Last news in Fakti

27 Февруари, 2023 15:15 1 310 25

Тръмп и Десантис са фаворити в листата на републиканците за предварителните избори догодина

  • доналд тръмп-
  • сащ-
  • републиканска партия

В същото време, докато 37 на сто от привържениците на демократите ще подкрепят Джо Байдън, мнозинството от 53 на сто биха искали партията да излъчи друг кандидат

Тръмп и Десантис са фаворити в листата на републиканците за предварителните избори догодина - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Година преди предварителните избори в САЩ бившият президент Доналд Тръмп набира скорост, докато подкрепата за Байдън е уклончива, сочат данни от национално проучване на информационния канал "Фокс нюз", съобщава БТА.

С 43 на сто Тръмп оглавява листата от 15 обявени и потенциални кандидати от Републиканската партия, следван от Рон Десантис с 28 на сто, Ники Хейли и Майк Пенс с по 7 на сто и Грег Абът и Лиз Чейни с по 2 на сто. Останалите кандидати получават около един процент от гласовете. Дори в този ранен етап само 3 на сто от запитаните не са сигурни за кого биха гласували.

Избирателите на Републиканската партия, които поставят Тръмп на първо място и Десантис на второ, са хора без университетско образование. Губернаторът на Флорида води сред висшистите, както и сред онези, които смятат, че Байдън е бил законно избран, а разликата между двамата е минимална сред гласоподавателите в градовете и тези с по-високи доходи, сочи проучването.

"В момента динамиката в Републиканската партия е ясна", каза републиканецът Дерън Шоу, който заедно с демократа Крис Андерсън провежда проучването на "Фокс нюз". "Десантис ще се облагодетелства, ако Тръмп направи грешка, защото повечето от поддръжниците на бившия президент виждат губернатора на Флорида като втория най-добър вариант. В същото време други кандидати чакат Десантис да сбърка и тъй като неговите поддръжници нямат резервен вариант, те биха се възползвали от тях ако той загуби доверието им", допълва Шоу.

В същото време, докато 37 на сто от привържениците на демократите ще подкрепят Байдън, мнозинството от 53 на сто биха искали партията да излъчи друг кандидат. 84 на сто обаче одобряват начина, по който Байдън се справя със задълженията си на президент на САЩ, сочи проучването.

"Харесват него (Байдън - бел. ред.) и работата, която върши, въпреки че може да искат да имат друг представител през 2024 г.", каза Андерсън.

Общо 77 на сто подкрепят въвеждането на когнитивни тестове за политици над 75 годишна възраст, предложено от 51-годишната Хейли през първата седмица на кампанията ѝ за изборите през идната година, като те биха били задължителни както за 80-годишния Байдън, така и за 76-годишния Тръмп.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 петко йотов

    19 17 Отговор
    Аз ще взема Американско гражданство само и само да гласувам за Тръмп!
    Искам да направя наказателен вот против Байдъна!!!
    Тръмп беше велик в управлението си и дано пак управлява САЩ!

    Коментиран от #4, #5, #6, #8

  • 2 ТРЪМП ЗНАЧИ МИР

    14 13 Отговор
    ТРЪМП 2024! Дано войната в Украйна не прерастне в ядрена до тогава.
  • 3 реру

    26 5 Отговор
    "... С 43 на сто Тръмп оглавява листата от 15 обявени и потенциални кандидати от Републиканската партия..."

    Много хора са доволни и се радват за това развитие на нещата...

  • 4 реру

    23 0 Отговор

    До коментар #1 от "петко йотов":

    "Аз ще взема Американско гражданство..."

    Може... но когато започне да се взема... За сега се ДАВА при определени условия...

    Коментиран от #13

  • 5 Хаха

    11 6 Отговор

    До коментар #1 от "петко йотов":

    Няма кой да ти даде американско гражданство. По-добре си гласувай за Путин.
  • 6 Стойчев

    14 3 Отговор

    До коментар #1 от "петко йотов":

    Ти първо трябва да вземеш виза, бе Ганьо.

    Коментиран от #10

  • 7 ЗЕЛЕНА БЪЛГАРКА

    7 2 Отговор
    НЕ МЕ ЕНЯ ЗА ГЕЙСКИТЕ ПЕД,,,,,КИ ОБРАТНИ ЧЕРВЕНИ РЕПУБЛИКАНЦИ,,,,САМО СКУЧНИТЕ ХИПАРИ ДЕПРЕСИРАНИТЕ ДЪЛГОКОСИ ОЛИГОФРЕНИ ДЕФЕКТНИТЕ ДЕМОКРАТИ ПРИЗНАВАМ ,ОТ РОДА ОБАМА ,БАЙДЪН,КАМАЛА ХАРИС,ИЛИ НЯКОЙ ДРУГ ВИДЕН ГРИНГО ИНДИВИДУАЛЕН ПИЧ ДЕМОКРАТКА НАЙ ДОБРЕ ДА Е ПРЕЗИДЕНТ ,ДОРИ МОЖЕ И ИНДИЙКА ИЛИ БРАЗИЛКА ДА Е,,,,,,
  • 8 леле майко

    9 1 Отговор

    До коментар #1 от "петко йотов":

    Да, те така раздават гражданство американците… това да не ти е Красимир Каракачанов?
  • 9 Зелената жаба

