бедния българин.
  • 86 Българка

    12 1 Отговор

    До коментар #83 от "Другият един":

    Цените дори не са европейски, защото ако успоредно гледаме цените у нас и навън, ние бием по високи цени.
  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 дебилна феминистка е

    13 2 Отговор

    До коментар #1 от "Анонимен":

    писалата статията.. пише дадени цифри които са доста по-ниски от българските (за испания) и в същия момент твърди, че били същите като в България.. е кое са същите, като е двойно по-евтино в Испания!? Аз съм живял в Мадрид и Валенсия 2020г. и по-това време в супермаркетите там литър прясно мляко по-добро от българското менте беше 60 евро цента. А за 80 евро цента беше млядо с масло на дъното, много добро качество нямащо нищо общо с българското което по същото време беше 2 лв до 2 лв и 20 стотинки. Тогава минималната заплата в Испания беше 1100 евро, в Бг 300 евро(бруто) . Тоест сега е станала още по-голяма разликата, защото в Испания същото мляко е поскъпнало с 10 евро цента и вече е 90 евро цента, а в БГ е поскъпнало от 2, 20 лв. на 3,60 лв. и най-апсурдното е, че в БГ е пълно менте което те прокарва, то даже не е българско а внос от полша и украйна, все едни криви държави дето никой не ги обича и само проблеми с техните граждани в цял свят. В България и преди, а вече на 100% изобщо не си заслужава да пазаруваш и да готвиш, излиза ти по-скъпо, а и това е време и занимавка..опцията е готова храна, ресторанти, то излиза по-евтино.. а в Испания и ресторантите са по-добри цени и храна. За 15 евро ходех в центъра на Валенсия 1, 2, 3 и 4то , общо около 1,5 кг до 2 кг храна.. за 29 лв.. В гърция бях последно 2019г. точно преди ковидиотщината и там беше по-евтино и много по-хубаво от БГ. А вече 2 години съм по югоизточна Азия и тук е несравнимо по-добре от цяла Е
  • 89 Реалист

    16 3 Отговор

    До коментар #1 от "Анонимен":

    А вече 2 години съм по югоизточна Азия и тук е несравнимо по-добре от цяла Европа.. когато и да отворя новини за континента Европа - все са лоши. Закривай тоя континент и това е, каква е тая простотия..в югоизточна Азия съм бил в 3 държави и освен целогодишното лято, цените и качеството е по-добро от Европа. Също не е толко опасно като Европа, а и местните отдавна се научиха да готвят европейска храна, не е като едно време.. да не говорим нощен живот, масажи и тем подобни, в БГ най-отвратителните жени все мрънкат все недоволни и нон стоп мислят за пари. Гледаш една азиатка и се чудиш как е възможно българка да е отвсякъде по-зле.. пари да ми дават не бих се хванал с българка! За 30 години в БГ не съм доволен от НИТО една жена! Чак се навъди цяло поколение чехъли заради претенциите на българките! На всеки българин мога да кажа да не си губи времето с този отпадък, а ако толко иска българка - има в Русия и Албания български общности - скромни момичета нямащо нищо ама НИЩО общо с българките в България! От личен го знам и го казвам

    Коментиран от #93, #105

  • 90 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 91 Пак пропаганда

    8 0 Отговор
    Това сравнение в левове е нищожно. В цените са заложени и ФРЗ. А всеки знае какви са заплатите тук и в другите държави. Нека се направи проверка, колко часа се работи за 1кг. млечен продукт в държавите на ЕС.
  • 92 Прудавач

    12 1 Отговор
    Купувате ли - купувате, ами тогава ще вдигаме цените, нали сте баровци и големи тарикати
  • 93 Пише ли се някой за реалист

    3 4 Отговор

    До коментар #89 от "Реалист":

    Отпиши му коментара. Ако имаш време за пошлости и пропаганда, чети го.
  • 94 сиреняк спас

    8 0 Отговор
    Зависи кое сиренье откак дигнаха водата се навъдиха много производители на сирене.
    Некои правят дори синьо сириенье но повечето си е бело вадат го с пръст и го слагат в женски чорап на дупки да отлежи на топка, закачено на щипки на простора да се ветри!
    После отива като био по веригите в страната!
  • 95 Реалист

    10 1 Отговор
    Има спекула,защото си траем и пилота само това чака.Ние сме най-търпеливото племе в света, за жалост...
  • 96 лдс

