Last news in Fakti

3 Март, 2023 06:36 527 2

Франция ще предостави 53 милиона долара на международна програма за опазване на горите

  • еманюел макрон-
  • габон-
  • гори-
  • помощ-
  • пари

Това обеща президентът Макрон от Габон

Франция ще предостави 53 милиона долара на международна програма за опазване на горите - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Франция ще предостави 50 милиона евро (52,9 млн. долара) на международна програма за поощряване на страните по света, съхраняващи горите и биоразнообразието си, обяви президентът Еманюел Макрон на среща на върха в Габон, цитиран от Ройтерс и БТА.

Обещанието беше направено в края на двудневен лидерски форум, посветен на опазването на горите, който беше свикан, за да се направи оценка на постигнатото след миналогодишната конференция по въпросите на климата КОП27 и да се набележат и обновят целите за опазването и устойчивото управление на световните гори.

"Нуждаем се от пари на масата и конкретни действия", каза в реч Макрон в първия пълен ден от африканската обиколка, на която замина, включваща спирки в четири страни.

Обявеният от Франция ангажимент е част от съвместен принос в размер на 100 милиона евро за поставяне на началото на механизъм за поощряване на страни, за които бъде научно доказано, че опазват или възстановяват горите си.

Начинът, по който централноафриканските страни като Габон управляват своята част от втората по големина тропическа гора в света, е критично важен, отбелязва Ройтерс. Така наречените бели дробове на Африка съхраняват повече въглерод на хектар от Амазония, спомагат за регулирането на температурите и генерират дъжд за милиони в безводния Сахел и далечните етиопски планини.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 французойче,ама тарамбука

    2 0 Отговор
    Колко са нагли и противни тези франсета!Цели 50 милиона евра,смях!И колко имота можеш да си купиш на френската Ривиера с тези умрели 50 милиона?Най-много 3-4 къщи,ако не си много претенциозен!Тук авторчето,гладното американско слугинче,е пропуснало накои интересни факти!Габон е бил 75 години френска колония,така че франсетата има да връщат мнооооооого повече от 50 милиона
  • 2 учете се

    0 0 Отговор
    Французите опазват горите и биоразнообразието в тях. Не ги секат под претекст, че се борят с дървоядите!