    5 1 Отговор
    нали щеше да побеждава Русия! Защо отвличате вниманието. Какво е това инфозатъмнение!
  • 10 има начини

    5 2 Отговор

    До коментар #6 от "Стойчев":

    Човека може да мине нелегално от екскурзия лесно става и там да чака да мине времето и ще му дадат гражданство... кво толко сложно има ?!?
  • 11 МАЯ

    5 4 Отговор
    Аз вярвам, че американският народ , се срамува от Байдън- деменцията, наясно са с престъпленията и на неговият син, страхуват се заради този малоумец да не предизвика световна вона! Би трябвало да подкрепят Републиканската партия, независимо кого за президент, но те показаха, че по времето на Тръмп, света живееше по спокойно! С управлението на деменцията, света полудя , хората от страх изпадат в депресия! Пробуждат се миролюбивите хора по света и протестират срещу военолюбците, заради милиарди, продажба на оръжие и унищожаване на невинни хора! Спрете се фашистки отрепки, в това число и нашите десни-бесни, канадските шпиони, Славчо шоумена - рушител и той на паметници! мутра, до мутра, жалко за бъдещето на нашите деца и внуци!

    Коментиран от #14

  • 12 реру

    12 1 Отговор
    "... да чака да мине времето и ще му дадат гражданство... кво толко сложно има ?!?"

    Нищо сложно... Само Тръмп ще бъде най-малко на 90 години...

    Коментиран от #15

  • 13 Реалист1

    8 0 Отговор

    До коментар #4 от "реру":

    Аз имам американско гражданство, но гласуването е много сложно, с изпращане на хартиена бюлетина, с която измамите са най-много.
    Няма да се учудя ако на предварителните избори Ники Хейли дръпне и направят първата жена президент.
    Защото Камала Харис не става.
  • 14 ха ха

    1 1 Отговор

    До коментар #11 от "МАЯ":

    Ти може да си мислиш така, ама мадуровките и организацията за подправяне на изборите не са на твоето мнение. Виж сенатор Фетърман от Пенсилвания - по-голям зеленчук от Байдън, ама го избраха. Той е с удар и не може изобщо да говори свързано. Така, че по-кротко с изборите. Американците заспаха на кормилото и давоските наместници им отмъкнаха свободата... НПО-тата съдят всеки опит за възстановяване на честността на изборите. Съдии назначени от Клинтън и Обама спъват промяната на всяка крачка. Деду Шори има в джоба куп прокурори. Битката за Щатите ще определи бъдещето на Запада. И тя няма да се случи за ден... Години ще са нужни. Има прецедент в историята - 60-те години. Същите шашми на демократите в Чикаго и провал на републиканец с нови идеи. Чак при Рейгън тези идеи се реализират... Има още време докато се разчистят мизериите от БЛМ, критичната расова теория и джендърмеризма...
  • 15 винету

    3 5 Отговор

    До коментар #12 от "реру":

    То и Байдън е на 90г ама както виждаш си управлява човека ...

    Коментиран от #22

  • 16 Ами

    8 4 Отговор
    Ако републиканците издигнат Тръмп за кандидат значи са загубили изборите.

    Коментиран от #17

  • 17 Амиии

    2 1 Отговор

    До коментар #16 от "Ами":

    Няма значение кой е.. Защото дали ще е Тръмп или Десантис или някой друг, то той изпълнява програмата на Републиканците.
  • 18 Гост

    4 1 Отговор
    Републиканците ако са акълии ще изберат за кандидат президент...Де Сантис....другият е ...един пробит долар...
  • 19 стоян георгиев

    1 1 Отговор
    Ако десантис победи на първичните избори много хора ще се върнат към републиканската партия.бие ли Тръмп демократите отново ще управляват.самия факт че в сащ има маса хора гласуващи за Тръмп показва че и там е пълно с неадекватен и прост народ.

    Коментиран от #20, #21

  • 20 Ехехе хе

    2 2 Отговор

    До коментар #19 от "стоян георгиев":

    В САЩ Тръмп е поддържан от консерваторите, а демократите от шоу бизнеса..

    Коментиран от #23

  • 21 Ехехе хе

    4 3 Отговор

    До коментар #19 от "стоян георгиев":

    И още нещо.. Още преди изборите за първия мандат на Тръмп, американците усетиха разрухата в която демокртаите тласкат света и избраха Тръмп... Уви, за втория мандат също гласуваха за Тръмп, обаче демократите откраднаха изборите.

    Коментиран от #24

  • 22 реру

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "винету":

    "То и Байдън е на 90г ама както виждаш си управлява човека ..."

    10 години е разликата му с Путин...
  • 23 стоян георгиев

    1 2 Отговор

    До коментар #20 от "Ехехе хе":

    Тръмп в сащ е потдържан само от глупаците.никакви консерватори не го потдържат.успя да ги излъже преди първите избори и като го видяха колко е куха лейка му спряха парите веднага.
  • 24 стоян георгиев

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "Ехехе хе":

    Тва са глупости
  • 25 Университета на живота

    0 0 Отговор
    "Избирателите на Републиканската партия, които поставят Тръмп на първо място и Десантис на второ, са хора без университетско образование"

    Дали е така, няма как да знам. Но знам със сигурност, че образование - и Мъдрост...са съвсем различни неща. Особено за сегашното "университетско образование"