Last news in Fakti

2 Март, 2023 04:58 765 8

Макрон е на обиколка в Африка

  • еманюел макрон-
  • африка-
  • обиколка-
  • габон

Френският президент пристигна в Габон

Макрон е на обиколка в Африка - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Френският президент Еманюел Макрон пристигна снощи в Габон - първата спирка от африканската му обиколка, която ще го отведе още в Ангола, Република Конго и Демократична република Конго, предаде Ройтерс, цитираан от БТА.

Това ще бъде негово първо посещение като президент и в четирите страни. Обиколката идва след като Макрон обяви в понеделник нова френска политика за Африка и не е фокусирана върху Сахел - регион, където се намират бившите френски колонии в Западна Африка, но където антифренските настроения се засилват. Растящата несигурност там предизвика военни преврати в Мали и Буркина Фасо - две огнища на джихадистка дейност. Хунтите в двете страни влязоха в противопоставяне с Франция, както и с други регионални и западни съюзници, отбелязва Ройтерс.

В реч в понеделник Макрон представи нов подход, като обеща, че френските военни бази в Африка ще бъдат стопанисвани съвместно със страните домакини и в тях ще бъдат разположени по-малко френски военни. Той каза също, че обиколката му на континента тази седмица няма да бъде политическа.

Неговият график, който включва реч на среща на високо равнище за горите утре в Либревил, предполага, че основни теми ще бъдат околната среда, културата и научните изследвания, посочва Ройтерс.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Всичките френски колонии там

    6 8 Отговор
    ще бъдат предупредени да не се заиграват с Лавров, че Франция ще обърне дебелия край на метлата.
  • 3 Няма да е политическа, а?

    15 2 Отговор
    Как може някой да лъже толкова нагло и пак да има кой да го слуша?
  • 4 да де

    15 0 Отговор
    Опет за последна почитна обиколка на проскубания петел преди да си обере крушите.
  • 5 М3 голд

    9 0 Отговор
    В бившите колонии? Е, и? Много култура ще изнася. Вагнер ще ги приключи. Има още френски войски за в къщи.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Африка се бунтува

    8 0 Отговор
    Срещу колониалните си поробители. А ние кротко търпим наглите империалисти САЩ. Определят цялата политика, правят биолаборатории на наша територия, и не знам колко си военни бази, които при една война с Русия ни превръщат в мишена. Но и тук се надигат антизападни настроения, защото наглостта на запада вече не се търпи.
  • 8 Чета

    1 0 Отговор
    Явно е за.орял сладура:) мамин сладък...