Last news in Fakti

22 Март, 2023 16:50 2 123 51

Сергей Лавров: Русия ще трябва да реагира на доставянето на снаряди с обеднен уран на Украйна

  • русия-
  • сергей лавров-
  • еритрея

Лавров каза на пресконференция след среща с еритрейския външен министър Осман Салех Мохамед в Сочи, че Русия се противопоставя на опитите на западните държави да търсят дразнители и да поддържат нестабилност в Африка, включително в Африканския рог

Сергей Лавров: Русия ще трябва да реагира на доставянето на снаряди с обеднен уран на Украйна - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Русия ще бъде принудена да реагира съгласно военната си доктрина на доставянето на снаряди с обеднен уран на Украйна, каза днес руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от ТАСС.

Според него решението на Великобритания да снабдява Украйна със снаряди с обеднен уран изостря ситуацията до ново, опасно равнище, посочва Ройтерс.

"Що се отнася до нашата реакция (на такива доставки), ние, разбира се, ще вземем това предвид при нашите действия. Ние имаме ангажимент към международните норми за водене на война, имаме своя военна доктрина и както казаха президентът (на Русия Владимир Путин) и министърът на отбраната (Сергей Шойгу), ще трябва да отчетем, че британските ни колеги издигат тази ескалация на ново, много сериозно ниво", заяви Лавров.

Той каза на пресконференция след среща с еритрейския външен министър Осман Салех Мохамед в Сочи, че Русия се противопоставя на опитите на западните държави да търсят дразнители и да поддържат нестабилност в Африка, включително в Африканския рог, отбелязва ТАСС.

Лавров благодари на Еритрея за нейната последователна и принципна позиция по отношение на геополитическите процеси, започнати от Запада "под прикритието и претекста на украинската криза". Той добави, че страните споделят нагласата да продължат да задълбочават взаимодействието си по международните въпроси и да координират действията си в ООН, както и да отстояват единна позиция в защита на международното право.

По думите му Русия е заинтересована от развитие на съвместни проекти с Еритрея в транспортната инфраструктура, добива на полезни изкопаеми и селското стопанство.

Лавров каза, че е обсъдил с еритрейския си колега въпроса за сътрудничество във военната сфера и сигурността.

Според Лавров прокурорът на Международния наказателен съд Карим Хан изпълнява задачи, поставени от западните страни, а самите те "забраняват този орган да разследва престъпления на държави членки на НАТО".

Руският външен министър заяви, че Москва е разтревожена от ситуацията в Централноафриканската република след убийството на китайски граждани от екстремисти.

В същото време фактът, че паралелно с това в Кения са регистрирани безредици, "не изненадва особено" руската страна, отбеляза той.

"Защото нашите западни колеги постоянно изискват от африканските лидери, от лидерите на други държави да следват техните съвети. А тези, които проявяват някаква минимална независимост, получават различни провокации от страна на Запада", каза Лавров, като добави, че "не твърди, но не изключва, че и този път е било така".

Руският външен министър посочи, че наистина има ситуации, които се случват в икономиката, в социалната сфера и предизвикват протести и възражения от страна на населението.

"Но в огромното мнозинство от случаите Западът се стреми или да създава такива ситуации, или да ги използва в свой интерес", заяви той.

Източник: ТАСС


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Украйна има химическо оръжие!!!!

    37 23 Отговор
    И двете териториално-политически образувания - Украйна и Тайван - се намират под протектората на Съединените щати и всяка година САЩ все повече губят влиянието си върху света.
  • 2 Ти да видиш

    36 19 Отговор
    Да пробва първо е една "доставка" на Сармат за Лондон.

    Коментиран от #24, #26

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Русофил

    25 39 Отговор
    Абе Лавров. От днес първо питате Си какво да кажете и после казвате.
    Поняли или не.

    Коментиран от #6, #17, #23

  • 5 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    28 22 Отговор
    Господин Лавров, Вий сте Мъдър Политик. Вярвам че Ще Постъпите Правилно.

    Коментиран от #30

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Последния Софиянец

    31 17 Отговор
    Албиона ще получи Сармати с обогатен уран.