    9 0 Отговор
    Преди много години имаше един министър,който съветваше:-за Бога братя не купувайте!
  • 97 Фета

    7 0 Отговор

    До коментар #25 от "Гъделичков":

    Турска фета не съществува. Фета е запазена търговска марка на гръцкото сирене.
  • 98 Руси

    1 0 Отговор
    За да купуваме чуждото.
  • 99 Руси

    2 0 Отговор
    За да купуваме чуждото.
  • 100 Нда

    1 5 Отговор
    Не сравнявайте цените по трънския курс!Смятайте им цените лев-евро и ще видите че изобщо няма връзка с кръчмарските ви калкулации!

    Коментиран от #106, #107

  • 101 Нда

    5 1 Отговор

    До коментар #32 от "Запознат":

    Изводът е заминавай за Русия!

    Коментиран от #104

  • 102 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 103 Анонимен

    10 2 Отговор

    До коментар #8 от "Путинофил":

    Някои хора буквално сте обсебени от Путин и Русия!Сигурно не заспивате докато не кажете нещо ни в клин ни в ръкав за Путин и Русия!Пазете си здравето ей!
  • 104 Отец Нафърфорий

    0 0 Отговор

    До коментар #101 от "Нда":

    А ти заминавай обратно там откъдето си излезнал преди не знам колко си години.
  • 105 Да не си филипински пират

    4 2 Отговор

    До коментар #89 от "Реалист":

    Югоизточна Азия;
    Виетнам, Камбоджа, Лаос, Мианмар, Тайланд. Бруней, Източен Тимор, Индонезия, Нова Гвинея, Малайзия, Сингапур, Тайван, Филипините. За две години по колко месеца си пребивавал в страните от Югоизточна Азия?
  • 106 Калкулатора

    6 0 Отговор

    До коментар #100 от "Нда":

    А твоите халваджийски сметки лев-евро изопщо нямат връзда с действителноста. Колко часа работеш за килограм евтино сирене и колко работи гърка ?
  • 107 Да ти пратя супер калкулатор

    8 0 Отговор

    До коментар #100 от "Нда":

    Да сметнеш коло кашкавал купуват в България, Гърция, Испания и Франция? с една средна или минимална заплата/пенсия/.
  • 108 Бартер

    7 0 Отговор
    Не ми конвертирайте лев-евро, евро-лев а колко кашкавал ми струва труда.
  • 109 Българка

    8 0 Отговор

    До коментар #35 от "9001":

    Че то в цяла Европа е така, но там стоките са доста по-евтини от нашите
  • 110 Боби

    5 0 Отговор
    А защо не сравните със заплатите?Май разликата ще е огромна.
  • 111 оня с коня

    2 9 Отговор
    ВЧЕРА си купих освен други неща И пакетирано Парче Кашкавал от Веригата ЦБА -мезе за Виното.И понеже още не съм го разопаковал,направих си труда да го взема от хладилника и да прочета кво пише на етикетчето- цитирам:0,220 кг- 3,06лв.Цена Килощграм - 13,90лв.Та ЗА КАКВИ 27,47ЛВ КИЛОГРАМ КАШКАВАЛ пише в статията и КОЙ ги е научил тия Мисирки като лъжат да те гледат право в очите,при това БЕЗ ДА МИГАТ?ДНЕС пак от същата Верига щото ми е близо купих и Сирене- квалитетно,производство на Мандрата в с.Мъдрево/популярно е в Региона ми/- цитирам Етикетчето,щото и него не съм разопаковар:0,298кг- цена 3,84лв.Цена на Килограм - 12,90лв..В статията обаче се сочи цена на Кг сирене - 22,47лв.И питам аз: В БГ ли живеят тия Драскачи на Статии и имат ли Хабер от Света?

