Last news in Fakti

28 Февруари, 2023 18:50 1 223 4

Крехко примирие! Азербайджан продължава да търси взаимноприемливи решения за нормализиране на отношенията с Армения

  • армения-
  • азербайджан-
  • нагорни карабах-
  • никол пашинян

Азербайджанският външен министър обърна внимание на продължаващата да бъде лишена от конструктивност позиция на Ереван при работата по мирния договор

Крехко примирие! Азербайджан продължава да търси взаимноприемливи решения за нормализиране на отношенията с Армения - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Азербайджан все така смята, че сключването на мирно споразумение с Армения няма алтернатива, и ще продължи да търси взаимноприемливи решения за нормализиране на двустранните отношения, каза днес азербайджанският външен министър Джейхун Байрамов след края на своята среща с руския си колега Сергей Лавров, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

"Въпреки цялата сложност ние оставаме ангажирани с позицията на безалтернативност на мирния дневен ред, стриктно спазване на духа и буквата на тристранните декларации, както и на следващите документи, които бяха приети през изминалите повече от две години. Тези принципи трябва да се основават на нормите на международното право, което беше потвърдено още веднъж от страните през октомври миналата година на срещите в Прага и Сочи. Те предполагат взаимно признаване на териториалната цялост и суверенитета на държавите", каза Байрамов.

Азербайджанският външен министър обърна внимание на "продължаващата да бъде лишена от конструктивност позиция на Ереван" при работата по мирния договор.

"Наблюдавахме различни пречки, които арменската страна създаваше постоянно в този процес", добави той.

По думите на Байрамов "азербайджанската страна се стреми към конкретен резултат и се опитва да използва всички налични възможности, за да не бъде изцяло прекъснат процесът на нормализиране на арменско-азербайджанските отношения".

Министърът на външните работи на Азербайджан смята за неефективна т. нар. онлайн дипломация по мирния договор с Армения и прикани Ереван да се върне на масата на преговорите.

Според Байрамов може би е неправилно да се каже, че за изминалите шест месеца не е имало напредък в преговорите.

"Определен напредък има. Но ако бяхме ориентирани повече към резултатите, ако по-рядко се сблъсквахме с различни неприятни изненади, тогава можеше да има по-добър резултат. Мисля, че арменската страна най-сетне ще разбере неадекватността на един такъв подход и ще се върне на масата на преговорите", каза азербайджанският външен министър.

Сътрудничеството и диалогът между Русия и Азербайджан се отличават с непреходни ценности, особено с честност и умение да се обсъждат спорните въпроси, каза Сергей Лавров на третото заседание на руско-азербайджанския експертен съвет.

"Преди всичко с честност, равноправие, добросъседство, взаимно уважение и зачитане на взаимните интереси", подчерта той.

По думите на Лавров подписаната от президентите на Русия и Азербайджан, Владимир Путин и Илхам Алиев, декларация за съюзническо взаимодействие между двете страни е "започнала да се реализира, наистина, в най-бурния геополитически момент". Това потвърждава, че този документ не е конюнктурен, а произхожда от коренните интереси на нашите страни и народи, добави руският външен министър.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    3 4 Отговор
    Ислямистите на краварчето ли? Не се чудя що Баламосвате. Чудя се що се кефите на Смърт, Чрез Пропаганда. Явно съм тъпак да.
  • 2 ОПЕРАТОР НА ХИДРАВЛИЧЕН ЧУК

    3 4 Отговор
    Краварите пак са замислили нещо срещу Русия ,но няма да им се получи .
  • 3 Мисля че

    1 2 Отговор
    В такива случаи спорът за земите трябва да се решава от наличието, броя и древността на религиозни и културно-исторически паметници, те са ясно доказателство за това от кой народ са били населявани най-много и най-отдавна, и дават най-същественото морално право за наследственост !

    Коментиран от #4

  • 4 Прав си, но не си казал

    5 1 Отговор

    До коментар #3 от "Мисля че":

    От коя дата да търсим тези културни историческо паметници, защото в на горни Карабах преди 1918г.не е имало ни един арменец и не се откриват никакви арменски културни паметници.