    Коментиран от #16

  • 8 Така е

    24 11 Отговор
    да се засили боя по укро-манерката !
  • 9 Русофилите

    17 22 Отговор
    като чуят за уран и си мислят за ядрено оръжие, Лавров затова не обяснява всичко докрай. Москва всеки ден заплашва света със Сармати, Посейдони, Кинжали, а за тези противотанкови снаряди в които се ползва обеднен уран в качеството му на твърд, тежък и влизащ в химическа реакция с желязото елемент вдигат голям шум. Между другото и руснаците имат такива снаряди, дали ги ползват си мълчат. Уранът е отровен като всеки тежък метал - живак, олово, също и кадмий, хром.

    Коментиран от #15, #28, #47

  • 10 Тинейджър

    13 17 Отговор
    Най добрата ви реакция ще бъде капитолацията

    Коментиран от #48

  • 11 ...

    11 19 Отговор
    "Защото нашите западни колеги постоянно изискват от африканските лидери, от лидерите на други държави да следват техните съвети."
    що ли?
    Ми щото те ги хранят, лекуват, дават им технологии, дават им работа. От вас... калашници и гранати.
    Като стане някъде нещо - аре запада събира пари и праща. Като тръгна Еболата - кой отиде да лекува? Руснаците ли? Кой ги храни постоянно? Що никой от тях не тръгва да търси работа и убежище в Русия, а в Европа? Аре не се прави на по-тъп отколкото си. И без това чупиш тъпомера.

    Коментиран от #14, #29

  • 12 тъп_сайт

    4 13 Отговор
    Ние имаме ангажимент към международните норми за водене на война, имаме своя военна доктрина и както казаха президентът (на Русия Владимир Путин ............................... белите цигани на света
  • 13 Коня

    9 18 Отговор
    Руските конски сили са слаби в колите, и всичко останало, май само в пропагандата са мощни
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Галя

    5 13 Отговор

    До коментар #9 от "Русофилите":

    Ами страх ги е хората, не могат да спят вечер, ще трябва да копаят още по дълбок бункер, ако продължават да копаят ще излязат на други края на земята някъде в Африка при гибоните
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 КовидманЯк

    11 6 Отговор

    До коментар #4 от "Русофил":

    Тук няма да те прочете.Иди му го кажи лично.Всъшкост кой изобщо си ти, че се обаждаш?Каква тежест имаш да говориш или пишеш и променя ли това нещо?

    Коментиран от #46

  • 18 Българин🇧🇬

    17 11 Отговор
    Миячите на чинии от бг в Англия да се изнасят на време, че скоро там ще стане доста горещо очакват се температури от порядъка на 3000-5000 ° по Целзий

    Коментиран от #21, #22, #39

  • 19 Пешо

    6 13 Отговор
    Ами в свободен свят живеем, да правят каквото си искат, ама нещо май освен да лъжат за друго не стават, вече 9тия месец в село бахмутово ядат пердах
  • 20 Баро

    15 2 Отговор
    Ами освен след това на англетата да им върнат снрядите обратно,заедно с лихвите ,обаче от обогатен уран.
  • 21 Истински българин

    6 12 Отговор

    До коментар #18 от "Българин🇧🇬":

    Мечтай си, там са и олигарсите и децата им семейства на руския елит, а и рушлямците не обичат топло, московията е студена държава така и искат да я оставят студена а не стъклена
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Семеен

    3 5 Отговор

    До коментар #4 от "Русофил":

    Жената в семейството винаги трябва да се посъветва със съпруга си за да няма караници
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 катърнян

    0 8 Отговор
    може да седне на такъв снаряд
  • 26 Бай Градски

    3 8 Отговор

    До коментар #2 от "Ти да видиш":

    Да пробва .ама не му стиска!! Добре знае какво го чака!!
  • 27 124

    14 5 Отговор
    Русия и Китай водят до ронамерена външна политика и в Африка! Успяха да помирят доскорошни заклети врагове... Затова и нараства одобрението им в по-малките страни. Свикнали на колониален гнет и ограбване от англо-америте, тези страни участват в създаването на новия свят. Един милиард американски васали не са нито света, нито демокрация, зад която прикриват хищническата си същност.
  • 28 ДДРОнег

    21 3 Отговор

    До коментар #9 от "Русофилите":

    Ти сещаш ли се,че при удар този снаряд най вероятно,се пръска на фини частици,които после отиват във водата, почвата,растенията ,животните и т.н. и накрая в такива умници като теб,да светите и да сте пълни с енергия,готови за зеленото бъдеще.

    Коментиран от #50

  • 29 Нито ги

    10 1 Отговор

    До коментар #11 от "...":

    хранят, нито гилекуват!
  • 30 Бай Градски

    8 14 Отговор

    До коментар #5 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Къде го вида тоя мъдър политик в Русия бре?? Еди мъдър да имаше, нямаше да потънат в калта!!