    Коментиран от #116

  • 112 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 113 Гост

    8 0 Отговор
    Цялвата територия наречена България е в спекула и нищо не е нормално.Така е когато няма държава,която да въдвори ред.
  • 114 Магелан

    10 0 Отговор
    Като правите сравнение на цените на млечните прудукти за защо не напишете и не сравните доходите и заплатите на българите и другите европейци?И с един дневен надник колко количество могат да си купят българите и колко другите?Защото в българина работи за 30евро на ден а в гругите страни с който правим сравнение дневното заблащане е от 100евро нагоре.Ади сег а направете сравнение кой копува повече количество сирене или кашкавал?
  • 115 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 116 Хамсал

    8 0 Отговор

    До коментар #111 от "оня с коня":

    Виж с,я момето момче! Първо става въпрос за големите вериги, които предлагат млечни продукти от една и съща марка в различните европейски страни. Оказва се, че по "белия свят" един и същ продукт е на цена еднаква или по-ниска, отколкото в България. При различна покупателна мъзможност. Това разбра ли го? Май не! Второ български продукт предлаган в чужбина е на по-ниска или еднаква цена, отколкото тук! И т,ва не го разбра! И трето цената на един продукт и по-висока в големите вериги, отколкото в кварталните магазинчета! П.С.-за да разбереш текста иди при майка ти да ти го "преведе"!
  • 117 aнтифен

    4 0 Отговор

    До коментар #6 от "Васил":

    Така е, даже бабите пред блока го разбраха
  • 118 ганю

    9 6 Отговор
    Проблема с мафията не от Радев а от простия Бою и компания Костов,Христо Иванов,Прокофиев,Лозан Панов и т.н
    докато ви управляват такива така ще е
    а всеки народ си заслужава управлението
    така че мислете преди да гласувате с главите си
  • 119 1122

    8 0 Отговор
    Такааа,до тук всичко е почти като нашите цени...,сега кажете заплатите и пенсиите на испанците,че да си дойдем на думата...НАЛИ !
  • 120 1122

    3 4 Отговор
    към №23. Какво ти пречи на тебе Радев,и какво общо има той с цените? ТИ ,си голям глупак бе,мислиш ли като говориш нещо,еб.ти тъпанаря си.
  • 121 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 122 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 123 А месото?

    7 0 Отговор
    Скоро си купих свински вратни пържоли от Фантастико в Младост 3/4 на цена 12.50 лв., Преди 2 седмици в същия магазин бяха 7.50 лв. Става въпрос за българско месо.
  • 124 Гошо

    12 0 Отговор
    Пак сме първи по скъпотия, защото бг работодател е най алчен от всички.
  • 125 Байдолай

    6 0 Отговор
    Колко им е минималната заплата а после колко струва сиренето и кашкавала.
  • 126 Мария Атанасова Мисиркова!?

    6 0 Отговор
    Напиши какви са заплатите и пенсиите в Гърция, Испания и Франция!! Иначе всичко друго е Маниполация и лъжа!!
  • 127 хахах

    5 0 Отговор
    какво се коментират толкова цените на млечните продукти, испания, франция , белгия и други държави си произвеждат млякото, докато в българия всичко е внос , понеже цялото животновъдство и земеделие се унищожи.който е ходил на запад пък и на където и да отиде в чужбина му се набива в очите как на всякъде всичко се обработва а тук земята пустее
  • 128 ГЕРБ=ДПС=ВМРО=БСП

    4 0 Отговор
    Ало журналистите, я напишете колко е ДДС-то за сирене и кашкавал в тези държави. Една от причините храните у нас да са толкова скъпи е високото ДДС, друга причина е ДАНЪЧНО-ОСИГУРИТЕЛНИЯ ЗАКОН. У нас дакъл На осигурителната тежест върху ниските заплати е много голяма. Това от една страна води до ниски доходи и недоволство за голяма част от работниците. От друга страна води до високи разходи за работодателите. Защото горе долу колкото чисто взима работника, още около 2/3 също толково взима държавата чрез осигуровки и данъци.
  • 129 Сотир

    0 0 Отговор
    Как е на английски кашкавал?
  • 130 Васил

    4 0 Отговор
    Ама сравнението не е реално защото труда там е по високо платен и данъците които плащат там са по високи. У нас трябва тези продукти трябва да струват на половина ако сметнем заплатите които дават нашите работодатели и данъците които плащат.
  • 131 Скъпо

    4 0 Отговор
    но за сметка на това некачествено. Хи хи, ха ха
  • 132 етериум

    4 0 Отговор
    Скоро ще купуваме млечните продукти не с пари не със злато а с биткойни така както е тръгнало.
  • 133 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 134 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 135 говедовъд

    0 0 Отговор
    На който му е скъпо сиренето , да си купи крави , да ги храни, лекува, дои, да прави сирене , да продава на печалба. Ние ще му гледаме сеира.