Last news in Fakti

15 Март, 2023 06:29 996 3

Хондурас установява дипломатически отношения с Китай за сметка на Тайван

  • сиомара кастро-
  • хондурас-
  • президент-
  • китай-
  • тайван

Това обяви президентката на страната Сиомара Кастро

Президентката на Хондурас Сиомара Кастро обяви, че страната ѝ ще установи дипломатически отношения с Пекин, предаде Франс прес, цитирана от БТА, като отбеляза, че това на практика вероятно ще доведе до прекъсване на връзките с Тайван.

"Възложих на министъра на външните работи Едуардо Рейна да ръководи установяването на официални отношения с Китайската народна република", обяви в "Туитър" Кастро, без да споменава изрично бъдещето на отношенията с Тайпе.

Преди идването си на власт Кастро, която встъпи в длъжност в началото на 2022 г., обяви намерението си незабавно да признае Пекин. Тя обаче изглежда размисли след визита - за церемонията по встъпването ѝ в длъжност - на тайванския вицепрезидент Уилям Лай, отбелязва АФП.

На 1 януари външният министър на Хондурас се срещна с китайския заместник външен министър Се Фън в рамките на церемонията по встъпване в длъжност на бразилския президент Луиз Инасио Лула да Силва. На 2 февруари Едуардо Рейна обяви, че преговаря с Китай за изграждане на язовир с водноелектрическа централа.

Пекин вече е финансирал друг язовир в Хондурас - в размер на 300 млн. долара. Той беше открит през 2021 г. от тогавашния президент Хуан Орландо Ернандес.

Сега Хондурас е една от последните 14 държави, които поддържат дипломатически отношения с Тайван. Комунистически Китай, който претендира за суверенитет над Тайван, не e съгласен държавите да поддържат дипломатически отношения едновременно с него, и с острова.

След огласяването на новината за планираното установяване на дипломатически отношения с Китай, външното министерство на Тайван днес призова Хондурас внимателно да обмисли решението си да гради отношения с Китай, за да не "попадне в капана на Китай", предаде Ройтерс.

Единствената цел на Китай в изграждането на отношения с Хондурас е да ограничи международните връзки на Тайван, Китай няма намерение да подпомага добруването на народа на Хондурас, се посочва в изявление на министерството.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хихихи..

    6 1 Отговор
    Всичко е за "нечия" сметка,даже и да пръцнеш по терлички е за сметка на "околните".Местим..
  • 2 Сащ са война

    16 1 Отговор
    Китай строи елцентрали в Хондурас, Сащ - само военни бази по света (800 бр.). На кого ли принадлежи бъдещето?!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.