    Коментиран от #33

  • 31 дядото

    17 5 Отговор
    англичаните имат наглостта да твърдят,че това оръжие било безопасно.ако са убедени,то русия да им пусне на тяхна територия такива снаряди,да проверят.а и те си го заслужават,ама от много отдавна
  • 32 Софиянеца

    1 4 Отговор
    Е айде де какво чака влака ли чака ?
  • 33 Градски

    5 10 Отговор

    До коментар #30 от "Бай Градски":

    Ако имаха мъдър политик всичките съседи на рушия щяха да водят война да се присъединят към РФ, все пак в държавата с тези несметни богатства всяко руско село би трябвало да е Дубай, разбрахте ли тавариши
  • 34 Ответна реакция

    5 10 Отговор
    Да се махат от Крим и там каквото са завладявали. Като ответна реакция ще е достатъчно.
  • 35 Ма ква

    2 4 Отговор
    снимка... ряпа абсолют. Като след кило кристали.
  • 36 Никой

    7 10 Отговор
    Си Цзипин ръкоположи губернатора на най новата своя провинция. Същия Си положи усилия в Кремъл да създаде илюзията , че Владимир Путин продължава да бъде глава на суверенна държава.Без някой да го пита, той МУ пожела отново да стане президент на изборите през 2024 год. ,което беше откровенна намеса във вътрешните работи на Московското хаганатство. Така ,че другаря СИ ЦЗИ пусна предизборната бюлетината за преизбирането на Путин преди още да се е кандитатирал. китаеца уж беше дошъл с посредническа мисия за спиране войната в Украйна а се оказва ,че от все сърце ще подкрепи агресора. Откакто най богатия свят се затвори за Московията страната се насочи на Изток и започна да предлага на промоция петрол и газ. Само ,че дали на Московията ще и хареса да продава с малка надценка за да поощри и насърчи интереса за по големи заявки. И когато реши да постави на масата по високи цени ,предстои да видим едно шоу. Китайците не са тези на ,които можеш да извиваш ръцете. Така ,че Московията може да се превърне в суровинен придатък на Китай,който си запазва западните пазари за своята индустрия. Путин източва руска кръв не само в Украйна ,но и прави кръвопреливане в Китай. Така ,че руснаците ще трябва да научат Китайски език не само да могат да карат колите, които ще карат занапред ,но и за китайците ,които ще нахлуят да въртят бизнес в Русия. Там има и един не толкова почтен бизнес. Ще гледаме с интерес шоуто. И който си мисли ,че руснаците не са расисти дълбоко се лъже.

    Коментиран от #37, #51

  • 37 От Африка

    1 6 Отговор

    До коментар #36 от "Никой":

    Абизяна , и гаварит , иначе не са расисти и си вярват че са арийци
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Не, че нещо

    6 1 Отговор

    До коментар #18 от "Българин🇧🇬":

    Феноменът Слава Севрюкова:
    „Предупреждавайте младите хора, които са зад граница, някъде от 2022 докъм 2025 г. всеки да се е прибрал в България.
    Да си идват тука, защото започват едни световни катаклизми и там, където е земя – няма да бъде повече земя. Хората ще оцелеят по високото.
    А те да се връщат в България, защото тя е защитена свише територия от тези катаклизми”
  • 40 Тити

    1 6 Отговор
    Ще изпратят без аналогови лопати срещу Английските ракети.
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Лавров, ще ви скъсат от бой

    9 7 Отговор
    вашите украински "братя", ще си говорите сами, още малко стойте в Украйна. Накрая Московското княжество ще стане част от украинската империя - Киевската Рус, както е било преди 1000 години !
  • 43 Историк

    7 8 Отговор
    Винаги съм се чудел, защо обесиха Рибентроп, та той беше само дипломат! След като видях какво прави Лавров, разбрах защо.
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Ех момко

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "Тинейджър":

    ти имаш нужда не от капитОлация, а от декапитация.
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Нищо

    3 1 Отговор

    До коментар #28 от "ДДРОнег":

    Не разбираш нищо не се пръска обеднения уран е по здрав от стоманата и просто минава през броня през която обикновен бронебоен снаряд не може около 80 санта джилезо пръска се вътре у танка даже има тестове с танкове, снаряда влиза и излиза от мишената
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.