Last news in Fakti

27 Февруари, 2023 22:45 1 340 15

Алжир и Русия засилват сътрудничеството си в сферата на отбраната

  • алжир-
  • русия-
  • отбарана-
  • сътрудничество

Високопоставеният руски представител, придружен от голяма делегация, обсъди с началника на генералния щаб на алжирските въоръжени сили Саид Шанегриха "състоянието на отбранителното сътрудничество между армиите на двете страни и средствата за неговото засилване"

Алжир и Русия засилват сътрудничеството си в сферата на отбраната - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Алжир и Русия обсъдиха днес засилването на сътрудничеството си в сферата на отбраната. Това стана по време на посещение в северноафриканската страна на секретаря на Съвета за сигурност на Руската федерация Николай Патрушев, предаде Франс прес, като се позова на алжирското министерство на отбраната.

Високопоставеният руски представител, придружен от голяма делегация, обсъди с началника на генералния щаб на алжирските въоръжени сили Саид Шанегриха "състоянието на отбранителното сътрудничество между армиите на двете страни и средствата за неговото засилване", пише в комюникето.

Това посещение "представлява за нас израз на твърдата и откровена воля, която проявяват двете страни за по-нататъшно укрепване на стратегическото и историческо партньорство, което характеризира техните двустранни отношения, особено в областта на отбранителното сътрудничество“, каза най-висшият алжирски военен.

Патрушев е потвърдил според изявлението, че Русия работи за "по-нататъшното укрепване" на отношенията си с Алжир.

Секретарят на Съвета за сигурност на Руската федерация беше приет и от алжирския президент Абделмаджид Тебун.

В интервю, което даде за в. "Российская газета" по време на посещението си, Патрушев каза, че "стратегията на задушаване на неудобни държави", към която сега според него прибягва Западът, по същество е възраждане на старите методи на колониализма, предаде ТАСС.

"Прилаганата от Запада стратегия за задушаване на неудобни държави не е нищо различно от възраждане на старите методи на колониализма, рухнал в средата на 20-и век, включително благодарение на усилията на Съветския съюз. Алжирският народ е един от първите, които отхвърлиха оковите на колониализма, и даде успешен пример за борба за свобода. Алжирците както никой друг разбират, че каквато и форма да приеме колониализмът, той винаги носи зло", коментира Патрушев.

Той напомни, че неотдавна беше поредната годишнина от първите френски ядрени опити на алжирска земя (през февруари 1960 г. бел. ТАСС). От последиците от десетките ядрени опити все още страдат стотици хиляди алжирци. Смятам, че за тези и други подобни теми трябва заедно да напомняме на международната общност, тъй като за подобни престъпления няма срок на давност", отбеляза Патрушев.

По думите му именно политиката на Запада е направила от Африка и Близкия изток едни от най-нестабилните и "горещи точки" по света.

"Последиците от грубата намеса на Запада във вътрешните работи на региона виждаме и днес. В Северна Африка и Близкия изток се запазват създадените от него огнища на напрежение, например като Либия, Йемен, Ирак, Сирия и други страни. Това на свой ред допринася за разпространението там на тероризъм, оръжие и наркотици", обобщи Патрушев.

Москва е важен доставчик на оръжия за Алжир - най-голямата по площ държава в Африка, посочва АФП.

Предстои алжирският президент Тебун да направи държавно посещение в Русия през май.

Двете страни имат дългогодишни привилегировани отношения. През 2021 г. стокообменът между Русия и Алжир достигна 3 милиарда долара въпреки пандемията от COVID-19.

Източник: БТА


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 37 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Торн

    29 19 Отговор
    Слава на великия Путин.

    Коментиран от #15

  • 2 Санкциите

    29 17 Отговор
    Работят. Запада се самоизолира от останалия свят, и там се намърда Русия. И Китай.
  • 3 Ветеран от Протеста

    21 35 Отговор
    Руснаците не могат едно украинско село да превземат с месеци,обаче продават Аналоговите си оръжия на Балъците срещу кой знае кви Рушвети...Или и тях ще доят за Дронове и Електроника,а??!

    Коментиран от #6

  • 4 Гошо

    23 17 Отговор
    Ама Макрон -"Френските военни бази в Африка ще бъдат стопанисвани съвместно със съответните страни" ,та ортак с руснаците ли ще става ,в Алжир да речем
  • 5 да бе

    18 16 Отговор
    и какво точно ще купят от алжирците? камили?

    Коментиран от #8

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Град Симитли

    23 16 Отговор
    Чичо Макрон се възпали и хукна да обикаля Африка:))
  • 8 КуКу

    19 6 Отговор

    До коментар #5 от "да бе":

    Не камили , а БОЙНИ камили камикадзе от специални биолабораторий!!!😂😂😂😂
  • 9 Източна ромелия

    17 17 Отговор
    Бай, бай УСА и ЕССР
  • 10 Историк

    16 15 Отговор
    Алжир си пати години наред от Атлантизма
  • 11 Калин

    21 16 Отговор
    Нямам какво да добавя към думите на Патрушев, самата истина! България също е в колониално робство , така че чакаме Патрушев и у нас.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Алжиреца

    4 14 Отговор
    Навсякъде пиша съвета на сигурност патрушев а навсякъде виждаме Лавров .. него никой не го споменава...тия журналисти гледат ли изобщо какво пишат
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.