Last news in Fakti

18 Март, 2023 18:37 1 811 7

Най-конкурентните избори в историята на страната

  • казахстан-
  • избори-
  • украйна-
  • роман василенко

Рекорден брой партии участват на парламентарните избори в Казахстан

Най-конкурентните избори в историята на страната - 1
Снимка: М. Богданова ©

Казахстан е може би държавата, която най-бързо и най-успешно съумя да се развие след разпадането на СССР. Деветата по големина страна в света може да се похвали с изключително младо население – над 40% от 19.2 милиона души, е на възраст до 25 години. На нейна територия могат да бъдат добити почти всички елементи от Менделеева таблица. Образованието е на изключително добро ниво, като чрез програмата „Болошак“, вече 31 години Казахстан успява да вземе най-добрите практики от света, изпращайки свои студенти да се учат в най-добрите университети по света и да прилагат наученото в различни свери у дома – най-вече икономика, здравеопазване и образование.

Казахстан върви с големи и бързи крачки към демократизация. Януарските събития от миналата година, при които загинаха 238 души, като че ли се явиха катализатор на политическите реформи. След януари 2022 г. страната ускори процеса на демократизация. За целта бяха променени близо 30% от членовете на Конституцията на страната. Имаше предсрочни президентски избори. Следва и парламентарна промяна, която ще се случи с изборите на 19 март. Въпросните избори се характеризират с няколко съществени промени. Едната е, че се намалява броят на депутатите от 107 на 98. Втората е, че се смъква прагът на партиите, които ще могат да влязат в парламента – от 7% на 5%. Третата промяна е, че в надпреварата ще участват рекорден брой партии – 7 на брой. Последното е възможно след променя, която дава възможност партия да се регистрира не с подписка от минимум 20 000 участници, а едва с 5000.

„Казахстан се превръща в нова държава. Тя търпи процес на политическа модернизация. Градим нов Казахстан, което на първо място предполага справедлив Казахстан“, каза заместник-министърът на външните работи на Казахстан Роман Василенко по време на пресконференция с участието на 46 международни журналисти.

Участието на седем партии в изборите повишава приноса за развитието на демокрацията в страната. Безпрецедентно за Казахстан е участието в изборите на 359 кандидати. Около 800 наблюдатели и до 250 чуждестранни журналисти са поканени в страната. Всички те имат за задача да осигурят прозрачност на изборите.

„Искаме нашите граждани да продължат да участват в политическите процеси. Модернизацията на Казахстан ще продължи. След изборите президентът подготвя нови инициативи за реформи в страната“, уточни заместник-министърът.

Василенко заяви, че избори на 19 март завършват етапа на реформите, но не са финалната точка и реформите ще продължат: „Президентът планира да обяви планове за по-нататъшни промени. Светът не стои на едно място и трябва да се развива. И ние с него също“, допълни политикът.

Нямаше как да не бъде засегната и горещата тема – Украйна. Казахстан направи своите предложения за дипломатическо решение на конфликта между Русия и Украйна. „Предложихме услугите си като платформа за прекратяване на конфликта и създаване на условия за дипломатическо решение. Наскоро подкрепихме и визията на Китай от 12 точки за конфликта в Украйна“, каза Василенко. Той припомни, че границата с Русия е близо 7600 км и се явява най-големият търговски партньор на Казахстан: „През Русия минава по-голямата част от износа на петрол, който изпращаме в Европа.“

„ЕС също е наш основен партньор. Но ЕС е 27 държави, а Русия е една. От 20 милиона души, които живеят в Казахстан, 3,5 милиона граждани имат руски корени. В Русия има огромна казахска диаспора. Казахстан поддържа положителни отношения с Русия. Изразихме нашата позиция по отношение на войната в Украйна. Ние се застъпвахме и ще продължим да се застъпваме за мирно решение на този конфликт“, каза Василенко.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 "Да падат БАНКИ и задръжки" :D

    9 0 Отговор


    Специален поздрав за американските подлоги с новата чалга песен:


    "Да падат БАНКИ и задръжки"












    :D
  • 2 Майна

    2 7 Отговор
    За да дръпнете бързо напред трябва да скъса с Русия.
  • 3 Путинофил

    4 3 Отговор
    След Украйна идва ред на Казахстан!
    Там е цялата Менделеева таблица!
  • 4 Мдааа

    6 2 Отговор
    Това ще са най нагласените избори от американското посолство6795
  • 5 предните бяха най-манипулираните

    3 0 Отговор
    но тези ще ги надминат по манипулации
  • 6 Урюрвкос

    2 0 Отговор
    след 18 часа скороста на инета намалява а след 20 часа спират вайбъра и соц мрежите

    Коментиран от #7

  • 7 вярно е

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Урюрвкос":

    и при моя доставчик е нещо подобно в малко по-късни часове от поне 4 месеца